Nem, nem őrültünk meg, és ezek után is elsősorban kávéval fogunk foglalkozni, de az egyik nap valamelyik közösségi felületen szembe jött ez a sütő, és mivel évek óta sütögetek pizzát otthon, így nem tudtam elmenni mellette. Azt is tudom, hogy nagyon sokan, akik imádják a kávét, hasonlóképpen odavannak a pizzáért is (mondjuk nem is nagyon láttam olyat, aki nem szereti), és többen sütögetnek otthon, kisebb-nagyobb sikerrel.
Szóval a látványt tett követte és felhívtam a Sage-t, hogy mit szólnának egy ilyen bemutatóhoz. Szerencsére nagyon nyitottan álltak a kéréshez és pár nap múl
va már landolt is nálam, egy igencsak méretes dobozban, és a súlya sem elhanyagolható volt.
Otthon nekem az udvaron van egy fatüzeléses „mobil” kemencém, illetve közel egy éve vettem egy kis elektromos változatot, hogy ha zordabb az időjárás, de mégis ennénk pizzát, akkor se okozzon problémát.
Nekünk a nápolyi stílus jön be (magas szél, vékony tészta, és nagyon gyors elkészítési idő), amit a legnehezebb házi körülmények között reprodukálni, ha nincs megfelelő sütője az embernek hozzá. Itt is, mint a kávé esetében a hőfok nagyon fontos szerepet játszik, és elég magas hőmérsékletre van szükség, hogy cirka másfél perc alatt megsüljön egy pizza. Ezt az otthoni beépített sütők nem nagyon tudják, kizárólag kemencében, van olyan elektromos sütővel lehet elérni, ami képes erre. A piaci rést, hogy az emberek szeretnének minőségi pizzát sütni elég sok cég felismerte, és számtalan sütőt lehet megvásárolni: gáz, pellet, vagy elektromos változatban. Van amelyik jó, és van amelyik kevésbé, ezért is voltam kíváncsi a Sage-re.
A kicsomagolás után el is helyeztem a konyhapulton, amiből nem kis területet lefoglalt, de nyilván amikor nem használja az ember, simán el lehet tenni. A dizájn félreismerhetetlenül Sage-es, ami nekem személy szerint nagyon bejön, szerintem kifejezetten szép, nem olyan ipari jellegű, mint sok egyéb társa. Nem mindegy, hogy mi figyel otthon a pulton. Arról nem is beszélve, hogy itt is megtalálhatók azok az apró, de leleményes dolgok, amiket már megszokhattunk a Sage készülékek esetében.
Rendkívül átgondolt, és egyszerűen kezelhető felület és gombok, vagy pl. az ajtó lenyitásával a pizzakő is kijön egy picit, hogy könnyebb legyen bevetni a tésztát. Hogy az összkép tökéletes legyen „gyárilag” kapunk hozzá egy fém pizzalapátot is, így ezt sem kell külön beszerezni.
A készülék tud „smart”, azaz okos üzemmódban (amikor az egyik tekerő gombbal kiválasztjuk, hogy milyen típusú pizzát szeretnénk sütni) is működni, illetve kézi üzemmódot is lehet választani. Ezt a Sage Element IQ-nak nevezte el.
Az okos módban a kiválasztott program szerint a készülék vezérli a fűtőszálak hőmérsékletét külön-külön, míg a kézinél külön be lehet állítani az alsó és felső fűtőszálhoz a kívánt hőfokot.
A Sage Pizzaiolo 400 celsius fokos legmagasabb hőmérsékletet tud PID vezérléssel, amit a méréseim vissza is igazoltak, hogy nem csak egy papírra vetett érték, hanem valóban tudja is. Ezt első blikkre akár kevésnek is gondolhatnánk nápolyi pizza esetében, de biztosíthatok mindenkit, hogy nem így van.
Hiába tud az én kis piros Lívia elektromos sütőm 509 celsius fokot is (némi tuning és bütykölés után), mégsem sül meg benne a pizza ilyen szépen, és gyorsan, mint a Sage-ben, ami megmondom őszintén, hogy meg is lepett.
Valószínűleg az ördög a szigetelésben lakik, ugyanis a Sage-nek nagyon jó a szigetelése, gyorsan üzemkész (optimalizált hővisszaverő technológia), és nagyon gyorsan visszamelegszik, így, ha több pizzát sütünk, szinte folyamatosan lehet sütni. Ahogy feltételezi az ember, utána már dobhatja is be. A szigetelés abban is megnyilvánul, hogy amíg odabent 400 fok van, addig kívülről nem forrósodik át. Gyakorlatilag azt a szintet hozza, mint a kinti kemencém, csak itt nem kell semmit varázsolni vele, és atomstabil a hőfok a PID vezérlésnek köszönhetően.
Nagyon jó rajta a betekintő ablak, amely dupla hőszigetelést kapott, és az is tetszett, hogy még azt is be lehet állítani ízlésünknek megfelelően, hogy mennyire legyen sült a pizza széle. Továbbá ami szintén nem elhanyagolható, hogy sütés közben nem kell forgatni. Tökéletesen egyenletesen süt.
Természetesen nem csak nápolyi stílusú pizzát lehet vele sütni, hanem minden egyebet is a fagyasztottat is beleértve, mindhez külön program tartozik (összesen 7 előre beállított program), csak azért foglalkoztam a nápolyival, mert technikailag ezt a legnehezebb teljesíteni.
A kezelése a végletekig egyszerű, pillanatok alatt elsajátítható, ahogy a Sage-től már megszoktuk, a végeredmény pedig felülmúlta az elképzeléseimet. Aki otthoni pizzasütő vásárlásán gondolkodik mindenképpen vegye számításba a Sage készülékét, mert garantáltan nem fog csalódni.
Éredeks cikkek a kávéról
- Józsa János
- Érdekességek