Warda Coffee: El Salvador Ruffatti kávékóstoló

Nyomtatás

 A termesztő családról pár mondatban. Van szerencsénk személyesen is ismerni Rodolfot. Fantasztikus karakter, óriási szenvedélye van a kávé termesztés iránt. A Ruffatti család Torinó ( Olaszországból ) költözött El Salvador-ba nagyon régen. A Farm ahonnan ez a kávé származik most az 5. Generáció a családban. Helyrajzilag Cerro El Anguila az Apaneca- IIamatepec hegység tetejének északi oldalán helyezkedik el. A kávécserjék 1640 méterig vannak ki ültetve. Ezen a részen magasabb szint már túlságosan hideg lenne a Bourbon variánsnak, de ahogyan a klíma változik globálisan lehetséges még magasabbra ültetni a jövőben. Az új generáció Rodolfo Ruffatti Batle az elmúlt években arra törekedett, hogy újabb variánsokat telepített a farmra, mint például Rume Sudan, SL-28, Tabi és Pink Bourbon Columbiabol. A kávék feldolgozását a Productor.Coffee csapat vezeti Juayua-ban főleg Honey feldolgozás és kevesebb száraz . A csapat pár éve elkezdett hosszabb fermentációs kísérletekkel is feldolgozni, ami a kávék gyümölcsösségének és savasságának intenzitását emelte . Az elküldött tételben az általunk minőségileg letesztelt cupping asztalon a következő főbb íz jegyek dominálnak : sárgabarack, sárga gyümölcsök , és méz. Közepes, krémes test intenzitás, komplex citrom és alma savak szintén közepes intenzitás - tudtuk meg a forgalmazótól.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

A Warda Coffee kávék forgalmazójától, a Warda Coffee Roasters-től kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Warda El Salvador Ruffatti szemeskávé teszt csomagolásKávé típusa: Warda Coffee: El Salvador Ruffatti

Pörkölés ideje: 2020.05.25, Lejárat ideje: , Csomagolás: 250g-os szelepes csomagolás
Ár: 3.500.-Ft/250g, Forgalmazó adatai


Rocketeer:

Hasonlóan múlt heti mintánkhoz, jelenlegi tesztalanyunk is papírdobozban érkezett, ami egy szelepes, simítózáras zacskót rejtett. A feliratok szerint egy száraz feldolgozású SO-val van dolgunk, El Salvadorból. A bontás utáni illatok mennyeiek, tipikusan a világosabb pörkölésű arabikák jellemzője. A babok egységesen közepes pörkölésűek, méretük enyhén változó, töredezett szemek nem jellemzőek. Az anyag ezúttal feladta a leckét, nem egy könnyen elkészíthető mintával volt dolgom! Kezdve ott, hogy amikor a minta érkezett, még csak egyhetes volt (ez nyilván nem a kávé hibája), ilyenkor még a legtöbb világosabb pörkölésű arabika javában "termeli" a széndioxidot, így egy kicsit szellőztetnem kellett a babokat. Aztán a tesztelés megkezdése után néhány nappal igen gyorsan kezdett öregedni, a balansz megbomlott, néha érthetetlenül savas lett, néha pedig "üres". Ezt kiküszöbölendően mindenképpen ajánlott szétporciózni a kávét, és csak az aktuális adagot kivenni a mélyhűtőből! Amikor viszont "működött", remek eszpresszókat készítettem belőle. Az ízjegyek szinte teljesen egybevágnak a csomagoláson látottakkal: barackos/lekváros alapvonal, azonnal érezhető mély, mézes édességgel, egy kis erdei gyümölcsösség, valamint markánsabb lime/grépfrút. Utóíze igen finoman mogyorós, fűszeres, néha egy kis mazsolaérzettel. Ez egy igazi, vibráló, újhullámos kávé! Savasságát és testességét közepesnek éreztem, koffeintartalmát alacsonynak. Az ital krémje kezdetben közepesen volt vastag, mintázódott is, azonban ez egy-két napon belül teljesen megváltozott. Az elkészítésre is kicsit finnyás volt az anyag: magas, 19-20 g-os dózis (dupla esetén) alatt nem volt érdemes próbálkozni, igen finomra kellett őrölni, amire a megfelelő, 30-35 másodperces lefolyást elértem, a hőmérsékletet a közepes/magas tartományban éreztem a legmegfelelőbbnek. Tejben az utóbbi idők egyik legjobbja volt, még kapucsínóban is érezni a finom, gyümölcsös karaktert, csak számottevőbb savasság nélkül. Minden újhullámos kávét és tejes italt kedvelőnek ajánlom ezt az anyagot, de az adagonkénti simítózáras zacskókat feltétlenül előkészíteni!

Kávégép: Rocket Giotto Premium Plus (fejhőmérő) / Kávéőrlő: Fiorenzato F64
Pontszám: Krém: 3 / Íz, harmónia: 9 / Testesség: 3,5 / Ár-érték arány: 8 / Összpontszám: 23,5

 

SicTransit:

Folytatódott hazai kávékóstoló sorozatunk, megszakítás nélkül immár a tizenegyedik tétel érkezett honi pörkölőtől. Ez önmagában is derűlátásra adott okot, hát még, amikor kiderült, hogy a kisvárdai Warda Coffee-tól érkezett kávét lehet tesztelni. Megalakulásuk óta szerettem volna a kávéjukat módszeresebben kóstolni, de valahogy mindig “elkerültük egymást”. A megkapó, papírdobozos csomagoláson minden, a kávéval kapcsolatos információ fellelhető: eredete, termőterülete, termesztő, variáns, a termőterület tengerszint feletti magassága, feldolgozás. pörkölési profil, stb.. A dobozon belül gyorsnyitóval ellátott, papír borítású, szelepes műanyag zacskóban találjuk a kávét. Bontáskor nagyon kellemes, száraz feldolgozású kávékra jellemző, túlérett gyümölcsös illatjegyekkel fogadott. A kávészemek mérete közel egységes, érdekes volt viszont, hogy a nagyobb mennyiségű közepesen világos pörkölésű (8/16) szemek mellett cca. 30%-nyi sötétebb színű (10/16) kávé is volt közötte. Lehet a zöldkávé nem volt egységes nedvességtartalmú. Mint minden tesztkávét, ezt is először cupping módszerrel kóstoltam: felöntés és a megfelelő idő eltelte után nagyon izgalmas, barackos ízzel, valamint domináns akácvirágos illattal fogadott. Filterkávénak elkészítve mindig nagyon izgalmas, édes, sokszor mézes-virágos kávét kaptam, ezek eszpresszóban is megjelentek. A klasszikus presszós értékelés szerint viszonylag vékony volt a crema, de az izgalmassága, komplexitása bőven kárpótolt ezért. Az őrlőbeállításnál többször megtréfált, annyira kemény szemek is voltak benne, hogy többször leállt a motor egy-egy pillanatra, illetve kézi őrlésnél többször majdnem kitekertem a darálót a kezemből. Nekem eszpresszóban is hosszabb lefolyással ízlett jobban, illetve elsősorban filterkávénak elkészítve ajánlom, vagy azoknak az újhullámos kávéfogyasztóknak, akik az új, izgalmas ízeket keresik az eszpresszós csészében.

Kávégép: Rancilio Silvia PID / Kávéőrlő: Mahlkönig K30/Niche Zero
Pontszám: Krém: 3,5 / Íz, harmónia: 9 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 8  / Összpontszám: 24,5

 

Szabiakos:

Heti tesztmintánk egy el salvadori kávé volt, ami nagyon igényes csomagolásban érkezett. A babok egységesen világosra lettek pörkölve, és nagyon kellemes illatot árasztottak magukból. A darálót nálam a finomabb irányba kellett tekerni a megfelelő lefolyás érdekében, és a hőfokot a közepesen magas tartományban találtam a legjobbnak. Jól állt a kávénak egy hosszabb előázatás, és a viszonylag hosszabb (30-33mp-es) lefolyási idő. A kapott krema mennyisége átlagos volt, mintázódásra is hajlamos volt. Az elkészített italban lágy csokoládés alapon citrusok, csonthéjasok és nagyon finom mézes édesség érződött. A kávé savassága kiemelkedő, melyet, a hőfokkal és a lefolyási idővel lehet befolyásolni. Tejjel is jól működött, tompultak a savak és előtérbe kerültek a lágyabb édes, csokis-karamellás ízek. Kiemelném a kávé balanszát az édes-keserű-savas ízek tekintetében. Testessége átlagosnak mondható, utóíze hosszan kitartott. Koffeintartalmát nem éreztem jelentősnek. Ajánlanám azoknak, akik kedvelik a gyümölcsösebb, savasabb ízvilágot.

Kávégép: Gaggia Classic Full Tuning / Kávéőrlő: SM97+ZM kés
Pontszám: Krém: 3,5 / Íz, harmónia: 8,5 / Testesség: 3 / Ár-érték arány: 7,5 / Összpontszám: 22,5

 

Lorien:

A Wardatól megszokott dizájnú, igényes csomagolásában érkezett a heti tesztkávék, papírdoboz rejti a szelepes, simítózáras csomagot. Bontáskor kellemes, gyümölcsös illatot áraszt, a szemek épek, közepes pörkölésűek. Az őrlést nagyjából joker környékére kell belőni, a megszokottnál jóval magasabb dózisban, a dupla szűrőbe 23 gramm simán belefért. Hőmérséklet tekintetében nálam az átlag arabikánál 6-7 tizeddel magasabb hőfok vált be a legjobban, különben a krém is erősen szalmasárga árnyalatú volt. Lefolyása tankönyvi, krém tekintetében egyáltalán nem kényeztetett: mennyisége nem volt sok, legtöbbször a fogyasztás végéig sem tartott ki. Ez a tény azonban a műfajban nem szokatlan, és nem is döntő szempont. A várható ízjegyek fel vannak tüntetve a csomagoláson, a mézes-barackos jelleg valóban nagyon domináns volt, sőt néha egészen mély, aszalt sárgabarackra emlékeztető, a sárga gyümölcsök azonban számomra inkább csak színmeghatározás, jobbára trópusi gyümölcsökre emlékeztetett. Ezen felül érezhető volt egy kis tejcsokoládés beütés, illetve a korty vége enyhe citromhéjas lecsengéssel zárult. Hosszabb tejes italban nekem kicsit elveszett, ellenben macchiátóban egészen szépen szerepelt. Ezúttal az átlagnál hosszabbra nyúlt a tesztidőszakom, de még a végén sem éreztem számottevő öregedést.

Kávégép: La Cimbali Domus Classic / Kávéőrlő: Mazzer Mini
Pontszám: Krém: 3 / Íz, harmónia: 8 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 7,5 / Összpontszám:

 

Weinmaker:

A Warda tesztmintája is papírdobozban érkezett, amely egy további, szelepes, simítózáras tasakot rejtett. Bontáskor finom gyümölcsös illatot árasztott. A kávébabok egészségesek, egyenletes, közepes pörkölésűek. Töredezett, sérült szemmel nem találkoztam. Az őrlőt úgy lőttem be, hogy a tankönyvi 25 másodperces lefolyásnál hosszabbat kapjak, olyan 30-35 körül. Az adagolással nem érdemes spórolni, simán elkéri duplánál a 20-22g-ot is). A hőfok nálam az átlagos arabika tartomány felett működött a legjobban. A lefolyás szép, a krém mennyisége közepes, mintázódásra hajlamos. Ízek tekintetében a gyümölcsösség dominált. A csomagoláson feltüntetett ízjegyek fedték is a valóságot. Szépen jött a sárgabarack és a mézes édesség, lágy tejcsokoládéval kiegészülve, citrusos savassággal. Testessége közepes. Eszpresszónak és kapucsínónak is elkészítettem. A tejes változatban is megmarad a gyümölcsös karaktere, csak a savassága tompul. Elsősorban az újhullámos kávék rajongóinak ajánlanám.

Kávégép: Gaggia Classic Full tuning/ Kávéőrlő: Mazzer Super Jolly+Fiorenzato F64 Evo kés/ Víz: BWT Water&More Bestmax
Pontszám: Krém: 3,5 / Íz, harmónia: 8 / Testesség: 3,5 / Ár-érték arány: 8 / Összpontszám: 23

 

Név Krém Íz Test Ár Össz:
Rocketeer 3 9 3,5 8 23,5
SicTransit 3,5 9 4 8 24,5
Szabiakos 3,5 8,5 3 7,5 22,5
Lorien 3 8 4 7,5 22,5
Weinmaker 3,5 8 3,5 8 23

Warda El Salvador Ruffatti szemeskávé teszt kávébabokWarda El Salvador Ruffatti szemeskávé teszt csapolásWarda El Salvador Ruffatti szemeskávé teszt krém
Warda El Salvador Ruffatti szemeskávé teszt kifolyásWarda El Salvador Ruffatti szemeskávé teszt csészeWarda El Salvador Ruffatti szemeskávé teszt eszpresszó

Összegzés:

Igényes, dizájnos papírdobozban érkezett a Warda Coffee tesztmintája. A dobozon minden fontos információval, belül pedig egy simítózáras, szelepes kávétasak rejtette a kávébabokat. Bontáskor kellemes gyümölcsös illat fogadja a kóstolót. A szemek egészségesek, nagyjából egyforma közepes pörkölésűek, sérült, töredezett babot nem látni. A legjobb eredmény érdekében érdemesebb magas dózissal dolgozni, vagyis a dupla szűrőbe 20-22g-al érdemes kalkulálni. Az őrlőt az átlagosnál finomabb irányba érdemes beállítani, úgy, hogy picit hosszabb 30-35 másodperces lefolyást kapjunk. Hőmérséklet tekintetében az átlagos, vagy az feletti tartományban érdemes keresgélni. A krém nem túl vaskos, de állaga és olajossága jó, enyhe mintázódásra hajlamos. Az ízek viszont rendkívül izgalmasak. A dobozon feltüntetett információk valóban fedik a valóságot. Sárgabarack, nagyon jó természetes édességgel, amely sokszor mézes-virágos formában jelenik meg. Feltűnhetnek még trópusi és bogyós gyümölcsök is, a beállításnak megfelelően, mindez kiegészülve egy finom, lágy tejcsokoládéval. Háttérben mogyorós, és fűszeres jegyekkel, citrusos savassággal. Testessége közepes, utóíze kellemes, koffeintartalmát nem éreztük jelentősnek. Elsősorban az újhullámos kávét kedvelőknek ajánljuk. Gyakorlatilag eszpresszónak, tejes italnak vagy filterkávénak elkészítve is garantáltan kellemes, izgalmas élménnyel örvendezteti meg a kóstolót.

Jellemzők
Pörkölés: közepes pörkölésű
Összetétel:100% arabika
Ajánlott kávékészítési eszköz
Karos gép:
Automata:
Filter:
Ajánlott kávéital
Risztrettó:
Eszpresszó:
Tejes ital:

A teszthez használt kávégépet a Pasco Kft. biztosította. A legfinomabb kávé elkészítéséhez a BWT vízszűrő megoldásait ajánljuk.

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!