Catler MF 8010 tejhabosító készülék

Nyomtatás
Catler MF 8010 tejhabosító készülék bemutatóAz otthoni kávéfogyasztók részéről jelentkező igény hívta elő az egyre szaporodó tejhabosító készülékeket, miszerint nem mindenkinek van otthon gőzölésre alkalmas kávégépe. Sokan a mai napig otthon kotyogóval, vagy egyéb kisnyomású kávéfőzővel készítik kedvenc kávéjukat, amit aztán ki-ki ízlése szerint fogyaszt el.

Aki tejjel szereti, az ilyen formán kénytelen beérni egy kis mikróban, vagy egyéb módon felmelegített tejjel. Pedig sokan szeretnének krémes, habos kapucsínót vagy legalábbis valami ahhoz hasonlót kortyolgatni. Itt jönnek képbe a különféle készségek.

A legegyszerűbb pörgettyűs kézi mini habosítótól a frenchpress-el történő tejhabosításig sok mindennel lehet próbálkozni, de kétségkívül a műfaj csúcsa az indukciós elven működő tejhabosítók.

Korában már bemutattunk egy Clatronic készüléket, ami többé-kevésbé beváltotta a hozzáfűzött reményeket, viszont most lehetőség adódott a Catler készülékének kipróbálására, amitől az árcédula alapján elég sokat vártam.

Catler MF 8010 tejhabosító készülék beállító gombA kivitelezés a Catlertől megszokott profi módon történt jelen esetben is. Igényes csomagolás, figyelve a legapróbb részletekre. A dizájn itt is a szálcsiszolt, rozsdamentes anyagokat vonultatja fel, rendkívül esztétikus formában. Kinézetre is sokkal komolyabb benyomást kelt, mint a kis Clatronicom.

Két pillanat alatt összeszerelhető, és azonnal hadra fogható. Használatához semmi különleges képesség nem kell annyira egyszerű és egyértelmű minden. A nagy háttér világításos tekerőgombbal állíthatjuk be a hőmérsékletet, ahol a tejhabosítási tartomány külön kiemelést kapott. A sima keveréstől a forró csokoládé készítéshez szükséges széles hőmérsékleti tartományom belül beállítható a készülék.

Catler MF 8010 tejhabosító készülék rátétAttól függően, hogy mit szeretnénk készíteni, kétféle keverő rátétet tudunk használni. Az egyikkel inkább keverés és minimális levegőbevitel lehetséges (ezt ajánlják gyárilag a latte artos tejhab készítéshez), míg a másikkal jóval több levegőt, ezáltal sűrűbb habot képezve inkább kapucsínóhoz ajánlja a cég. Amíg az egyik rátétet használjuk, addig a másik a készülék hátulján az erre kialakított helyen, a Catler szokásához híven mágnesesen rögzül.

Már szinte csalódnék is a Catlerben ha itt is nem lenne valami furfang. A habosító edény tetejéből lehet kipattintani egy kis mérőedényt, ami megkönnyíti a különböző alkotó elemek adagolását. Apróság, de hihetetlen, hogy milyen kis apró részletekre is figyelnek.

Catler MF 8010 tejhabosító készülék fedél


Ahogy mondani szoktam a puding próbája az evés így mindhárom változatban (latte art, kapucsínó és forró csokoládé) kipróbáltam a készüléket.

Először a Latte Art-hoz ajánlott korongot használtam. Sajnos egy kapucsínónyi mennyiséget nem lehet készíteni, mert a habosító edény aljában van egy minimum jelölés, ameddig muszáj felönteni. A jelölésig töltve és tejhabosításhoz 60 celsius fokra állítva indítottam a készüléket. Nem kevés ideig dolgozott, és a kívánt hőmérséklet elérésekor kikapcsolt. A tejhab elég „vékony”, átöntve a rozsdamentes saját kiöntőbe még jócskán meg kellett forgatnom, hogy elfogadható állagot kapjak. Nekem mintát önteni nem sikerült vele, mert nem elegyedett tökéletesen a tej a habbal. Lehet, hogy nagyobb mennyiségű tejjel jobban működne.

A másik kapucsínóhoz ajánlott koronggal ugyanezt eljátszva iszonyat kemény habot gyártott. Alig lehetett kiönteni az edényből. Ha valaki ilyennel szereti a kapucsínóját az biztosan örül, de véleményem szerint ez nagyon messze áll az ideálistól (szerintem ez a feltét felejtős). Én ezt nem is erőltettem tovább.

A forró csokoládé elkészítéséhez is a Latte Art-hoz ajánlott feltétet használtam, mivel itt nem a levegő mennyiség bevitel a cél, hanem inkább a keverés, és ahhoz az passzol a legjobban. Előfordulhat, hogy a forró csokoládénk állaga nem megfelelő, de a készülék már lekapcsol, mert a hőfokot elérte, ilyenkor egy kis trükköt tudunk alkalmazni, miszerint a tárcsát átállítjuk keverésre. Ilyenkor az edény már elég meleg viszont itt a hőfokot nem veszi figyelembe és tovább tudjuk kevertetni a megfelelő állagig.



Véleményem szerint egy nagyon dizájnos, minőséget sugárzó, könnyen kezelhető eszközt készített a Catler, bár azt bevallom, hogy az árcédula alapján többet vártam volna tejhab készítési képesség terén. Hogy ez a készülék megéri-e a viszonylagosan magas árat, azt mindenki saját maga tudja eldönteni.

Az internetet talált legolcsóbb beszerzési ár 40.000.- Ft körül mozog. További részletetket pedig a gyártó oldalán olvashattok: Catler MF 8010