Bristot Brasile kávékóstoló

Nyomtatás

 A Bristot-nál a keverés és a pörkölés művészete egyike a feldolgozás legfontosabb, kifinomult szakaszainak. Miután a kávészemeket átlagosan 15 perc hevítésnek teszik ki, hirtelen lehűtik, hogy előcsalogassák és megőrizzék a legfinomabb aromák jellegzetes karakterét. Végül a kávét pihenni hagyják legalább egy héten át egy módosított légkörű silóban annak érdekében, hogy fokozzák és tovább finomítsák a keverék ízvilágának jellegzetességeit, mielőtt aromamegőrző zacskóba csomagolják. Az Alta Mogiana Brazília egyik tradicionális kávétermesztési régiója, amely világszerte ismert a kiváló minőségű kávé előállításáról. Ez a kávé egyedülálló édességgel bír, tökéletesen kiegyensúlyozott testességgel és savassággal -tudtuk meg a forgalmazótól.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

A Bristot kávék hazai forgalmazójától, a Zamatik Kft-től kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Bristot Brasile szemeskávé kávéteszt csomagolásKávé típusa: Bristot Brasile

Pörkölés ideje: 2019.06.06, Lejárat ideje: , Csomagolás: 225g-os szelepes csomagolás
Ár: 8.890.-Ft/1kg (2000.-Ft/225g), Forgalmazó adatai


Rocketeer:

Soron következő tesztkávénk szelepes, simítózár nélküli csomagolásban érkezett. A felirat szerint egy brazil single origint találhatunk a zacskóban. A szelepet megnyomva markáns, füstös, dohányos aromákat érezhetünk, ami kicsit meglepő, tekintve, hogy a babok pörkölési szintje nagyjából közepes. A szemek között akad töredezett is, méretük enyhén változó. Az első nagyobb meglepetés akkor ért, amikor az őrlőt probáltam normál lefolyáshoz beállítani, meglehetősen durva (eszpresszó szinten) őrlemény kellett hozzá. A következő meglepetés az elkészült ital íze volt: elsőre egy keserű, robusztás blendre emlékeztetett, amiben nem sok élvezhetőt találtam. Kicsit játszva a lefolyással és pihentetve pár napot a kávét, a keserű ízjegy kesernyéssé szelídült, azonban ízek terén ezek után sem kápráztatott el. Egy masszív, csokoládés, kakaós alapon indulva érezhetünk egy kis fűszerességet (kömény), füstösséget/dohányosságot és fanyarságot. Ez bizony nem sok... Utóíze kesernyés, szintén füstös/dohányos, hosszan tart. A kávé természetes édessége csekélyke, testességét jónak, koffeintartalmát alacsonynak éreztem. A zacskó szerint a kávé pörkölése már több, mint 3 hónapos volt a teszt idején, ez SO esetén már kissé az "öregedő" kategóriába esik. Ezt igazolta az ital krémje is, ami vékonyka és halovány volt. Az elfogadható eredményhez 17-18 g őrleményt használtam a duplához, a lefolyási időt kicsit hosszabbra vettem a standardnál, a hőfok a közepes tartományban volt. Jobban járhatunk a kávéval, ha tejes italként fogyasztjuk, egészen kellemes cappuccinokat sikerült készítenem belőle, így ajánlásom is ezen italfajták fogyasztóinak szól elsősorban.

Kávégép: Rocket Giotto Premium Plus (fejhőmérő) / Kávéőrlő: Fiorenzato F64
Pontszám: Krém: 3 / Íz, harmónia: 6 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 6 / Összpontszám: 19

 

Sic Transit:

A második őszi tesztkávé egy izgalmas tétel: single origin (azaz egy termőterületről származó) kávé egy olasz cégtől! A tradícióikkal szinte szembe megy ez az újhullámos megközelítés, ahol az adott fajtára, területre, évjáratra jellemző ízeket kívánja bemutatni a pörkölő. Ez egy nagy plusz a Bristot cégnek, tökös húzás! A csomagolás modern, teljesen műanyag, aromazáró szeleppel ellátott zacskó, amely 225 g arabica kávét tartalmaz. Felbontás után azonnal érződik a babok brazil kávéra jellemző nápolyis, minőségi keserűcsokis illata. A szemek pörkölése egységes, a közepesnél sötétebb (12/16), elvétve találtam benne törött szemeket. A sötétebb pörkölésű kávéknál bevált őrlőálláson szép lefolyással indult meg a csapolás, gyönyörű mogyoróbarna-csokis színekkel. Kóstolva a brazil kávék tipikus ízjegyeit hozta: étcsokoládés-mogyorós-nápolyis ízvilág, nem túl édes, mérsékelt savasság mellett inkább a keserű alapíz dominált. A különböző csapolási hőmérsékletek nem nagyon befolyásolták az elkészült kávékat, e tekintetben is egy "felhasználóbarát" kávé, nem túl érzékeny a hő hiányára, vagy a túl meleg vízre. Durvább őrlemény mellett kotyogóban próbálva is szépen hozta a korábban megismert ízjegyeket. Risztrettóban is jól működik az alacsonyabb savassága miatt, és tejes italnak (cappuccinonak vagy latténak) elkészítve is kerek, harmonikus ízeket kapunk.

Kávégép: Rancilio Silvia PID / Kávéőrlő: Niche
Pontszám: Krém: 3,5 / Íz, harmónia: 7,5 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 8  / Összpontszám: 23

 

Szabiakos:

Jelen mintánk a Brisot-tól érkezett. A minta egyszerűbb nem visszazárható csomagolásban érkezett. A babok a közepestől sötétebbre lettek megpörkölve. A kibontás utáni első illatolásra tipikus brazil jegyeket véltem felfedezni. Az őrlőt durvább állásba kellett tekernem, az adagolás pedig nálam az átlagos dupla adag körül volt. Hőfok tekintetében inkább az alsóbb tartományban sikerült jobb italokat csapolnom, normál 25-30 mp körüli lefolyási idővel. Az ízek tipikusan a nem túl markáns brazil ízvilágot hozzák. Csokoládés mogyorós, pörkölt magvas alapon, némi kakaóporos kesernyével, amit a megfelelő beállítással mérsékelni lehetett. A krém minősége és mennyisége átlagosnak mondható. A kávé édessége alacsonyabb, testességét közepesnek éreztem, savassága alacsony, utóíze kellemes, csokoládés amely hosszan kitart. Inkább a hagyományosabb kávét kedvelőknek tudom ajánlani.

Kávégép: Gaggia Classic Full Tuning / Kávéőrlő: SM97+ZM kés
Pontszám: Krém: 3,5 / Íz, harmónia: 6 / Testesség: 3 / Ár-érték arány: 6 / Összpontszám: 18,5

 

Lorien:

A minta egyedi tervezésű, szelepes zacskóban érkezett. A csomagot bontva közepesen sötét, egységes pörkölésű, ép kávészemek fogadtak, illatuk kellemes, kissé visszafogott. Az átlagosnál durvább őrlést kért, illetve érdemes a megszokottnál kissé nagyobb dózist alkalmazni, a dupla szűrő 19 gramm őrlemény gond nélkül befogadott. Hőmérséklet tekintetében a normál hőtartomány bizonyult a legjobbnak. Lefolyását nem igazán tudtam szép egyenletesre venni, a legtöbbször rángatott vagy kicsit eltáncolt. Krémje enyhén mintázódik, arabica viszonylatban mennyisége átlagos, de amit ad, az nagyon jó állagú, a csésze falára felkúszik a klasszikus krémgyűrű. A cukrot azonban nem tartja, csak esését tompítja. Ízeiben semmi meglepetés, a klasszikus csokoládés, pörkölt olajos magvas jegyek jellemzők, némi fás-füstös fűszerességgel. Amivel nem igazán tudtam mit kezdeni, az a korty végén jelentkező, és az utóízébe is áthúzódó keserédesség volt – ezt semmilyen beállítással nem tudtam eltüntetni. Tejben jól használható alapanyag volt, mind a rövidebb, mind a hosszabb verziókban jól működött.

Kávégép: La Cimbali Domus Classic / Kávéőrlő: Mazzer Mini
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 5,5 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 5,5 / Összpontszám: 19

 

Weinmaker:

A Bristot tesztkávéja tetszetős, szelepes, de nem simítózáras csomagolásban érkezett. A tasak közepesen sötét, egységesre pörkölt kávébabokat rejtett, amik között előfordult-egy-egy töredezett szem is. Az első próbánál igencsak meglepett, mert nagyon lassú lefolyást produkált az őrlőm „joker” fokozatán, vagyis az alap őrlési beállításnál durvább irányba kellett elmozdulni. A Krém mennyisége átlagos, minősége és állaga jó, kitart a fogyasztás végéig, és enyhén mintázódik. Ízek tekintetében étcsokoládés alapon, mogyorós, pörköltmagvas ízjegyeket fedezhetünk fel, enyhe füstösséggel és kesernyésséggel a háttérben. Próbáltam a hőfokkal játszani, de markáns különbségeket nem sikerült kihoznom, így maradtam az átlagos hőmérsékleti beállításnál. Igazából egy meglepetésektől mentes, gyakorlatilag minden kategóriában elég jól működő kávé, legyen az risztrettó, eszpresszó vagy tejes ital.

Kávégép: Gaggia Classic Full tuning/ Kávéőrlő: Mazzer Super Jolly+Fiorenzato F64 Evo kés/ Víz: BWT Water&More Bestmax
Pontszám: Krém: 3,5 / Íz, harmónia: 6,5 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 6 / Összpontszám: 20

 

Név Krém Íz Test Ár Össz:
Rocketeer 3 6 4 6 19
SicTransit 3,5 7,5 4 8 23
Szabiakos 3,5 6 3 6 18,5
Lorien 4 5,5 4 5,5 19
Weinmaker 3,5 6,5 4 6 20

Bristot Brasile szemeskávé kávéteszt kávébabokBristot Brasile szemeskávé kávéteszt csapolásBristot Brasile szemeskávé kávéteszt kifolyás
Bristot Brasile szemeskávé kávéteszt eszpresszóBristot Brasile szemeskávé kávéteszt nyitott szűrőBristot Brasile szemeskávé kávéteszt krém

Összegzés:

Dizájnos, szelepes csomagolásban érkezett a Bristot single origin brazil kávéja. A szemek a közepesnél picit sötétebbre, egyenletesre pörköltek, amik között egy-két töredezett is előfordult. A legjobb eredmény érdekében az őrlőt az átlagosnál durvább irányba érdemes állítani, úgy, hogy nagyjából 25 másodperc körüli lefolyást kapjunk. Hőmérséklet tekintetében elég toleráns kávé, így lehet próbálkozni. A krém mennyisége átlagos, viszont az állaga és olajossága rendben van, kitart a fogyasztás végéig. Ízek tekintetében nincs semmi meglepetés, hozza a brazil kávékra jellemző ízjegyeket. Étcsokoládés-kakaós alapon, mogyorós, nápolyis, háttérben némi fűszerességgel és füstösséggel. Testessége jó, utóíze csokoládés és hosszan tart. Koffeintartalmát nem éreztük jelentősnek. Nemcsak risztrettónak, eszpresszónak, de tejes italoknak is jó választás lehet, a műfaj kedvelőinek.

Jellemzők
Pörkölés: közepesnél sötétebb pörkölésű
Összetétel: 100% arabika
Ajánlott kávékészítési eszköz
Karos gép:
Automata:
Filter:
Ajánlott kávéital
Risztrettó:
Eszpresszó:
Tejes ital:

A teszthez használt kávégépet a Pasco Kft. biztosította. A legfinomabb kávé elkészítéséhez a BWT vízszűrő megoldásait ajánljuk.

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!