KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Barista tanfolyamok - melyiket szeressem? 1. rész

barista tanfolyam a kávé házábanBizonyára feltűnt olvasóinknak is, hogy az utóbbi 1-2 évben gombamód elszaporodtak a barista képzéseket hirdető és ajánló lehetőségek. Csak kapkodtam a fejem a rengeteg tanfolyam láttán, amivel gondoltam nem vagyok egyedül. Elhatároztam, hogy egy sorozatban jobban körbejárjuk ezt a témát, mivel vélhetőleg elég sok embert érdekel.

Némileg körbe kérdezve a témában ért a megdöbbenés (amit bevallom azért valahol sejtettem), hogy ez a tevékenység legtöbb esetben semmilyen akkreditációt nem igényel, vagyis a kapott papír azon kívül hogy kiteszi otthon a falra az ember, másra nem igazán használható.


Bárhogyan is szépítjük, ez egy a maga módján jól működő üzlet, ahol esetenként az egyetlen cél, a tanuló pénzének begyűjtése. A képzés fontosságát nem kérdőjelezzük meg, de nem mindegy, hogy a befizetett összegért mit kapunk cserébe! A legtöbb esetben valamiféle „oktatást” (ez ha valóban színvonalas, már egy jó pont), de jelenleg nagyon csekély azoknak a képzéseknek a száma, ahol olyan diplomát kapunk a sikeres tanfolyam elvégzése után, ami valóban értéket és színvonalat képvisel.

Amennyiben valaki tényleg komolyan gondolja, hogy elvégez egy barista tanfolyamot, amely valódi tudást, és valóban használható (akár nemzetközileg is elfogadott) oklevelet nyújt (és nem csak "legyen valami papírom róla, nem számít ha semmit sem ér"), annak szeretnénk bemutatni ezek közül néhányat, amit valóban jó szívvel merünk ajánlani!

A puding próbája az evés, és hogy valóban hiteles képet tudjunk festeni, mi magunk is részt veszünk (részt vettünk) azokon a képzéseken, amik bemutatásra kerülnek.

Hogy mitől jó vagy színvonalas egy ilyen képzés, annak több tényezője is van:
  • Az oktató személye
  • A tananyag minősége
  • A gyakorlati képzés milyensége
  • A megszerezhető diploma típusa
Első körben Szekszárdra, Tóth Sándorhoz látogattunk el, akit valószínűleg minden olvasó ismer. Csak néhány szóban felsorolva: többszörös Magyar Barista Bajnok, tagja és akkreditált oktatója a SCAE-nak, a Magyar Kávé Egyesület elnöke, de ha csak egy szóval kellene jellemeznem azt mondanám - kávéfanatikus.

a szekszárdi dombok előttKapóra jött a hosszúhétvége, Sándornak is megfelelő volt az időpont, így Paljoc barátommal autóba pattantunk és meg sem álltunk Szekszárdig. A Kávé Házában volt a találkozó (amit már több alkalommal is bemutattunk olvasóinknak), ahol jéghideg házi gyümölcsszirupos limonádéval enyhítettük a kora nyári forróságot, amíg várakoztunk. Közben jó volt szemlélni, ahogy a vendégek sürögtek-forogtak, jöttek-mentek, átszellemült arccal élvezték kávéitalaikat, amit a pultban látható szakszerűséggel készített a barista. Nem szeretnék előreszaladni, de már ebből is látszott, hogy jó helyen vagyunk!

bodri pincészet érlelő tartályokRövid várakozás után házigazdánk is megérkezett, és azon kaptuk magunkat, hogy robogunk a szőlőhegyen. Útközben Sándor elmondta, hogy ez a túra nem közvetlen eleme a tanfolyamnak, de minden alkalommal keres valami különleges eseményt, ami lebontja a tanuló és az oktató közti „falat”. Ez előkészíti a hatékony és eredményes haladást. Nekünk egy pincelátogatást szervezett, de az úton sok-sok pincészetről mesélt, közben hagytuk, hogy a napsugárban fürdő dombok látványa magával ragadjon. Így érkeztünk meg a Bodri Pincészethez, amit inkább „Birodalomnak” neveznék.

Amíg körbevezettek bennünket, egyik ámulatból a másikba estünk, és szinte tátott szájjal bámultunk, micsoda pincerendszert alakítottak ki a tulajdonosok! 

bodri pincészet rendezvényteremJelenleg hét darab kétágyas szobában lehet lepihenni a Bodri-borok mellé felszolgált házias és helyi fogások után. A szobák a hagyományos népi stílusjegyeket ötvözik korszerű technikai megoldásokkal. A bútorok és az ágyak több, mint 200 éves restaurált sváb parasztbútorok. Lehet házi szalámiból, stifolderből, szalonnából, sonkából és zöldségekből álló habkönnyű paraszttálat rendelni, vagy belakmározni a legendás, pásztortarhonyával vagy csipetkével körített vörösboros marhalábszár-pörköltből, majd lezárni a sort a szintén házilag készített túrós, meggyes vagy mákos rétessel.

A hatalmas méretű és minden technikai extrával felszerelt különtermek mellé, most készül a birtok Házi Kápolnája, hogy a házasulandóknak és a vendégseregnek ne kelljen elmennie máshová, hanem az egész szertartás a helyszínen történhessen.

Közben megérkezett a tulajdonos családostól, és igazi gazda módjára azonnal egy kis kóstolásra invitált, ahol egy kellemesen behűtött Bodri Rozi rozé társaságában beavatott bennünket legújabb terveibe, megvalósítandó ötleteibe. Közben előkerült egy Optimus Merlot is, amely a mostani Bordeaux-i borvesenyen arany minősítést szerzett, és még nem is került bolti forgalomba. Mondanom sem kell, hogy valami zseniális volt. Aki ennél bővebben szeretne megismerkedni magával a birtokkal, az látogassa meg a weboldalukat, de legjobb, ha személyesen teszi ott tiszteletét. Szekszárdon járva kötelező célpont!

beszélgetés a bodri birtokonbodri rozéüres már a pohár

Ezek után egy igazi olaszos hangulatú pizzázás következett, majd elfoglaltuk a szállást. Az est további részében egy helybéli Elvis Live koncerten vettünk részt, ami több okból is igen szórakoztató volt.

barista tanfolyam a kávé házában tananyagMásnap reggel mi is belecsaptunk a húrokba, és megkezdődött az oktatás (megkaptuk a tanfolyam anyagát nyomtatott formában is). A képzés rendkívül átfogó, és gyakorlatilag a kávé eredetétől kezdve, annak termesztéséig, a kávégépek működésétől az eszpresszó technológia kialakulásáig, a standard alapitalok ismertetésétől és azok elkészítésével bezárólag mindennel foglalkozik.

barista tanfolyam a kávé házában pörkölésOktatónk már az elején leszögezte, hogy itt senkiből nem lesz barista az oktatás végére! Csupán azt ígéri meg, hogy megmutat, elmagyaráz és begyakoroltat mindent, aminek az elsajátítása és gyakorlása után barista válhat az alanyból. Ezt követően érdemes barista vizsgára jelentkezni. Természetesen a képzés hossza attól is függ, hogy a résztvevő milyen „előképzettséggel” rendelkezik.
Itt olyan fogásokat, szakmai mozdulatokat tanulhat meg, amit csak az tud megmutatni, aki valóban magas színvonalon űzi ezen mesterséget. Ha hasonlattal kellene élnem, akkor azt mondanám, hogy olyan ez, mintha Schumachertől tanulna valaki autót vezetni. Magával ragadó érzés!

A kávé növénytani ismertetése, eredete, termesztése és feldolgozásának bemutatása után (amely nagyszerűen le van írva a kapott tananyagban, és nagyon jó szemléltető videókat is megnéztünk), ugrottunk a gyakorlati részre, ahol hőlégfúvóval egyből pörköltünk is egy adag zöldkávét.

A kapott alapanyagot többféle alternatív kávékészítési eljárásnak is alávetettük (Hario V60, Chemex, lombik), átvéve a különféle készítési módokat, illetve összehasonlítottuk az elkészült produktumokat. Mielőtt bárki elszaladna a helyi barkácsszaküzletbe beszerezni egy ilyen berendezést, jobb ha nem teszi. Ezzel ugyanis nagy csodát nem lehet művelni, de mindenképpen érdekes volt megnézni magát a folyamatot, illetve meghallgatni a „reccsenéseket”.

barista tanfolyam a kávé házában chemexbarista tanfolyam a kávé házában lombikbarista tanfolyam a kávé házában szifon

barista tanfolyam a kávé házában kávé készítésEzután az előzőleg már jól bemelegített WEGA kétkaros gépen eszpresszót készítettünk (időre), amit Sándor a barista VB-n használatos bírói pontozólap segítségével kielemezett, és gyakorlatban is rámutatott az egyes hibás mozdulatokra, berögződésekre. Érdekes volt megnézni lépésről-lépésre azokat a kicsiszolt mozdulatokat, amivel egy profi dolgozik, illetve dolgoznia kell. Ezeket elsajátítva, megfelelő gyakorlással, láthatóan profivá és olajozottá tehetjük saját munkánkat.
Nem győztük magunkba szívni az ismereteket.

barista tanfolyam a kávé házában tejhabosításA kapucsínó készítés előtt megvizsgáltuk a tejjel kapcsolatos ismereteket és követelményeket, hogy mi alapján érdemes és kell tejet választani a tökéletes tejhab elkészítéséhez. Majd megnéztük a folyamatot, mindketten habosítottunk, megpróbálkoztunk több-kevesebb sikerrel a mintaöntéssel. Paljocnak ez egészen jól ment! Megtapasztaltuk, hogy mennyire fontos a tej megfelelő elegyítése az öntés előtt, és mikre kell különösen figyelni, ha szép végeredményt szeretnénk. Illetve meddig szabad elmenni az esztétika oltárán, hogy az ne menjen az ital minőségének rovására.

tóth sándor latte artBemutatót kaptunk a különféle latte art technikákból, és az eszpresszó standard alap italait is átvettük. Mindezek mellett nem feledkeztünk meg elkészíteni néhány népszerű egyéb kávéitalt is, mint pl.: írkávé, shakerato, fretto, mokka. Ennél a pontnál megnézhettük az egyedileg átalakított Bialetti mokkafőzőt, amellyel Sándor nápolyi módra készített egy kávét.

Olyan tempóban haladtunk (a rövid időre való tekintettel), hogy gyakorlatilag csak egy ebédre szakítottuk meg az oktatást, és csak délután ötkor, a Kávé Házába betérve lazítottunk a tempón, ahol Paljoccal mindketten a jó öreg FAEMA kétkaros gépen, a pultban is kipróbáltuk a tanultakat.

barista tanfolyam a kávé házában ír kávéGondolom az előző sorok olvasása közben már mindenkinek egyértelművé vált, hogy ide bármikor érdemes betérni és ezen a tanfolyamon részt venni. Meggyőződésem, hogy még a témában otthon lévők is biztosan tudnak profitálni, olyan ismereteket, gyakorlati tanácsokat, mozdulatokat tanulni, hogy megérje eljönni.

Hazafelé suhanva az autópályán pedig arról beszélgettünk, hogy mennyire zseniális volt az itt eltöltött idő, és hogy több napnak kell eltelnie, mire az ember „feldolgozza” ezt a mennyiségű élményanyagot.

Ha röviden össze kellene foglalnom, mit kap az ide ellátogató, tanulni vágyó: vérbeli profizmust, valóban használható ismeretanyagot, amely nagyfokú szakmai alázattal párosul. A barátságos hangnem, kedvesség és jó hangulat pedig már csak hab a tortán!

Fotók: Paljoc