KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Mahlkönig Vario – a csendes mindenes

Tartalomjegyzék

mahlkonig vario kávédaráló tesztMert kell egy daráló, kezdte múltkori kávédaráló tesztünket Zsurzs Jenő (Yeahhh), és milyen igaza van. A szerencsésebbek előbb, a többiek utóbb döbbennek rá, hogy daráló nélkül ugyan van élet, de az sivár és szürke, ugyanis a minőségi kávézás elengedhetetlen kelléke a jó kávédaráló. Tudom, van akinek a fülén jön ki, de nem lehet ezt a dolgot elégszer hangsúlyozni.

mahlkonig vario kávédaráló teszt dizájnAz egyik kedvenc home kategóriájú, azaz otthoni őrlő az Iberital Challenge, amely barátságos árával, és ehhez képest igencsak jó minőségével sok otthoni kávébarát használ nagy megelégedéssel (ebben az árfekvésben vannak még az Ascaso kávédarálói is, amik szintén jól használhatóak). Jóval drágábban a korábban is említett Bezzera lehet a nyerő, minőségi megépítésével, csendesebb működésével. Végül elérkeztünk a Mahlkönig Vario-hoz, amely már alulról közelíti a 100.000 Ft körüli árat. Ez már elég komoly összeg egy kávédarálóért, ezért kíváncsian vártam, hogy mit kínál cserébe a Mahlkönig otthoni zászlóshajója a Vario.

Mivel Blaze már lecserélte a Compak K6 darálóját egy ilyenre, és szinte folyamatosan csak dicséri, elhatároztam, hogy kerítek egyet, és alapos vallatásnak vetem alá. Szerencsére a kívánság nyitott fülekre talált Hajcsunk Tibornál a Mahlkönig magyarországi disztribútoránál, és hamarosan a kávépulton üdvözölhettem a kicsikét.

mahlkonig vario kávédaráló teszt méretIgen a kicsikét, amely valósággal eltörpül a Mazzer Super Jollym mellett. Kicsomagoláskor meg is lepődtem, hogy milyen kicsi az őrlő. Minőségi kidolgozása már az első szemrevételezéskor is meggyőző. Nekem bejön a dizájn, és a viszonylag sok műanyag ellenére is abszolút minőségi benyomást kelt. A készülék súlya kb. 4,2 kg.

Nézzük először, hogy mit is kínál nekünk a Mahlkönig Vario marketing szinten.

A német Mahlkönig nem csak nevében az „őrlők királya”. A céget 1924-ben alapították Hamburgban. Kezdetben elektromos motorok gyártásával foglalkoztak, majd hamarosan áttértek a különböző gépek előállítására: kukorica-, gabona-, fűszer- és kávé-őrlők, húsdarálók valamint színkeverő gépek egyaránt készültek a gyárban. 1960-tól a cég a kávéőrlőkre koncentrál, így napjainkra már ezek teszik ki a Mahlkönig termékcsalád 90%-át. A németországi kutatás-fejlesztés és gyártás garantálja a minőséget. Aki nem tudná a Mahlkönig lett a Barista Világbajnokság hivatalos őrlője is.

Műszaki specifikáció:

  • mahlkonig vario kávédaráló teszt őrlőműA Varióban 54 mm-es kerámia őrlőtárcsák a minimális melegedés és aromaveszteség kiküszöbölésére, ráadásul a kerámia őrlőtárcsák nagyon tartósak
  • Hajtószíjas motor, a csendes működés érdekében (hogy hajnalban ne mi ébresszük a szomszédokat)
  • Kompakt, stabil, könnyen tisztítható kialakítás
  • Széles állítási spektrum (a french presstől az eszpresszóig)
  • Több mint 200 különböző variációban, egyszerűen beállítható őrlemény finomság
  • Egyedi, könnyen követhető finomságállítási rendszer
  • Folyadékkristályos kijelző
  • Tizedmásodperc pontossággal programozható időkapcsoló
  • 3 variálható adagolási program
  • 220 g őrleménytároló, ha egyszerre nagyobb mennyiséget szeretnénk őrölni
  • „Auto Sleep" funkció, azaz programozható, hogy az őrlő hány perc után kapcsoljon ki automatikusan ha nem használjuk
Valljuk be nem hangzik rosszul. Azonban ami miatt nagyon érdekelt ez az őrlő, az hogy elméletileg nagyon könnyen lehet ugrálni a különböző őrleményfinomságok között. Mivel az eszpresszó mellet nagyon kedvelem az alternatív kávékészítési módszereket (French Press, Hario filter, AeroPress), tökéletes alany arra, hogy meggyőződjek róla, hogy mennyire tudja beváltani a cég ez irányú törekvését. Persze a fenti mutatvány a Mazzerrel sem lehetetlen, de egy picit macerásabb.

Látszik, hogy komolyan is gondolták a koncepciót, mert ötletes cserélhető tartókat használhatunk, annak függvényében, hogy mire is szeretnénk éppen használni. Az eszpresszónak szűrőtartókar tartót, míg az egyéb őrleményhez pedig egy tároló edényt tudunk bepattintani.

mahlkonig vario kávédaráló teszt szűrőtartómahlkonig vario kávédaráló teszt tároló

Az, hogy mennyire praktikus a szűrőtartókar tartó, lehet rajta vitázni, de az 58-as ipari karhoz valószínűleg tökéletes, nálam a Pavonijét nem tartotta meg. Különben is jobban szeretek shotos pohárba darálni, mert így nem megy semmi sem mellé. A tároló doboz viszont tökéletes, patentül illeszkedik, és egy gramm kávé sem szóródik mellé.

A cikk még nem ért véget, kérjük lapozzon...