A kávé olyan mint az olaj

Nyomtatás

duplájára drágult a kávéMiután az elmúlt négy évben a duplájára emelkedett a kávé világpiaci ára, a közeljövőben további drágulás várható a Nemzetközi Kávészervezet (ICO) szakértői szerint.

Négy évvel ezelőtt egy font (hozzávetőleg fél kilogramm) nyerskávé átlagosan 62,15 dollárcentbe került a világ árutőzsdéin, ma az ár 125,42 cent. Az ICO szerint ez a tendencia folytatódik, ha tovább nő a fogyasztás Kelet-Európában, Indiában és Kínában. Hozzájárul a dráguláshoz az is, hogy a nagy termelő országok - Brazília, Mexikó, Vietnam -, maguk is többet fogyasztanak, s ezért kevesebb jut exportra. Emellett emelkedik az energia, a szállítás és a csomagolás ára is, a dollár erősödése pedig szintén a drágulás irányába hat.
Az ICO szerint ezért küszöbön áll a kávé fogyasztói árának emelkedése is, a kérdés csak az, hogy ez mikor következik be. Tavaly a világon 124,7 millió zsák (egy zsák hozzávetőleg 60 kilogramm) kávé fogyott, miközben 118 millió zsák termett. Az idén a termelés várhatóan 131 millió zsák, a fogyasztás 128 millió lesz.

Forrás: MTI