Manuel Sublime szemeskávé teszt

Nyomtatás

manuel sublime szemeskávé tesztA ManueL Caffé története egy elkötelezett, vállalkozó szellemű és jó megérzésekkel rendelkező család története. Egyetlen szenvedély vezérli tagjait: "a kávé szeretete". Minden az 50-es években kezdődik, amikor a még nagyon fiatal Giuseppe De Giusti, az alapító, egy coneglianoi üzemben kávépörkölőként kezd dolgozni. Néhány év múltán úgy érzi, elérkezett a választás ideje, és felesége, Bruna asszony segítségével megnyitja saját kávéfeldolgozó üzemét "ManueL Caffé" néven. A De Giusti család második generációját Emanuela, Mauro és Cristina alkotják, akik az üzem leggyorsabban terjeszkedő szektoraira specializálódnak, az üzem céljainak megfelelő tanulmányokat folytatnak, az üzem szolgálatába állítják képességeiket és friss energiáikat. Így különleges egyensúly valósulhat meg az újítás és tradíció között, szem előtt tartva a vállalat történelmi küldetését, amely nem más, mint a "kellemes szájíz kialakítása" a kávé segítségével. A Manuel Sublime egy finom keverék lágy aromadús, gyümölcsös ízzel, illatával együtt a legjobb kávéval ajándékoz meg minket. 90% fölötti arabika típusú kávétartalommal. Vákuumcsomagolásban, ellenőrzőtt nyomáson csomagolva: egy újfajta technológia alkalmazásának köszönhetően egészen 18 hónapig képes változatlanul megőrizni érzékszerveinkkel meghatározható jellemzőit - tudtuk meg a forgalmazótól.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

A Manuel kávé hivatalos forgalmazójától, az M. Kávé Import Kft-től kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Kávé típusa: Manuel Sublime

Ár: 7190 Ft/kg, Forgalmazó adatai
 manuel sublime szemeskávé csomagolás

Név/konfiguráció
A krém egységessége és tartóssága
íz harmónia (Az édes, a savas és a keseru egyensúlya)
Testesség (testes, lekerekedett, sima)
Ár/érték arány
Összpontszám
Luigi/Faema Family őrlő és kávéfőző
4
8
4
5
21
Monyesz/ Solis SL90+Compak K6
3
7
3
5
18
Blaze/Gaggia Classic+Iberital Challenge
3
6
3
4
16
Jobog/Rancilio Lucy
4
4
3
3
14
SiD/La Pavoni Europiccola+Quickmill 0650+ Gaggia ipari őrlő
3
5
3
4
15


Név Szöveges értékelés, konklúzió
Luigi

Lefolyása végig krémes, közepétől kicsit eltáncol, a végén erősebb szőküléssel. Krémje az átlagnál szélesebb Manuel csészében is megfelelően vastag, a cukrot tartja. Kevergetés után záródik. Az átlagosnál magasabb hőfokon mutatja meg igazán magát, nem baj ha kicsit fortyogós vizet engedünk rá. A normrál gyári Faema szűrőnél jobb eredményt érem el a La Marzoccoval, amely finomabb örlést igényel, ezáltal az ízek jobban kioldódtak, felerősödtek. Az íze lágy, gyümölcsös, intenzív mogyoró és enyhébb mandula aromával. Tejjel kapucsínónak is nagyon finom. Eszpresszónak és tejes italoknak is jó alapja.

Monyesz

A babok fényesek, a pörkölés egyenletes, nagy többségben inkább arabica szemek fedezhetők fel benne. A kávé ránézésre magas arabica tartalma miatt kicsit felfelé szörfölve érdemes a lefőzéssel próbálkozni. A crema szép mogyoróbarna, talán kicsit sötétebb árnyalatú is annál, lefolyáskor vastag, de aztán elvékonyodik, bár végig megmarad. A világos színű lefőzések mindig az alacsony vízhőfokot jelzik, ekkor az ízek sem az igaziak. Alapjában egy étcsokis jellegű  kávé, kellemesen lágy, és jól eltalált savassággal, ami mellett felbukkan azért a gyümölcsös édesség is. A kesernyésség megbúvik az étcsokis jellegben, és csak az utóízben erősödik fel kicsit, de ekkor is visszafogottan. Nekem valamiért az ízek túlságosan lágynak tűnnek, kicsit erősebb ízhatás jobb lenne. A kóstolás folyamán fokozatosan gyengülni éreztem az ízjegyeket, a crema is gyengült, tehát egy öregedés volt megfigyelhető (ezt figyelembe is vettem az íz pontoknál, egyébként jobban szerepelt volna ez a keverék). Az összetett ízvilág jól sikerült kapucsínót eredményezett, sikerült a tejjel harmonikus ízt kihozni.

Blaze

A kávébab egyenletes, közepes pörkölésű. Olaj kicsapódás nincsen a babok felületén, néhány szemen látszik egy kis zsír. A bab daráláskor kellemes illatot áraszt. A kávé krémje mogyoróbarna színű, de nem túl vastag. A cukrot rövid ideig tartja, kevergetés után záródik, közepesen olajos. Alapíze csokoládés, mellette gyümölcsös-mandulás és egy halovány fűszeres íz is felbukkan. Utóíze mokkás, picit füstös :  közepesen hosszan tart. Tejes italok jó alapja lehet ez a kávé, én risztrettóként fogyasztottam a legszívesebben. Koffein tartalmát közepesnek éreztem.

Jobog

Enyhe zsíros fény csillan a babokon, mértéktartó jó közepes pörkölést jelezve. Az ital krémje mogyoróbarna, elég jó mennyiségű és megtartású. A kávé egyszerű, barátságos ízzel nyit, a kakaó és a dió keverékének mondanám. Nem túl testes ital, azért hiányérzetet ebben a tekintetben nem hagy maga után. A megfelelő intenzitású és tartósságú utóízben egyre inkább felülkerekedik a dió aromája. A krém ugyan elég arra, hogy barna karikákban felrakódjon a csésze falára, az olajosság mégis szerény. Az ital fogyasztása közben némi kesernyésség mutatkozott, és az utóízben is végtére túlsúlyra jut, reméltem a hűvösebb üzemmódban történő készítés eltünteti. A robuszta kávé szemek hálásak szoktak lenni a hűvösebb csapolásért, ebben az esetben más történt. Így édeskés íz és határozott keserűség jellemzi az italt. Felfelé szörfölve a hőmérséklettel halvány gyümölcsösség jelenik meg, de ez nem a tipikus gyümölcsöskávék szintje, annál jóval enyhébb. Rövidebbre csapolva enyhe citrusosság is megjelent. Viszont az utóíz magas hőfokú készítésnél egészen rossz. Nem erősen, de megjelent a keserűség, ami a hűvösebb lefőzések diós finomságát is nélkülözi, ellenben egyfajta savas fanyarsággal dúsul, és kellemetlen  párosítást eredményez. Ne túl meleg és ne túl hűvös géppel készítsük tehát, de a neki megfelelő hőfok alkalmazása esetén is érdemes egy kis pohárka vizet tartogatni a tálcán eltüntetendő a kellemetlenbe forduló utóízt. Van tehát módja a durvább bántalmak elkerülésének ennél a kávénál, de nálam nem mutatkoztak olyan jellemzői amik kedvéért ezzel kísérletezni volna érdemes.

SiD

Átlagosan sötét pörkölésű ez a keverék, nem világos, de nem is olajosan fekete. Nehezen csapolható, nagyon hamar kiszőkül, még hagyományos karos gépeken is. Krémje az arabica túlsúlyos keverékeké: vékonyka, a cukrot nem tartja.
Íze karamellás, enyhén citrusos, mokkás utóízzel. Magasabb hőmérsékleten a karamellás alap kakaós felé tolódik, a mokkás utóíz erősödik. Sajnos nem tudok ódákat zengeni erről a keverékről, az az érzésem, hogy túl régóta pihent a zacskóban; a karos gépekkel történő csapolások egyértelmen elárulják, ha már fáradt egy blend. A tapasztaltak alapján vagy egészen rövid (egy korty) risztrettónak vagy tejes italok alapjának ajánlom.


manuel sublime szemeskávé kávébabokmanuel sublime szemeskávé csapolásmanuel sublime szemeskávé csapolás pavoni
manuel sublime szemeskávé eszpresszómanuel sublime szemeskávé krémmanuel sublime szemeskávé kapucsínó

Összegzés: Egyenletes, közepes pörkölésű kávébabok. Krémje mogyoróbarna, de csak közepesen vastag, a cukrot rövid ideig tartja, kevergetés után záródik. Íze étcsokis, kakaós, gyümölcsös jegyekkel. Felbukkannak még karamellás, diós, mokkás aromák is. Testességes közepes. Utóíze közepesen hosszú, mokkás, némi füsttel és érhezhető keserűsségel. Elsősorban kapucsínónak és tejes italok alapjának ajánljuk, bár érdemes még kipróbálni risztrettónak is.

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!

A teszthez még hozzátartozik, hogy a forgalmazó már a teszt előtt jelezte, hogy közben több szállítmány kávé érkezett és fogyott el, és lehet, hogy jobb lett volna a friss szállítmányból tesztelni (a kapott minta lejárati dátuma 2010 volt). Sajnos ezt technikai okok miatt már nem lehetett kivitelezni, de a kedves olvasó megnyugodhat, ugyanis a Manuel kávézóiban mindig friss kávébabból készült italt fogyaszthat.