Blckest Guatemala Huehuetenango kávékóstoló

Nyomtatás

A kávénövény a természet ajándéka. Fejlődése a sárból indul és sokszor éveknek is el kell tellnie ahhoz, hogy egy magonc cserjévé fejlődjön és termőre forduljon. Segíti a számára megfelelő talaj és klíma, a szakértő kezek gondozása és védelme a természetes ellenségeivel szemben. Termése tökéletes és egyedi, annak beérése pillanatában. Hosszú útja során betakarításon, feldolgozáson, szárításon, érlelésen, szállításon, pörkölésen és elkészítésen megy keresztül. Ez a kávé lánc, melynek szemei olyan szereplők kezében vannak, akik a legnagyobb tisztelettel vannak a növény iránt és egymásra. Országokat átívelő folyamat ez, melynek lényege hogy a kávé az eredeti tökéletességéből a legtöbbet megtartsa. A BLCKEST Coffee Roastersnél büszkék vagyunk a növényre amivel dolgozhatunk, és akikkel dolgozhatunk, hogy mindig friss és minőségi ital kerüljön a csészébe. Guatemala nagyon széles ízvilágú kávékat ad. A Bourbon, Caturra, Catuai és Typica arabica kávék más pörkölést igényelnek. Sokszor a kolumbiai, brazil, vagy hondurasi fajtákhoz hasonló kakaóssággal, sokszor pedig kenyai és etióp kávékhoz hasonló frissességgel rendelkeznek. Új kávénk egy hosszú keresés eredménye - tudtuk meg a forgalmazótól.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

Blckest kávék hazai forgalmazójától, A BLCKEST Coffee Roasters-től kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Blckest Guatemala Huehuetenango szemeskávé teszt csomagolásKávé típusa: Blckest Guatemala Huehuetenango

Pörkölés ideje: 2023.09.18, Lejárat ideje: , Csomagolás: 250g-os szelep nélküli csomagolás
Ár: 11.000 -Ft/kg, Forgalmazó adatai


Rocketeer:

Szelep nélküli csomagolásban érkezett soron következő tesztkávénk, ami a zacskó feliratai szerint egy guatemalai, közepes pörkölésű single origin. Bontás után igen erőteljesek voltak még a kiáramló aromák (főként piros paprikát éreztem), így várnom kellett pár napot a teszteléssel. A kávébabok egyenletesen közepes pörkölésűek, méretük enyhén változó, égett, töredezett szemek egyáltalán nem jellemezték. A csomagoláson megjelölték az ízjegyeket, amik meglehetősen pontosan fedték az általam tapasztaltakat. Túlnyomóan csonthéjas ízjegyekkel nyit a kávé, ami nagyrészt mogyoró és mandula, ami átmegy erőteljes marcipánba, mellette érezhető még csokoládé, valamint egy nem túl markáns szilvás (aszalt) és citrusos ízjegy is, mérsékelt savasság mellett. Az utóíze édes, és nálam valóban mogyorókrémre emlékeztetett, ahogy a csomagoláson is megjelölték. Egy finom desszertkávé bontakozott ki az anyagból, szerethető, de semmi kiugró. A testessége jó volt, a krémje arabikához mérten meglepően vastag volt, mintázódott is, az ital kellően olajos volt. Koffeintartalmát nem éreztem jelentősnek. Az anyag kellően toleránsan viselkedett, jelentős öregedést nem mutatott a tesztidőszak alatt. A megfelelő eredmény 19 g-os dózis (dupla kosár esetén), 30-35 másodperces lefolyási idő, közepes vagy magasabb hőmérséklet és risztrettónyi kimeneti mennyiség esetén stabil volt. De bátran kísérletezhetünk a paraméterekkel.
Tejben is kellőképpen karakteres maradt, akár cappuccinoként is. Ajánlom a kávét azoknak, akik az íze miatt fogyasztják, és a tejes italok kedvelőinek.

Kávégép: Rocket Giotto Premium Plus (fejhőmérő) / Kávéőrlő: Fiorenzato F64
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 8 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 8 / Összpontszám: 24

 

SicTransit:

Soron következő - A BLCKEST pörkölőtől kapott - kávénk egy single origin arabica Guatemalából, Huehuetenango régióból. A kiszerelés hasonló volt a tőlük három évvel ezelőtt kapott tételekkel: de most szelep nélküli, műanyag, azonban már nem visszazárható zacskó, 250 g kávéval töltve. A csomagoláson feltüntették a pörkölés szintjét, dátumát, valamint a gyártási számot is. A szemek egységesen épek, töröttet nem láttam közöttük, azonban a nagyobb méretű szemek között kisebbek is voltak, ez vélhetően a területen termesztett többféle variáns természetes keveréke miatt lehetett. A kávé nálam a joker állás környékén működött jól ezzel a kávéval, talán az átlagosnál kevésbé töltötte jól a kosarat, de nem volt vészesen pazarló anyag. A lefolyás sötét-mélybarna tónussal indult meg, amely a végére azért elég jelentőségteljesen kivilágosodott. Erre a kávéra bőséges mennyiségű és szépen mintázódó krema jellemző, viszont a pohár oldalára csak vékony rétegben húzódott föl, és kavarás után, ill. fogyasztás közben hamar eloszlott. Nálam a zacskón feltüntetett ízjegyek nem jelentek meg markánsan, inkább a közép-amerikai kávékra jellemző balanszközpontú ízvilág dominált, mértékletes savasság, alacsony-közepes édesség mellett, szerencsére nem volt túl kesernyés sem. Tejes italokban nagyon érdekes képet mutatott, nem volt olyan izgalmas, mintha egy gyümölcsös afrikai kávéból készült volna, de nem volt olyan klasszikusan keserű sem, mintha valami olaszos kávé lenne az alapja, nagyon finom, lágy oldalát mutatta, talán azoknak ajánlanám, akik nem túl domináns ízű kávét keresnek. Nagyon érdekelt volna ez a kávé világosabb pörkölésben.

Kávégép: Rancilio Silvia PID / Kávéőrlő: Lagom P64 + SSP, Mahlkönig K30, Comandante, Kinu
Pontszám: Krém: 5 / Íz, harmónia: 7 / Testesség: 3,5 / Ár-érték arány: 8 / Összpontszám: 23,5

 

Szabiakos:

Jelen csomag Guatemalai Single Origin babokat rejtett, ami egyszerű, nem visszazárható csomagolásban érkezett. A legfontosabb infók, mint az eredet, pörkölés dátuma vagy a kávé ízjegyei voltak a csomagoláson feltüntetve, amit egyből száműztem és átöntöttem a csomag tartalmát egy normális zárható zacskóba. A babok pörkölését közepesnek mondanám. Nyitáskor még nagyon friss volt a minta, így pár nap szellőztetés után kezdődhetett a vallatás. A PID-et közepes hőtartományba állítottam, a darálót a finomabb irányba tekerve kaptam a legoptimálisabb lefolyást. A kávé szinte cremaként folyt le, ami minőségét tekintve kiváló volt. Az ízek inkább a klasszikus vonalat követik, mint a mogyoró, dió, étcsoki. Utóízében is az édes csokis vonal megy tovább. Néha el lehetett kapni nagyon halvány gyümölcsöket (csonthéjasok, szilva), amit sajnos nem minden csapolásnál tudtam elővarázsolni. Testessége közepes, ahogyan a savassága is, amiben a citrusok dominálnak. Én a legjobb eredmény 30-32 másodperc körüli lefolyással és 1:1.5 arány környékén, inkább a ristrettos irányt megcélozva kaptam. Tejes italként készítve is igazán jó eredményt tudtam produkálni. Azonban én azt gondolom egy picit világosabb pörköléssel sokkal összetetteb ízvilágot is ki lehetne hozni ebből a tételből.

Kávégép: Gaggia Classic Full Tuning / Kávéőrlő: SM97+ZM kés
Pontszám: Krém: 5 / Íz, harmónia: 7,5 / Testesség: 3 / Ár-érték arány: 8 / Összpontszám: 23

 

Lorien:

Eheti tesztalanyunk egy guatemalai single origin a Blckest pörkölőtől. Csomagolása egyszerű, jó tapintású műanyag zacskó, ízlésesen tervezett információs ragasszal. Nincs sem simítózár, sem szelep, talán ennyit hiányolhatunk. A felirat tanúsága szerint sötét pörkölés, szemrevételezve is így van, olajkiválás nincs, a szemek épek és nagyjából egységesen egy enyhébb étcsokoládé árnyalatában pompáznak. Érdemes a maximális dózisig, szinte túltölteni szűrőt, így nálam a dupla kosárba 20 gramm mennyiség fért, amivel még pont kényelmesen, de már szinte feszesen felment a kar. Őrlése nagyjából joker szerint, a hőfok tekintetében pedig inkább a magasabb tartományban érdemes keresgélni, csapolás közben 95 fok körüli vagy akár kicsit magasabb fejhőmérséklettel adta a legjobb eredményt. Lefolyását érdemes hosszabbra, 30-35 mp közé, szűk eszpresszó mennyiségre szabni, ilyenkor csepegve indul meg, majd szépen fokozatosan felvastagszik. Krémje arabikás viszonylatban jónak mondható, mind szerkezetileg, mind mennyiségileg, ráadásul szépen mintázódik. Ízvilága kakaós, marcipános-étcsokoládés alapokon nyugszik, erősen mogyorókrémes, a szilva inkább mint lekvár jelenlévő, és a dió, valamint annak fanyarsága szépen megbújik a háttérben. A korty végén decens savasság ellenpontoz, amire talán még valóban rá lehet mondani a citrusokat (ha nem szerepelne a feltüntetett ízjegyekben, nem biztos, hogy ki merném jelenteni). Abszolút nem újhullámos kávé, viszont a klasszikus, észak-olasz vonalba sem sorolható egyértelműen. Tejes italban is jól felhasználható, de ott kicsit eltűnik, sokkal jobban tesszük, ha magában fogyasztjuk. Akár eretnek módon egy kis nádcukorral. Ez utóbbi a tesztidőszak végén került elő cukorpróbára, és sokat dobott rajta, úgy tapasztaltam, bontás után egy héttel már kezdett fáradni.

Kávégép: La Scala Butterfly/ Kávéőrlő: Mazzer Mini
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 8 / Testesség: 4,5 / Ár-érték arány: 8 / Összpontszám: 24,5

 

Weinmaker:

A Blckest mintája „sima” fekete tasakban érkezett, se szelep, se simítózár (de ez csak azért alakult így, mert egy nagyon új tételről van szó, és nem készült el az eredeti csomagolás, amit megszoktunk a pörkölőtől). Az információs matricán amúgy minden fontos megtalálható volt. A kávébabok egyenletesnek mondható, a közepesnél picit sötétebb pörkölésűek voltak, sérült, töredezett szemmel nem találkoztam. Az őrlőt az átlagostól finomabb irányba kellett állítanom, úgy, hogy nagyjából 30 másodperc körüli lefolyást kapjak. Ilyenkor szép lassan, csöpögősen indult meg a lefolyás, majd felkrémesedett. A kávé krémjére amúgy sem lehet panaszunk, főleg, ha single origin viszonylatban vizsgáljuk, mivel kellően vastag, és állagára sem panaszkodhatok. Nálam szépen mintázódott és simán kitartott a fogyasztás végéig. Hőfok tekintetében az átlagos arabika vagy afölötti tartományban működött a legjobban. A csomagoláson feltüntetett ízeket tökéletesen visszakaptam: csokoládé, mogyoró, mandula-marcipán, dió (amit akár mogyorókrémként is aposztrofálhatnék), kiegészülve egy kis aszaltszilvás aromával és enyhe citrusos savassággal. Nekem kifejezetten tetszett ez az összkép. A koffeintartalmát nem éreztem jelentősnek, így késő délután is simán fogyasztottam, bár én amúgy sem vagyok nagyon érzékeny rá. Utóízében a csokoládés ízvilág szépen megy tovább, hosszan tartó lecsengéssel. Elsősorban eszpresszónak készítettem, de flat white-ként is nagyon kellemes meglepetést okozott, mivel szépen harmonizált a tejjel. Gyakorlatilag bárkinek tudom ajánlani, mivel egy nagyon felhasználóbarát, könnyen elkészíthető kávé, rendkívül populáris ízvilággal.

Kávégép: Gaggia Classic Full tuning/ Kávéőrlő: Mazzer Major+Mazzer C151 kés/ Víz: BWT Water&More Bestmax
Pontszám: Krém: 4,5 / Íz, harmónia: 8 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 8 / Összpontszám: 24,5

 

Név Krém Íz Test Ár Össz:
Rocketeer 4 8 4 8 24
SicTransit 5 7 3,5 8 23,5
Szabiakos 5 7 3 8 23
Lorien 4 8 4,5 8 24,5
Weinmaker 4,5 8 4 8 24,5

Blckest Guatemala Huehuetenango szemeskávé teszt kávébabokBlckest Guatemala Huehuetenango szemeskávé teszt csapolásBlckest Guatemala Huehuetenango szemeskávé teszt dupla csésze
Blckest Guatemala Huehuetenango szemeskávé teszt nyitott szűrőBlckest Guatemala Huehuetenango szemeskávé teszt krémBlckest Guatemala Huehuetenango szemeskávé teszt eszpresszó

Összegzés:

A Blckest mintája ideiglenes csomagolásban érkezett (szelep és simítózár nélküli tasakban), viszont a címke minden fontos információt tartalmazott. Bontás után a közepesnél sötétebb pörkölés fogadott, amely egységesnek mondható és nem tartalmazott sérült vagy töredezett szemeket. A kávébabokon olajkiválás nem volt tapasztalható. A legjobb eredmény érdekében az őrlőt úgy érdemes beállítani, hogy a tankönyvinél lassabb, csöpögősen meginduló lefolyást érjünk el, amihez az őrlőt az átlagostól finomabb irányba kell állítani. Hőfok tekintetében az átlagos arabika tartomány felsőbb szegmensében érdemes keresgélni, és lehet bátran kísérletezni, mivel eléggé kezesbárány a kávé. Ha mindet jól állítunk be, akkor bőséges, nagyon jó szerkezetű és állagú krémű kávét kapunk, amely mintázódásra hajlamos, és kitart a fogyasztás végéig. Ízében a kakaós-csokoládés, mogyorós, mandulás-marcipános, diós, mogyorókrémes jegyek szépen jönnek, ami a csomagoláson is meg van jelölve, illetve az aszaltszilvás, szilvalekváros jegyek is megjelennek, halvány citrusos savassággal. Jól eltalált, szerethető ízvilág. A kávé koffeintartalmát nem találtuk jelentősnek, így aki nem érzékeny rá, az akár késő délután is leguríthat egyet. Utóíze hosszan tart, és kellemes, csokoládés lecsengésű. Elsősorban eszpresszó-risztrettó formájában ajánljuk, mivel olyan, mint egy finom desszert, de ettől függetlenül érdemes tejes italban is kipróbálni, mert nagyon szépen harmonizál a tejjel, és úgy sem fog csalódást okozni.

 

Jellemzők
Pörkölés: közepesnél picit sötétebb pörkölésű
Összetétel: 100% arabika
Ajánlott kávékészítési eszköz
Karos gép:
Automata:
Filter:
Ajánlott kávéital
Risztrettó:
Eszpresszó:
Tejes ital:

A teszthez használt kávégépet a Pasco Kft. biztosította. A legfinomabb kávé elkészítéséhez a BWT vízszűrő megoldásait ajánljuk.

 kávékorzó kávészaküzletA termék megvásárolható webáruházunkban!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!