Danesi Emerald szemeskávé teszt

Nyomtatás

danesi emerald szemeskávé teszt1905-ben Alfredo Danesi, a márka titkos receptjének tudója valóra váltja régi álmát és megnyitja Rómában a „Nencini & Danesi” kávéházat. Elkápráztatja a hűséges vásárlóit az „Espresso Danesi” márkával, mely rövid időn belül behozza a befektetett pénzt. Alfredo tudását és szenvedélyét tovább örökíti fiának Giovanninak, aki apja oldalán dolgozva lelkiismeretes és szenvedélyes szakértője lesz a kávénak. Giovanni irányítása a alatt a Danesi vállalat növekszik és lerakja a Danesi kávéként ismert márka alapjait, melyet ma már egész Olaszország és az egész világ ismer. A Danesi kávé Rómából indult majd egy évszázaddal ezelőtt világhódító útjára. Jelentősen fejlődött az elmúlt száz évben a kutatások és a fejlesztések eredményeképpen, míg elérték azt az ízt, amellyel ismertté vált Olaszországban és az egész világon. Bár a Danesi mindig kihasználta az aktuális kor fejlett, kifinomult technológiáját, és ennek köszönhetően szüntelen minőségi fejlődésen ment keresztül, a hagyományaihoz fűződő kapcsolata mindig megmaradt. "A Danesi kávé titka a TRADÍCIÓ, a hagyomány szeretete. A Danesi Emerald a legjobb lelőhelyekről származó 70% arabika és 30% robuszta szemekből álló keverék, mely mesterien ötvözi az olasz espresso értékeit, erős, intenzív ízhatású tartós krémmel." - tudtuk meg a forgalmazó cégtől.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

A Danesi kávé hivatalos forgalmazójától, az European Coffee Trading Kft-től kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Kávé típusa: Danesi Emerald

Ár: 5880 Ft/kg, Forgalmazó adatai
 danesi emerald szemeskávé csomagolás

Név/konfiguráció
A krém egységessége és tartóssága
íz harmónia (Az édes, a savas és a keseru egyensúlya)
Testesség (testes, lekerekedett, sima)
Ár/érték arány
Összpontszám
Luigi/Faema Family őrlő és kávéfőző
4
8
4
5
21
Monyesz/ Solis SL90+Compak K6
3
7
3
4
17
Blaze/Gaggia Classic+Iberital Challenge
3
6
3
3
15
Jobog/Rancilio Lucy
3
6
4
3
16
SiD/La Pavoni Europiccola+Quickmill 0650+ Gaggia ipari őrlő
4
7
4
6
21


Név Szöveges értékelés, konklúzió
Luigi

Lefolyáskor hamar szőkül. Krémje, sötét, jónak mondható, közepesen vastag, olajos, a cukrot tartja. Kevergetés után összezárul. A legjobb eredményt dupla Marzocco szűrővel sikerült elérnem, mely finomabb örlés kíván. Ekkor testesebb, kakaós dominanciával, harmónikusan egybeolvadva finom gyümölcsösséggel kényeztet. Kevés mandulás íz is megjelenik benne. Összességében kellemes fogyasztani. A gyári Faema szűrővel hígabb és kevésbé volt összetett. Összességében finom kávé, az arabikás keverékek kedvelőinek ajánlom. Tejjel, kapucsínónak is finom.

Monyesz

Sajnos hosszan nem tudok írni erről a blendről ! A babok szépek, a pörköléssel nincs gond. A darálást könnyű eltalálni, a szabályos lefőzési időt, vagy kicsit rövidebbet, tehát a 20-25mp-et célszerű megcélozni. A crema mogyoróbarna, szépen megtartja a cukrot, bár nem túl vastag, de keverés után is tartósan megmarad, és tapad a csésze falára. Átlagos hőfokkal sikeren főzhető, melegebb géppel kicsit emelkedik a keserűség, szerintem ez nem a keverék sajátja. Izek tekintetében elég egyszerű a helyzet, egy kellemes lágy étcsokis íz érezhető, ami szerintem nem elég erős, a kávé szenved a testesség hiányától. Utóízként egy érdekes fűszeres, csípős íz lép be, ami elég hosszan megmarad, ugyanakkor nem kellemetlen. A kávé stabilan hozza ez szintet, elég toleráns a hőmérséklettel, darálással, szinte nem lehet elrontani, ugyanakkor nekem nem sikerült kiugróan jót kihozni belőle. Tejes italnak nem annyira találtam jónak, inkább eszpresszónak ajánlom fogyasztani. Risztrettónak sem nyújt többet mint eszpresszónak lefőzve.

Blaze

A kávébab szép egyenletes, sötétebb pörkölésű. Olaj kicsapódás még nincsen a babok felületén, éppen csak egy picit zsíros. Illatuk kellemes csokoládés, daráláskor klasszikus finom mokkás illatot árasztanak. A kávé krémje mogyoróbarna színű, vastagsága megfelelő – a cukrot tartja, kevergetés után szépen záródik. A kávé alapíze étcsokoládés, egy halovány mandulás ízzel spékelve.   Utóíze mokkás, enyhén fűszeres :  igen hosszan tart.  Nem egy szofisztikált blend : amit hoz azt folyamatosan hozza, kissé bolondbiztos kávénak tűnt nekem. Túl finomra darálni nem szerencsés, úgy az étcsokis íz átmehet a kesernyés ízek irányába. Tejes ital alapnak is jó ez a kávé, noha szerintem risztrettóként és eszpresszóként a legjobb. Egyszerű, nem bonyolult keverék : akik szeretik az étcsokoládés nem bonyolult ízeket ebben nem csalódhatnak. 

Jobog

A keverék kinézete nagyon esztétikus, jó, zsíros fényű pörkölés egészséges szemekkel, a robuszta szemek jól látható jelenétével. Az ital krémje sötét mogyoró színű, állaga, vastagsága és tartóssága megfelelő. A kávé íze telt kakaós. A korty némi híg vizes ital érzésével indul, majd gyorsan erősödő erős kakaós testességbe megy át. Egyes gyengébben sikerült csapolásoknál megjelenhet a robuszta kesernyés íze, ennek elkerülésére inkább 20 másodperces csapolásra készüljünk mintsem 25-re. A kellemes utóíz közepesen intenzív és tartós, kis mogyorós, még kevesebb füstös aromával dúsul. Tejjel finom, de nem kiemelkedő. Olajtartalma átlagos. Koffeinessége érezhető, de nem erős. Vagyis általában mértéktartó konzervativizmus testesül meg a keverékben. Semmilyen irányban nem mutat kiugró paramétereket. Jó, stabil, megbízható keverék. Jó szívvel ajánlom bárkinek, ám senkinek sem ígérem élete kiugró kávés élményét.

SiD

A babok illata vajas karamellás, a pörkölés viszonylag sötét. A kávé frissen jól csapolható, toleráns és sok-sok krémmel ajándékoz meg minket. A krémje mogyoróbarna, kellően olajos, a cukrot süppedősen nyeli el és kevergetés után is megmarad. A kávé íze, mint egy rumos, mandulás étcsokoládé, enyhe gabonás ízzel párosulva, még nem zavaróan kesernyés utóízzel. Alapvetően ez egy édes, csokoládés típusú kávé, ezért én inkább rövidre csapolva, risztrettóként ajánlom, de kapucsínóként is jól szerepelt, nem jöttek elő kéretlen savanykás vagy kesernyés ízek. Meg kell jegyeznem, hogy az 1 hetes tesztperiódus alatt a kávé nagyon sokat változott, öregedett. Az őrlőn két ricnit kellett állítanom a hét vége felé, ekkor a kávé már nagyon kényes volt a körülményekre. Fele-fele arányban sikerült jót és rosszat csapolnom belőle, a csapolásokat egyre rövidebbre kellett fognom a korai szőkülés miatt.


danesi emerald szemeskávé kávébabokdanesi emerald szemeskávé csapolásdanesi emerald szemeskávé eszpresszó
danesi emerald szemeskávé eszpresszódanesi emerald szemeskávé krémdanesi emerald szemeskávé teszt csésze

Összegzés: Sötétebb, egyenletes pörkölésű keverék. Krémje mogyoróbarna színű, erőteljes és tartós. A cukrot szépen tartja és süppedősen nyeli el, és végig megmarad a fogyasztás folyamán. A kávé íze csokoládés, mandulás. Csapoláskor figyelni kell a kiszőkülésre, és leállítani, ezen kívül nem egy háklis keverék, stabilan hozza amit tud. Érdemes még odafigyelni a kávé jól észrevehető öregedésére, amit a daráló utánállításával könnyen korrigálhatunk. Testessége közepes. Utóíze hosszú, mokkás jellegű, fűszeres jegyekkel a háttérben. Ajánljuk eszpresszóként és kapucsínóként is elkészíteni, mert mindkét esetben nagyon kellemes. Risztrettóként elkészítve nem hozott többet az eszpresszóhoz képest. A nem túl bonyolult, csokis ízeket kedvelők, biztosan nem csalódnak benne.

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!