KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Cupping - kávékóstolás

cupping kávékóstolásA kávé kóstolása vagy angol nyelven cupping a különböző kávék érzékszervi vizsgálatát jelenti illat, íz, esetleges hibák szempontjából. Akár csak úgy otthon magunkat szórakoztatva vagy hivatásszerűen is könnyedén elvégezhető. Az eljárás nagy előnye, hogy sok különböző kóstolásra szánt mintát mindenféle technikai eszközök nélkül (eszpresszó és/vagy különböző készítési módok), a lehető legegyszerűbben forró víz felöntésével el lehet végezni. Egyszerű, gyorsan kivitelezhető és ami a legfontosabb, azonos körülmények között tudunk akár több tíz mintát is megvizsgálni egymáshoz viszonyítva, kihagyva a gépesített és/vagy nagy odafigyelést igénylő technikákat, ahol sok minden múlhat még a végeredményben.

cupping kávékóstolás előkészítésGondoljunk bele, hogy hogyan tudnánk egyszerre azonos hőfokon 10-20 különböző mintát elkészíteni csepegtetős, vagy egyéb technológiákon. A cupping célja a termőhelyeken, kávéimportőröknél, kávépörkölőknél vagy olyan helyeken szükséges, ahol minőségi besorolást végeznek vagy nagyobb mennyiségű alapanyagból kell kiválasztani a célra leginkább megfelelőt. Nyilván a felöntéses kóstolás nem a legprecízebb módja a különböző mélységű ízmeghatározásoknak, de nem is ez a célja.

cupping kávékóstolás illatminta A cupping igazából a különböző íz és esetleges hibajegyek meghatározása, egymáshoz viszonyított előnyök, illetve hátrányok feltárása. Nem muszáj profinak lenni hozzá, egyszerűsége miatt otthon bárki kipróbálhatja.

Pár dolog azonban mindenképpen szükséges. Vegyük sorba, hogy hogyan álljunk neki, mik kellhetnek hozzá.


Kellékek


- Kávé. Érdemes különböző termőhelyekről beszereznünk lehetőleg egy napon pörkölt kávékat. A legideálisabb a pörkölés után kb. 1 héttel, de mindenképpen az ehhez legközelebbi időpontban elvégezni, különben a kávé túlszellőzhet, értékes aromaanyagok távozhatnak belőle, valamint a pörkölési hibákat is észrevehetjük. Fontos, hogy a kávé ne legyen túlpörkölve, mindenképpen világos pörkölést válasszunk, a sötétebb ugyanis értékelhetetlenül keserű, akár gumiízű eredményt kapunk ami mélyebb analízisre alkalmatlan.
cupping kávékóstolás kanál- Őrlő. Fontos jó minőségű tárcsás vagy kúpos őrlő. Fontos a tisztíthatósága, hisz egymás utáni őrléseknél nem jó ha keverednek a különböző kávék.
- Kb. 1,6-2 decis egyforma! porceláncsészék, üvegpoharak.
- Pontos tizedgrammos mérleg.
- Adagoló és kóstoló kanalak.
- Stopperóra.
- Jó minőségű alacsony ásványi anyag tartalmú víz felforralva.
- Víz kanálöblítéshez és szájöblögetésre.


Nézzük szép sorjában az elkészítés folyamatát:


1.

Készítsük ki a kóstolni kívánt kávékat, csészéket, készítsünk vizet forralni. Ha profik akarunk lenni csészéket úgy számoljuk ki, hogy minden mintát az esetlegesen becsúszó hibák miatt duplán készítünk el, így ha egyet hibázunk nem megy kárba az egész munka. Kikészíthetjük szemesen (zölden és pörkölve is) és őrölve is az adott csoporthoz tartozó kávékat.

 2.

Őröljük le a kávékat, ügyelve, hogy minden adag között alaposan legyen kitisztítva az őrlő. A finomságot kísérletezzük ki, az eszpresszóhoz képest viszonylag durva őrleményre lesz szükségünk, de egy csepegtetőshöz képest kicsit finomabbra. A jó őrlemény egy része a felöntés után szépen felkrémesedve lezárja az ital tetejét. Nem árt gyorsnak lennünk. Az az illat amit őrlés közben érzünk az már nem lesz bent a csészénkben. A tiszta száraz, (esetleg előmelegített) csészékbe mérjünk ki pontosan kávét. Érdemes a 60 gramm/literes arányt figyelembe venni. Arányaiban annyi őrleményt tegyünk a csészébe, hogy a poharat színig fogjuk tölteni a forró vízzel.

 3.

Miután kimértük a kávét jöhet a forró víz. Forrásból levett vizet használjunk. Indítsunk el egy stoppert és egymás után, gyorsan, határozott mozdulattal öntsük fel egyszerre színig a csészéket, majd várjunk 4 percet. A tetejére felúszó réteget soha ne törjük meg az áztatás közben.

 4.

4 perc után távolítsuk el (a felöntés sorrendjében) a habos réteget kanalakkal. A kanalakat folyamatosan öblítsük! Ne keverjük fel a csészét, soha ne nyúljunk túl mélyre! Közben illatozhatjuk is a krém alól felszabaduló aromákat.

 5.

Most várjunk addig ameddig kóstolható hőmérsékletűre hül vissza a csésze, ez még további 4-6 perc lehet.

 6.

Ezután kezdődhet a lényeg: a kóstolás! A kóstolást kanállal végezzük. Legjobb a kóstolókanál, de ha nincs akkor egy öblösebb kerekebb formát válasszunk erre a célra. Óvatosan, ne nyúljunk túl mélyre mert a kivonat alján ott az őrlemény, nem túl kellemes felszippantani.

 7.

Kóstolás közben érdemes jegyzetelni, milyen ízeket érzünk, a különböző paraméterek egymáshoz képest egy skálán hol helyezkednek el, (testesség, édes, savak, egyensúly, utóíz, stb.) ehhez számtalan formanyomtatványt találhatunk az interneten.
Innen lehet választani!

 8.

Ha elsőre nem is megy olyan olajozottan vagy nem érzünk annyi ízt, mint várnánk ne csüggedjünk el, mint szinte mindenhol itt is számít a gyakorlatiasság és a rutin. Kóstolásnál először lehet, hogy sokkal több öblögetésre lesz szükségünk, mert nagyon egybeolvadhatnak a különböző csészék ízei.

 9.

Ne aggódjunk rajta, kis gyakorlással szépen fejleszthető az ízlelésünk, és alkalomról-alkalomra egyre több ízt fogunk kiérezni akár 10-20 csésze végigkóstolása után is.

 10.

Ugye nem is volt olyan bonyolult.

Ahogyan a Has Bean-nél csinálják:

Cupping coffee guide for Has Bean Coffee from Stephen Leighton on Vimeo.