KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Pacificaffé Kenya Gicherori - egzotikus ízvilág

A kávépörkölő világbajnokság egyik legkedveltebb tételszámai közé tartozó Kenya, megosztó a kávéfogyasztók körében. A szokásos származási ismertető száraz tényénél csak a kávéról mindent eláruló kortyérzet mutat valós kulináris képet. Gicherori mosóállomás Embu központi tartományában található a Kenya-hegység déli lejtőin. A kávé 1600 m tengerszint feletti magasságban terem, ahol a terület vulkáni talajban gazdag. A trópusi éghajlat és az árnyékot nyújtó növényzet amely meghatározó szerepet tölt be a kávé virágos- és gyümölcsös aromáinak kialakulásában.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

A Pacificaffé kávék hazai forgalmazójától, a Pacificaffé Kft-től kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Pacificaffé Kenya Gicherori szemeskávé teszt csomagolásKávé típusa: Pacificaffé Kenya Gicherori

Pörkölés ideje: 2019.03.05, Lejárat ideje: , Csomagolás: 250g-os szelepes csomagolás
Ár: 7.500.-Ft/1kg, Forgalmazó adatai


Rocketeer:

Aktuális tesztmintánk igényes, szelepes csomagolásban érkezett, a felirat szerint egy kenyai single origint rejt a zacskó. Bontás után kellemes, tipikusan közepes pörkölésű arabikára jellemző aromákat érezhetünk: finom csokisság vegyül mogyoró, sült kenyérhéj és némi gyümölcsös illatjeggyel. A babok mérete főleg közepes, egyenletes a pörkölés, töredezett, alul- vagy túlpörkölt szemek egyáltalán nem jellemzik. Ígéretes, lássunk is hozzá! A minta olyan friss volt, hogy az első próba után kénytelen voltam 1-2 nap szünetet tartani és néha megszellőztetni. Az már az első csapolásoknál is kiderült, hogy egy meglehetősen szélsőséges, újhullámos mintával van dolgom. A szélsőséges alatt elsősorban a savasságára gondolok, ami a közepes környékén van, de ezt sokan valószínűleg akár jóval magasabbnak is érezhetik. Azonban jóféle savak nélkül nincs gyümölcsösség, viszont itt van! Az ital gerince kezdetben vibrálóan trópusi gyümölcsös, "málnás pillecukros" ízjegyegyveleg, érezhető édességgel, a háttérben kis mogyoróssággal, tejcsokival, valamint egy érdekes, florális ízjeggyel. Viszont a minta tapasztalatom szerint meglehetősen gyorsan öregszik, ez az ízjegyeket is kissé áttranszformálja, pár nap után a fővonal már inkább narancsos, mandarinos, citrusos lett, az édessége csökkent. Így is kellemes volt, de ettől függetlenül feltétlen javaslom a kávé kisebb adagokra porciózását. Tapasztalatom szerint az elkészítésre is eléggé kényes az anyag. Nálam a közepes hőfok, 30-35 másodperces lefolyási idő vált be, minimum 20-21 g-os dózissal. A kimenet inkább risztrettó, mint eszpresszó legyen. A krém ilyenkor közepes, enyhén mintázódik, de a fogyasztás végéig nem tart ki. Testességét közepesnek, koffeintartalmát alacsonynak éreztem. Tejben finom volt, bár semmi kiugró karaktert nem mutatott. Ezért érdemes rövidebb macchiatoként vagy cortadoként fogyasztani. Én kedveltem a kávét, de minden kávéfogyasztónak nem ajánlanám, inkább a komolyabb felszereléssel rendelkező (Pid-es gép vagy fejhőmérős kávégép, komolyabb őrlő), az újhullámot kedvelő, kísérletező kedvű home baristáknak.

Kávégép: Rocket Giotto Premium Plus (fejhőmérő) / Kávéőrlő: Fiorenzato F64
Pontszám: Krém: 3 / Íz, harmónia: 8,5 / Testesség: 3 / Ár-érték arány: 8,5 / Összpontszám: 23

 

Zoknee:

Következő kávénk is egy magyar pörkölőtől érkezett, a Pacificaffé-tól. A csomgolás a tőlük megszokott, jó minőségű, visszazárható, szelepes zacskó volt. Kibontás után egyenletesen világosra pörkölt szemek fogadtak. Az első kóstolásnál még egy nagyon friss pörkölés jeleit mutatta a kávé, így pár nap pihentetés után kóstoltam bele újra. Ekkor az őrölt kávé illatában olyasmit éreztem, amit nem vártam egy kávétól, mégpedig fűszeres olasz paradicsomot. És ez az elkészült italban is fellelhető, némi tejcsokoládés trópusi gyümölcsös kombinációval. Illatában kellemes édeskés, tonkababos jegyeket fedeztem fel. Lefolyását tekintve egérfarkas, mintázódó cremát kaptam, 20-25mp közötti lefolyási idővel. A risztrettó és az eszpresszó közötti mennyiséget lőttem be, mindehhez 20.5grammnyi kávét őröltem a duplához. Hőfokban a magasabb, 94°C környéki tartományt igényelte a kávé, a joker fokozatnál kicsit finomabb őrlő beállításokkal. Egy igazi, világos pörkölésű single origin kávét ismertem meg, mindenkinek ajánlom, aki kedveli ezt a módszert, és szeretne izgalmas ízjegyeket megkóstolni.

Kávégép: Gaggia Classic / Kávéőrlő: Compak K6
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 7 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 7,5  / Összpontszám: 22,5

 

Szabiakos:

Következő tesztmintánk a Pacificaffetól érkezett. A szokásos igényes szelepes, védőgázas csomagolásban. A mintának nem árt 1-2 nap szellőztetés, mert még elég friss volt, ezt a védőgáznak tudható be. A pidet nálam közepes hőtartományba kellett állítani, ahogyan a darálót is a joker állás köré kellett tekernem a megfelelő lefolyás érdekében. Jót tett az elkészült italnak egy hosszabb előáztatás és viszonylag hosszú lefolyási idő. Ilyenkor a crema a műfaj tekintetében elég jó volt, szép tigrisminta mutatkozott a csészében. Az elkészült kávéban leginkább a kenyai kávékra jellemző savasabb ízvilág dominált, amit én személy szerint nagyon szeretek. Nagyon kellemes összetett citrusos savasság, paradicsom, bogyós gyümölcsös ízvilág jellemzi, háttérben visszafogott csokoládés lecsengéssel. Kellő odafigyeléssel florális jegyeket is sikerült előcsalnom belőle. Testessége közepes, azonban az összetett ízvilág bőven kárpótol. Tejben lágyultak a savak, egy igazán kellemes tejes ital alapja is lehet.

Kávégép: Gaggia Baby Full Tuning / Kávéőrlő: SM97+ZM kés
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 8,5 / Testesség: 3 / Ár-érték arány: 10 / Összpontszám: 25,5

 

Lorien:

A pörkölőtől megszokott dizájnú, simítózáras csomagolásban közepes pörkölésű, ép egészséges szemek fogadtak. Könnyű megtalálni az optimális beállításait, már az első csapolás is jól sikerült, joker őrlőállásban és normál arabika hőfok kell neki. Ne sajnáljuk az alapanyagot, a dupla szűrő nálam 22 grammot gond nélkül benyelt. Lefolyása egyenletes, szinte tankönyvi, időben lefelé és felfele egyaránt eltérhetünk, szinte csak annyi történik, hogy a hangsúlyok kicsit eltolódnak. Krémmel nem nagyon kényeztet, ami most nem is elvárás. Amit kapunk, azért állagban és olajosságban teljesen rendben lévő, a csésze falára felkúszik. Színe a mogyoróbarna homogén, világosabb árnyalata, nem nagyon mintázódik. Ízvilága inkább újhullámos, abból is kevésbé megszokott. Paradicsom és citrusok viszik a prímet, illetve felfedezni némi trópusi gyümölcsösséget, valamit mandulás és virágos jegyeket is. A korty végét friss citromhéj és egy kis mokkás lecsengés zárja. Természetes édessége nagyon jó. Tejes italban szintén jól működik, akár több, akár kevesebb tejjel is hozza a formáját. Ennek ellenére nekem magában tetszett a legjobban.

Kávégép: La Cimbali Domus Classic / Kávéőrlő: Mazzer Mini
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 8 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 8,5 / Összpontszám: 24,5

 

Weinmaker:

A Pacificaffe mintája, a már megszokott, igényes, simítózáras tasakban érkezett. Bontáskor iszonyat finom illatot árasztott, amely leginkább édeskés, paradicsomos, kenyérhéjas formában bontakozott ki. A szemek egységes, közepes pörkölésűek, töredezett szemet nem találni. Picit pihentetni kellett bontás után, mert még nagyon frissnek mutatkozott a minta, amely gondolom a Pacificcafe védőgázas csomagolási megoldásának tudható be. Az őrlést úgy lőttem be, hogy a tankönyvi időnél picit lassabb lefolyást kapjak, amely nagyjából a joker állás környéké volt. Hőfok tekintetében nem kellett nagyon felmenni, az átlagos arabika hőfok tökéletesen illet a kávéhoz. Az adagolással azonban nem szabad spórolni, a dupla simán elkéri a 20-22g-ot, viszont a végeredmény meghálálja a bőkezűséget. A lefolyása szép, a krém mennyisége a műfajt tekintve jó, állagára és olajosságára sem lehet panasz, mintázódásra hajlamos, és kitart a fogyasztás végéig. Egészen különleges ízvilág lehet a kóstoló jutalma, melyben megtalálható az érett paradicsom, trópusi gyümölcsösség, citrusos, virágos ízjegyek. Ezeket mogyorós, tejcsokoládés aromák tesznek kerekké, nagyon jó természetes édesség mellett. Utóíze kellemes és hosszan tart. Koffeintartalmát nem éreztem jelentősnek, így akár délután is bátran fogyasztható. Nekem egyformán ízlett eszpresszónak és tejes ital alapjaként is. Nagyszerű kapucsínókat készítettem belőle. Egy izgalmas kávét ismertem meg, amit bátran ajánlok a stílus kedvelőinek.

Kávégép: Gaggia Classic Full tuning/ Kávéőrlő: Mazzer Super Jolly+Fiorenzato F64 Evo kés/ Víz: BWT Water&More Bestmax
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 8,5 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 9 / Összpontszám: 25,5

 

Név Krém Íz Test Ár Össz:
Rocketeer 3 8,5 3 8,5 23
Zoknee 4 7 4 7,5 22,5
Szabiakos 4 8,5 3 10 25,5
Lorien 4 8 4 8,5 24,5
Weinmaker 4 8,5 4 9 25,5

Pacificaffé Kenya Gicherori szemeskávé teszt kávébabokPacificaffé Kenya Gicherori szemeskávé teszt csapoláspacificaffe kenya krem
Pacificaffé Kenya Gicherori szemeskávé teszt risztrettóPacificaffé Kenya Gicherori szemeskávé teszt eszpresszóPacificaffé Kenya Gicherori szemeskávé teszt kapucsínó

Összegzés:

Minőségi, szelepes, simítózáras csomagolás. Bontáskor kellemes, csokoládés, sült kenyérhéja illattal. Érdemes egy picit szellőztetni fogyasztás előtt, mert a nitrogénes csomagolás nagyon frissen tartja a kávét. A babok közepes, egyenletes pörkölésűek. Sérült, töredezett szemet nem találni. A legjobb eredmény érdekében az őrlőt úgy érdemes beállítani, hogy a tankönyvi 25 másodperces időnél hosszabb, 30-35 másodperces lefolyást kapjunk. Hőmérséklet tekintetében az átlagos arabika tartományban, vagy picit fölötte érdemes kísérletezni. Az adagolással nem érdemes spórolni, nyugodtan adjunk 20-22g-ot a dupla szűrőnek, mert a végeredmény kárpótolni fog érte. A lefolyás szép, a krém mennyisége, állaga, olajossága jó, mintázódásra hajlamos. Ízek tekintetében a citrusos, trópusi gyümölcsös, érett paradicsomos ízjegyek dominálnak finom savassággal, amit a florális, mogyorós, tejcsokoládés aromák egészítenek ki, és tesznek kerekké. A kávé természetes édessége nagyon jó. Utóíze hosszan tart, némi mokkás lecsengéssel. Testessége jó, koffeintartalma nem jelentős, így bármely napszakban fogyasztható, kivéve, ha valaki nagyon érzékeny rá. Nagyszerű eszpresszónak, és tejes italok alapjaként is. Az újhullámos kávék kedvelőinek ajánljuk elsősorban, vagy olyanoknak, akik elsősorban tejes italokat fogyasztanak.

Jellemzők
Pörkölés: közepes pörkölésű
Összetétel: 100% arabika
Ajánlott kávékészítési eszköz
Karos gép:
Automata:
Filter:
Ajánlott kávéital
Risztrettó:
Eszpresszó:
Tejes ital:

A teszthez használt kávégépet a Pasco Kft. biztosította. A legfinomabb kávé elkészítéséhez a BWT vízszűrő megoldásait ajánljuk.

 kávékorzó kávészaküzletA termék megvásárolható webáruházunkban!

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!