KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Catler ES 8012 kávéfőző bemutató

Catler ES 8012 kávéfőző bemutató készülékAz elmúlt hetekben a Catler termékeket forgalmazó Fast Hungary Kft. jóvoltából az ES 8012 típusú kávéfőzőt volt szerencsém
alaposabban kipróbálni. A cég kérése az volt, hogy ne maximalista coffee-geek szemmel, hanem jó értelemben vett "átlagos" felhasználó nézőpontjából tanulmányozzam és véleményezzem, amely kérésnek szívesen tettem eleget.


Catler ES 8012 kávéfőző bemutató dobozA készülék dobozát kinyitva az első benyomásaim az átgondoltság és rendezettség voltak. Az is egyből szembetűnt, hogy itt semmiféle kiegészítőért nem kell a vásárlás után szakboltokba szaladgálni, a kifizetett összegért cserébe mindent megtalálunk a dobozban amire a készülék használata során szükségünk lehet.

A kávéfőző darálóval egybeépített kivitel, kapunk hozzá megfelelő méretű tampert, nyomásfokozós és normál szűrőket, tejhabosító edényt és tisztításhoz szükséges eszközöket. Az összerakás logikus, áttekinthető, a kicsomagolás után szinte perceken belül használható a masina. A 2 literes, talpszelepes víztartályba egy szűrőt kell belehelyezni és már pattintható is a helyére, a nagy méretű csepptálca egy kis "empty me" feliratú henger elfordulásával jelzi ha tele van, kihúzáskor mögötte a tartozékok elhelyezésére szolgáló rekesz tűnik fel. A készülék háza ABS műanyag és szálcsiszolt fém felületek kombinációja, tetszetős és esztétikus.

Catler ES 8012 kávéfőző bemutató tartozékokCatler ES 8012 kávéfőző bemutató kicsomagolvaCatler ES 8012 kávéfőző bemutató empty me

Szétszedésére és belső felépítésének vizsgálatára nem volt lehetőség, így röviden a külső és a használat során kialakult benyomásaim alapján utalnék a műszaki tartalomra. A daráló kúpos őrlőművel szerelt, a babtartály kiszedése egy retesz elfordítása után lehetséges, így akár kávéval telt állapotában is leemelhető. A felső darálókés is annak elfordításával távolítható el, így pofon egyszerű a tisztítása. Működése csendes, állíthatósága fokozatos.

Catler ES 8012 kávéfőző bemutató darálóCatler ES 8012 kávéfőző bemutató daráló állításCatler ES 8012 kávéfőző bemutató daráló rész


A kávéfőző rész thermoblock rendszerű, hamar üzemkész, az ezt jelző fény villogásának megszűnése bekapcsolás után kb. egy perc múlva mutatja hogy kezdhetjük a használatot. Tapasztalataim szerint ennél azért érdemes kicsit többet várni, de egy a karon keresztül történő üres csapolással is javíthatunk az eredményen ha nagyon sietünk.

Catler ES 8012 kávéfőző bemutató szűrőA szűrők mérete 53 mm. A nehéz, 430 gramm súlyú kar felhelyezésekor három körömmel kapaszkodik a fej műanyag/bakelit/ fogadó egységéhez.  Az anyagválasztás miatt sajnos lassabban és kevésbé melegszik át, mintha minden fémből készült volna.

Könnyen eligazodunk a laikus számára is jól és érthetően megfogalmazott kezelési útmutató elolvasása után, így be is kapcsolhatjuk a készüléket, miután vízzel és kávéval feltöltöttük.

A készülék fényjelzéssel mutatja mikor üzemkész, ha nem használjuk egy idő után energiatakarékos módba kapcsol. A daráláshoz a szűrőtartó kart egy tartó villába helyezzük és enyhén a készülék felé nyomva indítunk, ezután nyugodtan el is engedhetjük, stabilan áll a helyén az őrlés ideje alatt. Lehetőség van egy és két adagos darálás előválasztására ill. ezek mennyisége is szabályozható. A tamper igen praktikusan mágnessel cuppan a tárolóhelyére, ehhez nyomva itt is tömöríthetünk, de kiszedve precízebben elvégezhető a művelet. A kávékészítést az egy ill. két adag jelzésű gombbal indíthatjuk, ezekre is külön-külön beprogramozható a kívánt mennyiség. A gép működését így akár saját igényeinkre szabhatjuk, de a gyártó természetesen nem vette el a teljes manuális használat lehetőségét sem, akár a darálót, akár a kávéfőzőt az indító gombok újbóli megnyomásával azonnal leállíthatjuk.

Catler ES 8012 kávéfőző bemutató darálónyílás, és főzőfejCatler ES 8012 kávéfőző bemutató felsőszűrő


Catler ES 8012 kávéfőző bemutató műszerRendkívül nagy segítség a beállításhoz a kávéfőzés közbeni nyomást jelző műszer, melyet figyelve a darálást és a dózist könnyen tökéletesre állíthatjuk, cél, hogy a mutató az eszpresszó tartomány közepére irányuljon.

Catler ES 8012 kávéfőző bemutató tejhabA kávéfőzést a pumpa szakaszos működéssel indítja, mintegy előáztatást imitálva, ezután vált folyamatos üzembe és a kívánt kávémennyiség elérésekor automatikusan kikapcsol. A szakaszos működés alatt természetesen nem engedi el a nyomást a kávépogácsa tetejéről, de a végén igen, így a kar azonnal levehető és készíthetjük a következő italt. A tejhabosítás egy kapcsoló elfordításával aktiválható, jelzőfény mutatja a fűtést és a thermoblockba impulzus üzemben bejuttatott vízzel, az automata gépekhez hasonlóan gőzölhetünk. A gőzkar minden irányban forgatható gömbcsuklós, műanyag fogantyúval, kis gyakorlással vígan készíthető vele tökéletesen homogén, minta öntésére is alkalmas tejhab. Gőz funkció kikapcsolása után a készülék automatikusan azonnal visszahűti magát, jócskán engedve a vizet a csepptálcába, ami nagy mérete ellenére ha sokat habosítunk hamar megtelik.

Végeredményben pozitív benyomásom alakult ki a gépről a használat során, jól átgondolt, érdekes és praktikus megoldások sorozatát vonultatták fel a tervezők, így a használatra semmiféle panaszom nem lehet.

Catler ES 8012 kávéfőző bemutató kávéAmi kicsit zavart, hogy a kávéfőzés hőmérséklete picit alul van méretezve, tehát esetenként világos, kissé hőhiányos ital készült egyes erre érzékenyebb kávékból. Összességében azonban azt kell mondjam, a teszt elején jelzett "átlag" felhasználó biztos nem csalódik ebben a készülékben. Aki a kényelem miatt automata kávéfőző vásárlásán gondolkozik, vagy épp az esetleges meghibásodások után abból kiábrándulva szeretne új gépet, az a Catler ezen készülékének megvásárlásakor úgy ugorhat minőségi szintet kávékészítés terén, hogy a kényelmi faktorból szinte semmit sem kell alább adnia. A minimális plusz feladat pedig szórakoztató, érdekes, arról nem beszélve hogy fényévekkel jobb kávét kapunk egy hasonló árkategóriás automata géphez képest. A készülék tartósságáról, amennyiben a forgalmazó lehetővé teszi a további használatot és próbálgatást, szívesen beszámolok később. A kávéfőző 170.000.- Ft körüli áron vásárolható meg és 3 év garanciát vállal rá a forgalmazó.