KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Karos kávéfőzőgépek régen és ma - Olympia Club

Tartalomjegyzék

Olympia cremina karos kávéfőzőgépManapság karos kávégépnek azokat a készülékeket szokás nevezni, melyek szűrőtartókarral rendelkeznek: a szűrőkosárba pakoljuk az őrölt kávét, a kart elfordítva rögzítjük a gépen, majd gombnyomásra beindítunk egy vízpumpát, ami 9 bar nyomással préseli át a forró vizet a kávéőrleményen, így elkészítve a „krémes” eszpresszó kávét.

Ez nem mindig volt ám így. A víz átpréselésére először 1961-ben alkalmaztak motoros vízpumpát, de ez az eljárás csak jóval később terjedt el széles körben, az otthoni eszpresszókészítésben pedig csak a hetvenes évek közepén jelent meg, a kisméretű rezgőszivattyúknak köszönhetően.

Akkor hát milyen gépek is voltak a vízpumpák előtti időkben?
Karos gépek, az igazi karos gépek.


Aki járt a hatvanas-hetvenes és kora nyolcvanas évek kedvelt körúti presszóiban, annak már biztosan beugrott, hogy miről van szó.
A klasszikus karos gépeknél a víz átpréselésére egy rugós dugattyút alkalmaznak, melynek rendkívül erős rugóját egy jókora kar lehúzásával nyomjuk össze. A kar elengedése után az összepréselt rugó felszabaduló ereje a szükséges 9 bar nyomással préseli át a forró vizet a pogácsa formájúra tömörített kávéőrleményen.
A karos presszógépek a hatvanas évekbeli motorizáció után sem szűntek meg, sőt a mai napig megvannak a követői és a legnagyobb presszógépgyártók még ma is tartanak a palettájukon legalább egy klasszikus karos modellt.

karos presszógép az ötvenes évekbőlmodern karos gép napjainból

karos presszógép az ötvenes évekből, modern karos gép napjainkból

Node térjünk vissza az otthoni eszpresszókészítéshez.
Az első otthoni karos presszógép a Gaggia cég nevéhez fűződik. A Gaggia Gilda 1952-ben debütált, de igazán sikeres és később széles körben elterjedő konstrukció mégsem ez lett, hanem a La Pavoni cég 1961-es Europiccola készüléke, mely nagyjából változatlan formában napjainkban is kapható.

gaggaia gildala pavoni europiccola régenla pavoni europiccola ma

Gaggia Gilda, La Pavoni Europiccola, Manapság is szinte változatlan formában

Az Europiccola a nagy gépek rugós-dugattyús konstrukcióját leegyszerűsítve, a rugót kihagyva, teljesen manuálisan, pusztán kézi erővel működtethető.
Gyakorlatilag egy erőteljes 15-20mp-es -pumpa összenyomására hasonlító- mozdulat egy eszpresszó „lehúzása”, ami nem hangzik bonyolultnak, valójában mégis sok gyakorlást igényel a tökéletes eredmény elérése.
Az Europiccola az eszpresszókészítés mellett képes tejet is gőzölni, a vízmelegítő bojlerben fejlődő gőznyomásnak köszönhetően.
A Pavoni készüléke mellett megjelentek a konkurens gyártók modelljei is, melyek hasonló elven működtek, illetve egyszerűbb, olcsóbb karos gépek is, melyek ejtő rendszerű vízmelegítővel rendelkeztek. Ez azt jelenti, hogy a forró víz egy nyitott, „vízforraló” jellegű melegítőből pusztán a gravitáció segítségével jut a vízmelegítő alatt elhelyezkedő dugattyúba.
Ezekről a készülékekről később bővebben is írok.

Vízforraló” stílusú, nyitott bojleres karos gépek

mini gaggia / mini mokkaFE-AR La Peppinaarrarex caravel

Mini Gaggia /Mini Mokka, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel

A Pavoni a mai napig megőrizte a rugó nélküli, manuális kivitelt, de a konkurens gyártók közül többen inkább a felhasználóbarát, rugós megoldás mellett voksoltak. Ilyen a napjainkban is kapható Elektra Micro Casa a Leva, illetve a Ponte Vecchio Lusso, Ponte Vecchio Export vagy La Cimbali Liberty /Microcimbali.

Napjainkban is kapható rugós-karos készülékek

Microcimbali LibertyElektra Micro Casa LevaPorte Vecchio Lusso

Microcimbali Liberty, Electra Micro Casa Leva, Ponte Vecchio Lusso