Csokoládéfajták és különbségek

Nyomtatás
fehér csokoládé és tejcsokoládéA csokoládé édes, barna, kellemesen olvad a szájban... A fehér csokoládé édes, vajszínű, kellemesen olvad a szájban... Tényleg csak a szín az egyetlen különbség a kétféle nyalánkság között? Nem minden arany, ami fénylik, és nem minden csoki csoki, amit annak gondolunk. Hogy is van ez?

A fehér csokoládé rokona, de nem vérrokona a fekete (vagy barna, keserű) csokoládénak. A legfőbb eltérés az összetevőik között található. Nézzük sorra, miben is!
A csokoládék között is tegyünk különbséget az étcsokoládé és a tejcsokoládé között:

Az étcsokoládé cukor, kakaóvaj, kakaóoldat és esetleg a vanília keveréke. A tejcsokoládé esetében ehhez még hozzátesznek tejet vagy tejport. Ahhoz, hogy egy csokoládé kiérdemelje a "fekete" minősítést, legalább 43%-nyi kakaóból kell készülnie. Minél magasabb ez az arány, a csokoládé annál "keserűbb". A fehér csokoládéból ezzel ellentétben hiányzik a kakaó, vagyis a szabvány szerint nem is nevezhető csokoládénak. Nemcsak a színe más, hanem a kakaó előnyös tulajdonságait sem élvezhetjük a fehér csemege fogyasztásakor.

Ez természetesen nem von le az értékéből semmit, azonban ez esetben is fontos odafigyelni a mértékletességre, hiszen a fehércsokoládé valamennyivel több energiát tartalmaz a keserű csokinál. A hozzáadott tejpor viszont nagyobb mennyiségű kalciumbevitelt tesz lehetővé (270 mg-ot egy táblában), amely a tejcsokoládéra szintén igaz. Kalciumpótlásra, -kiegészítésre természetesen továbbra is a tej és tejtermékek rendszeres fogyasztása a legmegfelelőbb megoldás.

Tej- vagy tejportartalmánál fogva a fehércsokoládé koleszterint is tartalmaz, a jó minőségű étcsokoládé viszont nem, így ezáltal is védi a szívünk és érrendszerünk épségét, egészségét.
A fehércsokoládét ugyanúgy fel lehet használni édességek készítésére:

Minden, ami szem-, szájnak ingere és csokoládéból, csokoládéval elkészíthető, az a legtöbb esetben fehércsokoládéval is elképzelhető, megvásárolható. Természetesen, ha egy igazán sűrű, krémes és aranybarna forró csokoládéra vagy testet-lelket melengető kakaóra éhezünk, nehezen helyettesíthetjük a fehér rokonával. A fehércsoki viszont változatosabbá, különlegesebbé teheti a desszerteket, akár a jégkrémeket is.

Ha szeretnénk az élvezetek mellett az egészségünkre is áldozni, válasszuk az étcsokoládét és elégedjünk meg alkalmanként csupán néhány kockával. Sokan idegenkednek a keserűbb ízétől, azonban a csokoládéval összefüggésben említett és sokat kutatott jótékony összetevők az étcsokoládéban koncentráltabb formában találhatóak meg benne, valamint kevesebb cukrot, ezáltal kevesebb energiát tartalmaz.

Édes érdekességek:

Csokoládéfajták:

Tejcsokoládé
A tejcsokoládé kakaótartalma legalább 25%, tejport minimum 14%-ban tartalmaz, ezen kívül kakaóvajat és cukrot is. A tejcsokoládé születése Henri Nestlének köszönhető, aki rájött, hogyan lehet a tejet sűríteni, így megvalósulhatott a régóta kísérletezett tejcsokoládé.

Étcsokoládé
Az étcsokoládé kakaótartalma legalább 43%-os, de ideálisabb ha 55-75% közötti. A keserűcsokoládék kakaótartalma még magasabb, 85-90%. Minél magasabb a kakaótartalom, annál minőségibb termékről beszélhetünk.

Fehér csokoládé

A fehér csokoládé nem tartalmaz kakaóport, csak kakaóvajat, cukrot és tejport. A kakaóvaj-tartalma 20-45% közötti, a tejpor 14%-os.

Gianduja csokoládé
A gianduja csokoládét egy torinói cukrász, Michele Prochet dolgozta ki, amikor a kakaó egy részét mogyoróliszttel helyettesítette. A kakaó-cukor-mogyoróliszt keverék részben a nugát ősének is tekinthető, azzal a különbséggel, hogy az kakaóvaj-cukor-mogyoróliszt ...

Bevonó csokoládé
A bevonó csokoládé magasabb kakaóvaj-tartalmú csokoládé, ami a kenhetőséget segíti, de a zsírtartalma ezáltal magasabb. Keserű, tej- és fehér változata is létezik a bevonóknak.

Kakaópor
A kakaópor története a 19. században kezdődött, Conrad van Houten nevéhez fűződik, ő találta fel azt a prést, amellyel sikerült kakaóvajat nyerni. A végtermék üledékét porrá alakítva kapták meg a kakaóport. A kakaóporhoz hasonló csokoládépor mindössze 32% kakaót ...

Forrás: Csokoládé világ, Édes tények