Többet tud az E61 POD-os kar?

Nyomtatás

e61 podos karAz utóbbi időben a KÁVÉKORZÓ Fórum rovatában többször merült fel kérdés, vagy megjegyzésként, hogy karos espresso gépeken miként lehet jól elkészteni az E.S.E. Podokat?

„Kincses” ládámban kutatva a kezem ügyébe került egy erre a célra kifejlesztett szelepes kar. Gondoltam vizsgálat alá veszem, és eredményét közkincsé teszem. Mindezeket megelőzve elsőként vizsgáljuk meg a technikai adottságokat és magát a kérdést.



Az E.S.E. Pod rendszer megalkotása elsősorban az úgynevezett OCS. (Office Coffee Service), másodsorban a HCS. (Home Coffe service) fejlődése keltette életre. Célja, hogy a kávékészítés legfontosabb elemét, a barista szerepét kizárja a kávékészítésből, és standard minőségű kávéitalt biztosítson, gyorsan, tisztán, egy nem kifejezetten kávékészítésre kialakított környezetben. Nyilvánvaló, és ezt már több teszt is alátámasztja, hogy az E.S.E. Pod rendszerhez kifejlesztett kávégépek és a podokba becsomagolt kávé minősége elképesztő minőségi szórást eredményez, ez azonban cseppet sem változtat a szándékon.

A praktikum, amit a rendszer biztosít, a HORECA szektorban létező feladatok egyes elemeire is megoldást kínált. Mivel a koffeinmentes kávé iránti igény a kávéházakban, éttermekben, szállodákban csekély, de létező, az adagonkénti csomagolás alkalmazható megoldásnak tűnt. A kettő technológia közti eszközkülönbség azonban hamar jelezte, hogy ez nem tekinthető jó minőségű megoldásnak, ezért a tasakokba csomagolt őrölt koffeinmentes kávé, ma már szinte teljesen kiszorította az E.S.E. Pod-ot a HORECA szektorból. Ennek ellenére a kérdés felmerült, ezért vettem vizsgálat alá. Mindenek előtt azonban kihangsúlyozom, hogy léteznek espresso karba helyezhető pod-os portafilterek, melyek alkalmazhatóak, de jelen összehasonlítás erre nem tér ki, csupán a hagyományos portafilter és a szelepes kar összehasonlítását elemzi.

A vizsgálathoz egy CARRARO BAR elnevezésű podot használtam, mely 70% arabica és 30% robusta (körüli) felhasználásával készül. Tettem ezt azért, hogy vizuálisan, a nem stúdiókörülmények miatti fényviszonyokat valamelyest ellensúlyozza.

Hagyományos kar: A videón jól látható, hogy a száraz papír filter elhelyezését követően, annak felfekvése nem tökéletes. Ebből azonnal következik, hogy a 9 bar nyomáson érkező víz, mindaddig, amíg a papír fel nem ázik, nagyrészt a pod mellet távozik a portafilterből. Az előáztatásként alkalmazott néhány másodperc mentette meg a kivonatot, így a másodszori nyomásterhelésnél már valami kávéra utaló folyadék jelent meg, azonban a krém csupán 20 ml kifolyása után kezd kialakulni. Bizony ez nem tekinthető minőségi kivonatnak. A csapolás végét követően, ahol a fényviszonyok egyenletesek, már jól látszik, hogy a krém egyenletes, de vékony- nyílt, aroma közlő szerepét, sajnos nem képes betölteni. Az „espresso” vékony, test nélküli, közel sem adja vissza azt, amit a kávé egyébként megfelelő podos gépen elkészítve mutatni képes.

A szelepes karral készült kávékészítés elemzése előtt nézzük, mi is az a szelepes kar?

A felső részének kialakítása annyiban tér el a hagyományostól, hogy a tökéletes tömítettség elérése érdekében, a perem magasabb, tehát nem a portafilter pereme zár a gumitömítésre, hanem maga a kar.

A kar belső felülete a pod kialakításához igazodik, a szűrő perforált része a pod alsó síkjának megfelelően lett kialakítva.

A szűrő alatti öntvényrészben van kialakítva az a torok (sajnos nem fotózható), ahol a nyél végén elhelyezett golyó a kiáramlást szabályozza.

A kar markolati részének végén található a golyó, kettő darab gumi gyűrű, alatta a menet és egy feszítő rugó.

A feszítő rugó a rögzítettséget, a gumi gyűrűk a kitekert állapottól független tömítettséget biztosítják.

e61 podos kar felülrőle61 podos kar alulróle61 podos kar szelep


A kar használata során a tömörítést a víznyomás végzi. Kezdéskor a markolatot ütközésig be kell csavarni. A pod-ra engedett víznyomás feláztatja a papírt, és tökéletesen bepréseli a podot a fészekbe. Néhány másodpercet követően a kar lassan történő kitekerésével megnyílik az út a kávé számára. A kitekerés mértékével növelhető a keresztmetszet, így a kiáramlás is. Természetesen ennél az eszköznél is végtelen módszer létezik az italkészítésre. Áztatási idő, szelep nyitás mértéke, gyorsasága, stb, min-mind befolyásolja a végeredményt.

A videón jól látható, hogy vizes előoldat nincs, a krém az első pillanattól megjelenik, valamivel több és egységesebb, mint a hagyományos kar esetén.

 


Annak ellenére, hogy a szelepes karral készült kávéital (szándékosan nem nevezem espressonak), szebb és íz harmóniában, testben is élvezhetőbb, mégiscsak azt javaslom, hogy podot készítsünk podos gépeken, az espresso gépeknél pedig élvezzük ki az alkotás örömét.

Tóth Sándor