A versenyről röviden:
Országos viszonylatban V. alkalommal mérkőznek meg Magyarország kávébárosai, akiket az olasz kávéiskola után barista névvel illetnek a világ minden pontján.
A versenyzőknek három kávéitalt kell elkészíteniük, majd felszolgálniuk a zsűrinek, akik pontozzák az elkészítés módját, az ízt, és a vizuális élményt. Az italok adottak, a versenyzőknek 15perc leforgása alatt kell elkészíteniük 4db Espresso-t, 4db Cappuccinót, illetve 4db saját készítésű kávéitalt.
A versenyzők névsora ABC sorrendben:
Helyszín: HOVENTA Nemzetközi Kereskedelmi és Vendéglátótechnikai Szakkiállítás Budapesti Vásárközpont, "A" pavilon, HOVENTA FÓRUM A verseny menete, szabályokMinden versenyző 45 percig versenyez, ami három 15-perces részből áll:•15 perc előkészület (nem értékelt) •15 kávékészítés és felszolgálás (értékelt) •15 perc rendrakás (nem értékelt) Minden versenyző, a négy kóstoló bíró részére a rendelkezésére álló 15 percen belül készít és felszolgál: •4 ugyanolyan espressót •4 ugyanolyan cappuccinót •4 ugyanolyan saját készítésű kávéitalt Az italcsoportok felszolgálási sorrendje és módja kötetlen, de az egy kategóriába tartozó italokat egyszerre kell felszolgálni. A verseny a versenyző jelzésére indul és ér véget. A versenyző felemelt kézzel jelzi, hogy kész a kezdésre illetve, hogy befejezte a munkát. A verseny ideje legfeljebb 15 perc. Az utolsó ital felszolgálása után a verseny csak akkor zárul le, ha a barista azt jelzi. A saját kávéital készítésére vonatkozó szabályok: 1.Nem tartalmazhat alkoholt. 2.Az italban az espresso íze legyen meghatározó. 3.A versenyző italt készítsen (ne desszertet) Mindezen túl a versenyzőnek az italkészítésben teljes szabadsága van. Bármilyen alapanyagot felhasználhat. Javasolt, hogy az ital nagyobbrészt a helyszínen készüljön, de egyes alapanyagok előkészíthetők a verseny előtt. A saját ital alapanyagait a versenyzőknek kell biztosítaniuk. Ha a barista kifut a rendelkezésére álló időből (15 perc), folytathatja a munkát, azonban az eltelt idő függvényében pontlevonás jár (harminc másodpercenként 20 pont). Ha időtúllépése meghaladja a 120 másodpercet, automatikusan diszkvalifikálják. Három egymás mellett felállított kávés munkaterületen zajlik a verseny, amikor az első barista befejezte versenyét és elkezd összepakolni, a második kávékészítő belekezd 15 perces versenyprogramjába a 2. munkaterületen, a harmadik barista pedig előkészül a 3. kávégép mellett. *A verseny az SCAE /Specialty Coffee Association of Europe/ hivatalos nemzeti koordinátorának szervezésével és szakmai irányításával valósul meg. |
Forrás: latteart.hu