KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Caffé Carraro Kávé-és Cocktail-Bár Balatonalmádi, Városház tér 5.

caffé carraro balatonalmádi portálIsmét Balatonalmádi és ismét kávézó teszt. Ezúttal a város központjában található Caffé Carraro Kávé-és Cocktail-Bárt látogattuk meg nyaralásunk záró hétvégéjén, mégpedig három alkalommal. A Carraro kávé magyarországi forgalmazójának, Tóth Sándornak neve nem lehet ismeretlen egyetlen Kávékorzó olvasó előtt sem, hiszen több cikket is olvashattak Róla a 2010-es londoni Barista VB, a szitálásos kávékészítési módszer, illetve kávés receptekkel kapcsolatban is.
A kávézóba még be sem kell lépni, hogy a hely kellemes hangulata megérintse az embert és ez az érzés odabent tovább fokozódik. Mikor helyet foglaltunk, feleségem első mondata ez volt: "Ide jöjjünk ma délután még vissza."
Ebből nemcsak délután lett, de a másnap délelőtt is itt talált bennünket.
Kávézóban természetesen a legjelentősebb a kávé minősége, de -legalábbis nekünk- a hely hangulata, otthonossága szintén fontos. A berendezés ezt olyannyira "tudta hozni", hogy valóban úgy éreztem, mintha otthon lennék...jó itt elidőzni.
A belső részen kívül helyet foglalhatunk az üzlet előtt elhelyezett kis asztalkáknál is, de a hátsó, napernyőkkel árnyékolt csendes terasz is igen kellemes, ha nem túl szeles vagy meleg az idő.

De térjünk át a lényegre, a kávéra.

caffé carraro balatonalmádi kávégépA Carraro 1927 Espresso Specialty Arabica Blend nagy, 3000 grammos fém doboza büszkén és nemesen trónol a Mazzer SJ babtartálya helyén, minden esetleges kétséget eloszlatva azzal kapcsolatosan, hogy valóban miből is készül itt az eszpresszó. 100%-ig biztosak lehetünk, hogy az a kávé kerül ledarálásra, amiért fizetünk.
caffé carraro balatonalmádi eszpresszó és macchiátóSajnos többen is tapasztalhattunk már kávézókban elkövetett "turpisságokat". Nos, itt ilyesmitől nem kell tartanunk. A forgalmazó kezeskedik róla, hogy minden előírás szerint történjen. Mint tapasztaltam, bármilyen észrevételt vagy akár kritikát örömmel fogad és azonnal ellenőriz, illetve ha kell korrigál és tájékoztat. Így derült ki számomra az is, hogy több éves együttléte alatt ezzel a bleddel jutott el oda, hogy viszonylag hosszú, 40 mp körüli csapolással új izgalmak nyílnak meg az ízek terén, idézem: "standard csapolásnál a savak élénkebbek, egy gyümölcsös, virágos dominancia jelentkezik kellemes testtel. Hosszabb csapolással cc. 35-40 körül, a savak kicsit leülnek, lágy citrusos aroma ül az elejére, jó középpel és kakaóporos lecsengéssel. Ennél a csapolásnál köszön vissza inkább az én módszerem, ami az olasz pörkölésű tiszta arabicák jelentős részéből nagyobb izgalmat tud kihozni."

caffé carraro balatonalmádi eszpresszóA kávé a következő termőterületekről származó babok keveréke: Costaricai SHB Tarazzu, Indiai Monsoned Malabar "AA", Quatemalai Genuine Antiqua, Kenyai Washed "AA" Plus, és Etióp Yirgacheffe. A gép egy La Spaziale 2GR. automata, amelyet manuális csapolással kezel a személyzet. Az adagolós Mazzer darálót sűrűn hallottam utánőrölni, ez jó dolog, tömörítés minden esetben megvolt egy szép, rózsafa nyelű tamperrel, a barista pedig fél szemmel folyamatosan figyeli a lefolyást. Megmondom őszintén, ilyen odafigyeléssel történő kávékészítést még nem is nagyon láttam vendéglátó helyen. Ottlétünkkor viszonylag sokan voltak, így kicsit várni kellett az italokra, de nem bántam, mert legalább figyelemmel kísérhettem a folyamatot.
Kis csapatunk rendelése eszpresszóból, kapuccsinóból, Ír kávéból, pálinkákból és rumból állt, amit a kávéhoz hasonlóan magas minőségű alapanyagok elkészítésével ill. kész italok kiszolgálásával teljesítettek ./Jameson, Mattheus pálinka, Captain Morgan fűszeres rum/. Gyermekeink pedig finom, tejszíhabos forró csokit szürcsölgettek, ami szintén nagyon kellemes volt.

caffé carraro balatonalmádi kávé sütiHa valaki édességet is kívánna az italok mellé, olyan finom sütik közül válogathat, mint pl. a Marlenka örmény tortakülönlegesség vagy a málnás sacher torta.
Tejhabosítás terén is remekel a hely, mind az espresso macchiato, mind a kapuccsinó is tökéletes, selymes tejkrémmel érkezett.
Összességében nyugodt lelkiismerettel elmondhatom, hogy az ide betérő vendég kellemes élményekkel gazdagodhat, kitűnő és nagy precizitással, odafigyeléssel elkészített kávét és parádés alkoholos italokat, koktélokat ihat, valamint igen magas minőségű pálinkák közül válogathat.
Aki nem hiszi, járjon utána! :-)

Pontozás:

1, Tetszetős kinézet (elegáns, tiszta, csésze/pohár használata, dekoráció, teljes szettel szolgálta fel (kanál, cukor, víz) ahol szükséges! )
2, Íz harmónia (az összetevőknek megfelelően, espresso íz)
3, Megfelel-e a hőmérséklet (az ital fogyasztási hőfokának megfelelően)
4, Általános barista képzettség (tejhabosítás, hideg ital készítés)
5, Hely hangulata, személyzet munkája

Pontozás mindegyik esetében 1-5 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!

Értékelés:

Tesztelő
Tisztaság, dekoráció, felszolgálás
Íz harmónia
Ital hőmérséklete
Általános képzettség
Hely hangulata, személyzet
Összesen
Paljoc
5 5 5 5 5 25


Gratulálunk a kimagasló teljesítményhez!


Caffé Carraro Kávé-és Cocktail-Bár
Balatonalmádi, Városház tér 5.