Kávétesztünk legújabb alanya: Molinari Espresso

Nyomtatás

molinari espresso kávétesztA Molinari Oro után, most a Molinari Espresso kerül a kóstolós csészékbe. A Molinari kifejezetten eszpresszóhoz készített keveréke, magasabb robuszta aránnyal, amely jelen esetben 20% (80%A/20%R). Ezüstös, szelepes csomagolása is sugallja ezt az eszpresszós érzetet. Árban nagyon közel van a nagytestvérhez, az Oro-hoz. A Molinari Espresso is kapható 500g-os kiszerelésben is (természetesen a nagyobbak is elérhetőek), ami otthoni felhasználás esetén célszerűbb választás, hacsak nem az összes szomszéd nálunk kávézik. Nézzük, hogy tesztcsapatunk milyenre értékelte a Molinari keverékét.

A Molinari kávé hivatalos forgalmazójától a Miramax Kft. -től kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Kávé típusa: Molinari Espresso

Ár: 5640 Ft/kg, Forgalmazó adatai
 molinari espresso kávé

Név/konfiguráció
A krém egységessége és tartóssága
íz harmónia (Az édes, a savas és a keserű egyensúlya)
Testesség (testes, lekerekedett, sima)
Ár/érték arány
Összpontszám
Luigi/Faema Family őrlő és kávéfőző
3
8
4
7
22
Monyesz/ Solis SL90
3
8
3
7
21
Blaze/Gaggia Evolution-Iberital Challenge
4
7
3
7
21
Jobog/Saeco Crema bronzbojlerrel, OPV-vel ellátva, nyomásfokozó nélküli kar+Iberital őrlő
3
6
4
7
20
SiD/Olympia Express Club + Anfim Best, Quick Mill 0650 + Gaggia ipari őrlő
4
7
4
7
22


Név Szöveges értékelés, konklúzió
Luigi Ez a Molinari is hasonlóan lágy világot hozott, akárcsak az Oro. Krémje jó, a cukrot megtartja egy kis ideig. A fő íz lágy étcsokoládés, mellette karamellás-földimogyorós beütéssel. Magasabb hőfokon készítve a karamella eltűnik és erősen marcipános utóízűre változik. Kapucsínóhoz is igen jól szerepelt.
Monyesz A babok szépek, némileg olajosak is. Közepes crema, szép mogyoró színnel. A cukrot tartja, a krém olajos, szépen tapad a csésze falára. Nagyon harmonikus ízvilágú, az utóízben némi fanyarsággal, de ez kellemes, harmonizál a többivel. Lágy csokoládés ízvilág az alap, a keserűség visszafogott, de végig érezhető marad. Kicsit hiányolom az ízek középvonalát, keveslem a valamennyire azért érezhető édeskés, marcipános-mandulás vonalat. Kapucsínóként kellemes, érdemes dupla risztrettóból csinálni. Kicsivel több gyümölcsösséggel itt még jobb lehetne.
Blaze

A kávébab pörkölési színe közepesen sötét, olaj nincsen kicsapódva a felületükön.  Az örlemény illata nagyon kellemes, klasszikus mokkásnak mondható. A kávé krémje kellően vastag a robusta aránynak köszönhetően , közép barna színű. 
A cukrot megtartja, kevergetés után záródik, szép nyomot hagy a csészén. A kávé ízeben a keserű csokoládé dominál, kissé édeskés – savanyúság nem érződik. Utóíze is kellemes, enyhén kesernyés és füstös utóíz, mely elég sokáig érezhető.  A kávé tejes italokban is jó, a kis keserűség szépen megszelidül, lágyul a tejjel. 

Jobog A babok közepesen pörköltek, selyemfényűek, köztük robuszta szemek is előtűnnek. A szokottnál sötétebb krémet produkál. Az ízében jól érezhető a robuszta íz, nem a feltehetőleg olcsó gyógyszeresen keserű fajtából, inkább abból amin érezzük, hogy robuszta, de nincs okunk a jelenlétét bánni. Keserűség vagy savanyúság nincs a kávéban. Íze édeskés mokkás, karamelles. Nem olyan harmonikusan összeérett ízek, mint az előző Molinarinál volt. Ettől talán még jobb is tejes italokba, megvan az a markánsság ami egyensúlyt tart a lágyan édeskés tejjel. Ristrettónak főzve ízeibe némi erős borsos íz vegyül. Olajossága átlagosan jó.
SiD

Keserűmandulás, étcsokoládés íz, kesernyés utóízzel, ami még nem zavaró. A krémje nem vaskos, de pont megfelelő, a cukrot tartja. A vízhőmérséklet emelésével a kesernyés íz minimálisra szorítható, az alap íz ilyenkor a keserűmandulástól a mazsolás felé tolódik és a cremaképződés is fokozódik. A kávé savassága a fogyasztás után 1-2 perccel, a szánkban érezhető fanyar, jellegzetes arabikás utóízben érezhető.


molinari espresso kávébabokmolinari espresso csapolásmolinari espresso kávé csapolás
molinari espresso eszpresszó krémmolinari espresso kávé krémmolinari espresso kávé kapucsínó

 

Összegzés: Magasabb robusta tartalma ellenére érdekes módon picit gyengébb krémet produkált mint az Oro, de a cukrot tartja, és záródik. Keserűmandulás, étcsokoládés, karamellás, mokkás (magasabb hőfokon marcipános) ízvonal. A hőfok emelésével a keserűmandulás íz csökken, és mazsolás, marcipános jegyek jelennek meg. Kellemes kávé, de kevésbé harmónikus mint a Molinari Oro. Utóíze hosszú, enyhe keserűséggel, de még nem zavaró. Testessége jó. Tejes italokban kifejezetten jól szerepelt, nem tűnik el benne, megfelelően ellenpontozza a tej édességét, a tej pedig picit szelídebbé teszi az étcsokis keserűséget. Eszpresszónak is ajánljuk.

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!