Luxuskávék - JBM, Hawaii Kona, Kopi Luvak

Nyomtatás
jamaican blue mountain kávéLétezik a világon néhány olyan kávéfajta, melyről legtöbben még csak nem is hallottunk, nemhogy esetleg kóstoltuk is volna. Nos, sajnos ezek némelyike olyan ritka, és annyira sokba kerül, hogy valószínűleg nem is fogjuk. De elméletben megkóstolhatjuk azért…

Jamaica Blue Mountain

Jamaicán, a Karib térség egyik szigetén, magas hegyek lejtőin termelik ezt a különleges babkávéfajtát. Ez a kávékülönlegesség tökéletes élmény. Telt, kissé édes aromája lágy savassággal és intenzív és tiszta mogyorós ízzel párosul és belopta magát a kávé élvezők szívébe. Nagyon alacsony a koffeintartalma is – csupán 0,7% - tényleg fantasztikus élményt nyújt! A világ egyik legjobb és legdrágább kávéja. Azonban a "legjobb" jelzőt számos kávészakértő vitatja a testesség hiánya miatt. Erős, de nem kellemetlenül tolakodó, savassága miatt testessége nem túl intenzív. Kihörpintése után az utóíze nektárszerű érzést kelt.

A Jamaica Blue Mountain babkávé kb. 20-szor drágább, mint az egyéb hétköznapi babkávék.  A japánok vásárolják föl a teljes termés nagyrészét, és egy kiló jamaicai kávé közel 60.000.- Ft-ba kerül.

jamaican blue mountain szemeskávéJamaicán a kávé nagy részét 1500 és 5000 láb magas hegyvidéki területeken termesztik. A keleti részen emelkedő Blue Mountain hegység 7402 láb magasságával a sziget legmagasabb pontja és a legkiválóbb kávék termőhelye. A klíma és a talaj minőségének különleges együttese eredményezi az itt termesztett kávé egyedülállóan kiegyensúlyozott savasságát, testességét, édességét aroma- és ízvilágát.  A Blue Mountain hegységben az átlagos hőmérséklet 20-23C, megfelelő mennyiségű eső, és lágy, a vulkanikus aktivitásnak köszönhetően humuszban gazdag termőföld jellemzi. A nagy magasság miatt, a kávécserjék érthetően lassabban nőnek, és kb. 10 hónapra van szükségük az átlagos 6-8 hónaphoz képest ahhoz, hogy a kávébabok megérjenek. Annak érdekében, hogy a magas árért kiváló minőséget biztosítsanak szigorú szabályok szerint válogatják és osztályozzák a Jamaica Blue Mountain hegyvidék ültetvényein termesztett kávékat. A Blue Mountain nevet csak a 3000 lábnál (kb 900 méter) magasabban fekvő területekről származó kávébabok kaphatják meg, míg a míg a többiek csak Jamaica High Mountain-ek, vagy a még laposabb helyeken, 1500 láb magasság alatt termettek Jamaica Low Mountain névre hallgatnak. Mérete szerint is válogatják a szemeket, van egyes, kettes, hármas, és gyöngykávét is válogatnak belőle.  A Grade 1 osztályozást a legjobb minőségű babkávé kapja, melynek követelménye az egyenletes szemcseméret és hibátlan szemek. Az 1. osztályú Jamaicai Blue Mountain kávékat kizárólag zölden exportálják.

Az egyedi kávét tipikus fahordókban, kizárólag hitelesítés után exportálják. A név egyébként bejegyzett márkanév és a csak a Jamaicai Kávéipari Igazgatótanács (Jamica Coffee Industry Board) által jóváhagyott és igazolt kávé viselheti a Jamaica Blue Mountain nevet.

A legnevesebb Jamaica Blue Mountain-t termelő ültetvények:

  • Wallenford Estate,
  • Mavis Bank,
  • Old Tavern Estate
  • Silver Hill

Kávészakértők szerint a Jamica Blue Mountain minősége az 1960-as, 1970-es években messze jobb volt, mint napjainkban és ma már inkább a hírneve teszi eladhatóvaá a kávémárkát. Ki ki döntse el, hogy megéri-e többszörös árat kifizetni-e kávéhírességért. A legjobb, ha olyan kávészakboltban veszünk belőle, ahol előtte megkóstolhatjuk, mondjuk egy eszpresszó formájában.

Persze egy csésze Jamaica Blue Mountain kávéból készített eszpresszó is drágább (kb. 800-900 Ft), mint egy normál kávéból készült fekete.

A keresettsége miatt sokan hamisítják is a Jamaica Blue Mountain kávét különbőző félrevzető neveket használva (Jamaica Blue Mountain kávékeverék stb), ezért mindig bizonyosodjunk meg róla, hogy tényleg azt akarnak nekünk eladni, mielőtt kifizetnénk a sok pénzt. Egyébként a JBM kávékeverék név használatához mindössze 5 %-ot kell a keveréknek a híres kávéból tartalmaznia.

Hawaii Kona

hawaii kona kávé szedéseA Mount Thunderen, azaz a Mennydörgés-hegyen (hawaiiul Mount Hualailai) termesztik a Hawaii szigetek – és a világ – egyik legfinomabbnak tartott kávéját, a termőterületéről elnevezett Konát. (Hawaii sziget nyugati partvidékét hívják Konának.) Hawaii szigetének nyugati részén elnyuló Kona nevű partszakasz jól körülhatárolt, viszonylag fiatal vulkanikus részén, termelt kávé viselheti csak a Kona nevet. Az itt termesztett kávét itt is dolgozzák fel, az összes munkaműveletet itt végzik. Aromája lágy, félédes kakaóra hasonlít, enyhe fekete teás és virágos jegyekkel.

Ár-érték arányt tekintve a Kona kávé biztosan jobb választás, mint a Jamaica Blue Mountain, mivel kg-kénti alacsonyabb ára (kb. 34 $/0,454 kg) ellenére a Kona ugyanolyan finom, kiegyensúlyozott kávé minta JBM.

A trópusi klíma és a hűs szellő a további hozzávalók a szép, egyenletes Kona kávészemek termesztéséhez. Lágy, harmónikus ízű kávé, karamell és fahéjra emlékeztető jegyekkel.

Mivel az igazi Kona igen ritka (kb. 600 farmon évi 900 ezer kilogrammot termelnek belőle), azonban rendkívül népszerű és drága, ezért a világon elterjedtek az úgynevezett "Kona Blend"-ek, ezekben azonban csak 5-10% valódi Konát kevernek a kevésbé jó minőségű kávéhoz, és sok esetben (kihasználva a márkanév népszerűségét) a minőséggel nem arányos áron árusítják

Ha igaz Konát akarunk venni győzződjünk meg a "100 % Kona" vagy "Kona Coffee Council 100 %" pecsét meglétéről.


Kopi Luwak

cibet macskaféle, maláj sodróItt a harmadik - ritka, különleges, és különlegesen magas árú kávé, egy újabb egzotikus helyről. A Kopi Luwak származási helye Indonézia, azon belül is Szumátra, Jáva, és Sulawesi szigetek.

A kopi szó az itteniek nyelvén kávét jelent, a luwak pedig egy cibetmacskaféle, jelesül a maláj pálmasodró helyi neve. De hogy kerül a cibetmacska a kávéba? Sehogy. Fordítva viszont működik a dolog, a kávé kerül tehát kis bundás barátunkba. A macskához hasonló állatka a viszkasznál jobban szereti a kávét, bár annak is inkább csak a gyümölcsét. A magot meg sem bírja emészteni, így a bekebelezett kávébab szemeket szépen össze lehet gyűjtögetni a kis pálmasodró szertehagyott ürülékéből.

A kávé híre természetesen eljutott az USA-ba, ahol egy kávéforgalmazó, Mark Mountanous vette a bátorságot és megkóstolta a a Kopi Luwak-ot. A világ legkomplexebb kávéjaként jellemezte a kávét, melyet a cibetmacska emészőrendszerében végbemenő természetes emésztési folyamatanak tulajdonít. Hát ez így nem hangzik túl bizalomgerjesztően, az ínyencek szerint azonban az így "kezelt" kávébabokból készített ital rendkívül ízletes.

kopi luvak, ebből készülEnnek oka az lehet, hogy amíg az állatka tápcsatornáján átvándorolnak a kávészemek, a benne lévő összetevők némileg átalakulnak, némelyikek teljesen el is tűnnek. Ettől kevéssé keserű, lágy, csokoládéra hasonlító ízű ital készíthető belőle. Sajnos azonban az Indonéz politikai helyzet és a kisállatok limitált bélműködése miatt évente csak mintegy 200-250 kilogramm Kopi Luwak kerül a piacra, melynek nagyrészét Japán vásárolja fel (egyébként a JMB 85%-át is Japán veszi meg), 1 kilogramm ára így 1300 USD körül mozog. (kb. 250 000 Ft)

További Különleges és Drága Babkávék

A Forbes magazin az egyik 2006-os online számában összegyűjtötte világ legdrágább kávéit.

  • Geisha Kávé a Hacienda la Esmeralda ültetvényről, Panamából (ár: kb. 104 $/454 g). A guava fa árnyékában élő kávécserje terméséből készített kávé a Speciality Coffee Association of America (SCAA) egyik versenyén 100 pontból 94.6-ot kapott.
  • St Helena Kávé (ár: kb. 80 $/454 g) Szt Ilona szigetéről. Egy Jemenből hozott kávécserjéből honosították a kávét a szigeten a 18. században. Napoleón száműzetése idején nagyon dícsérte a szigeten termő kávébabból készült kávét, mely az 1990-es években lett ismét népszerű és keresett kávé.
  • Fazenda Santa Ines kávé Brazíliából (ár: kb. 50 $/454 g), a Cup of Excellence megmérettetésen az eddigi lemagasabb pontszámot, 95.85-öt ért el a 100-ból.

  • Starbucks Rwanda Blue Bourbon (ár 24 $/0,454 kg). A híres amerikai kávéházlánc fedezte fel ezt a kávét Ruanda nyugati részén, melyet a Black Apron Exclusives márkanevű kávéihoz vásárolt fel. Fűszeres, csokoládés, enyhén gyógynövéynes ízű kávé.
Forrás: Kávéházak, Kávézóna