Giuliano Espresso Italiano kávéteszt

Nyomtatás

giuliano espresso italiano kávétesztA Giuliano Caffè a távoli 1950-ben Canavese-i Caluso helységben, Torino kapujában született. Az alapító Michele Giuliano Albo-t elbűvölte ez a gyümölcs, elhatározta, hogy feldolgozza és kezdetben a Canavese környékén és a közeli Valle d'Aostában forgalmazza. Akkoriban kezdődött el egy gondos és kitartó kutatás a többféle nyers minőségi kávészem legjobb arányban történő keverésére. Kiváló minőség és íz folyamatos kutatása által a Giuliano az elmúlt években a hírnévre tett szert, mely értékek megtartásában nagy szerepe volt az alapító lányának Maria Teresanak és a férjének Federico Minellinek is. A Giuliano Caffè kiváló minőségű kávékeverék gyártására szakosodott,1950 óta Olaszországban. Egy olyan vevőközönséget céloztott meg, akik túlsúlyban a bárok és közintézmények köréből kerülnek ki. A hozzértő vevőkör a céget arra késztette, hogy egy magas minőségi szintű terméket gyártson, amely szigorúan kézműipari termék. 2006-ban a Giuliano caffé elnyerte az Íz Mestere (Maestro del Gusto) minősítést, melyet a Torinói Kereskedelmi Kamara a Slow Food egyesülettel együtt ítélt oda, a termék minőségi és termelési folyamatának elismeréseként, tudtuk meg a forgalmazótól. Ezután fogjuk vallatóra, és vizsgáljuk meg, hogy nálunk hogyan szerepel ez a keverék.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

A Giuliano kávé hivatalos forgalmazójától, Giuliano Caffé Magyarország Kft-től kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Kávé típusa: Giuliano Espresso Italiano

Ár: 6650 Ft/kg, Forgalmazó adatai
 giuliano espresso italiano szemeskávé csomagolás

Név/konfiguráció
A krém egységessége és tartóssága
íz harmónia (Az édes, a savas és a keseru egyensúlya)
Testesség (testes, lekerekedett, sima)
Ár/érték arány
Összpontszám
Luigi/Faema Family őrlő és kávéfőző
4
8
3
6
21
Monyesz/ Solis SL90+Compak K6
5
6
4
4
19
Blaze/Gaggia Classic+Iberital Challenge
4
7
3
5
19
Jobog/Faema Familyr+Iberital őrlő
4
8
4
7
23
SiD/La Pavoni Europiccola+Olympia Express Club+Quickmill 0650+ Gaggia ipari őrlő
4
8
3
5
20


Név Szöveges értékelés, konklúzió
Luigi

A szemek aránylag aprók, a felületükön nem igazán van olajos kicsapódás még. Lefolyása szép, egyenletes, jól kitart a főzés végéig, nem vékonyodik el. A krém nem túl vastag, ellenben olajos, tartós. A cukrot csak kicsit tartja, de kevergetés után szépen zárul, majd a fogyasztás végéig kitart. Az íze erősen arabikás keveréket mutat, gyümölcsös-citrusos, nektáros-mazsolás, mézes-virágos ízek jellemzik elsősorban. Nem túl ördöngősség kihozni ami benne van, súlyosat kell véteni, hogy rossz legyen. Utóíze kesernyés-fanyarkás, arabikára jellemző, hosszasan ott marad. Összességében finom, desszertkávé jellegű, ebéd után, lefekvés előtt, vagy az erősen arabikás keverékeket szeretőknek ajánlanám. Kapucsínóhoz, tejjel jól harmónizál, kevésbé markáns, aki nem szereti a túl erős ízű kapucsínót, annak tökéletes.

Monyesz

Már első fogyasztáskor feltűnt ennek a kávénak a különlegessége: kettős ízvonulat húzódik meg benne párhuzamosan. Bár szerintem a kettőből csak egyik igazán jellemzője a Giuliano márkának, illetve a másikat nem hiányolnám akkor sem, ha nem lenne benne ! Egy enyhén édeskés íz ellenpontozva kesernyésséggel, ami jellegében nem a megszokott kakaós jellegű, inkább bitteres. Ez végig megmarad, utóízként is elég hosszan képes a szájban maradni, és keveredik egy enyhe füstösséggel, ami mintha a pörkölésből jönne át, noha a kávé nem túl sötétre pörkölt, nincs megégetve. A crema egyébként rendben van, jól fogja a cukrot, szép lassan engedi elsüllyedni, keverés után is vastagon megmarad, sőt a csészére is vastagon tapad fogyasztás után. Más robusztás jelleget nem fedeztem fel, bár a babok alapján a keverék tartalmaz robusztát. Hőmérséklet szörfözésre a kávé nemigen változott. Lassú lefőzésre a mandulás jelleg jött elő, bár én risztrettóként sem tudtam igazán megkedvelni. Kapucsínóként sokkal jobbnak találom viszont ! Megmarad a karakteres ízvilág, természetesen a tej jótékony hatása mellett, és így már sokkal fogyaszthatóbb a kávé.

Blaze

A kávébab közép sötét pörkölésű , olaj nincsen a babok felületén – pörkölésük egyenletes. A babok illata édeskés-savanykás, daráláskor azonban kellemes mokkás illatot lehet érezni rajta. A kávé krémje közép barna színű, megfelelő vastagságú  – a cukrot tartja, kevergetés után egyenletesen, szépen záródik.  Krémje közepesen olajos, lenyomatot hagy a csésze falán. A kávé risztrettónak elkészítve egy édes-mandulás ízvilágot tár fel, eszpresszónak azonban már egy kakaós-édes-gyümölcsös ízkavalkád érződik, enyhe kesernyés ízzel megspékelve. Utóíze nem tart nagyon sokáig és mokkás, halványan füstös.  Tejes italoknak is használható, ott talán jobban előjön az édeskés gyümölcsös íze.  Nekem risztrettónak ízlett a legjobban, ott a legharmonikusabb a kávé ízvilága. 

Jobog

A keverék pörkölése egyenletes közepes, olajkiválás nincs a szemek felületén. A keverék láthatóan tartalmaz robusztát is. A kávé krémje középbarna, átlagosnál jóval erősebb és tartósabb, csak a legkrémesebb keverékektől marad el. Az ital íze az elkészítés körülményeitől és az öregedés mértékétől függően finom édes, leginkább malátásnak mondható, és a mogyoró íz között mozgott. Utóíze közepesen erős és tartós, a fogyasztáskori ízt viszi tovább.  Egyszerű, őszinte finom kávé, nem tartogat váratlan meglepetéseket fogyasztójának. Bántó momentum nem merült föl fogyasztásakor, könnyen kezelhető alapanyagnak bizonyult. Ristrettóként finom ízei koncentrálódnak, érdemes így elkészíteni. Tejjel nem alkotott maradandót, túlságosan udvarias, a tejbe belesímuló ízt kaptam. Testessége a más tulajdonságaiban is megszokott jó szintet hozza. Koffeintartalma arany középúton jár, fogyaszthatjuk akár kellemes reggeli ébresztőként, de ebéd után sem lesz akadálya egy kis szunyókálásnak. Jól használható finom általános célú keverék azoknak, akik nem szeretik a meglepetéseket. A Valami vadság c. film megtekintése közben fogyasszunk valami mást.

SiD

Ez a Giuliano keverék egy igazi mindenes. Három különböző technológiájú presszógéppel teszteltem és mindhárommal jól szerepelt eszpresszónak és kapucsínónak egyaránt, de ne szaladjunk ennyire előre, nézzük, hogyan viselkedett csapoláskor: A kávé jól csapolható hagyományos La Pavoni Europiccola karos gépen is: friss, nem csöpög át idő előtt, szépen központosan, vékony egérfarokszerű folyamban csorog le. A jól előmelegített Ascaso gépen egészen sűrű, olajfestékszerű lefolyást produkált, mely vastag, bőrszerű krémet eredményezett. A krémje egyébként középbarna, tigrismintás. Alacsonyabb hőfokon diós, karamellás alap íz-jegyeket mutat, enyhe bogyós gyümölcsös utóízzel, magasabb hőfokon grillázsos, süteményes, diós bejglis ízeket tapasztaltam.
Véletlenségből (daráló állítás mellőzése) sikerült belőle lehúzni egy kb 40mp-es lefolyású risztrettót is, mely meglepő módon nem lett keserű-savanyú, inkább a kakaós irányba ment az ízvilág. Tehát összességében az általam használt összes hőmérsékletprofilon jól teljesített ez a kávé, ami leegyszerűsítve annyit jelent, hogy nehéz elrontani a csapolását. A kávét testesnek, markánsnak nem nevezném, inkább a desszertkávék közé sorolnám lekerekedett ízeivel.
Kapucsínónak is bevált, nagyon kellemes, grillázsos utóízt adott és a fogyasztás után 1-2 perccel sem jelentkezett fanyar szájíz, ami sajnos sok kávénál előfordul.


giuliano espresso italiano kávébabokgiuliano espresso italiano kávé csapolásgiuliano espresso italiano kávé csapolás
giuliano espresso italiano eszpresszógiuliano espresso italiano krémgiuliano espresso italiano kapucsínó és eszpresszó 

 

Összegzés: Szép egyenletes pörkölésű kávébabok, olajkiválás nem nagyon található. Krémje középbarna, kellően tartós, szépen süppedősen nyeli el a cukrot, és a fogyasztás végéig megmarad, megfestve ezzel a csésze falát. Nagyon felhasználóbarát kávékeverék, mert szinte minden hőfoktartományban jól teljesített, kellemetlen ízektől mentesen. Ízvilágában karamellás, diós, mogyorós, nektáros, mézes aromák keverednek némi gyümölcsösséggel. Kellemes, lágy, harmónikus keverék, közepes testességgel és utóízzel. Alapjában talán a deszertkávék közé sorolható, meglepetések nélküli keverék. Ajánljuk eszpresszónak, risztretónak, és kapucsínónak sem fog csalódást okozni, bár itt nagy meglepetésekre ne számítsunk mert eléggé belesímul a tejbe. Mivel egy jól használható, finom keverék, ráadásul könnyű elkészíteni is, ezért érdemes kipróbálni.

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!