One Eleven Kong Que kávékóstoló

Nyomtatás

A One Eleven nem csupán egy specialty kávépörkölő, hanem egy egyedi koncepció, kreatív tudással és őszinte szakmai hitvallással ötvözve. Hisszük, hogy erősségünk az ízekkel és emberekkel való kapcsolatunkban rejlik, ami a legjobb kombináció a tökéletes kávé megalkotásához. Essential kávé kategóriába sorolt specialty tételeinket, azoknak ajánljuk, akik szeretik a kiegyensúlyozott, tradícionális ízvilágú kávékat. Specialty kávéink alapanyagai csak olyan helyről érkeznek hozzánk, ahol a farmerek a minőségorientált értékteremtés hívei, és a fenntartható gazdálkodás elve szerves része a kávéfarm életének és munkásságának. Minden általunk pörkölt kávé esetében törekszünk a tökéletes fajtára és feldolgozásra jellemző íz és aroma kiemelésére, melyet hosszas szakmai profilozás és tesztelés által érünk el. A Kínában előállított kávé nagy része a nyugat-kínai Yunnan tartományból származik. A kulcsszereplők a helyi kis- és közepes méretű farmerek, akiket a Pu’er Dry Mill tapasztalt csapata támogat. A szakértők elkötelezettek amellett, hogy a farmerek a magas minőségű kávét termesszenek, cserébe fair trade szellemét szem előtt tartva, a farmerek érdekeit képviselik a piacon.Kínában úgy tartják, hogy KongQue, azaz páva szerencsét hoz azoknak a családoknak, akiknek a földjén fészkel. Ez a tétel Yunnan régióból érkezett, ami egy viszonylag új terület a specialty kávék termesztésére, hihetetlen lehetőségekkel. A legtöbb ember – még a kávészakértők is – nem találkozott még yunnani kávéval, így örömünkre szolgál, hogy valami egészen újat mutathatunk be vásárlóinknak - tudtuk meg a forgalmazótól.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

One Eleven kávék hazai forgalmazójától, Molnár Attilától kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


one eleven kong que csomagolasKávé típusa: One Eleven Kong Que

Pörkölés ideje: 2023.03.21, Lejárat ideje: , Csomagolás: 200g-os szelepes csomagolás
Ár: 14.200 -Ft/kg (3380/200g) , Forgalmazó adatai


Rocketeer:

Igazi kuriózum, egy Kínából származó (Yunnan régió), mosott eljárással fermentált arabika érkezett tesztelésre. Még nem volt szerencsém ebből az országból származó kávéhoz, így nagy izgalommal kezdtem a tesztelést. Az anyag elég friss volt még, kb. kéthetes, így adnom kellett egy kis plusz időt, hogy “megnyugodjon” a kávé. A szelepes, simítózáras zacskóból fűszeres, kenyérhéjas, csokoládés illatokat éreztem, a babok pörkölése a közepesnél világosabb, egységes, méretük enyhén változó. Égett, töredezett szemekkel nem találkoztam. A kávé meglehetősen furcsán viselkedett a tesztidőszak alatt, úgy is mondhatnám, hogy ritkán sikerült ugyanazt az eredményt reprodukálnom. A megfelelő lefolyáshoz elég finom őrlést igényelt. Amikor jól sikerült “elkapnom”, a fő ízjegyek közepes savasság mellett szilvalekvár, málna, ribizli voltak, ezeket kiegészítették finom tejcsokoládés, mogyorós ízjegyek, nádcukros édességgel, a vége pedig szintén csokis, mogyorós volt némi fűszerességgel. Az utóíze meglehetősen hosszan tartott, a testessége is jó volt. Az ital krémje is jó volt kezdetben, enyhén mintázódott is, aztán néhány nappal a bontás után már vékonyodott és fakult is a crema, csapoláskor már előbb is szőkült, mint addig. Sajnos, mint említettem, nem mindig sikerült jól elkészíteni, azonban ilyenkor sem volt fogyaszthatatlan, csak a balansz nem volt jó, kissé a gyümölcsök nélküli savasság irányába billent az ízprofil. Ha nem lett volna feltüntetve a pörkölés ideje a csomagoláson, azt gondoltam volna, hogy az anyag már “döglött”. Így csak szimplán tanácstalan lettem... Ami nálam az elkészítésnél többször bevált: 19 g-os dózis (dupla esetén), 26-28 másodperces lefolyási idő, közepes hőmérséklet, eszpresszónyi kimenet. Tejben finom volt, de én elsősorban rövidebb italt, maximum cortadot készítenék belőle. Ajánlom a kávét az újhullámos vonal kedvelőinek, azon belül is a haladó home baristáknak.

Kávégép: Rocket Giotto Premium Plus (fejhőmérő) / Kávéőrlő: Fiorenzato F64
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 8 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 8 / Összpontszám: 24

 

SicTransit:

A soproni One Eleven pörkölőtől érkezett következő mintánk: egy kínai (de!) single origin, arabica kávé. A One Eleven (számomra) tavaly ugrott egy elég merészet: rengeteg nagyon izgalmas, a nehezen elérhető zöldkávék felső polcairól válogatott tételt hoztak be a kínálatba, azt gondolom, ez a mostani kínai kávé is ennek a vonalnak a folytatása. A kávé a náluk megszokott teljesen műanyag, szelepes, simítózáras zacskóban érkezett, és 200 grammal volt töltve. A zacskó nyitása utáni zöldséges-minerális illat számomra nagyon vonzó volt, azonban a szemek nagyon furcsa képet mutattak: a nagyjából egységes, világos pörkölésű (8-9/16) szemek között elég sok nagyon világos (éretlen?) szem is volt. A csomagoláson a - kávéra vonatkozó - legszükségesebb infók találhatók: pörkölési jelleg, eredet, variáns, ízjegyek. Az őrlőt egészen finomra kellett állítani a jó lefolyáshoz, és a kosár is meglehetősen sok kávét kért, a 16g-os duplaszűrő 17,4g-mal használva működött jól. Egy picit "pazarló" tehát a kávé. A lefolyás elég sötét, vöröses mogyoróbarna színben indul meg, viszont elég hamar világosodik. A crema nálam kifejezetten vékony, és az is elég levegős-buborékos volt. Kóstoláskor nekem ásványos - zöldséges jegyei mutatkoztak meg, intenzív savas, mérsékelt édesség és test mellett. A keserűsége is minimális volt. Tejes italokban sem volt kiugró vagy bántó, szépen belesimult a tej édességébe.

Kávégép: Rancilio Silvia PID / Kávéőrlő: Mahlkönig K30/Niche Zero
Pontszám: Krém: 3 / Íz, harmónia: 7,5 / Testesség: 3,5 / Ár-érték arány: 7,5 / Összpontszám: 21,5

 

Szabiakos:

Heti teszt alanyunk a mai trendeknek megfelelően szép, igényes csomagolásban érkezett. Egy igen különleges tétellel volt dolgunk, ami kínai termőterületről érkezett. Bevallom, tisztán kínai speciality arabika kávét presszóként még nem kóstoltam, mert jellemzően az olcsóbb robuszta kávékat hozzák be erről a vidékről. A babok pörkölését egységesen világosnak mondanám, így a darálót is inkább a finomabb irányba tekerve kaptam a jó beállítást a megfelelő lefolyáshoz. A dupla kosárba a pörkölésnek megfelelően 17 gramm optimális volt, amiből 34-36 gramm körüli végeredményt lőttem be. Az összképnek jót tett a lassan felépülő nyomásprofil, de természetesen előáztatás nélkül is nagyon jókat tudtam húzni. A pidet 93 fok köré állítottam be. A krém minősége és mennyisége amolyan arabikásan átlagos, de nem is ez a lényeg, hanem az ízek és az aromák. A dupla shot illata nagyon kellemes, teás, mintha egy filter kávét illatolnék. Ízek tekintetében egyszerre voltak jelen a fűszeres, édes és gyümölcsös ízek, mint a csomagoláson is feltüntetett rózsa-bors, halvány édes fűszer paprika, bogyós gyümölcsök, szilva. A kávé természetes édessége a mézre hajaz. Utóíze szintén mézes-teás, lágy. Savasságát enyhének, testességét közepesnek mondanám. Tejes italként készítve sok újat nem mutat, hozza a kötelezőt. Nekem legjobban presszóként készítve ízlett. Tényleg semmihez nem hasonlítható ez az ízvilág, amit ez a kávé mutatott. Ajánlanám az újhullámos kávékedvelőknek ezt az igazán komplex tételt.

Kávégép: Gaggia Classic Full Tuning / Kávéőrlő: SM97+ZM kés
Pontszám: Krém: 3 / Íz, harmónia: 9 / Testesség: 3,5 / Ár-érték arány: 8 / Összpontszám: 23,5

 

Lorien:

Igazi ritkaság érkezett, kínai kávé eddig még soha nem járt nálam, specialty minősítésű pláne nem. Azt persze tudtam, hogy létezik ilyen, mert pont Yunnan tartományban él egy kínai gasztro-youtuber, akinek rendszeres nézője vagyok, és az egyik rész pont arról szólt, hogy kiballagott a kávéföldre, leszüretelt, majd házi viszonyok mellett feldolgozták a termést, végül pedig a családi hatalmas wokban megpörkölték, eltették üvegbe, és felhasználtak belőle különféle kávés italokba, süteményekbe. A One Eleven mintája ennél bizonyára sokkal professzionálisabb módon lett kezelve, pörkölve, régen láttam már ennyire szép, egyenletesen közepes vagy manapság inkább már annál is világosabbnak mondható terméket. A szemek épek, jó illatot árasztanak. Őrlését nagyon nehéz belőni, 20 grammos dupla dózis mellett a jokernél egy ricnivel finomabb állás kell neki, de csak egy hajszál választja el attól, hogy még nem jó/már nem jó. Hőmérséklet tekintetében nem ennyire kényes, és a normál arabika tartomány megfelelő. Próbáljuk belőni a tankönyvi vagy attól 1-2 másodperccel rövidebb lefolyást, nekem akkor lett ideális a végeredmény. Lefolyása majdnem egyenletes, talán egy enyhe hullámzás tapasztalható benne. Krémje mennyiségre szűkös, okkersárga árnyalatú, homogén. Állagra jónak mondható, a fogyasztás végéig épp, hogy kitart. Amikor minden jól sikerült, nagyon szép pirosbogyós gyümölcsös ízvilágot kaptam, a pirosribizli mellett talán szedermálna és feketeribizli is jött, amelyet szépen megtámogatott a csomagoláson is jelzett rózsaborsos fűszeresség. A szilva is fel volt tüntetve az jegyek között, amelyet magamtól nem biztos, hogy megmondtam volna, de itt ne is az édes, lekváros-szilvás ízekre gondoljunk, hanem inkább a ringlóra vagy a kevésbé puhára érett, savasabb fajtára. Talán azért is könnyű rontani vele, mert a természetes édessége nem túl erős -cukrozni ettől függetlenül tilos és nem is kívánatos! – így tényleg nagyon oda kell figyelni az elkészítésére, mert egyébként igazi jó, újhullámos tételnek sikerült, amelyet akár tejes italban is bátran felhasználhatunk.

Kávégép: La Cimbali Domus Classic / Kávéőrlő: Mazzer Mini
Pontszám: Krém: 3,5 / Íz, harmónia: 8 / Testesség: 3,5 / Ár-érték arány: 8 / Összpontszám: 23

 

Weinmaker:

Modern, számomra nagyon tetszetős, letisztult dizájnú csomagolásban érkezett a One Eleven mintája, ami egy igazi különlegességet, egy kínai single origin kávét rejtett. Ilyet még sosem kóstoltam, így nagyon kíváncsian vártam az „első találkozást”. A kávébabok közepesnek mondható, egyenletes pörkölést kaptak, sérült, töredezett szemet egyáltalán nem láttam. Az őrlőt a finomabb irányba kellett tekernem, mert az átlagos arabika beállításon, mondhatni „leszaladt”. Úgy lőttem be, hogy nagyjából tankönyvi lefolyást kapjak. Hőfok tekintetében nálam az átlagos arabika vagy afeletti tartomány volt az optimális. A krém nem túl acélos, de azért még elfogadható vastagságú. Állaga és olajossága rendben van, nálam kitartott a fogyasztás végéig. De nézzük az ízeket! Piros bogyós gyümölcsök (málna, ribizli), érett szilva finom tejcsokoládéval megtámogatva, halvány fűszerességgel a háttérben. Nekem nagyon ízlett ez a kombináció, ráadásul semmi keserűség sem volt benne, és a természetes édességét is nagyon jónak éreztem. Testessége jó, utóíze kellemes és hosszú lecsengésű. Koffeintartalmát nem éreztem jelentősnek, így késő délután is készült belőle eszpresszó. Kiváló eszpresszókat készítettem belőle, de tejes italnak is tökéletes volt, mert a tejben is megtartotta a karakterét. Az újhullámos és különleges kávékat kedvelőknek ajánlom elsősorban.

Kávégép: Gaggia Classic Full tuning/ Kávéőrlő: Mazzer Major+Mazzer C151 kés/ Víz: BWT Water&More Bestmax
Pontszám: Krém: 3,5 / Íz, harmónia: 9 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 9 / Összpontszám: 25,5

 

Név Krém Íz Test Ár Össz:
Rocketeer 4 8 4 8 24
SicTransit 3 7,5 3,5 7,5 21,5
Szabiakos 3 9 3,5 8 23,5
Lorien 3,5 8 3,5 8 23
Weinmaker 3,5 9 4 9 25,5

One Eleven Kong Que szemeskávé teszt kávébabokOne Eleven Kong Que szemeskávé teszt csapolásOne Eleven Kong Que szemeskávé teszt csésze
One Eleven Kong Que szemeskávé teszt nyitott szűrőOne Eleven Kong Que szemeskávé teszt krémOne Eleven Kong Que szemeskávé teszt eszpresszó

Összegzés:

Igényes, letisztult, szeleppel és simítózárral ellátott csomagolás, amely tartalmazza a fontos információkat. Aki pedig többet szeretne tudni, azt egy QR kód várja. A kávébabok közepes, vagy egy picit világosabb, egyenletes pörkölést kaptak, hibás, töredezett szemet nem találtunk. A legjobb eredmény érdekében az őrlőt a finomabb irányba érdemes tekerni, hogy a lefolyás tankönyvi, vagy kicsit lassabb legyen. Hőfok tekintetében az átlagos arabika tartomány, illetve az a fölötti tartományban érdemes próbálgatni. A kávé krémje átlagos, buborékos, állaga és olajossága megfelelő, és kitart a fogyasztás végéig. Ízében a bogyósgyümölcsök (márna, ribizli, szeder), szilva, és csokoládé fedezhető fel némi fűszeresség kíséretében. Természetes édessége mézes, nádcukros jegyeket hozott. Testessége jó, utóíze kellemes, hosszan tart. Az összkép nagyon kellemes és komplex. Elsősorban eszpresszónak ajánljuk, de tejes italokban is hozza a kötelező szintet. Az újhullámos kávékat kedvelőknek ajánljuk kóstolásra.

 

Jellemzők
Pörkölés: közepesnél picit világosabb pörkölésű
Összetétel:100% arabika
Ajánlott kávékészítési eszköz
Karos gép:
Automata:
Filter:
Ajánlott kávéital
Risztrettó:
Eszpresszó:
Tejes ital:

A teszthez használt kávégépet a Pasco Kft. biztosította. A legfinomabb kávé elkészítéséhez a BWT vízszűrő megoldásait ajánljuk.

A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!