Caffe' Costadoro kávéteszt

Nyomtatás

caffe' costadoro szemeskávé tesztA Costadoro név több mint egy évszázada egyet jelent a minőséggel a kávéforgalmazásban és az idők során sikerült ötvöznie a hagyomány erejét és a tapasztalatot a legkorszerűbb új technológiákkal. A Torino belvárosában 1890-ben megnyílt családi pörkölőüzemtől mára eljutottunk egy modern, Európában és Olaszországban több üzemmel és lerakattal rendelkező cégig mely évről évre növeli forgalmát. Hosszú út áll mögöttünk, mely során mindig nagy elhivatottsággal és kellő körültekintéssel dolgoztunk. Ma a Costadoro partnereinek sikert és megkülönböztetett figyelmet garantál egy olyan piacon, ahol egyre inkább előtérbe kerül az ízlés és a minőség. A Caffe' Costadoro, 1000 grammos csomagolásban kapható szemes kávékeverék 90%-ban minőségi arabika, illetve 10%-ban minőségi robuszta kávéból melyek guatemalai, costa rica-i, salvadori, brazil, jávai és kongói ültetvényekről - tudtuk meg a forgalmazó cégtől.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

A Costadoro kávé hivatalos forgalmazójától, az Cooperline Studio Kft-től kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Kávé típusa: Caffe' Costadoro

Ár: 6960 Ft/kg, Forgalmazó adatai
 caffe' costadoro szemeskávé teszt csomagolás

Név/konfiguráció
A krém egységessége és tartóssága
íz harmónia (Az édes, a savas és a keseru egyensúlya)
Testesség (testes, lekerekedett, sima)
Ár/érték arány
Összpontszám
Luigi/Faema Family őrlő és kávéfőző
3
9
4
6
22
Monyesz/ Solis SL90+Compak K6
3
8
4
 
6
 
21
Blaze/Gaggia Classic+Iberital Challenge
3
7
4
7
21
Jobog/Rancilio Lucy
2
8
3
6
19
SiD/La Pavoni Europiccola+Quickmill 0650+ Gaggia ipari őrlő
3
8
4
5
20


Név Szöveges értékelés, konklúzió
Luigi

Ez a Costadoro keverék határozottan hasonlít az előzőre. A lefolyása egyenletesnek mondható, kevésbé  szőkül ki. A csészében egyenletes mogyorószínű, vizuálisan étvágygerjesztő, de vékony, igaz magas arabika tartalomhoz mérten átlagos. A cukrot nem tartja, kevergetés után záródik. Íze nagyon kellemes, kiegyensúlyozott nagyon hasonlít az előzőleg tesztelt mintára. Kicsit kakaós, intenzíven gyümölcsös főleg grapefruit és citrusfélék ízét érzem. Mellette édeskés mézes jellege van. Bántó vagy zavaró íz nincs benne. Egy kicsit rövidebbre készítve igazán finom, ha hosszabbra engedtem a kesernyéssége fokozódott. Összességében remek kávé, eszpresszónak és kapucsínónak is bátran ajánlom kipróbálásra! 

Monyesz

A babok éppen csak hogy fényesek, egyenletesen, közepesen pörköltek. Ez szintén egy finom darálást és magasabb vízhőfokot igénylő kávé. Jól eltalálva a megfelelő hőfokot a crema színe mogyoróbarna lesz, aránylag vastag, a cukrot is megtartja. Az ízek elég intenzívek, de nagyon harmonikusak, egyik sem hatalmasodik el a kávén: gyümölcsös-nektáros, csokoládés, mogyorós ízjegyeket mutat. Lassan lefőzve a fűszeresség is belép. Nagyon eltalált a gyümölcsösség, és ez sokat dob a kávén, valójában ez emeli ki a hasonló kávék közül ! Risztrettónak nagyon intenzív, de nyugodtan fogyaszthatjuk normál főzetként, és kapucsínóként is.

Blaze

A kávébab egyenletes, közepesen sötét pörkölésű.   Olaj nincsen a babok felületén, a teszt anyagban csakúgy mint az előző keveréknél akad atörött, sérült bab is. A kávé krémje mogyoróbarna színű, közepesen vastag – a cukrot csak rövid ideig tartja, kevergetés után itt már záródik. Olajosságát közepesre mondanám. A kávé egy nem zavaró keserű ízzel nyit, majd ez letisztul és átmegy egy gyümölcsös-marcipános-kakaós ízbe.  Ezen felül egy nagyon halovány vanília íz is érezhető volt. Magas arabica hányadú kávénak tippelem, igényeli a jól felfütött gépet. A krém testesebb mint az előző mintánál, viselkedése és íze alapján ebben már akad robuszta anyag is. Utóíze közepesen hosszú : mokkás.  Tejes italnak kellemes kávé, jól használható.  Eszpresszó és risztrettóként lefőzve nagyon jó, lesimult ízvilága tetszett. Nem egy koffein löket, így bátran ajánlható desszert kávénak. 

Jobog

A kávé a finom darálást és a magasabb hőmérsékleten történő elkészítést meghálálja. Krémje vékony ám jó olajtartalmú, világos mogyoró színű. Az ital nem egyes kiugró erős ízekkel, inkább a fogyasztási élmény összhatásával ragadja meg fogyasztóját. A Tonino Lamborghini korábban tesztelt kávéja volt hasonló. Kissé édeskés mandulás ízű, a korty végén enyhe mokkás érzettel, ami a bársonyosan és szelíden lecsúszó kortynak kellemes karaktert ad. Közepesnél jobb olajosság, közepes-jó testesség, lágy ízhatások jellemzik az italt. Utóíze finom, erős, markáns és tartós. A korty végén jelentkező keserűmandulás-mokkás ízeket viszi tovább, és ezért az utóíz karakteresebb érzet, mint maga a fogyasztás. Ez a keverék egy jó mindenes kávé. Alapvetően desszert italnak gondolom. Riszterettóként némi gyümölcsös és napraforgómagos íz bukkan föl erős krémesség érzet mellett, miközben elmarad, vagy csökken a korty végének karakteres ízhatása. Az utóíz így telt krémességű enyhe íz, ezzel a kávé desszert jellege domborodik ki. Tejjel egyedi ízű finom italt ad, a tej nem nyomja el, inkább új ízeket hoz ki belőle.

SiD

Ez a Costadoro keverék közeli rokona a korábban tesztelt blendnek, de kevertek bele némi jótékony hatású robusztát is. A kávé ettől kicsit kezesebb lett, a csapolás körülményeire kevésbé érzékeny, a szőkülésre kevésbé hajlamos, bár továbbra is igényli az extrém forró vízhőfokot és a magas dózist. Krémje vékony, de tartós, a cukrot süppedősen nyeli el, ideális esetben a színe homogén mogyoróbarna. Érdkességképpen jegyzem meg, hogy a Costadoro kávékból finomabbat csapoltam a vízpumpás géppel, pedig a Pavoni az esetek többségében viszi a prímet. A kávé íze kesernyés alapokon nyugszik, alacsonyabb dózis ( 7-9g) esetén grillázsos, étcsokoládés, egészen enyhe köményes fűszerességgel, magasabb dózis (14-16g) esetén mandulás (nem marcipános, inkább keserű mandulás), kakaós ízű, ekkor a köményes fűszerességet nem észleltem. Tejjel kevésbé haromonizál, mint a 100% arabika keverék, marad egy kis keserű utóíz. Ezt a kávét a kesernyés ízek kedvelőinek ajánlom, leginkább risztrettónak elkészítve.


caffe' costadoro szemeskávé teszt kávébabokcaffe' costadoro szemeskávé teszt csapolás faemacaffe' costadoro szemeskávé teszt csapolás
caffe' costadoro szemeskávé teszt pavonicaffe' costadoro szemeskávé teszt eszpresszócaffe' costadoro szemeskávé teszt kapucsínó

Összegzés: Közepes, egyenletes pörkölésű kávébabok, melynek felületén olaj nem található. A kevés hozzáadott robuszta jótékonyan hat a krémre, mely valamivel erőteljesebb és kevésbé hajlamos a kiszőkülésre, színe mogyoróbarna, kevergetés után szépen záródik. Íze kakaós, étcsokis, keserű mandulás, melyben intenzíven felbukkan a gyümölcsösség, nektáros, határozottan érezhető édeskés jelleg mellett. Hátérben észre lehet venni némi fűszerességet is. Testessége jó, utóíze markáns, közepesen hosszú, mokkás jellegű. Risztrettónak eléggé intenzív ízhatású, ezért leginkább talán eszpresszónak ajánljuk. Tejes italnak, illetve kapucsínónak is finom. A mokkás ízek kedvelőinek ajánljuk.

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!