A Delizia by Cellini Caffè Specialty Arabica keveréke egy igazi kávé ízutazás a világ legjobb kávétermő vidékein a legtisztább kávé szerelmeseinek, akik a maximumot keresik. A Delizia by Cellini Caffè 100 % Specialty Arabica keveréket a legtisztább, gyümölcsös kávé szerelmeseinek ajánljuk, akik a maximumot keresik. A Delizia olaszul a Élvezetet jelenti, kóstolja meg Ön is ezt az ínyenc specialty kávét! A csúcsminőségű Arabicák a világ vezető prémium kávétermelő országainak minőségi kistermelőitől származnak: Kolumbia, El Salvador, Etiópia, Guatemala, Brazília. A Delizia a Cellini Specialty Superior Blends kávécsaládjának tagja, melyet kis, 200 grammos kiszerelésével háztartási bean-to cup szemes kávés gépekhez, karos gépekhez ajánlunk, de kotyogóba is kiváló - tudtuk meg a forgalmazótól.
Tisztelt Olvasó!
Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől, mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.
Pontozás:
Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pontÍz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont
A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!
Kávé típusa: Cellini Delizia 100% Arabica Specialty
Pörkölés ideje: Lejárat ideje: Csomagolás: 200g-os szelepes csomagolás
Ár: 3900 -Ft/200g, Forgalmazó adatai
Rocketeer:
Aktuális tesztkávénk simítózár nélküli csomagolásban érkezett. A feliratok szerint egy közepes pörkölésű arabika blenddel lesz dolgom (5 termőterület kávéiból). Kibontva a zacskót azonban úgy tűnt, hogy a pörkölési szint elég egységes ugyan, de a közepesnél azért némileg sötétebb. A babok mérete elég változatos, akadnak töredezettek is köztük, olajkiválást viszont nem észleltem. Már őrléskor sem éreztem különösebben egyedi vagy akár gyümölcsös illatokat, pedig az összetevők közt találhatunk etióp területről származó kávét is. Az elkészült eszpresszó sajnos ízjegyeiben egyáltalán nem egyedi. A fővonal a csonthéjasoké: dió, mogyoró, mandula, csokoládés, kakaós kísérettel, közepesnél szolidabb savassággal, amire, ha nagyon akarom, mondhatom, hogy citrusos. A vége mokkás, enyhén kesernyés. Néha felsejlik egy-egy érdekesebb aroma (pl. fekete tea), de ez ritka és nem markáns. Az édességét csekélynek éreztem. A minta tipikusan a “kevesebb több” lett volna vonalat erősíti. Ebben szerepe lehet annak is, hogy már nem volt a legfrissebb az anyag. A kávé krémje így is közepesnél jobb volt, mintázódott, de az olajosság már hiányzott belőle, “vizes” volt a lefolyása is, a szőkülést nem tudtam teljesen kiküszöbölni. A testessége jó volt, koffeintartalmát nem éreztem jelentősnek. 18-19 g-os dózissal (dupla esetén), közepes vagy magas csapolási hőmérsékleten, 25-30 másodperces lefolyási idővel, eszpresszónál rövidebb kimenettel már általában értékelhető eredmények születtek. Tejben sem mutatott extrát, érdemesebb a kisebb mennyiségek felé menni. Ajánlom a kávét a klasszikus vonalat kedvelőknek. (Azért nem zárnám ki azt sem, hogy egy frissebb minta többet mutatott volna.)
Kávégép: Rocket Giotto Premium Plus (fejhőmérő) / Kávéőrlő: Fiorenzato F64
Pontszám: Krém: 3,5 / Íz, harmónia: 6 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 5 / Összpontszám: 18,5
SicTransit:
Új tesztkávénk az olasz Cellini pörkölő “mamuttól” érkezett, elsőként a Delizia fantázianevű, 100% arabica kávékeveréket tartalmazó tételt kóstoljuk. A 200g-os csomagolás tetszetős, fémgőzölt műanyag anyagú, szelepes zacskó, ám sajnos nem visszazárható. A hátulján sok hasznos információ található a kávékeverék összetevőiről. Bontáskor jellegzetes - dohányos, enyhén füstös - illattal fogadott, a kávészemek épek azonban a pörkölési szintjük gyökeresen eltérő, vannak közöttük olajos csillogó és egész világos szemek is. Ilyen sok összetevős keverékkávéknál mindig fölmerül bennem a kérdés, hogy vajon 2 zacskó összetétele - a leggondosabb keverés mellett is - mennyire eltérő lehet egymástól. Az őrlőt a joker álláshoz képest meglehetősen durva állásba kellett állítani a megfelelő lefolyáshoz. A kosarat nagyon jól töltötte, nekem a 16g-os kosarat éppen 16g babbal kellett “etetnem” az ideális töltöttséghez, tehát nem egy pazarló alapanyag. A kávé csapoláskor inkább vékonyan indult meg, de már itt is gyönyörű mélybarna színnel. A krema arabika kávékhoz mérten is az elfogadható sávban van, elég vékonyka nálam, viszont gyönyörűen festi a csészét. Az elkészült kávét kóstolva számomra meglepő volt a pörkölés alapján alkotott elképzeléseimhez képest a kóstolás elején hangsúlyos, izgalmas citrusos savak. Tovább vizslatva a kávét balanszos, édes, tejcsokoládés ízek mellett hangsúlyos keserűség jelent meg, időnként melaszos-doboscukros édesség zárt szép kerek őszi egésszé. Nekem önmagában, feketén fogyasztva mindig az jutott eszembe, hogy mennyire szívesen megkóstolnám sokkal világosabbra pörkölve. Tejben kóstolva nem volt túl izgalmas. Azoknak ajánlom, akik az olasz kávék felől - mellől kikacsinatnának, számukra nagyon érdekes lehet.
Kávégép: Rancilio Silvia PID / Kávéőrlő: Lagom P64 + SSP, Mahlkönig K30, Comandante, Kinu
Pontszám: Krém: 3 / Íz, harmónia: 6,5 / Testesség: 3,5 / Ár-érték arány: 7 / Összpontszám: 20,5
Szabiakos:
A soron következő tesztmintánk a Cellinitől érkezett. A zacskón szereplő adatok szerint egy specialty kávékból álló keverékkel van dolgunk. Sajnos nem visszazárható csomagolásban érkezett, ami ebben az árszegmensben és specialty téren úgy gondolom minimális elvárás lenne. A babok nagysága változó méretű pöröklését közepesnek mondanám. A megfelelő lefolyás érdekében a kávédarálót közepes vagy attól valamivel durvább irányba kellett tekernem. A dupla szűrőkosár nem kért sokat, nálam ez 16 gramm volt, amiből 1:2 arányú presszókat készítettem 25-30 másodperces lefolyási idővel. A minta nem volt a legfrissebb ez a krém mennyiségen is visszatükröződött, ezt csak átlagosnak vagy az alattinak mondanám, ami a napok előrehaladtával csökkent is. A kávé alap ízjegyei az olasz iskolát képviselik. Megjelent benne a csokoládés, marcipános nugátos ízek mellett nagyon- nagyon halványan egy aszalt gyümölcsös édesség is, ami sajnos nem volt érezhető a tesztidőszak második felében, ahol a kávé hanyatlásnak is indult. Ezt úgy gondolom szintén a minta öregedése okozta. A kávé utóízében szintén továbbment a csokoládés vonal, ami hosszan lecsengő volt. Az ital savasságát enyhének, testességét jónak mondanám. Tejes italként hozta a kötelezőt. Alapvetően egy teljesen átlagos “olaszos ízvilágú” kávét ismerhettem meg bántó ízektől mentesen. Azonban ilyen magas áron sajnos nehezen tudom bárkinek is jó szívvel ajánlani mert rengeteg az alternatíva.
Kávégép: Gaggia Classic Full Tuning / Kávéőrlő: SM97+ZM kés
Pontszám: Krém: 2,5 / Íz, harmónia: 6,5 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 5 / Összpontszám: 18
Lorien:
Ez alkalommal a Cellini Delizia specialty keveréke került terítékre. A csomagolás figyelemfelkeltően dizájnos, sajnos nem lehet visszazárni, csak saját zacskózáróval. A szemek mérete, alakja változatos, néhány törött is volt köztük. A pörkölés majdnem egyenletes, közepésnél egy fokkal sötétebb. Könnyű elkészíteni, az őrlőt a joker állásra kellett állítani, a dózist pedig ezúttal sem szabad elspórolni, bő 20 gramm simán elfért a dupla szűrőben. Hőfok tekintetében nem különösebben érzékeny, a normál arabika tartomány megfelelő. Lefolyása nem teljesen egyenletes, néha-néha eltáncol, köpköd, a krémje arabika viszonylatban hozza az átlagos mennyiséget, enyhén mintázódik, állaga és olajossága jónak mondható. Igazából nem teljesen világos számomra, hogy miért specialty vonalon pozícionálják a terméket, egyrészt keverék lévén nem is egy termőhelyet próbál bemutatni, és nagyon is a klasszikus keverékek ízvilágához húz: étcsokoládés alap, pörkölt olajos magvas, enyhe virágos fűszeresség, a végén kissé fanyarkás-kesernyés, zöld diós lecsengéssel. Savassága jó egyensúlyt ad, de gyümölcsös jegyeket nem nagyon tudtam kivenni. Tejben hozta a kötelezőt, és cukorral kellemes desszertkávét kapunk belőle.
Kávégép: La Scala Butterfly/ Kávéőrlő: Mazzer Mini
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 7 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 5 / Összpontszám: 20
Weinmaker:
A Cellini Delizia mintája kellőképpen dizájnos, szelepes, de nem visszazárható tasakban érkezett hozzám. A kávébabok változatos méretűek voltak, a pörkölés nem teljesen egyenletes, a közepesnél picit sötétebb. A szemek épek, nálam töredezett babok nem voltak. Az őrlőt úgy állítottam be, hogy nagyjából tankönyvi lefolyást kapjak. A krém mennyisége jónak mondható, bár a lefolyás szőkült a végén. Az olajossága és mennyisége is rendben volt, némileg mintázódott is. Ízek tekintetében talán az észak-olasz stílusra hajaz. Ízében csokoládés alapon, pörköltmagvas, mogyorós, diós, mandulás-marcipános jegyek fedezhetőek fel, visszafogott citrusos savasság mellett. A háttérben néha virágos jellegű aromák is felsejlettek. Természetes édessége eléggé visszafogott volt. Testessége közepes, utóíze csokoládés-mokkás hosszú lecsengéssel. Elsősorban eszpresszónak fogyasztottam, tejben is hozta a kötelezőt, de úgy kevésbé tetszett. Az összkép kissé vegyesre sikeredett, mert amellett, hogy egy kellemes kávé, semmi kiugrót nem tudott mutatni, és specialty mivoltát nem csillogtatta meg számomra. Elsősorban az olaszos vonal kedvelőinek tudnám ajánlani.
Kávégép: Gaggia Classic Full tuning/ Kávéőrlő: Mazzer Major+Mazzer C151 kés/ Víz: BWT Water&More Bestmax
Pontszám: Krém: 3,5 / Íz, harmónia: 7 / Testesség: 3,5 / Ár-érték arány: 6 / Összpontszám: 20
Név | Krém | Íz | Test | Ár | Össz: |
Rocketeer | 3,5 | 6 | 4 | 5 | 18,5 |
SicTransit | 3 | 6,5 | 3,5 | 7 | 20,5 |
Szabiakos | 2,5 | 6,5 | 4 | 5 | 18 |
Lorien | 4 | 7 | 4 | 5 | 20 |
Weinmaker | 3,5 | 7 | 3,5 | 6 | 20 |
Összegzés:
A Cellini specialty kávéja tetszetős megjelenésű, szelepes tasakban érkezett, de sajnos simítózárat nem tartalmazott, így saját magunknak kell gondoskodni a légmentes lezárásról. A kávébabok vegyes méretűek, a közepesnél kicsit sötétebb színben pompáztak, nagyjából egységes pörköléssel, de akadt benne pár világosabb, vagy sötétebb szem is. A legjobb eredmény érdekében az őrlőt úgy érdemes beállítani, hogy a lefolyás 25 másodperc környékén legyen. Hőfok tekintetében az arabika tartományon belül érdemes próbálkozni, elég felhasználóbarát, nem kényes kávé. A lefolyás szépen indul, de a vége felé szőkül, ami talán a minta talán kevésbé friss mivolta miatt is lehet. A krém mennyisége a kategóriában jónak mondható, olajossága és állaga is rendben van. Kitart a fogyasztás végéig és szépen megfesti a csésze oldalfalát. Ízében csokoládés alapon pörköltmagvas, csonthéjas jegyeket fedezhetünk fel (mogyoró, dió, mandula), némi marcipán és virágos aromák is felsejlenek a háttérben. Némi visszafogott, citrusos savasság színesíti az összképet. A testessége jó, utóíze hosszan tart, csokoládés, mokkás lecsengéssel, egy pici keserűséggel a legvégén. Koffeintartalma nem túl magas, így aki nem érzékeny rá, az délután is minden gond nélkül fogyaszthatja. Elsősorban eszpresszónak ajánljuk, mert ugyan tejben is hozza a kötelező szintet, de veszít a jellegéből. Leginkább az olaszos vonal kedvelőinek ajánljuk.
A teszthez használt kávégépet a Pasco Kft. biztosította. A legfinomabb kávé elkészítéséhez a BWT vízszűrő megoldásait ajánljuk.
A termék partnerünknél megvásárolható!