KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

La Marzocco Shot Brewer EP kávégép bemutató - Üzembe helyezés, kezelés

Tartalomjegyzék


Üzembe helyezés


Átváltva személyes vizekre, vagyis egyes szám első személyre a bemutató frontján, a kávégép megérkezése előtt elvégzendő feladatom volt a vízhálózati bekötés kiépítése. Ez nálam nem volt egy sima ügy, mert a készüléket jó messzire, a konyha vízcsappal átellenes oldalára lehetett csak elhelyezni. 9m vezeték kellett a bekötéshez, de ezt egy jól kezelhető, vékony műanyag csővel, amit a forgalmazótól kaptam, a bútorok alatt vezetve korrektül meg lehetett oldani. A vizes leágazás után egy elzáró szelepet, egy nyomásreduktort, (3 barra állítva), és egy BWT Bestmax vízlágyító szűrőt iktattam a körbe.
A készüléket a forgalmazó, Nezvál Gergely (Expresso Szerviz Bt.) személyesen hozta el Olaszországból.
A gép kicsomagolása, bekötése, légtelenítése pár percet vett csak igénybe.
A készülékre nem lehet azt mondani, hogy egy dizájn bajnok, ennek ellenére élőben sokkal jobban néz ki, mint fényképen. A patinás név a nagyméretű logón, az óriási fej, az igényes anyagok mind egyfajta high-end fílinget sugároznak.

Elég bőséges és igényes a tartozékok sora:
La Marzocco Shot Brewer EP kávégép tartozékokKét rozsdamentes acélból készült szűrőtartó kar (szimpla, dupla). Egyedi megoldás rajtuk a felöntés letámasztáshoz, továbbá az “o” gyűrűs levehető kiömlő nyílás a jobb takaríthatóságért.
Négyféle gyári szűrő (7, 14, 17, 21g-os) és vakszűrő.
Nagyon profi, mutatós La Marzocco feliratú koracél konvex tamper.
Alkatrészek a vízhálózati bekötéshez és a csepptálca lefolyóba vezetéséhez. (Ez utóbbit én nem használtam.)
A bekapcsolás után azonnal előjött a saturated group rendkívüli hasznossága: ez a készülék 10 percen belül üzemkész állapotba kerül, ahogy a bojler vízhőmérséklete eléri a beállított hőfokot. Mivel ez a kazánvíz veszi körül a fej vízbeömlő szeleprendszerét, nem kell várni nagytömegű vasak felmelegedésére. (Hogy pontosabb példával is igazoljam ezt: egy utólagos mérésnél az induló 23 C° értékről 7 perc 50 másodperc alatt melegedett a víz a beállított 90,5 C°-ra)

Előkészületek a használathoz

A készülék prezentálása első osztályú volt, mert a forgalmazó testvére történetesen Nezvál Máté barista bajnok, kávé pörkölő személyesen is részt vett a gép beüzemelésében. Emögött persze az is benne van, hogy ő is ilyen gépen lövi be (ellenőrzi) a pörkölési paramétereket. Ezért hozott kétféle kávét, és egy pendrive-on a hozzájuk kitalált profil file-okat, amit rögvest feltöltöttünk a kávéfőző gépre. Innen kezdve már csak a darálási finomságot kellett belőni, és a gép menüjében az optimális vízhőfokot beállítani, a többit csinálta a készülék magától. Most is ezt a kétféle profilt használom, attól függően, hogy világosabb pörkölésű, újhullámos, vagy inkább hagyományosabb, olaszos a kávé.

A gép kezelése


La Marzocco Shot Brewer EP kávégép jobb oldali kijelzőBevezetésnek csak érdekességképpen egy megjegyzés: ennek a típusnak nyilván nem készítettek külön szoftvert, ezért a 3 fejes Strada EP programjában keverek a használat során.
Mielőtt bármilyen üzemmódot is indítanánk, előtte kellő idővel a jobboldali menü kijelzőn, (amit egy jog wheel szerű gombbal működtetünk), be kell állítani a vízhőmérsékletet.
A készüléken kétféle módon készíthetjük a kávét.

Kézi üzemmód
La Marzocco Shot Brewer EP kávégép bal oldali kijelzőEbben az esetben a fejen lévő karral tulajdonképpen egy potenciométert állítunk, (“tekerünk”). A 0 pozíciójából kimozdítva beindítjuk a fogaskerék szivattyút. Innen kezdve a kart tovább mozgatva, a pillanatnyi helyzetétől függően a fogaskerék szivattyú fordulatszámát, és ezzel a víznyomást változtatjuk 0 és 12 bar között. A baloldali “információs” kijelzőn látjuk a mindenkori pillanatnyi nyomásértéket. Ezt figyelve toljuk a kart folyamatosan úgy, hogy egy általunk jónak tartott nyomáslefutás szerint készüljön a kávé. Persze eközben figyelni kell az indítástól eltelt időt, (ezt is mutatja a kijelző), meg a már lefolyt kávé mennyiségét is, hogy ezek a kávékészítés végére, (vagyis amikor újra 0 pozícióba állítjuk a kart), adott értékhatárokon belül maradjanak. Ennyi paramétert egyszerre kordában tartani nem magától értetődő feladat, ehhez mindenképpen kellő gyakorlat kell. De a végcél mindenképpen ez, a profik (legalábbis akikről én tudok, Nezvál Máté és a My Little Melbourne kávézóban üzemelő egyetlen hazai Strada EP gép baristája, Kiss “amberboy” Ádám) így használja.

Kezelés programból
La Marzocco Shot Brewer EP kávégép nyomásprofilA kézi vezérlés kezdeti nehézségein segít. Ekkor ugyanis egy gépben tárolt nyomásprofilt követve, “automata” üzemmódban működik a készülék. Ilyenkor is a karral indítjuk el a folyamatot, de ez most csak az indítást, és a program végénél korábbi leállítást végzi. A program működése közben hiába mozgatjuk, nem csinál semmit, vagyis nem befolyásolja a beprogramozott profil lefutását.
Ez az üzemmód tehát megegyezik a “hagyományos” kávégépek működésével, hiszen mindegyik valamiféle nyomásprofil szerint üzemel. Csak éppen itt bármelyiket utánozhatjuk. Tehát beadhatunk fix 9 bart, vagy ha lemérnénk egy karos gép nyomásgörbéjét, akkor azt. A Shot Brewer EP abban tud többet, hogy itt megadhatunk akármi más profilt is, amit egy adott kávénál a “hagyományos” nyomásgörbéknél jobbnak gondolunk.
A profil programot kétféleképpen állíthatjuk elő. Az egyik módszer egy egyszerű szerkesztő szoftver pc-n, ahol egy egérrel “huzigáljuk a helyére” a görbét. Változtathatjuk a töréspontok számát és a lefutás idejét. A kapott profil file-t pendrive-ra mentve a kávégép usb portján keresztül töltjük a gépre.
A másik megoldásnál, ha már jól megy a manuális üzemmód, egy sikeresnek itélt akciót elmenthetünk a készülékbe. Ehhez a baloldali kijelző nyomógombját hosszasabban nyomva rekord üzemmódba helyezzük a gépet, és a kézből történő kávékészítés végén azt újra megnyomva elmentjük, ami előtte történt. Így ezt a tárolt profilt most már programból futtatva akárhányszor pontosan megismételhetjük a kézből történő csapolást.
A kávégépen egyébként négyféle profil programot tudunk egyszerre tárolni, és a baloldali kijelző nyomógombjával bármelyiket előhívni.