Roastopus Black Pearl - a polip legyen veled

Nyomtatás

 A Roastopus 2018 tavaszán indult útjára, ekkor láttunk hozzá modern pörkölőüzemünk megvalósításához. Kínálatunk magas minőségi elvárások szerint gondosan szelektált, így csak a legjobb tételek jutnak el a kávéfogyasztókhoz, méghozzá frissen pörkölve. A minőség egyik alappillérének az állandóságot tartjuk, ehhez pedig a kávépörkölés
teljes folyamatának alapos és folyamatos ellenőrzése szükséges. Ezért a zöldkávé beszerzéstől a pörkölésen át a csomagolásig minden egyes fázist magunk végzünk, a zöldkávé hűtött raktárban pihen, pörkölést követően kézzel válogatjuk át a szemeket, mindezzel biztosítva az állandó minőséget és kiszámíthatóságot. Black Pearl blendünkben száraz feldolgozású etióp kávé robbantja a gyümölcsbombát, az egyensúlyt pedig nedves feldolgozású kolumbiai teremti meg. Élénk, karakteres, izgalmas kombináció. Az elkészítés módjától függően eperdzsem, őszibarack, tejcsoki ízjegyek jellemzik.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

A Roastopus kávék hazai forgalmazójától, a Project Manufaktúra Kft-től kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Roastopus Black Pearl szemeskávé teszt csomagolásKávé típusa: Roastopus Black Pearl

Pörkölés ideje: , Lejárat ideje: 2019.05.05 , Csomagolás: 250g-os szelepes csomagolás
Ár: 10.790.-Ft/1kg, Forgalmazó adatai


Rocketeer:

Aktuális tesztkávénk "dizájnos", szelepes csomagolásban érkezett. Még el sem olvastam a feliratokat, a zacskóból áradó gyümölcsillat-orgiából rögtön sejtettem, ez valami etióp anyag lesz. Nem sokat tévedtem, egy etiópiai/kolumbiai blenddel van dolgunk. Felbontva a zacskót egységesen közepesre pörkölt kávébabokból álló látvány fogad, a szemek mérete változó, vannak egészen kicsik és nagyobbak is. Őrléskor az aromák fokozódnak, ... hűha, ebből rossz biztosan nem "sülhet ki"! Szerencsére, kicsit sem tévedtem, ez egy minden tekintetben remek anyag! Számomra közepes vagy magas hőfoktartományban mutatta legjobb arcát a kávé, viszonylag hosszú, 30-40 másodperc közti lefolyási időkkel. Dózis tekintetében az igény viszonylag magasan van, 20-21 g szükséges legalább (dupla kosár esetén). A kimenet inkább a risztrettó felé közelítsen. Az ízjegyek fantasztikusak! Az alap egy nagyon finom (és tiszta) epres/áfonyás lekváros ízjegypáros, frankó édességgel, kicsi grépfrútot is éreztem néha ezek mellett és kiegészítésképpen egy finom tejcsokis ízjegy is megjelenik. Az utóízében egy picike füstösség érződik, majd szépen áttranszformálódik egy kellemes, brandy-s ízjeggyé. Gondolom, az utóbbiakért a kolumbiai rész felel. Az elkészült ital kellően olajos, a krém mintázódik, arabikához mérten jónak mondható. A testessége jó, koffeintartalmát nem éreztem magasnak, bármikor fogyasztható. A tesztidőszak alatt számottevően nem öregedett a kávé, azonban így is ajánlott többfelé porciózni. Tejben remekül kijött az etióp karakter, nagyon finom cappuccinokat készítettem belőle. Ajánlom a kávét az újhullámos kávék rajongóinak és a tejes italok kedvelőinek.

Kávégép: Rocket Giotto Premium Plus (fejhőmérő) / Kávéőrlő: Fiorenzato F64
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 10 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 9 / Összpontszám: 27

 

Zoknee:

Aktuális tesztkávénk egy új magyar pörkölő, a Roastopus műhelyéből érkezett, nevezetesen a Black Pearl került most az őrlőnkbe. A csomagolás nagyon tetszetős, igényes, szelepes visszazárható. Felbontás után, szép egyenletes, világosra pörkölt babok fogadtak, kellemes illattal, engem valamiért egy jó kis száraz toszkán vörösborra emlékeztetett. Már a darálás előtti mérlegelésnél látszott, hogy a dupla adagot 20 gramm körüli mennyiséggel kell próbálni, és a későbbiekben ez a 20 gramm őrlemény lett az optimális. Első kóstoláskor lassan meginduló csöpögős lefolyással kezdett. Az optimális lefolyás lassan meginduló, utána felkrémesedő, időnként csöpögős beállítás lett, 30mp körüli idővel. Ez alatt egy szűk eszpresszónyi mennyiséget kaptam. Szépen mintázódik lefolyás közben, már a kifolyóban is, és a csészében is tud tigris mintával kényeztetni. Ízében elsőre is már egy erős málnás jegyet lehetett kiérezni, ami még tejes italokban is markánsan ott volt. A málnát kiegészítette egy mélyen édeskés, csokis vonal, egy kis piros bogyós - epres gyümölcsösséggel, és egy kis szirupos brandy-s vonást is véltem felfedezni. Nagyon kellemes volt fogyasztani, igazi kis desszert kávénak mondanám. A hőmérsékletre sem volt túl érzékeny, nekem közepes arabica tartományban, 93 °C-on volt a legjobb, de elég toleráns. Utóízében a mokkás, keserű csokis vonal dominált. Aki szereti a tejes italokat, mindenképpen kóstolja meg így is, mert a gyümölcsös jelleg nagyon jól harmonizál a tejjel.

Kávégép: Gaggia Classic / Kávéőrlő: Compak K6
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 8 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 8 / Összpontszám: 24

 

Szabiakos:

Heti tesztalanyunk nagyon dekoratív csomagolásban érkezett. A zacskót kibontva nagyon kellemes gyümölcsös illat áradt a babokból. Az adagolás nálam a szokásos világos pörkölésű kávék adagjával működött a legjobban, ahogyan az arány is 1:2.5-el volt a legoptimálisabb. 1:2-höz közeledve csökkent a komplexitás. A legjobb arcát közepes hővel és viszonylag hosszabb lefolyással mutatta meg ez a kellemes blend. Pár másodperc előázatás is jót tett a lefolyásnak. A műfajt tekintve a crema minősége és mennyisége kiváló. Az ízeket tekintve inkább az etióp ízek dominálnak, ahogy a zacskón is fel van tüntetve, nagyon kellemes barackos, epres háttérben tejcsokoládés ízzel kombinálva. Nagyon kellemes közepes savasság, és elég jó testesség jellemzi, amit úgy gondolok, hogy inkább a kolumbiai kávé ad. Az összkép szerintem kiváló, nagyon kellemes harmonikus az édes-keserű-savas ízek kombinációja. Az újhullámos kávé kedvelőinek ajánlanám leginkább ezt a kiegyensúlyozott keveréket.

Kávégép: Gaggia Baby Full Tuning / Kávéőrlő: SM97+ZM kés
Pontszám: Krém: 5 / Íz, harmónia: 9 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 8,5 / Összpontszám: 26,5

 

Lorien:

Tetszetős, szelepes-simítózáras csomagolású, két fajtából álló keverék. Bontáskor kellemes gyümölcsös illat árad, és szép, egyenletes tejcsokoládé árnyalatúra pörkölt egészséges szemek fogadnak. Az illatorgia és az elvárásaim őrléskor még tovább fokozódnak, nem is alaptalanul. A beállításokat nagyon könnyű megtalálni: a jó eredmény érdekében tanácsos igen magas dózist használni, nálam 22g körüli mennyiséget is könnyedén elnyelt a dupla szűrő, valamint normál arabika hőtartományt használni és az őrlőt a joker állás környékére tekerni. Innen lehet finomhangolni. Ha minden rendben van, akkor a lefolyás is úgy lesz, nekem mind a tankönyvi 25, mind a rövidebb, 20 másodperc környékiek is tetszettek, ez utóbbiak sokkal könnyedebb, tisztább ízeket eredményeztek. Nem krémbajnok, még mintázódásra sem volt hajlamos, de amit adott, az jó szerkezetű és megfelelően olajos volt, a csésze falára is felhúzott. Nagyon szép, harmonikus ízeket mutatott, a szamócalekvárosság valóban nagyon domináns, de szépen feljöttek az őszibarackos, pirosbogyós gyümölcsös, tejcsokoládés jegyek is. Természetes édessége nagyon jó, a cukor már szinte csak ront rajta, viszont a tej kisebb mennyiségben jól harmonizál vele. Ennek ellenére leginkább csak magában szerettem, dupla-dupla adagokban fogyasztva.

Kávégép: La Cimbali Domus Classic / Kávéőrlő: Mazzer Mini
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 8,5 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 8,5 / Összpontszám: 25

 

Weinmaker:

A Roastopus pörkölőtől érkezett a heti tesztmintánk. A csomagolás személy szerint nagyon tetszett. Dizájnos, igényes, de még sincs túltolva, pont olyan amilyennek lennie kell. Bontás után kellemes illat fogadott, amely leginkább az etióp kávékra emlékeztetett. Az elkészítés sem okozott különösebb nehézségeket, mert már elsőre is, átlagos hőmérsékleten, nagyon finom végeredményt kaptam. A lefolyás szép, és a krém mennyisége és minősége is nagyon jó. Szépen mintázódik, állagára és olajosságára sem lehet panasz. Az őrlést úgy lőttem be, hogy a tankönyvinél picit hosszabb lefolyást kapjak. Továbbá az adagokkal sem érdemes spórolni, vagyis egy dupla elkéri a 20g-ot, de nem érdemes spórolni vele. Ízek tekintetében tökéletesen hozta, amit ráírtak a tasakra. Az ízek tiszták, kontrasztosak, szépen felismerhetők. Nálam leginkább az őszibarack jött előtérbe, de ott volt az epres-lekváros vonal is, lágy tejcsokoládéval megtámogatva, háttérben egy kis konyakos, grapefruitos lecsengéssel. Nagyon szerethető ízkombinációt sikerült alkotni, amely szerintem egyaránt betalálhat a hagyományos és újhullámos vonal kedvelőinek is. Testessége jó, utóíze kellemes. Koffeintartalmát egyáltalán nem éreztem magasnak, még egészen későn is simán fogyasztottam belőle, minden hátrányos következmény nélkül. Mondhatni, hogy egy igazi mindenes kávé, mert tökéletes eszpresszónak is, de kiemelkedően finom tejes italokat is készítettem belőle. Bátran ajánlom kipróbálásra.

Kávégép: Gaggia Classic Full tuning/ Kávéőrlő: Mazzer Super Jolly+Fiorenzato F64 Evo kés/ Víz: BWT Water&More Bestmax
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 9 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 9 / Összpontszám: 26

 

Név Krém Íz Test Ár Össz:
Rocketeer 4 10 4 9 27
Zoknee 4 9 4 9 26
Szabiakos 5 9 4 8,5 26,5
Lorien 4 8,5 4 8,5 25
Weinmaker 4 9 4 9 26

Roastopus Black Pearl szemeskávé teszt  kávébabokRoastopus Black Pearl szemeskávé teszt  csapolásRoastopus Black Pearl szemeskávé teszt kifolyás
roastopus black pearl cseszeRoastopus Black Pearl szemeskávé teszt  eszpresszóRoastopus Black Pearl szemeskávé teszt kapucsínó

Összegzés:

Igényes, szelepes, simítózáras csomagolás. Bontáskor gyümölcsös, csokoládés illatot áraszt. A kávébabok épek, egészségesek és egyenletes pörkölésűek. A legjobb eredmény érdekében az őrlőt úgy érdemes beállítani, hogy a tankönyvi lefolyásnál picit hosszabbat kapjunk. Az adagolással nem érdemes spórolni, mert a végeredmény meghálálja a bőkezűséget. Bátran használjunk 20-22g-ot egy duplához. Hőmérséklet tekintetében az átlagos arabika tartományban érdemes keresgélni. Bátran lehet próbálkozni, mert nagyon felhasználóbarát blend. A lefolyás szép, a krém mennyisége nagyon jó, szépen mintázódik, és állagára, olajosságára sem lehet panasz. Kitart a fogyasztás végéig, megfestve a csésze oldalát. Ízek tekintetében a tasakon megjelenő kiírást maradéktalanul hozta. Szamócalekváros, őszibarackos, bogyós gyümölcsös ízjegyek, tejcsokoládéval megszelídítve. Felfedezhetünk még benne egy kis brandy-s, konyakos aromát is a háttérben. Természetes édessége nagyon jó. Testessége jó, utóíze kellemes és hosszan tart. Koffeintartalma nem jelentős, így bármikor fogyasztható, akár még késő délután is. Nagyszerű eszpresszónak, risztrettónak elkészítve, de kiválóan alkalmas tejes italok alapjaként is. Bátran ajánljuk kipróbálásra, nem fog csalódást okozni.

Jellemzők
Pörkölés: közepes pörkölésű
Összetétel: 100% arabika
Ajánlott kávékészítési eszköz
Karos gép:
Automata:
Filter:
Ajánlott kávéital
Risztrettó:
Eszpresszó:
Tejes ital:

A teszthez használt kávégépet a Pasco Kft. biztosította. A legfinomabb kávé elkészítéséhez a BWT vízszűrő megoldásait ajánljuk.

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!