KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Kávét a közértből? Teszteltük az "olcsó" kategóriás kávékat

Tartalomjegyzék

olcsó kávék tesztjeJelenlegi tesztünkben az üzletekben, üzletláncokban fellelhető szemeskávékat vettük górcső alá. Kíváncsiak voltunk, hogy hogyan szerepelnek ezek az "olcsóbb" (2500 Ft alatt) kávék. Lesz-e esetleges meglepetés, hogy egy "olcsó" kategóriában szereplő kávé megszorongat egy jobbat? Bementünk hát pár nagyobb áruházba és beszereztük tesztalanyainkat. A Lidl-ből egy Monte Santos Espresso, Egy másik helyen beszereztük a Corso Verona alapkategóriás kávéját, és megint máshol vettünk egy Tchibo Espresso Gusto Originalet. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a Tesco sajátmárkás kávéját is szerettük volna, hogy szerepeljen a tesztben, de sajnos 4 Tesco áruházban sem sikerül megvásárolni, így most az kimaradt.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány:1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!

Kávé típusa: Monte Santos Espresso

Ár: 1500 Ft/kg, Forgalmazó adatai
 lidl monte santos espresso

 

Név/konfiguráció
A krém egységessége és tartóssága
íz harmónia (Az édes, a savas és a keseru egyensúlya)
Testesség (testes, lekerekedett, sima)
Ár/érték arány
Összpontszám
Luigi/Faema Family örlő és kávéfőző
2
2
1
2
7
Monyesz/ Satrap Espressobar (kombi darálóval)
1
2
0
3
7
Andrew/Gaggia Pure Espresso,
IberItal Challange
1
2
1
0
4
Jobog/Saeco Crema bronzbojlerrel, OPV-vel ellátva, nyomásfokozó nélküli kar+Iberital őrlő
2
2 1 4 9
SiD/Olympia Express Club + Anfim Best, Quick Mill 0650 + Gaggia ipari őrlő
1
2
0
2
5

 

Név Szöveges értékelés, konklúzió
Luigi Lefőzve keserű és igen intenzív gyógyszeresdoboz mellékízzel párosul. Egyedül azért kapott 1 pontot, mert kapucsínónak elfogadható eredményt produkált. Ha nem lenne más a világon, akkor ezt innám. De van, úgyhogy nem vagyok rászorulva.
Monyesz

A keveréken látszik, hogy többfajta pörkölés és kávéfajta keveréke (9-11), a pörkölés színre szép, a babok olajosak
Gyenge crema, a cukrot alig tartja, a süllyedése után záródik, de fogyasztás során végig megmarad, színe világos, már nem is mogyoróbarna, inkább krémszínű. Szerencsére a fanyarság elviselhető, bár nem kellemes, a kesernyés jelleg háttérben van és inkább a kakaós jelleget hordozza, minden testességet nélkülöző íz. Erősen fáradt kávé benyomását keltette. Mivel az eszpresszóra jellemző ízeket nem hozza, annak jellegzetes jegyeit nem mutatja, felesleges lenne fogyasztani !

Andrew

Vegyes méretű, ép kávészemek. Kellemetlen, penetráns (mellék) illat. Eszpresszókészítésre alkalmatlan kávé, cappuccinonak és tejeskávénak alkalmas.

Jobog

Babok illata fáradt gumis. A robuszta szemek többségben vannak, szép olajosan fénylő, a három kávé közül a legegyenletesebb pörkölés.A kávé krémje kevés, sötét, olajos, kevés de tart. Íze kesernyés, de nem a vadkeserű gyógyszeres fajtából, szelíd, vállalható. A kávé "ízváltó" tulajdonságú, a csésze eleje kesernyés, a csésze utóljára ez eltűnik ás átvált savanykásba. Utóíze úgyszólván nincs, ilyesmit nem tapasztaltam még egy kávénál sem. Némi halvány kesernyésség esetleg felbukkan. Testessége van ugyan, de az utóíz hiánya ezt is lerontja. Kellően koffeines. Nem savas, nem túl koffeines, ébredésénél a kellő adagot adja anélkül, hogy az üres gyomrot megtámadná. A kesernyésség kapucsínóban nekem jól harmonizál az édeskés tejjel. Akár napi fogyasztásra is ajánlható kávé, nagy élményt nem ad, de legalább nem is fáj.

SiD Sötétre pörkölt, közepes méretű, olajos kávészemek, őrléskor csokoládés, ánizsos illat. A csapolás alapján a dátum ellenére a minta nem volt frissnek ítélhető: a karos presszógépen táncolva, nem egy sugárba központosodva jött le, az előáztatási idő alatt szinte azonnal átcsöpögött. A krém buborékos, nem tartós, kevergetés után már nem záródik rendesen össze. A kávé íze édeskés, "kanalas gyógyszeres" íz, némi szilvapálinka beütéssel és kesernyés ízzel fűszerezve. Testessége értékelhetetlen. A három tesztmintából egyedül ezt tudtam meginni. Összességében megjegyezném, hogy ez a kávé -korábbi kóstolásaim alapján- frissen sokkal finomabb, eggyel magasabb pontot érdemelne, de most kénytelen vagyok a tesztminta alapján ítélni. (Nincs kizárva, hogy esetleg keveréket váltottak)

 

kávészemek a tesztből lidl monte santos espresso

Összegzés: Első ránézésre a pörkölés alapján (sötét pörkölés, olajos szemek) még igéretesnek is tűnik, ami azonban az első csapolás és kóstolás után azonnal el is röppen. Gyenge crema, ízre kóstoláskor többeknek azonnal a kanalas gyógyszer ugrott be, a háttérben motoszkáló ánizsos jegyekkel. Ezt némileg egy kis tej hozzáadásával enyhíteni tudjuk, így esetleg cappuccino-nak akár még fogyasztható is. Espressónak csak megfázás esetére (kanalas gyógyszer mellé), feltétlen koffeinéhség esetére javasoljuk. A zacskó alapján a Minges Kaffee szállítja be a Lidl-nek, de a weboldalukon nem sikerült rábukkanni.