Costadoro Caffe' Costaverde - egy kávé Torinoból

Nyomtatás

costadoro costaverde szemeskávé tesztA Costadoro név több mint egy évszázada egyet jelent a minőséggel a kávéforgalmazásban és az idők során sikerült ötvöznie a hagyomány erejét és a tapasztalatot a legkorszerűbb új technológiákkal. A Torino belvárosában 1890-ben megnyílt családi pörkölőüzemtől mára eljutottunk egy modern, Európában és Olaszországban több üzemmel és lerakattal rendelkező cégig mely évről évre növeli forgalmát. Hosszú út áll mögöttünk, mely során mindig nagy elhivatottsággal és kellő körültekintéssel dolgoztunk. Ma a Costadoro partnereinek sikert és megkülönböztetett figyelmet garantál egy olyan piacon, ahol egyre inkább előtérbe kerül az ízlés és a minőség. A Coatadoro Caffe' Costaverde 1000 grammos csomagolásban kapható szemes kávékeverék 60%-ban minőségi arabika, illetve 40%-ban minőségi robuszta kávéból melyek guatemalai, nicaraguai, salvadori, brazil, kongói és indiai ültetvényekről származnak. Főzetéből erős, testes, krémes, sűrű, intenzív ízvilágú mediterrán típusú eszpresszókávét kapunk - tudtuk meg a forgalmazó cégtől.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

A Costadoro kávé hivatalos forgalmazójától, az Cooperline Studio Kft-től kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Kávé típusa: Costadoro Caffe' Costaverde

Ár: 6250 Ft/kg, Forgalmazó adatai
 costadoro costaverde szemeskávé csomagolás

Név/konfiguráció
A krém egységessége és tartóssága
íz harmónia (Az édes, a savas és a keseru egyensúlya)
Testesség (testes, lekerekedett, sima)
Ár/érték arány
Összpontszám
Luigi/Faema Family őrlő és kávéfőző
3
7
3
5
18
Monyesz/ Solis SL90+Compak K6
3
5
2
4
14
Blaze/Gaggia Classic+Iberital Challenge
3
5
3
4
15
Jobog/Rancilio Lucy
3
7
3
7
20
SiD/La Pavoni Europiccola+Quickmill 0650+ Gaggia ipari őrlő
3
7
3
5
18


Név Szöveges értékelés, konklúzió
Luigi

Elkészítésére kényes keverék, de ekkor igen egyenletes minőségű, nehéz két nagyon különbözőt csapolni belőle. Lefolyása normál, végére kicsit szőkül. Krémje magas arabikához mérten elfogadható vastagságú, olajos, mogyorószínű. A cukorszemeket kevésbé tartja, kevergetés után zárul. Íze kesernyés mokkás, enyhén savas, gyümölcsös, karamellás. A vízhőfok enyhe emelésével mandulás jegyek is érezhetők. Testessége átlagos. Összességében nem egy koffein és ízbomba, reggeli ébresztőkávénak kevésbé, viszont kellemes napközbeni kávé. Ebéd után desszertnek ajánlom. Tejjel kapucsínónak is finom volt.

Monyesz

A babok szépek, egyenletesen pörköltek, illatuk nem különösebben jellegzetes. A kávé az első próbálkozások alkalmával egy enyhén gyümölcsös ízvilágú blendnek tűnt, de igazából nem volt meggyőző, elég gyenge testességet mutatott. Ugyanakkor a crema világos és vékonyka volt. A lefolyási idő viszont korrekt volt, ezért próbálkoztam változtatni a hőfokon. A főzési hőfokkal kicsit feljebb menve javult is a helyzet, meg nem is ! A gyümölcsösség eltűnt, maradt egy kellemes, lágy étcsokis íz fő ízvonulatnak, selymes lecsengéssel, aminek sajnos nem volt társa és az utóíz szinte teljesen hiányzott. A crema viszont sokat javult: elérte a mogyoróbarna színt, és bár az olajosság nem sokat erősödött, azért a cukor elkeverése után maradt valamennyi. Talán itt kell keresni a keverék igazi arcát, igaz nekem nem sikerült többet kihoznom belőle. Hiányzik a testesség, illetve több íz felvonultatása. Mindezek mellett a kávé a beállításokkal stabilan hozta, amit tudott. Én egy desszertkávénak tudom elképzelni, reggeli ébresztőnek ’gyenge’ lenne. Kapucsínóként a kakaós jegyeket hozza elő a tej, aki ezt szereti, nem fog csalódni benne.

Blaze

A kávébab egyenletes, közepes pörkölésű. Olaj kicsapódás nincsen, kezdődő zsír látható a babok felületén. Daráláskor klasszikus mokkás illatot érezni. A kávé krémje mogyoróbarna színű, nem túl vastag – a cukrot csak igen rövid ideig tartja, kevergetés után azonban szépen záródik. A kávé alapíze csokoládés, picit kakaós és egy halovány gyümölcsös íz is érezhető. Ha emeljük az őrlemény mennyiségét akkor úgy éreztem a gyümölcsös íz egy kis mandulás-marcipános vonallal kiemelkedik és egy hangyányi citrusosság is felbukkan. Utóíze közepesen hosszú és mokkás alapízű.  Nem túlbonyolított blend. Igényli a megfelelő hőfokú vízet.  Alacsony hőfoknál kesernyés, savanykás lesz.  Tejes italnak megfelel ez a kávé, risztrettóként és eszpresszóként jó.  Nem túl testes, egyszerű, tényleg nem bonyolult keverék.

Jobog

A kávészemek középbarnák, felszínükön kezdődő zsíros fénnyel. A robusztás keverék sok hibás szemet is tartalmaz. Vékony krém borítja a kávét. Közepesen olajos ital. Finom telt kakaós-mogyorós ízű kávé. A krémes mogyorós ízek alatt némi robusztás mokkás-kesernyés vonulat, ám ez nem zavaró, inkább egy karakán alapot ad az italnak. A fő íz kellemesen keveredik egy gyengébb gyümölcsös ízzel. Risztrettóként a kakaós jegyek fölerősödnek. Melegebb géppel készítve az alap íz leromlik, kissé jellegtelen kakaóssá válik. Ne így készítsük tehát, valószínűleg a keverék robuszta tartalma miatt nem kívánja a túl meleg vizet. A kávé testessége nem erős, de még éppen megfelelő. Utóíze jó, kellően tartós és erős, egyre erősödő mogyoró ízű. Sokára némi kesernyésség is felbukkan. Tejjel finom, egyszerre harmonikus és markáns, azonban a háztartási gépeken szokásos készítésnél, mire a tejkrém elkészül a kávé krémjéből már alig marad, tehát a kívánatos alap kapucsinó minta előállítása kétséges.

SiD

A keverék közepesre van pörkölve, krémje vékonyka, de még elégségesnek mondható. A kávé íze alacsony dózis (7-9g) esetén karamellás, marcipános, utóíze savas, tonikos. Karos gépen csapolva a savasság eltűnik, az ízek inkább csokoládésba hajlanak. Ugyanez tapasztalható a vízpumpás gép esetén is, ha növelem a dózist (dupla szűrőkosárral csapolok 14-16g-ból) és finomabbra veszem az őrleményt. Ilyenkor kakaós, immár erősen marcipános az ízvilág, földimogyorós tónusokkal kiegészülve. Az utóíz csak minimálisan savas. Tejes italoknak is jó alap, a marcipános ízösszetevő átüt a tejen is.


costadoro costaverde szemeskávé kávébabokcostadoro costaverde szemeskávé csapoláscostadoro costaverde szemeskávé csapolás pavoni
costadoro costaverde szemeskávé eszpresszócostadoro costaverde szemeskávé krémcostadoro costaverde szemeskávé kapucsínó

Összegzés: Egyenletes, közepes pörkölésű kávészemek. A krém mogyoróbarna színű, nem túl vastag. A cukrot csak rövid ideig tartaja, de kevergetés után szépen záródik. Az alap karakter egy csokoládés, kakaós ízvonal, amelyben finoman feltűnik egy kis gyümölcsösség. Az elkészítésre kényes keverék, de a megfelelő beállításokat megtalálva stabilan hozza amit tud. Testessége közepes. Utóíze közepesen hosszú, mokkás jellegű. Elsősorban tejes italok alapjának ajánljuk, de eszpresszónak és risztrettónak is kellemes.

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!