KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Barbera Mago szemeskávé teszt

barbera mago szemekávé tesztA Mago a Barbera prémium kategóriás terméke. Brazíliából, Közép-Amerikából és Indonéziából származó kávébabból készül. A kávébabokat lassan és elkülönítve pörkölik, hogy az igazi olasz eszpresszó kiegyensúlyozott ízvilágát érjék el. Ezután - víz helyett - hirtelen száraz levegővel hűtik le. Ez az eljárás biztosítja, hogy az értékes kávébabok megőrizzék zamatukat. A különböző kávébabok keverésének művészete a titok, mely a Mago-t oly elismertté teszi az ínyencek körében szerte a világon - tudtuk meg a forgalmazótól.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

A Barbera kávé hivatalos forgalmazójától, a Kávébolt.net-től kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Kávé típusa: Barbera Mago

Ár: 8290 Ft/kg, Forgalmazó adatai
 barbera mago szemekávé teszt csomagolás

Név/konfiguráció
A krém egységessége és tartóssága
íz harmónia (Az édes, a savas és a keseru egyensúlya)
Testesség (testes, lekerekedett, sima)
Ár/érték arány
Összpontszám
Luigi/Faema Family őrlő és kávéfőző
5
9
4
5
23
Monyesz/ Solis SL90+Compak K6
4
7
4
4
19
Blaze/Gaggia Classic+Iberital Challenge
4
8
4
5
21
Jobog/Rancilio Lucy
3
7
4
4
18
SiD/La Pavoni Europiccola+Quickmill 0650+ Gaggia ipari őrlő
4
6
4
4
18


Név Szöveges értékelés, konklúzió
Luigi

Felbontáskor finom illatú jó, sötét, de még nem olajos pörkölésű kávészemek. A belőle készített eszpresszó krémje vastagon bevonja az italt, sötét mogyorószínű, a cukrot jól tartja. Kevergetés után záródik, és bőven jut a csésze oldalára is belőle, fogyasztás végéig kitart. Íze finom, harmónikus, jó savakkal. Étcsokis alapon erős és üde gyümölcsösségel, ha rövidebbre csapoljuk mandulásabb, ha hosszabbra mogyorósabb ízvilággal, mokkás lecsengéssel. Utóízeben hosszan érezni a savakat. Egy igazán jó kávé benyomását keltette, mely jó reggeli ébresztőnek és kicsit rövidebbre csapolva desszertkávénak is. Jó erős ízű kapucsínó készíthető belőle, aki a lágyabb ízeket kedveli ebben az italban annak lehet, hogy nem fog ízleni.

Monyesz

A babok enyhén fényesek, a pörkölés a közepesnél erősebbnek mondható. A baboknak kissé füstös illatuk van. Az első próbálkozásra a crema a mogyoró világosabb árnyalatát mutatta, ízre a kakaós jelleg mellett a dió fanyarsága mutatkozott. A crema keverés után elvékonyodott, ezzel jelezve, hogy valami nem az igazi ! Érdekes, de én ezzel az íz összhatással is jónak éreztem a kávét. Feljebb szörfölve aztán a crema egész sötét színre váltott, a cukrot szépen megtartotta, keverés után is tartós volt. A kakaós jelleg megmaradt, mellé az étcsokis íz lépett némi rumos-marcipán kísérettel. A gyümölcsösség szinte teljesen elveszett, csak az utóízben maradt belőle rövid ideig egy pörkölt dió jellegű íz. A kakaós jellegből az utóízben egy tolerálható keserűség maradt, igaz ez elég hosszan érezhető volt. A keverék amúgy elég toleráns, jó hőfokon csapolva kicsit gyorsabb lefolyásnál is jó az eredmény, míg csöpögősen főzve sem romlanak az ízek, csak a crema lesz vékonyabb. Risztrettóként a lágyabb ízjegyeket veszni érzem, a kakaós-csokoládés jelleg dominál, kapucsínóként a kakaósság mindent visz !

Blaze

A kávébab igen sötét, egyenletes pörkölésű. Felületük fényes, olaj kicsapódás is látható. A babok illata daráláskor friss, klasszikus mokkás : kellemes. A kávé krémje igen jó vastag és sötétebb tónusú.  A cukrot jól tartja, kevergetés után záródik és szép lenyomatot hagy a csésze falán – olajossága kiváló. A kávé magas hőfokot kedvel, a kakaós-csokoládés íz kombinációval nyit, melyet egy halovány rumos íz kísér.  Olykor olyan érzésem volt, hogy sport szeletet kortyolgatok felolvasztva. Hőfoktól függően azonban még egy kis diós íz is előcsalható a kávéból.  Utóíze közepesen hosszú és mokkásnak mondható. Tejes italokban megfelelően szerepel véleményem szerint, de én inkább tej nélkül ajánlom a kávét : nagyon finom risztrettó és eszpresszó készíthető belőle. 

Jobog

A kávé elkészítése során a lefolyás huszadik másodpercét követően már erősen kiszőkült az ital, ekkor érdemes befejezni a csapolást. A krém sötét mogyoró színű. Nem túl sok, de kellően tartós krém fedi az italt. A csésze falát szépen megfesti. Az ital nagyon barátságos édeskés diós, valamint magvas kenyér ízt mutat enyhe kísérő édes gyümölcsös ízzel. Összeérett harmonikus ízeket érzek. Jó olajosság jellemzi az italt. Frissen kiváló krémesség érzetet produkál a szájüregben, idővel ez az érzet kissé csökken. Utóíze jó, új ízeket nem produkál, a már megismert barátságos ízeket élvezhetjük kellően hosszú ideig. Ízei nem okoznak hűha effektust, viszont semmiféle kellemetlen vonást sem hordoznak. Egy kellemes társ, korosodó hűséges ebhez hasonló, mely hosszú idő alatt hozzánk érett, kiismerte rigolyáinkat és tökéletes társunkká csiszolódott. Az én gépem szokásos hőmérséklete megfelelt neki, felhasználás tekintetében hálás, könnyen kezelhető kávéként ismertem meg. Ristrettóként fogyasztva ízei koncentrálódnak, így akár izgalmasnak is nevezhető, teltsége fokozódik. Nem ez a legjobb kapucsínó alap de azért a tejjel harmonikus elegyet alkot. Szelíd ízei ellenére nem tűnik el a tejben. Jól kezelhető, jól fogyasztható barátságos kávét ismertem meg a keverékben.

SiD

Erősen pörkölt kávé ez a Barbera keverék. Őrléskor füstölt halra és rozskenyérre emlékeztető illata van. Az első csapolások nem lettek túl sikeresek, mivel az ideális őrlésfinomságot nem taltam el azonnal. Hanyag vendéglátósoknak nem ajánlom ezt a kávét, ugyanis kicsit gyorsabb lefolyás vagy hosszabbra hagyott adag esetén a kávé füstösen keserű lesz: kb, úgy tudom leírni az ízhatást, mintha egy jóféle étcsokoládé ízlelgetése közben elszívnánk egy cigarettát. Tehát a lényeg, hogy nagyon rövidre kell fogni a lefolyást és a szőkülés első jelére leállítani. Sajnos nekem risztrettónál nagyobb adagot egyszer sem sikerült lehúznom szőkülés nélkül, még a Pavonival sem. Sűrű risztrettónak viszont nagyon jó ez a keverék. Krémje vastag, a cukrot szépen tartja, az íze tömény étcsokoládés, cukrozásra mézesen édesedik, utóíze a pörkölt magvakból készült, halva nevű keleti édességre emlékeztet. Egy kevés füstös íz a legjobb esetben is marad utána, érdemes kísérő vízzel felszolgálni. Kapucsínónak nem rossz, de semmi különleges, kicsit pótkávés ízű lesz tejjel.
 


barbera mago szemekávé teszt kávébabokbarbera mago szemekávé teszt kifolyásbarbera mago szemekávé teszt pavoni
barbera mago szemekávé teszt eszpresszóbarbera mago szemekávé teszt krémbarbera mago szemekávé teszt kapucsínó

Összegzés: Sötét, egyenletes pörkölés jellemzi a babokat, felületükön olaj kicsapódás is megfigyelhető. Krémje vastag, tartós, némileg sötétebb színű, a cukrot jól tartja, és szép süppedősen nyeli el, majd záródik és a fogyasztás végéig megmarad. A vezető íz a kakaó és a csokoládé, amely mellet feltűnik egy kis dió (rumos dió) és némi gyümölcsösség, többen sportszeletre asszociáltak. Kellemes, harmonikus keverék. Nem kifejezetten "háklis", bár a hőfok változtatásával némileg más ízek kerülnek előtérbe, de az átlag beállításokkal is nagyon finomat csapolhatunk belőle. Testessége is nagyon jó. Utóíze közepesen hosszú, mokkás jellegű. Kapucsínónak is finom, de igazán eszpresszónak vagy risztrettónak ajánljuk.

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!