KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Rancilio Silvia tesközelből - Csak főzzünk

Tartalomjegyzék

Csak főzzünk

Amint a Silvia megfelelően felmelegedett, el kell döntenie, hogy mit fog készíteni; eszpresszót, lattét vagy kappuccsinót?

Ha felgőzölt tejre lesz szükség, akkor az alábbiakat olvassa el!

Aranyszabály : Ha tejhabra van szüksége egy kávéspecialitáshoz, először a kávét kell hozzá elkészítenie!


rancilio silvia kávéfőző működéseA Rancilio Silvia a készenléti állapotát a Boiler On  jelzőfénnyel tudatja önnel, mely közvetlenül a Power On-Off kapcsolótól jobbra található. Amikor ez narancssárgán világít, a kazán éppen felfűti a vizet. Amikor nem világít, a kazán abbahagyta a fűtést és a Silvia készen áll arra, hogy eszpresszót főzzön.

Nagyon fontos, hogy megismerkedjen a Boiler On jelzőfénnyel, mert nagyban befolyásolhatja a készített eszpresszó minőségét.

Az eszpresszógép készenléti-fényének ritmusa zavaros tud lenni egy új felhasználó számára, de idővel kiismerhető. Általánosan elmondható, hogy a jelzőfény kialvása után 30mp-cel ideális indítani a csapolást. Próbálgassa és figyelje meg, hogyan befolyásolja a kapott eszpresszó minőségét!

Beszélgessünk most a lattéhoz és kappuccsinóhoz való tej gőzöléséről! Feltételezem, hogy kéznél van kb 1.5dl 2.8%-os hideg tej egy kb 3dl-es rozsdamentes acél tejgőzölő edényben; nem üvegedényben, nem porcelánban és nem egy hosszában feltekert újságpapírban! Rozsdamentes acélban! Tejgőzölésre csakis egyfajta edény megfelelő; a rozsdamentes acél. Capiche?

Rendben. Billentsük át a gőzkapcsolót ON állásba! Láthatjuk, ahogy a Boiler On jelzőfény is világítani kezd, mivel ilyenkor egy „gőz” thermosztátot kapcsolunk az áramkörbe, mely a víz gőzzé hevítéséért felelős. Amikor a Boiler On jelzőfény kialszik, készen is állunk arra, hogy tejet gőzöljünk.

Aranyszabály : A gőzkapcsolót bekapcsolt pozícióban kell hagyni egész idő alatt, amíg tejet habosítunk vagy gőzt használunk.Sok e-mailt kaptam, melyekben arról panaszkodtak, hogy alig ad gőzt az eszpresszógépük.
Amikor rákérdeztem, hogy pontosan mit is csinálnak, mind ugyanazt írták:
”felfűtöm a gépet, míg gőzt kezd adni, majd azonnal kikapcsolom a gőzkapcsolót”
 Ez kb olyan dolog, mintha valaki elindítja az autóját és lekapcsolja a gyújtást, mihelyt az elindul. Nem, nem és nem! Hagyja bekapcsolva a gőzkapcsolót EGÉSZ IDŐ ALATT, amíg a tejet gőzöli!

rancilio silvia kávéfőzés közbenGyerünk tejet gőzölni, habár ez nem egy tejgőzölési útmutató!

Miután felgőzölte a tejet 70°C-ra (és remélhetőleg nem többre), zárja el a Silvia gőzcsapját és a tejet tegye egy kicsit félre!
Miután egy nedves ruhával vagy szivaccsal letörölte a tejet a gőzcsőről, adjon neki egy végső löketet: nyissa ki majd zárja el a gőzcsapot! Ez biztosítja azt, hogy a gőzcső tiszta maradjon,  ne duguljon el a beszáradó tejtől.
Amennyiben nem készítette el előre az eszpresszót, akkor most itt az idő. De várjon!

A kazán és a víz még túlságosan forró az eszpresszókészítéshez. Mit kell ilyenkor tenni?

Hagyjuk a Silvián a szűrőtartó kart (üresen, kávé nélkül) és tegyünk alá egy csészét! Csapjunk a főzőkapcsolóra (azaz kapcsoljuk be)!

Körülbelül 5-7 másodperc fog eltelni, mire víz jön ki a szűrőtartó kifolyónyílásain, előtte csak gőz fog távozni. A gőzöléshez felforrósított vizet ki kell ereszteni, hogy ismét eszpresszót tudjunk készíteni.
Amint a víz egyenletesen kezd folyni a kifolyónyílásokból, számoljunk el legalább háromig, majd kapcsoljuk ki a főzőkapcsolót!

Vegyük le a szűrőtartó kart és töltsük meg a szűrőkosarat őrölt kávéval! De mennyivel?
Töltsük a dupla szűrőkosarunkat a tetejéig, a felesleget söpörjük le, majd tömörítsük kb 14kg-15kg-os erővel!

És mi a helyzet a szimpla kosárral?

Erre én azt mondom: „Zöldfülű! Túl korai még a szimpla szűrőkosárra gondolni. Ön még nem áll készen a szimpla szűrőkosárra, tegye el jó messzire és kb 6 hónap gyakorlás után vegye majd csak elő!”

Még egyszer: 14-15kg-mal tömörítsük az őrleményt és nem 30-40kg-mal!

A szűrőkosárban óvatosan hozza szintbe az őrleményt és egyenletesen tömörítse!
Hagyja az őrölt kávénak, hogy elvégezze a munkát, vagyis korlátozza a kávé áramlását, így kaphat csak igazán krémes, crema-gazdag 25 másodperc alatt lefolyó eszpresszót!

És ez az, amiért annyira fontos egy saját kávéőrlő beszerzése az eszpresszógépe mellé. Miért? Mert a kicsi változók mint a páratartalom változása, a légnyomásban és a kávétípusban bekövetkező változások ténylegesen befolyásolhatják a végterméket, ezért aztán a helyi kávézóban előre őröltetni több okból sem praktikus.
Kell még egy érv a saját őrlő mellett?

A kávébabok kb 15 napig maradnak frissek a csomag kibontása vagy a pörkölőből kikerülésük után. Az őrölt kávé ezzel szemben már csak kb 2 óráig marad friss.
Remélem, ez a perspektíva segít a döntéshozatalban!

Egyébként is, lesz jó pár adag, ami biztosan a mosogatóban fogja végezni, mire valamirevaló eszpresszót sikerül majd produkálnia. Aztán lehet, hogy szerencséje lesz és csapol egy szép 25 másodperces, 25ml-es adagot. A fotón (fent jobbra) - nekem nagyszerűen sikerült, némi  friss kávébab segítségével egy jó kappuccsinóhoz méltó adagot csapolni. Ha kap egy ilyen adagot mint ez, öntse egy Capos vagy a Lattés (természetesen előmelegitett) csészébe, utána a felgőzölt tejjel és bingó, Önnek van egy Capoja vagy egy Lattéja. Mi a különbség? A szabály egyszerű: a kappuccsinónak tejhab van a tetején, az igazi latte pedig eszpresszóra öntött felgőzölt tej, TEJHAB NÉLKÜL. Miért kell mégis mondani, hogy „hab nélküli lattét!”, amikor megrendeli „álmai lattéjét” a kedvenc kávéházában? Nem tudom. Ez kb olyan, mint amikor rendel egy Macchiatót a Starbucksnál és kap egy 700 kalóriás desszertitalt egy 6dl-es csészében, megdöbbentő 15g zsírtartalommal! És amikor egy igazi kávéházban rendel egy Macchiatót, kap egy dupla eszpresszót egy kis kanál tejhabbal a tetején. Ez azon rejtélyek egyike, amire még én sem tudok választ adni.

Bizonyos szempontból a tejgőzölés/ habosítás procedúrája bonyolultabb, mint főzni egy jó kávét az eszpresszógépével. Készüljön fel arra, hogy el fog fogyni jópár kiló szemeskávé, mire minden szépen fog sikerülni!

Szerencsére a Rancilio Silvia egy nagyon jó tanulógép, mert nagyon stabil; hőmérsékletileg és felépítésileg egyaránt. Amint felmelegszik, készen áll a munkára, és nem lesz semmi, ami Ön és a végtermék közé álljon. Megint hangsúlyozni fogom, ultrafontos, hogy legyen egy saját őrlője. Egy jobb tömörítő is nagy segítség lehet, de nem annyira fontos, mint az őrlő, hacsak Ön nem azon emberek egyike, akik 30kg-mal akarnak tömöríteni, de ugye Ön nem tenne ilyet?!

Boldogan és épen tartani a Silviát

A Rancilio Silvia a legjobb gép 1000 dollár alatt. Nem kérdés. Ez a jó felépítésű és jól összerakott gép egy életen át tart. Nagyon kevés dolog van, amivel tönkre lehet tenni... ha van egyáltalán.
Néhány dolgot azonban érdemes megfogadni:

 

  • Ne hagyja a Silviát egész nap bekapcsolva! Hacsak nem iszik kávét reggel, délután és éjjel is (ebben az esetben szerezzen be egy kereskedelmi gépet!), ne hagyja bekapcsolava a gépet egész idő alatt!
  • Ne tegye a Rancilio Silviáját időzítőre (hogy előmelegítsen, mielőtt reggel felkelne)! Ez nem egy jó ötlet, ha elfelejtheti feltölteni a bojlert.
  • Ne hajszolja agyon a Silviát! Ez nem egy vendéglátóipari gép: ne rendezzen vele kappuccsinó és eszpresszó partikat. Arra találták ki, hogy naponta párszor elkészítsen vele 1-1 italt, szóval tényleg nem egy vendéglátóipari gép, azok több ezer dollárral többe kerülnek.
  • Törölgesse el a Rancilio Silviát minden használat után! Ne használjon érdes tisztítókat vagy fémszálas súrolót! Egy kevés ablaktisztító vagy mosogatószer és puha szövet vagy papírtörlő tökéletesen megfelel.
  • Használjon lágy vizet a Silviához! Alacsony ásványianyag-tartalmú palackos víz is megfelel, de talán kicsit túlzás. A desztillált víz egyfajta mellékízt adhat a kávénak, ezért inkább azt is hagyjuk! Használja inkább a Brita rendszert és kövesse a szűrőcsere periódusokat pontosan!
  • Vízkőtlenítse a Silviát havonta egyszer, függetlenül attól, hogy szükséges-e vagy sem!
    Visszaöblítést is végezzen hetente, mert a felgyülemlő olajok és lerakódások elronthatják a kávé ízét!

Tegye meg ezt a néhány dolgot és még párat, amit megvitatunk a fórumon, és sok-sok évig boldog Silvia-tulajdonos lesz!


Colin Newell Kanadában, Victoria B.C-ben él és elektronikai specialistaként, íróként és popkultúra-elemzőként dolgozik. Egyszer birtokolt egy Silviát és egy ostoba pillanatában eladta azt egy ismerősének. Annyira szomorú, hogy nagyon!

 

Szóljon hozzá fórumunkon, kattintson IDE!

Forrás: CoffeCrew / Fordította és hazai viszonyokra alkalmazta SiD