2. oldal / 3
Üzembe helyezés
Átváltva személyes vizekre, vagyis egyes szám első személyre a bemutató frontján, a kávégép megérkezése előtt elvégzendő feladatom volt a vízhálózati bekötés kiépítése. Ez nálam nem volt egy sima ügy, mert a készüléket jó messzire, a konyha vízcsappal átellenes oldalára lehetett csak elhelyezni. 9m vezeték kellett a bekötéshez, de ezt egy jól kezelhető, vékony műanyag csővel, amit a forgalmazótól kaptam, a bútorok alatt vezetve korrektül meg lehetett oldani. A vizes leágazás után egy elzáró szelepet, egy nyomásreduktort, (3 barra állítva), és egy BWT Bestmax vízlágyító szűrőt iktattam a körbe.
A készüléket a forgalmazó, Nezvál Gergely (Expresso Szerviz Bt.) személyesen hozta el Olaszországból.
A gép kicsomagolása, bekötése, légtelenítése pár percet vett csak igénybe.
A készülékre nem lehet azt mondani, hogy egy dizájn bajnok, ennek ellenére élőben sokkal jobban néz ki, mint fényképen. A patinás név a nagyméretű logón, az óriási fej, az igényes anyagok mind egyfajta high-end fílinget sugároznak.
Elég bőséges és igényes a tartozékok sora:
Két rozsdamentes acélból készült szűrőtartó kar (szimpla, dupla). Egyedi megoldás rajtuk a felöntés letámasztáshoz, továbbá az “o” gyűrűs levehető kiömlő nyílás a jobb takaríthatóságért.
Négyféle gyári szűrő (7, 14, 17, 21g-os) és vakszűrő.
Nagyon profi, mutatós La Marzocco feliratú koracél konvex tamper.
Alkatrészek a vízhálózati bekötéshez és a csepptálca lefolyóba vezetéséhez. (Ez utóbbit én nem használtam.)
A bekapcsolás után azonnal előjött a saturated group rendkívüli hasznossága: ez a készülék 10 percen belül üzemkész állapotba kerül, ahogy a bojler vízhőmérséklete eléri a beállított hőfokot. Mivel ez a kazánvíz veszi körül a fej vízbeömlő szeleprendszerét, nem kell várni nagytömegű vasak felmelegedésére. (Hogy pontosabb példával is igazoljam ezt: egy utólagos mérésnél az induló 23 C° értékről 7 perc 50 másodperc alatt melegedett a víz a beállított 90,5 C°-ra)
Előkészületek a használathoz
A készülék prezentálása első osztályú volt, mert a forgalmazó testvére történetesen Nezvál Máté barista bajnok, kávé pörkölő személyesen is részt vett a gép beüzemelésében. Emögött persze az is benne van, hogy ő is ilyen gépen lövi be (ellenőrzi) a pörkölési paramétereket. Ezért hozott kétféle kávét, és egy pendrive-on a hozzájuk kitalált profil file-okat, amit rögvest feltöltöttünk a kávéfőző gépre. Innen kezdve már csak a darálási finomságot kellett belőni, és a gép menüjében az optimális vízhőfokot beállítani, a többit csinálta a készülék magától. Most is ezt a kétféle profilt használom, attól függően, hogy világosabb pörkölésű, újhullámos, vagy inkább hagyományosabb, olaszos a kávé.A gép kezelése
Bevezetésnek csak érdekességképpen egy megjegyzés: ennek a típusnak nyilván nem készítettek külön szoftvert, ezért a 3 fejes Strada EP programjában keverek a használat során.
Mielőtt bármilyen üzemmódot is indítanánk, előtte kellő idővel a jobboldali menü kijelzőn, (amit egy jog wheel szerű gombbal működtetünk), be kell állítani a vízhőmérsékletet.
A készüléken kétféle módon készíthetjük a kávét.
Kézi üzemmód
Ebben az esetben a fejen lévő karral tulajdonképpen egy potenciométert állítunk, (“tekerünk”). A 0 pozíciójából kimozdítva beindítjuk a fogaskerék szivattyút. Innen kezdve a kart tovább mozgatva, a pillanatnyi helyzetétől függően a fogaskerék szivattyú fordulatszámát, és ezzel a víznyomást változtatjuk 0 és 12 bar között. A baloldali “információs” kijelzőn látjuk a mindenkori pillanatnyi nyomásértéket. Ezt figyelve toljuk a kart folyamatosan úgy, hogy egy általunk jónak tartott nyomáslefutás szerint készüljön a kávé. Persze eközben figyelni kell az indítástól eltelt időt, (ezt is mutatja a kijelző), meg a már lefolyt kávé mennyiségét is, hogy ezek a kávékészítés végére, (vagyis amikor újra 0 pozícióba állítjuk a kart), adott értékhatárokon belül maradjanak. Ennyi paramétert egyszerre kordában tartani nem magától értetődő feladat, ehhez mindenképpen kellő gyakorlat kell. De a végcél mindenképpen ez, a profik (legalábbis akikről én tudok, Nezvál Máté és a My Little Melbourne kávézóban üzemelő egyetlen hazai Strada EP gép baristája, Kiss “amberboy” Ádám) így használja.
Kezelés programból
A kézi vezérlés kezdeti nehézségein segít. Ekkor ugyanis egy gépben tárolt nyomásprofilt követve, “automata” üzemmódban működik a készülék. Ilyenkor is a karral indítjuk el a folyamatot, de ez most csak az indítást, és a program végénél korábbi leállítást végzi. A program működése közben hiába mozgatjuk, nem csinál semmit, vagyis nem befolyásolja a beprogramozott profil lefutását.
Ez az üzemmód tehát megegyezik a “hagyományos” kávégépek működésével, hiszen mindegyik valamiféle nyomásprofil szerint üzemel. Csak éppen itt bármelyiket utánozhatjuk. Tehát beadhatunk fix 9 bart, vagy ha lemérnénk egy karos gép nyomásgörbéjét, akkor azt. A Shot Brewer EP abban tud többet, hogy itt megadhatunk akármi más profilt is, amit egy adott kávénál a “hagyományos” nyomásgörbéknél jobbnak gondolunk.
A profil programot kétféleképpen állíthatjuk elő. Az egyik módszer egy egyszerű szerkesztő szoftver pc-n, ahol egy egérrel “huzigáljuk a helyére” a görbét. Változtathatjuk a töréspontok számát és a lefutás idejét. A kapott profil file-t pendrive-ra mentve a kávégép usb portján keresztül töltjük a gépre.
A másik megoldásnál, ha már jól megy a manuális üzemmód, egy sikeresnek itélt akciót elmenthetünk a készülékbe. Ehhez a baloldali kijelző nyomógombját hosszasabban nyomva rekord üzemmódba helyezzük a gépet, és a kézből történő kávékészítés végén azt újra megnyomva elmentjük, ami előtte történt. Így ezt a tárolt profilt most már programból futtatva akárhányszor pontosan megismételhetjük a kézből történő csapolást.
A kávégépen egyébként négyféle profil programot tudunk egyszerre tárolni, és a baloldali kijelző nyomógombjával bármelyiket előhívni.