KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Iberital Challenge számkijelzés

iberital challenge kávédarálóEnnek az őrlőnek az egyik legnagyobb hiányosága, hogy gyárilag az őrlésfinomság kijelzése nem megoldott. A tölcséren lévő matrica gyakorlatilag használhatatlan. Az alábbiakban bemutatnék egy egyszerű megoldást a problémára. A darálón elvégzendő átalakítás minimális, talán garanciavesztést sem okoz.

számlap

Mindössze egy számlapra lesz szükségünk. Ehhez az alábbi ábrát kell kinyomtatni 600dpi-ben. Raktam rá egy ellenőrző méretet.
Ezt kell kivágni, tetszés szerint széles cellux-szal laminálni. Persze a legjobb lenne egy vékony műanyag lapra nyomtatni, az biztosan tartósabb.

Áramtalanítsuk a készüléket! Vegyük le a tölcsért, majd a fekete, műanyag fedelet (a jobb oldalon be kell egy kicsit nyomni a rögzítő fület, hogy éppencsak kiakadjon – vigyázat, könnyen törik!)

skála beépítve

A számlap belső ívén látható egy fog. A nagy fogaskerék menetét megszakítja egy horony, ez abba illeszkedik és ezzel forgatja el a számsort. Az, hogy ez a horony hol helyezkedik el, gondolom mindenkinél más és más. Ezért a belső ív fogát valószínűleg át kell rajzolnim máshová az ív mentén és úgy kivágni. Az egyenes oldalak végén a két vonás mentén bevágható, a kisebbik füleket fel lehet hajtani, de ez nem fontos. Segíthet a helyén tartani a lapot. Az így elkészített számlapot csak be kell csúsztatni a fogaskerék fogai alá és úgy forgatni, hogy a kis fülecske beleakadjon a kerék hornyába. A kijelzőt a fogaskerék menetes része és a burkolólemez két éle fogja tájolni. (A műanyag burkolatú verzióval nem lett kipróbálva.)
Mivel a számlap elég sérülékeny, figyeljünk arra, hogy a lemez ne törje meg a szélét. Csavarhúzóval lehet egy kicsit feszegetni a burkolólemezt, ill. az egész őrlőművet lehet picit arrébnoszogatni (a négy csavar meglazítása után).

a kész modding

A műanyag csőr tetejéről vágjuk le a sorját, hogy a lapunk szépen fel tudjon rá feküdni. Meg kell nézni, hogy összerakva mekkora a rés a csőr és a fedél között. Ha megszorulhat a résben a számlap, kicsit le kell reszelni a fedél csőrre lógó gallérjából. Erre a gallérra kell belereszelni azt a kis mélyedést is, ami által látható lesz a beállított érték.
Aztán csak vissza kell pattintani a fedelet és kész.

Horváth Attila
(a Kávékorzón Horatio)