- Kávékorzó tesztcsapat
- Kávékóstoló szemeskávé tesztek
Has Bean El Salvador San Rafael Bourbon kóstoló
Egy újabb direkt kereskedelemből származó kávét szeretnénk bemutatni nektek, név szerint az El Salvador San Rafael Bourbont (2011-2012) a Has Beantől! A Farmot 1950-ben kezdte megművelni a jelenlegi tulajdonos apja, Don Francisco Alberto Pacas Figueroa. A farm San Rafael területén fekszik. A farm magasságban 4400 láb magasságban van a Palo De Campana tetején, melynek közelében található egy kis városka is, Santa Ana. A tulajdonos sokféle fajtával kísérletezett faiskolájában, mire megállapította, hogy a Bourbon fajta San Rafael folyamatosan legjobb kávéját eredményezi az eltelt évek alatt. Fia továbbra is kísérletezik, új fajtákat keres a mai napig. A gazdaságban találhatók papaya fák, banán fák is, melyek ugyan kisebb részét képezik gazdaságuk bevételének, de nem elhanyagolható a megélhetésükhöz. A környezet igen színes a farmon, mivel különböző helyi növény és állatvilág zöme megtalálható a farmon, beleértve a híres Balsamo fákat. A kávékat árnyékos területen termesztik, és az összes munkálat kézzel történik (pl. a gyomlálás), nem használnak vegyszereket a farmon. Amennyire lehetséges, megpróbálják visszaforgatni a szerves hulladékot, például trágyázzák velük a növényeket. A kávé kézzel szedett, majd a többi munkafolyamat is szintén kézzel történik, a nem kívánt terméseket feldolgozás előtt kiválogatják. Ezzel biztosítanak nagyszerű minőséget, és elegendő munkát a családtagoknak és a környéken élő embereknek, főleg a szüreti szezonban.