KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

La Marzocco Shot Brewer EP kávégép bemutató

Tartalomjegyzék

La Marzocco Shot Brewer EP kávégépA La Marzocco név jól cseng a kávégépeket gyártó cégek sorában. Nem véletlenül. Az 1927-ben Firenzében egy testvérpár (Giuseppe és Bruno Bambi) alapította cég mindig élen járt az új technikai megoldások kitalálásában, bevezetésében. Ezek felsorolása egy kis mini cégtörténet is egyben:

1939-ben alkalmazták a vízszintes kazánt., ami a gépek addig nem ismert könnyű kezelését eredményezte.
1970-ben mutatták be a GS szériát, amely 2 jelentős fejlesztést is tartalmazott:
Itt alkalmazták elsőként a dual bojler rendszert, (külön kazán a gőznek, külön a kávénak), amely komoly előrelépést jelentett a hőstabilitás terén.
Ennél a gépnél jelent meg a kazánra szorosan ráépített, és így kazánvizzel feltöltött fej. (GS: gruppo saturo, saturated group.)
2010-ben az addig a repülőgép iparban és orvostechnikában alkalmazott fogaskerék szivattyú alkalmazásával elkészítették az első teljes nyomásprofilt tudó készüléket. (Strada EP).

A cég legújabb kori története is szolgál érdekességgel.
Az amerikai Seattle-ben egy kisvállalkozó, Kent Bakke 1977-ben nyitott szendvics bárjába keresett kávégépet. Így került kapcsolatba, és kezdte forgalmazni a La Marzocco készülékeit. A Linea típussal beszállítói státuszt nyert az akkor induló Starbucks hálózatba. Ahogy az rohamosan terjeszkedett, úgy nőtt a vállalkozó cége is, annyira, hogy már amerikai összeszerelő üzemet is létesítettek. A vége a dolognak az lett, hogy egy ebből létrejött usa holding 1994-ben 90%-os részesedést szerzett az olasz gyárban, így La Marzocco International néven a cég lényegében átment amerikaiba. A cég vezérigazgatója ki lehet más: Kent Bakke.


La Marzocco otthonra


GS/3
A gyártó termékpalettája tömören: profi gyárt profiknak. Vagyis alapvetően kávéházaknak kínál többfejes professzionális gépet sokféle kivitelben.
Otthoni – irodai darabjuk egyetlen egy van, GS/3-as típusjelzéssel.
Ez azért a high-end szegmens képviselője, minden jóval ellátva (dual bojler, PID-es hőmérséklet szabályozás, saturated group stb.).
A gyártó honlapján 2 típusa létezik, kétféle kezeléstechnikával:
-automatikus, volumetrikus adagolású változat (AV),
-a fejre applikált kar segítségével kézzel működtethető verzió (MP, standard mechanical paddle). Ez utóbbi ugyanazt tudja, mint az E61-es fejek karja.
A “hivatalos” modell tehát a szokásos, forgólapátos szivattyúval ellátott, 9 baron üzemelő készülék.

Shot Brewer MP
A La Marzocco szlogenje: “Handmade in Florence”. A gyakorlatban ez annyit jelent, hogy bevállal szériaterméken kívüli egyedi gyártást is. A hivatalos termékpalettán ezek nem szerepelnek, de kereskedők kínálatában fellelhetőek, rendelhetőek.
Egy ilyen készülék a GS/3-as “lebutított” változata, ami önálló nevet kapott: Shot Brewer. Ezt olyan eszpresszó fanatikusoknak kínálják, akiknél a tejhabosítás nem játszik. Így ennél a típusnál elmaradnak a gőz funkciók és alkatrészek, beleértve a gőzkazánt, ezzel jelentősen egyszerüsítve a készüléket. Sőt víztartály sincs benne, így csak vízhálózatra kötve működtethető. A készülékre a La Marzocco Strada többfejes professzionális kávégép olcsóbb változatának, a Strada MP-nek a feje kerül. Ez a verzió, bár forgólapátos szivattyúval rendelkezik, egy fejbe épített szeleprendszer segítségével már egyszerüsített nyomásprofil kialakítására is képes. A gépet az amerikai home baristák igényeinek kiszolgálására alkották. Tavaly a cég usa honlapján még szerepelt. Idén már ott sem, de azért némi információ erről a “nemhivatalos” változatról az interneten begyűjthető.

Shot Brewer EP
La Marzocco Shot Brewer EP kávégép fejAz alábbiakban ismertetett készülékről viszont lényegében semmi nincs fenn a világhálón. Tehát ez tényleg egy szűkebb célközönségnek, leginkább kávépörkölőknek, profi tesztelőknek, kávés szakembereknek szánt változat.
Abban tér el a fenti Shot Brewer verziótól, hogy a La Marzocco csúcs kávéházi gépének, a komolyabbik Strada típusnak a fejét szerelik rá. (Strada EP) Így a Shot Brewer EP (electronic paddle) megnevezés passzol hozzá.
Ez persze jelentős eltérést jelent a beltartalomban is, és alkalmassá teszi a gépet a teljes és szabad nyomásprofil kezelésre.
Összefoglalóan felsorolva az alábbi műszaki tartalommal bír:

-Egy db 1,5 literes koracél kávékazán.
-Ezzel szorosan egybeépített, lényegében a kazánnal egy teret képező, és ezzel a
fejben a forró kazánvizet keringető, úgynevezett saturated group.
-Gőzkazán, gőzcsap, forróvízcsap nincsenek.
-Vízhálózatra kell kötni, víztartálya nincs.
-PID-es vízhőmérséklet szabályozás.
-Fogaskerék szivattyú, aminek a fordulatszámát vagy programból, vagy a fejre
szerelt, karral mozgatott potenciométerrel kézzel lehet vezérelni. Ezzel 0-tól 12
barig a kávé készítése közben pillanatról pillanatra tetszőleges nyomásérték, (a
teljes lefutást tekintve ú.n. nyomásprofil) produkálható.
-Nagyfokú elektronizálás, computer technika usb-s számítógépes kapcsolattal.
-Nyomásprofil szerkesztő szoftver pc-re.
-Kompakt méretek. (magassága 36cm, szélessége 40cm, mélysége 48cm, súlya
23kg)



Üzembe helyezés


Átváltva személyes vizekre, vagyis egyes szám első személyre a bemutató frontján, a kávégép megérkezése előtt elvégzendő feladatom volt a vízhálózati bekötés kiépítése. Ez nálam nem volt egy sima ügy, mert a készüléket jó messzire, a konyha vízcsappal átellenes oldalára lehetett csak elhelyezni. 9m vezeték kellett a bekötéshez, de ezt egy jól kezelhető, vékony műanyag csővel, amit a forgalmazótól kaptam, a bútorok alatt vezetve korrektül meg lehetett oldani. A vizes leágazás után egy elzáró szelepet, egy nyomásreduktort, (3 barra állítva), és egy BWT Bestmax vízlágyító szűrőt iktattam a körbe.
A készüléket a forgalmazó, Nezvál Gergely (Expresso Szerviz Bt.) személyesen hozta el Olaszországból.
A gép kicsomagolása, bekötése, légtelenítése pár percet vett csak igénybe.
A készülékre nem lehet azt mondani, hogy egy dizájn bajnok, ennek ellenére élőben sokkal jobban néz ki, mint fényképen. A patinás név a nagyméretű logón, az óriási fej, az igényes anyagok mind egyfajta high-end fílinget sugároznak.

Elég bőséges és igényes a tartozékok sora:
La Marzocco Shot Brewer EP kávégép tartozékokKét rozsdamentes acélból készült szűrőtartó kar (szimpla, dupla). Egyedi megoldás rajtuk a felöntés letámasztáshoz, továbbá az “o” gyűrűs levehető kiömlő nyílás a jobb takaríthatóságért.
Négyféle gyári szűrő (7, 14, 17, 21g-os) és vakszűrő.
Nagyon profi, mutatós La Marzocco feliratú koracél konvex tamper.
Alkatrészek a vízhálózati bekötéshez és a csepptálca lefolyóba vezetéséhez. (Ez utóbbit én nem használtam.)
A bekapcsolás után azonnal előjött a saturated group rendkívüli hasznossága: ez a készülék 10 percen belül üzemkész állapotba kerül, ahogy a bojler vízhőmérséklete eléri a beállított hőfokot. Mivel ez a kazánvíz veszi körül a fej vízbeömlő szeleprendszerét, nem kell várni nagytömegű vasak felmelegedésére. (Hogy pontosabb példával is igazoljam ezt: egy utólagos mérésnél az induló 23 C° értékről 7 perc 50 másodperc alatt melegedett a víz a beállított 90,5 C°-ra)

Előkészületek a használathoz

A készülék prezentálása első osztályú volt, mert a forgalmazó testvére történetesen Nezvál Máté barista bajnok, kávé pörkölő személyesen is részt vett a gép beüzemelésében. Emögött persze az is benne van, hogy ő is ilyen gépen lövi be (ellenőrzi) a pörkölési paramétereket. Ezért hozott kétféle kávét, és egy pendrive-on a hozzájuk kitalált profil file-okat, amit rögvest feltöltöttünk a kávéfőző gépre. Innen kezdve már csak a darálási finomságot kellett belőni, és a gép menüjében az optimális vízhőfokot beállítani, a többit csinálta a készülék magától. Most is ezt a kétféle profilt használom, attól függően, hogy világosabb pörkölésű, újhullámos, vagy inkább hagyományosabb, olaszos a kávé.

A gép kezelése


La Marzocco Shot Brewer EP kávégép jobb oldali kijelzőBevezetésnek csak érdekességképpen egy megjegyzés: ennek a típusnak nyilván nem készítettek külön szoftvert, ezért a 3 fejes Strada EP programjában keverek a használat során.
Mielőtt bármilyen üzemmódot is indítanánk, előtte kellő idővel a jobboldali menü kijelzőn, (amit egy jog wheel szerű gombbal működtetünk), be kell állítani a vízhőmérsékletet.
A készüléken kétféle módon készíthetjük a kávét.

Kézi üzemmód
La Marzocco Shot Brewer EP kávégép bal oldali kijelzőEbben az esetben a fejen lévő karral tulajdonképpen egy potenciométert állítunk, (“tekerünk”). A 0 pozíciójából kimozdítva beindítjuk a fogaskerék szivattyút. Innen kezdve a kart tovább mozgatva, a pillanatnyi helyzetétől függően a fogaskerék szivattyú fordulatszámát, és ezzel a víznyomást változtatjuk 0 és 12 bar között. A baloldali “információs” kijelzőn látjuk a mindenkori pillanatnyi nyomásértéket. Ezt figyelve toljuk a kart folyamatosan úgy, hogy egy általunk jónak tartott nyomáslefutás szerint készüljön a kávé. Persze eközben figyelni kell az indítástól eltelt időt, (ezt is mutatja a kijelző), meg a már lefolyt kávé mennyiségét is, hogy ezek a kávékészítés végére, (vagyis amikor újra 0 pozícióba állítjuk a kart), adott értékhatárokon belül maradjanak. Ennyi paramétert egyszerre kordában tartani nem magától értetődő feladat, ehhez mindenképpen kellő gyakorlat kell. De a végcél mindenképpen ez, a profik (legalábbis akikről én tudok, Nezvál Máté és a My Little Melbourne kávézóban üzemelő egyetlen hazai Strada EP gép baristája, Kiss “amberboy” Ádám) így használja.

Kezelés programból
La Marzocco Shot Brewer EP kávégép nyomásprofilA kézi vezérlés kezdeti nehézségein segít. Ekkor ugyanis egy gépben tárolt nyomásprofilt követve, “automata” üzemmódban működik a készülék. Ilyenkor is a karral indítjuk el a folyamatot, de ez most csak az indítást, és a program végénél korábbi leállítást végzi. A program működése közben hiába mozgatjuk, nem csinál semmit, vagyis nem befolyásolja a beprogramozott profil lefutását.
Ez az üzemmód tehát megegyezik a “hagyományos” kávégépek működésével, hiszen mindegyik valamiféle nyomásprofil szerint üzemel. Csak éppen itt bármelyiket utánozhatjuk. Tehát beadhatunk fix 9 bart, vagy ha lemérnénk egy karos gép nyomásgörbéjét, akkor azt. A Shot Brewer EP abban tud többet, hogy itt megadhatunk akármi más profilt is, amit egy adott kávénál a “hagyományos” nyomásgörbéknél jobbnak gondolunk.
A profil programot kétféleképpen állíthatjuk elő. Az egyik módszer egy egyszerű szerkesztő szoftver pc-n, ahol egy egérrel “huzigáljuk a helyére” a görbét. Változtathatjuk a töréspontok számát és a lefutás idejét. A kapott profil file-t pendrive-ra mentve a kávégép usb portján keresztül töltjük a gépre.
A másik megoldásnál, ha már jól megy a manuális üzemmód, egy sikeresnek itélt akciót elmenthetünk a készülékbe. Ehhez a baloldali kijelző nyomógombját hosszasabban nyomva rekord üzemmódba helyezzük a gépet, és a kézből történő kávékészítés végén azt újra megnyomva elmentjük, ami előtte történt. Így ezt a tárolt profilt most már programból futtatva akárhányszor pontosan megismételhetjük a kézből történő csapolást.
A kávégépen egyébként négyféle profil programot tudunk egyszerre tárolni, és a baloldali kijelző nyomógombjával bármelyiket előhívni.



A gép menüje
A jobboldali menu kijelző és kezelőgombja segítségével többféle beállítás lehetséges a készüléken.
A gép standby jellegű kikapcsolása.
A már korábban említett vízhőmérséklet beállítás.
Dátum, idő beállítás.
Időzítő beállítása: standby állapotból a megadott időben a kávégép aktív bekapcsolt állapotba kerül. (Ezt a funkciót a nagyon rövid bemelegedési idő miatt tulajdonképpen nincs miért használni.)
Vakszűrős visszaöblítés automatikus kezelése. Ebben az üzemmódban a vakszűrő felhelyezése után csak el kell indítani a fejen lévő karral a műveletet, és a többit (visszamosás, lefújás – ürítés ciklusa egymás után) a gép magától ismételgeti addig, amíg a karral a proceszt le nem állítjuk.
A fenti pontokat a gép aktív bekapcsolt állapotában lehet előhívni, és barista menünek nevezi a használati utasítás. Ezek a leggyakrabban használt elemek.
Standby állapotban is elő lehet varázsolni egy hosszabb, bonyolultabb menüsort, itt már a PID paramétereken is változtatni lehet. Van továbbá egy már jelszóval védett gyári beállító menü is. Mindezt azért (is) írom le, hogy érzékeltessem, a készülék működése egy “intelligensnek” nevezhető, kávégépekhez mérten komplikált elektronikára van alapozva.


Használati tapasztalatok


La Marzocco Shot Brewer EP kávégép csapolásBár nálam még minden fiatal ennek a kávégépnek a használatában, azért pár konzekvencia már levonható.
- Már az átadáson jelezte Nezvál Máté, és később magam is tapasztaltam, hogy a Shot Brewer-nél a nyomásprofil korrekt követéséhez talán még fontosabb, mint más kávégépnél, hogy dupla szűrővel az igazi, és szigorúan úgy kell “telepakolni” a szűrőt, hogy a tömörített kávé felfeküdjön a felsőszűrőn.
- A fenti követelményből is kikövetkeztethető, hogy érzékenyen reagál a gép az előkészítésre. De ez egyben jelzi is, miben jó ez a készülék. Amit most leginkább értékelek benne, az a végtelen precizitása. Ezen tényleg lehet játszani tizedgrammokkal, tizedfokokkal. Lehetne tizedbarokkal is, de ott még nem tartok, most még az átadáson készen kapott profilokat használom, de hamarosan ezeken is próbálok kicsiket módosítani.
Szóval nem csodálom, hogy pörkölőknek kínálják ezt a típust, itt semmi nincs a véletlenre bízva, kőkeményen kontrollálhatók még a nüansznyi különbségek is.
- Ami a különböző kávékhoz igazított nyomásprofilokat illeti, valamiféle ökölszabály miheztartás végett kezd kibontakozni. Ezek szerint nagyobb (de rövid) nyomást a világosabb pörkölésű, origin, vagy újhullámos kávékhoz kell használni. A sötétebb pörkölésű, olaszos blendekhez viszont egy kíméletesebb, tehát kisebb nyomásértékekkel operáló, laposabb görbét rajzoló profil passzol.
Nezvál Máté kétféle nyomásgörbéje is erről szól.

La Marzocco Shot Brewer EP kávégép oldalrólVégezetül egy rövid, szubjektív eszmefuttatás arról, megéri-e ez a fejlett műszaki tartalom az árát? Profiknak, akik ki tudják használni a sokoldalúságát, precízségét, és ezt a termékük minőségének javításában pozitívan kamatoztathatják, szerintem igen. Home barista üzemmódban már nem ilyen egyértelmű a helyzet. Ugyanis kellő rutinnal, odafigyeléssel, gondossággal akár egy pumpás, akár egy karos gépen is “förszt klassz” kávé készíthető, a használójának legteljesebb megelégedésére. Ebben ez a gép sem tud több lenni. Amiben mégis jobb lehet, az az örök kisérletező hobbista fullos, komplex kiszolgálása. Ez a Shot Brewer az “okosságai” révén nagyon sokáig tud újat nyújtani, és ezzel megunhatatlanul örömöt szerezni annak, aki fogékony erre.

Szendrő Gábor