KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

kávékóstolás kávétesztTesztelési módszerünket hosszas egyeztetés után szakmai szempontok alapján állítottuk össze. Kiemelten fontosnak tartottuk, hogy egységes és bárki számára érthető, áttekinthető legyen. Természetesen mint minden érzékszerven alapuló vizsgálat szubjektív, de a közös vizsgálati pontoknak és tesztelési rendszernek köszönhetően igyekeztünk ezt a lehető legkisebb mértékre szorítani. A tesztelők csak egy számozott mintát kapnak, még a kávé árát sem ismerik, csak a teszt után értékelhetik az ár/érték arányt. Reméljük, hogy értékelésünkkel segítünk a látogatóknak a széles kávéválaszték közötti eligazodásban, és hasznos tanácsot kaphatnak, hogy hova érdemes betérni, egy kellemes kávé, vagy kávéspecialitás elfogyasztására. Bízunk abban, hogy tesztjeinket a vendéglátó helyek nem kritikaként, hanem sokkal inkább visszajelzésként kezelik, megtartva a jó, és javítva az esetlegesen felmerült hiányosságokat, a vendégek legjobb kiszolgálása érdekében.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől, mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

A kávékeverékeket eszpresszó és eszpresszó alapú tejes italok szempontjából vizsgáljuk!
A tesztben gyengén szereplő kávékeverékek ettől függetlenül alkalmasak lehetnek, más kávékészítési eljáráshoz (filteres kávéfőző, kotyogó, ...stb). Felhívjuk mindenki figyelmét, hogy ne csak az összpontszámot vegye figyelembe, hanem olvassa el a szóbeli összefoglalókat, mert úgy válik teljesen kerekké az értékelés. Továbbá mindenki elmondhatja a véleményét fórumunkon kultúrált körülmények között.

Kávéteszt esetében:

1, A krém egységessége és tartóssága

mennyire tartós a crema (konkrétan: a kávé fogyasztása során mennyi ideig marad meg)?
cukrozás és megkeverés után ismét összezárul egybefüggően?
milyen vastag a crema (pl. megtartja a tetejére szórt cukrot?)
tapad a csésze szélére, képződik-e crema-gyűrű a csésze belső oldalán?
milyen a crema állaga, sűrűsége (olajos, buborékos)

2, íz harmónia (Az édes, a savas és a keserű egyensúlya)
mennyire tartós az íz, mennyire marad meg a kávé elfogyasztása után
mennyire harmónikus az ízhatás

3, Testesség (testes, lekerekedett, sima)

4, Ár/érték arány

Szóbeli összefoglalás:
Csomagolás, zacskóbontás utáni illat és a babok szemrevételezéses értékelése,felhasználási javaslat (espresso, ristretto, cappuccino).
Egyéb egyéni vélemények


Tesztelési módszerünkről bővebben itt olvashat!