Rocket R-58 bemutató

Nyomtatás
rocket giotto r58 gépbemutató kávégépVásárlás előtt: már a modell 2012-es megjelenésekor beleszerettem az R-58-ba. A vásárlásig eltelt kb 1 évben megnéztem, elolvastam az interneten található, a géppel kapcsolatos összes cikket, bemutatót, videót. Otthoni, amatőr „kávéfanatikusként” az ember arra vágyik, hogy kávé készítése közben minél kevesebb legyen a változó. Ennek nem is lehet jobb alapja, mint egy dupla kazános, PID-es hőmérséklet szabályozóval ellátott gép, amin egyszerre élvezhetjük a stabil hőmérsékletet csapolás közben és az erős, elképesztően száraz gőzt. Aztán egyszer csak jött az infó, hogy nemsokára elérhető lesz a hazai forgalmazónál (Expolygon Kft.) is. Ez volt a pont, ahol eldöntöttem, belevágok.

Pár levélváltást követően egyszer csak csörgött a telefonom, Szilágyi úr, az Expolygon tulajdonosa hívott: „Gratzl úr, tegnap este hazaértem Olaszországból, hoztam Önnek egy gépet, ha gondolja, jöhet érte.”. Én pedig gondoltam. Másnap reggel ott kezdtem a napot. A „magán” szállításnak köszönhetően, sérülésmentes volt a készülék (sajnos sokan panaszkodnak külföldön, hogy sérülten érkezik hozzájuk a gép).

Az R-58 technikai jellemzői:
Kicsomagolás: Karácsony van! Legalábbis nekem olyan érzésem volt – eltekintve a gép felcipelésétől a harmadik emeletre. A dobozt kibontva a következő látvány fogadott.

rocket giotto r58 gépbemutató kávégép csomagolásrocket giotto r58 gépbemutató kávégép kicsomagolásrocket giotto r58 gépbemutató kávégép kibontás

Nagy dobozban kisebb doboz.
Ennek tartalma az összes kiegészítő, ami pontosan:
Tovább haladva előbukkan maga a gép, tetején egy nyomtatott lap, ami több nyelven tartalmazza a gyárilag beállított értékeket.

Gép beüzemelése: nagyon egyszerű folyamat, aki még nem csinált ilyet, a kézikönyv alapján könnyedén veheti az akadályt.

rocket giotto r58 gépbemutató kávégép külsőrocket giotto r58 gépbemutató kávégép beüzemelésrocket giotto r58 gépbemutató kávégép a helyén

Beüzemelés folyamata a következő:

Amennyiben jól végeztük dolgunkat, hallani, ahogy a szivattyú feltölti mindkét kazánt.

5. gőzcsap elzár
6. ha a gőznyomás eléri 0,6 bar körüli értéket, gőzcsapot megnyitjuk, így visszaesik az érték
7. kicsivel később megismételjük ugyan ezt
8. kiengedünk kb fél liternyi vizet a fejen keresztül

Gépünk készen áll a használatra. De mielőtt elkezdenénk, kicsit álljunk meg és gyönyörködjünk! A pultunkon egy olyan remekművet találunk, ami innentől kezdve a konyha dísze lehet. Csillogó fém felületek, robosztus felépítés, de összességében mégis kisebb és kecsesebb, mint amire számít az ember. Látszik, hogy minőségi berendezéssel van dolgunk. A csepptálca két rezgéscsillapító műanyag sínen csúszik a helyére, ahol mágnes húzza be. A két nagy kerek manométer látványa tökéletesen beleillik az összképbe. A gőzcsap gombján nagy „R” betű, valamint kis táblán az írás is mutatja, hogy kivel is van dolgunk. Csészemelegítő kerete fém, így ha ez is a helyére kerül, mintha a koronát tennénk fel.

Pár szó a PID-ről: a Rocket cég vezetői, több interjúban is elmondták, hogy nem hajlandóak elrontani a gép klasszikus megjelenését egy digitális kijelzővel az előlapon. Ennek szellemében egyedi megoldással rukkoltak elő, miszerint régi telefonzsinórra hajazó kábellel csatlakoztatható vezérléssel látták el a gépet. Ezzel két legyet ütöttek egy csapásra, miszerint a design is klasszikus és a melegtől is távol van a vezérlő. Gyakorlatban a következő képen néz ki: csatlakoztatjuk a PID-et, gép bekapcsol. Kék háttérvilágítással megjelenik az alapképernyő, ahol a kávékazán aktuális hőmérsékletét látjuk. Amennyiben 5 másodpercig nyomva tarjuk az „ok” gombot, a következő beállítási lehetőségeket találjuk: kijelző nyelve, hőmérséklet mértékegység (C vagy F), vízvételi lehetőség (tartály vagy hálózat), gőzbojler be- és kikapcsolás, kávékazán hőmérséklet, gőzkazán hőmérséklet. Ebből ki is derül, hogy ez az eszköz többet nyújt, mint egy normál PID. A hőmérséklet fokonként változtatható, 95 és 115 közötti intervallumban. A gyorsreagálású szenzorkábel a bojlerben lévő vízben van, így közvetlenül annak hőmérsékletét mérjük és állítjuk. A gyárban az úgynevezett SCASE karba épített hőmérséklet mérésre fejlesztett eszközt (Barista Világbajnokságon a gépek beállítása is ennek segítségével történik) használták a tesztek során, melynek eredménye az alábbi táblázat.

rocket giotto r58 gépbemutató kávégép pid táblázatrocket giotto r58 gépbemutató kávégép pid

A tábla alapján tudjuk, hogy mi lesz a fejen kilépő víz hőmérséklete, ami a kávépogácsát éri. Ennek köszönhetően, akár fokonként próbálhatjuk végig kedvenc kávéinkat. Természetesen érdemes egy adott rutint kialakítani és követni, hogy a fej hűtési képessége és a többi tényező a lehető legegyformább legyen, így csak a hőmérséklet váltása jelentkezzen a folyamatban.

Használat: gyári videókban sokat emlegetik az 5 perc alatt történő üzemkészre melegedést. Ez valóban igaz a beállított víz hőmérsékletére. A kb. 4 kg súlyú E-61-es fej fűtését a kávébojlerben lévő víz cirkuláltatásával biztosítják, ami megközelítőleg 35-40 perc alatt teszi megfelelően meleggé azt. Itt adja le a beállítás alapján várható hőmérsékletet. Első időben folyamatosan csatlakoztatva hagytam a PID-et, így követtem nyomon a csapoláskor jelentkező hőmérsékletváltozásokat. Normál 25-30 másodperces csapoláskor kb. 4-5 fokot esik a bojlerben lévő víz hőmérséklete. Ezzel kapcsolatban volt egy levélváltásom Andrew Meo Rocket vezetővel (pozitív meglepetés, a termék eladása után is korrektül bánnak a vásárlóval), aki elmondta, hogy ez teljesen természetes jelenség, hiszen friss víz lép a kazánba, míg a fejen ez maximum 1 fokon belüli ingadozást jelent. Ez a hőstabilitás remekül tapasztalható használat közben, kávé hőmérséklet miatti szőkülésével nem is lehet találkozni. A fej felépítéséből adódóan lehetőségünk van előáztatásra, melyet a kar első kattanásig (kb 45 fokos szögben) történő emelésével indíthatunk. Ha a kart tovább emeljük, benyomja az előlapon található kis pöcköt, amelynek hatására beindul a vízpumpa. Ez nagyon szépen, egyenletesen és halkan teszi a dolgát. Ha az előkészületeket jól végeztük, megfelelő a szűrőben lévő őrlemény finomsága, mennyisége és a tömörítés, akkor a manométer mutatója 9-10 bar közötti zöld sávban áll meg. Innentől kezdve csak rajtunk múlik, hogy mit hozunk ki a kávékból.

rocket giotto r58 gépbemutató kávégép kifolyásrocket giotto r58 gépbemutató kávégép eszpresszórocket giotto r58 gépbemutató kávégép krém

A gép másik erősségét tejes italok készítésénél tapasztaljuk meg. Mivel szeparált bojlerekről van szó, így egyszerre tudunk kávét készíteni és tejet habosítani. Az R-58 gőze erős, száraz és a gép tökéletes összehangolásának köszönhetően a végeredmény olyan, mint amit a legjobb kávézókban kóstolhatunk. A gyári beállított érték alapján 1,2 bar körül kapcsol ki a fűtés. A gőzcsap rövid úton jár, teljes megnyitásánál sem esik lejjebb a nyomás 0,8 bar alá, így a gőzölés végéig rendelkezésünkre áll a kellő erő. Ha a kezelő megfelelő tapasztalattal rendelkezik, nem tud hibázni. Selymes, lágy mikrohab a végeredmény, ami még a legkényesebb „vendégünknek” is elnyeri a tetszését és latte art öntésekhez is tökéletes. A gyárból két gőzcső véggel érkezik a gép, mindkettő 2 lyukú, egyik 1,5 a másik 1,2 milliméteres furatokkal. Nekem a másfeles vált be, ez még finomabb, lágyabb és egységesebb eredményt ad, mint a másik. A gőzcső „hideg tapintású”, ami annyit jelent gyakorlatban, hogy ha hozzáérünk pár másodpercig, nem éget meg. A vég természetesen forró, így azzal nem árt vigyázni. Gömbfejes csatlakoztatásnak köszönhetően, a kart minden irányban tudjuk mozgatni, így gőzöléshez könnyen megtalálhatjuk a nekünk megfelelő pozíciót.

Összefoglalás: az elmúlt két hónap tükrében bátran tudom kijelenteni, hogy nagyon jó döntés volt az R-58 megvásárlása. Itthonra elképzelni sem tudnék megfelelőbb, minden igény kielégítő gépet. A pontos beállíthatóságnak köszönhetően a kávék új arcukat mutatták meg. A fentiek mind a pozitívumokról szóltak, negatívumot nem nagyon tudok mondani. Talán egyet, a csepptálca kicsit lehetne hosszabb. A gép ára sem előny, de ez még mindig jóval a külföldi eladási árak alatt van. A minőségi alkatrészeknek és a gondos, kézzel történő összeszerelésnek köszönhetően sok jó kávéval fog még megajándékozni az évek során.

rocket giotto r58 gépbemutató kávégép latte artrocket giotto r58 gépbemutató kávégép latte artrocket giotto r58 gépbemutató kávégép latte art
 

A Rocket R-58-at az Expolygon Kft. forgalmazza, a termék ára: bruttó 533.400 Ft.