Ponte Vecchio Export - időtálló rugós karosgép

Nyomtatás
ponte vecchio export külsőA cikkben egy rugós-karos gépet szeretnék bemutatni és egyben azt is bizonyítani, hogy egy viszonylag kisebb kazános, háztartási méretű kávégéppel is finom eszpresszókat lehet készíteni.. Külsőre a Ponte Vecchio Export sokaknak talán nem túl vonzó, de szabályos, négyszögletes vonalaival és króm színével bármely konyha komoly darabja lehet. Régimódinak is tűnhet a felépítése, de ez nem jelenti azt, hogy nem felel meg a mai igényeknek. Komoly szakmai tapasztalat és hagyomány áll a szerkezet mögött. Az olasz kézimunka jegyei felfedezhetőek a gépen.

ponte vecchio export kazánEzen azt értem, hogy külsőleg nem feltétlenül pontosak az illesztések, apró kozmetikai hibák felfedezhetőek, de ez a gép bája, hiszen egyben bizonyítékul is szolgál arra, hogy nem egy ázsiai futószalagon készült. A belső szerkezete nagyon egyszerű, viszont itt már minden profizmust tükröz. A króm külső borítás mögött egy 0,9 literes bronz kazán lapul, amibe közvetlenül lehet vizet tölteni. Az egyenletes kazán nyomás, ami 0,7-0,8 atm, megtartásához szükséges hőmérséklet szabályozóval is rendelkezik, ami azt jelenti, hogy nem tud túlmelegedni és így mindig optimális hőmérséklet áll rendelkezésre az eszpresszó készítéséhez. A csapoláshoz szükséges nyomást a főzőfejben lévő rugó biztosítja. Mindazonáltal ez a gép nem a sietős reggelekhez van tervezve. Egy Ponte Vecchioval megvalósíthatjuk a békebeli, ráérős kávészertartás örömeit.

A kazán űrtartalma 4-6 adag eszpresszó készítéséhez elegendő utántöltés nélkül. A kazán utántöltéséhez ki kell kapcsolni a gépet, picit hűlni hagyni, óvatosan kiengedni a felesleges gőzt a kazánból, s így után tölteni. A súlya is tekintélyes a méretéhez képest, 8kg. Ez a súly és gumiból készült tapadókorongos talpai biztosítják a stabilitást. Elöl a talpazatán van a bekapcsológomb és a felfűtést mutató jelzőfény.

ponte vecchio export tartozékokponte vecchio export csapolásA bronz kazán felfűtési ideje 10 perc. Kiváló hőtároló, hiszen ha egyszer felmelegedett akkor sokáig így is marad. A szűrőtartó mérete kisebb a megszokottnál, 44 mm. Ilyen kisméretű szűrőtartót nem is igen lehet máshol találni. Ennek köszönhetően az eszpresszó készítés folyamán a forró víz vastag kávépogácsán préselődik keresztül, ezért különösen ízletes, krémes eszpresszót kapunk.. A hasonló felépítésű La Pavoni Europiccola géphez képest ( ami szintén karos gép, de rugó nélkül) könnyebb kezelni, hiszen a forró víz átpréselését nem a karunk ereje, hanem egy igen erős rugó biztosítja.

Miután megtöltöttük a szűrőt, tömörítettünk és rögzítettük a kart a főzőfej alatt, ekkor a kar lehúzásával indíthatjuk el a csapolást, amihez egy kis erő is kell. Meglepő módon stabil a gép, a kar lehúzásakor nem billeg. Ekkor a főzőfej megtelik vízzel, átjárja a pogácsát, majd a rugó ereje kezdi felfelé húzni a kart miközben a forró víz utat tör a kávépogácsán át. A kávé krémesen, csöpögősen folyik le vastag krémmel a tetején. A képeken egy szimpla szűrős csapolás látható művelet közben és közvetlenül utána. A felhasznált kávé Veronesi Ciok Cream.

ponte vecchio export eszpresszóKávés berkekben lehet különböző, csapolással kapcsolatos, fortélyokról olvasni. Ilyen az ún. Fellini húzás, ami azt jelenti, hogy először teljesen le kell húzni a kart és előáztatás céljából pár másodpercig ott tartani, majd vissza lehet engedni félig és újra lehúzni. Ezután már hátra lehet dőlni és figyelni a kávé lefolyását. A szűrőtartó röfiorrú kifolyóval rendelkezik, de egy nyitott szűrőtartóval egészen más látvány egy csapolás.

A három lyukú gőzölőcső függőlegesen helyezkedik el a gép oldalánál. A csapolást követően azonnal lehet vele tejet gőzölni, nem visít és sípol, hanem szépen teszi a dolgát.
Természetesen csapolás előtt és után „öblítés” szükségeltetik. Az ehhez felhasznált vízmennyiséget is beleszámoltam a készíthető eszpresszók mennyiségébe. Üresben látható milyen erővel és gőzfelhőben jön le a forró víz. Ez a masina nem gyerekjáték. Mindenképpen szükséges némi előgyakorlat a kezeléséhez. Cserébe egy szokatlanul csöndes, megbízható kis eszpresszógépet kapunk, ami időtálló, örök darab, akár a konyha dísze lehet és ami gyakorlatilag elnyűhetetlen.

A hétvégi kávézások, vendégségek fényét emeli, miután elsajátítottuk a biztonságos használatát.