Cracker Jack Honduras kávékóstoló

Nyomtatás

La Torera egy kis falu a hondurasi Copan La Union területén, a terület tengerszint feletti magassága 1500 és 1600 méter között mozog, és a fő termesztett fajtavariánsok a catuai, parainema, IHCAFE 90 és lempira. A terület ideális éghajlattal rendelkezik a kávétermesztéshez, a hegyek között fekszik. A hűvösebb éjszakai hőmérséklet meghosszabbítja a kávécseresznye érését, és a talaj tápanyagokban pedig rendkívül gazdag. Ez a tétel különböző kistermelőktől származó kávékból állt össze, akiknek körülbelül 3-5 hektárnyi földjük van. A kávét a termelők és családjaik maguk szedték, és egy központi mosóállomáson dolgozták fel, mielőtt a szárítás megemelt ágyakon történt volna. Ezen termelők még nem állítottak elő mikrolotokat ezelőtt, ezzel a keverékkel szeretnék ösztönözni őket a szüret és a feldolgozási módszerek minőségének még magasabb szintre való fejlesztésére. - tudtuk meg a forgalmazótól.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

A Cracker Jack kávék hazai forgalmazójától kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Cracker Jack Honduras szemeskávé teszt csomagolásKávé típusa: Cracker Jack Honduras

Pörkölés ideje: 2021.10.05, Lejárat ideje: , Csomagolás: 200g-os szelepes csomagolás
Ár: 12.690.-Ft/kg (3090.-Ft/200g), Forgalmazó adatai


Rocketeer:

Aktuális tesztkávénk egy mosott eljárással feldolgozott, hondurasi single origin, az igényes, simítózáras, szelepes zacskó leírása szerint. Az anyag kézhez vételekor még igen friss volt a pörkölés, így csak pár napos nyitogatás/szellőztetés után sikerült belőle érdemi eszpresszót készíteni. A babokat szemrevételezve megállapítható, hogy a pörkölés nagyjából közepes, nagyon egységes. A szemek mérete nem túl változó, jobbára kis és közepes méretűek. A minta elég hektikusan viselkedett a tesztidőszak alatt; eleinte a frissessége miatt sok krém érkezett a csészébe, de az ízjegyek még nem álltak össze teljesen, később a szellőztetés után pedig már kevésnek éreztem a kremát és olajosságot, viszont az ízjegyek már sokkal inkább élvezhetőek lettek. Legjobb formáját mutatva a kávé egy finom csokoládés, mogyorós vonalon indul, majd egy meglehetősen markáns, karamellás édesség követi, amit a lecsengésben közepes savasság, citrusosság kísér, utóíze nem tart különösebben hosszan, de finom édes, mogyorós. Nem kimondottan kiugró a minta, de finom, egy jó ebéd után kellemes desszert lehet. Mint említettem a krém és olajosság nem volt az igazi, kissé vizesedett az anyag a lefolyás második harmadától. Testességét közepesnek, koffeintartalmát alacsonynak éreztem. Amivel érdemes lehet kísérletezni, az a lefolyási idő: nálam gyorsabb lefolyásnál például megjelent egy érdekes, sütőtökre emlékeztető ízjegy is. Az elkészítésnél a magas, 20 g-os dózis (dupla esetén), közepes vagy magasabb hőmérséklet, és 30-35 mp-es lefolyási idő vált be leginkább. Tejben is jó eredményt produkált a kávé, főleg cortado formájában tudta hozni a karaktert. Ajánlom a kávét az újhullámos anyagok és a tejes italok kedvelőinek.

Kávégép: Rocket Giotto Premium Plus (fejhőmérő) / Kávéőrlő: Fiorenzato F64
Pontszám: Krém: 3 / Íz, harmónia: 8 / Testesség: 3 / Ár-érték arány: 7 / Összpontszám:21

 

SicTransit:

Szezonnyitó kávénk a pécsi Cracker Jack pörkölőtől érkezett: egy single origin Hondurasból. A csomagolás a tavaly megismert, kívül papír, belül műanyag zacskó aromazáró szeleppel ellátva, 200 g kávéval töltve, a szokásos hasznos infókkal az elején (eredet, variáns, feldolgozás, stb.). Felbontáskor egy pici füstös jelleg mellett izgalmas, édes illattal fogadott. A szemek többé-kevésbé épek, méretükben azért jelentős eltérés mutatkozott. A pörkölés kb. közepes-világos, viszont sok szemen látható mikroméretű sötét folt. Az őrlőt a presszós joker állásnál nálam picit finomabb irányba állítva kaptam szép lefolyást. A krema megfelelő mennyiségű volt. Az elkészült kávé klassz, harmonikus, kerek képet mutatott: határozott édessége mellett némi izgalmas fűszeres jegyekkel (akár a jól megsült sütőtököt is megidézve) jelent meg. Tejes italokban is balanszos képet mutatott.

Kávégép: Rancilio Silvia PID / Kávéőrlő: Mahlkönig K30/Niche Zero
Pontszám: Krém: 3,5 / Íz, harmónia: 7,5 / Testesség: 3,5 / Ár-érték arány: 8  / Összpontszám: 22,5

 

Szabiakos:

Az őszi szezon kávája egy mosott feldolgozású hondurasi kávé volt a Cracker Jack-től. A szokásos minőségi és egyben dizájnos csomagolásban érkezett. A csomagoláson a tétel legfontosabb adatai voltak feltüntetve. A pörkölés egységesen világosnak mondható. A darálót extrém finom állásba kellett tekernem, hogy elérjem a normáltól valamivel hosszabb 30-33 mp-es lefolyást, amivel nálam a kávé a legjobb arcát mutatta. A kosárba is bőven lehetett pakolni, az átlagtól 3g-mal is többet elbírt a dupla szűrő. Hőfok tekintetében én leginkább a magasabb hőtartományban kaptam a legjobb eredményt (95 fok). A csapolás szép krémesen indult, a krém mennyisége és minősége is elég jó volt, a bontástól számított első napokban a legkifejezettebben. A kávét kortyolva leginkább a teás jelleget és a citrusok dominanciáját lehetett érezni, mint a lime, narancs, grapefruit, melaszos és karamellás lecsengéssel. Ha túl hosszúra engedtem, akkor a grapefruitból keserű vérnarancsos ízvilág lett. A kapott ital savai erőteljesek, a kávé testességét közepesnek mondanám. Tejes italban a savak tompultak, azonban a szokásoshoz képest még itt sem múltak el teljesen. A kávé utóíze csokoládés, idővel enyhén kesernyés, ami a kávé öregedésével arányosan tűnt fel.

Kávégép: Gaggia Classic Full Tuning / Kávéőrlő: SM97+ZM kés
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 8,5 / Testesség: 3 / Ár-érték arány: 6,5 / Összpontszám: 22

 

Lorien:

A Cracker Jack kávéja nyitja az őszi szezont egy mosott, hondurasi single origin tétellel. A csomagolás simítózáras, szelepes, a grafika a pörkölőre jellemző, eltéveszthetetlenül egyedi, minden szükséges információt feltüntettek. A szemek épek, majdnem egységesen aprók és közepes pörkölésűek. Már az első dózis kimérésekor látszik, hogy adagoláskor nem kell sajnálni a mennyiséget, a dupla szűrő könnyedén befogadott 21 grammot. Az őrlőt a szokottnál másfél ricnivel finomabb állásra kellett tekerni, hőmérséklet tekintetében pedig a normál arabika hőfok vált be, de mivel a kávé bolondbiztos, nyugodtan lehet kísérletezgetni vele. Lefolyása tankönyvbe illő, krémje pedig ebben a műfajban megszokottnál is jobb, mennyisége jó, kitart a fogyasztás végéig, felkúszik a csésze falára a krémgyűrű. A cukorpróbát szinte biztos, hogy nem állná, már ha kipróbálnánk, de nem tesszük, szükségtelen cukorral rontani rajta. Nagyon kellemes, harmonikus ízvilág jellemzi, a csomagoláson feltüntetett citrusos, earl-greyes, karamellás jegyek mind megvannak, sőt mandulás, decens fás-fűszeres, néha sütőtökösbe hajló ízek is felfedezhetőek, a háttérben némi mokkás lecsengéssel. Tejes italban is kiválóan felhasználható, de nekem mégis magában, eszpresszónak tetszett a legjobban. Talán még ennyit érdemes megjegyezni, hogy a szokottnál erősebben hajlamos a fáradásra, bontás után egy héttel már érzékelhető volt, amire egyszerű a megoldás: nem kell tartogatni, gyorsan meg kell inni.

Kávégép: La Cimbali Domus Classic / Kávéőrlő: Mazzer Mini
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 8,5 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 7,5 / Összpontszám: 24

 

Weinmaker:

A minta egy igazán egyedi, dizájnos tasakban érkezett, ami manapság már elvárható módon szeleppel és simítózárral is rendelkezett. A kávébabok kis, és közepes méretűek, közepesnek mondható, szép, egységes pörkölést kaptak. A kávé nagyon friss pörkölésű volt, ezért egy pici szellőztetést kapott. Az őrlőt a szokásosnál finomabb irányba kellett eltekernem, hogy szép lefolyást kapjak. A krémre a műfajár tekintve semmi panasz nem lehet, mind a vastagsága, mind pedig az olajossága egészen jó volt, és kitartott a fogyasztás végéig. Nálam az átlagos arabika tartományban teljesen jól működött, de bátran lehet vele kísérletezni is, mert nem egy háklis alapanyag. Ízében a citrusos, teás jegyek mellett szépen kivehető a karamellás, csokoládés, mogyorós aromák, és felbukkan egy izgalmas sütőtökös vonal is. Összességében egy igen komplex és kellemes ízhatást eredményezve. A savassága jelentős, de nem bántó, koffeintartalmát nem éreztem túl magasnak. Elsősorban eszpresszónak ajánlanám, de tökéletes tejes italokban is. Az öregedéséről nagyon nem tudok beszámolni, mert nálam gyorsan elfogyott.

Kávégép: Gaggia Classic Full tuning/ Kávéőrlő: Mazzer Super Jolly+Fiorenzato F64 Evo kés/ Víz: BWT Water&More Bestmax
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 8 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 7 / Összpontszám: 23

 

Név Krém Íz Test Ár Össz:
Rocketeer 3 8 3 7 21
SicTransit 3,5 7,5 3,5 8 22,5
Szabiakos 4 8,5 3 6,5 22
Lorien 4 8,5 4 7,5 24
Weinmaker 4 8 4 7 23

Cracker Jack Honduras szemeskávé teszt kávébabokCracker Jack Honduras szemeskávé teszt csapolásCracker Jack Honduras szemeskávé teszt eszpresszó
Cracker Jack Honduras szemeskávé teszt nyitott szűrőCracker Jack Honduras szemeskávé teszt krémCracker Jack Honduras szemeskávé teszt csésze

Összegzés:

Igényes, egyedi, mondhatni minden igényt kielégítő, simítózáras, szeleppel ellátott csomagolásban érkezett a Cracker Jack single origin mintája. A kávébabok egyenletes, közepes pörkölést kaptak, sérült töredezett szemet nem nagyon lehetett látni. A legjobb eredmény érdekében az őrlőt az átlagosnál finomabb irányba kell állítani, úgy, hogy a tankönyvinél picit lassabb lefolyást eredményezzen. Hőmérséklet tekintetében a szokásos arabikatartomány tökéletes, de bátran lehet kísérletezni, mert nagyon felhasználóbarát kávé. A krém lefolyás szép, olajossága, vastagsága jó, kitart a fogyasztás végéig. Ízében szépen hozza a tasakon is feltüntetett ízjegyeket: citrusok, tea, emellett ott van a csokoládé, karamell, mogyoró, és még egy kis sütőtök is felbukkan. Igazán komplex, szerethető ízvilágot kapunk. A kávé hajlamos az öregedésre, de vélhetően úgyis gyorsan elfogy. Elsősorban eszpresszónak ajánljuk, de jó választás lehet tejes italok alapjaként is, mert a tejben is megmarad a kávé karaktere. Elsősorban az újhullámos kávék kedvelőinek ajánljuk.

.

.

Jellemzők
Pörkölés: közepes pörkölésű
Összetétel:100% arabika
Ajánlott kávékészítési eszköz
Karos gép:
Automata:
Filter:
Ajánlott kávéital
Risztrettó:
Eszpresszó:
Tejes ital:

A teszthez használt kávégépet a Pasco Kft. biztosította. A legfinomabb kávé elkészítéséhez a BWT vízszűrő megoldásait ajánljuk.

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!