Az AeroPress és a Lucky Cap a 2015-évi Magyar AeroPress Bajnokságra az alábbi versenykiírást teszi közzé.
A verseny ideje: 2015. február 21., szombat 10:00-18:00 óra között
Helyszín: Corinthia Hotel Budapest, Erzsébet körút 43-49., a KávéBár Bazár kiemelt programjaként.
A versenyre bárki jelentkezhet, aki elfogadja az alábbi szabályzatot és az 5000 Ft nevezési díjat megfizeti. A nevezési díj tartalmazza a kétnapos belépőt a KávéBár Bazár rendezvényre.
A verseny győztese képviseli Magyarországot Seattle-ben 2015. április 9-12. között.
A győztes világbajnokságon való részvételének utazási és szállás költségét a szervezők és a támogatók biztosítják.
Támogatók:
- Reflexshop Kft. az AeroPress magyarországi képviselete- Lucky Cap Micro Roastery – Caffé dal 1927 Kft.
- Brewing People – a speciality kávézók összefogása
- KávéBár Bazár
- COMPAK – Coffee Grinding Company
Jelentkezés:
A kitöltött jelentkezési lapot az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címre kell elküldeni legkésőbb február 15-ig! Az 5000 Ft-os nevezési díjat a jelentkezés visszaigazolását követően banki átutalással kell rendezni február 15-ig a Presspirit Kft számlaszámára, vagy személyesen befizetni a szervező cég budapesti irodájában. Erről részletes tájékoztatatást kapnak a versenyzők a jelentkezést visszaigazoló e-mailben.JELENTKEZÉSI LAP
Versenyszabályzat:
Minden versenyzőnek tisztességes versenyszellemben kell részt vennie, a bírák és versenytársaival szemben a tisztelet elvárásainak megfelelően kell viselkednie.A zsűri a verseny során AeroPress-szel elkészített italokat az íz alapján értékeli, hogy melyiket találja a legkiválóbbnak. Azt szeretnénk, hogy a verseny a lehető leginkább átlátható legyen, azzal a szándékkal, hogy minél jobban össze lehessen hasonlítani a különböző technikákat, amelyekkel italt lehet készíteni az AeroPress-szel.
Általános szabályok:
A kötelező italmennyiség 2 dl., melyet a mellékelt pohárban kell felszolgálni. Semmilyen plusz adalékanyagot, összetevőt nem tartalmazhat az ital. Minden versenyzőnek 8 perc áll rendelkezésére a versenyzéshez, mely magába foglalja az előkészítési időt és a versenyzési időt is. Az óra 8 perctől fog visszaszámolni. A versenyzőnek le kell írnia, hogy milyen technikával készíti el az italt, és ezt a szervezőknek előre oda kell adnia – a használt technika nem befolyásolja a zsűrizést.
Zsűrizés:
Az értékelést a verseny során 3 tagú zsűri és egy főbíró végzi. Nincs általános pontozó lap, vagy kóstolási űrlap, melyet a zsűri tagjai használnának. A zsűri tagjainál fontos, hogy hozzáértő kávékóstolók legyenek, legyen bizonyos jártasságuk az AeroPress-szel való italkészítésben, és hogy ismerjék az AeroPress profilját és stílusát. A zsűritagoknak alkalmasnak kell lenniük arra, hogy tudják értékelni az italt csupán az íz alapján.A versenyzőknek kötelező teljesen ugyan azt az italt felszolgálniuk minden egyes csészéjükben, ezzel biztosítva az egyenlő értékelést. Az ital hőmérsékletét nem értékeli a zsűri, azonban annyi időt tölt el az ital hűtésével, amennyit jónak gondol, hogy iható hőmérsékletre hűtse azt. Az ital hűtése és kevergetése javasolt a zsűrinek, hogy egyenlővé tudják tenni az italok hőmérsékletét. A csészék alján a versenyzők nevei lesznek feltüntetve. Miután a zsűri tagjai befejezték az értékelést, mindegyikük kiválasztja a szerinte legjobb italt, és az az ital nyer, amelyik a legtöbb szavazatot kapta. Amennyiben mind a három zsűritag ugyan azt a kávét választja, a főbíró megkóstolja azt, és végső ítéletet hoz.
A bíráknak a versenyen használt kávéra jellemzően a tisztaságot és az ízt kell keresnie az italokban. A zsűrinek az aromát, az ízt, a savasságot és édességet, a testet, a harmóniát és az utóízt kell értékelnie.
Kávé:
A versenyen kötelezően használandó kávé a 2015-ös évben a Lucky Cap által pörkölt Etióp Yirgacheffe GR1.Régió: Yirgacheffe (déli területek, Gedeb tartomány)
Tengerszint feletti magasság: 2000 – 2250 méter
Variáns: Őshonos arabica variánsok
Feldolgozás: Natural
Organoleptikus leírás:
Illat jegyek: jázmin, akácvirág, érett málna és földiszederÍz jegyek: rendkívül intenzív mégis különlegesen egyensúlyos, tiszta, finom savakkal és koncentrált édességgel. Méz, tiszta vaj, bogyós gyümölcsök és sárgabarack íz jegyekkel, melyek intenzitása az elkészítés módjától jelentősen függ.
A versenyen használandó kávé február 14-én kerül pörkölésre.
Felkészüléshez 250 grammos csomagokban rendelhető 3.200 Ft-os áron, melyet a megrendelést követően Budapesten Reflexshopban (1067. Budapest, Eötvös utca 39.) lehet átvenni.
Rendeléseket az alábbi címen kérjük leadni: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
A rendelés menete: az alábbi pörkölési időpontokat megelőző nap déli 12 órájáig beérkezett megrendelések kerülnek következő napon lepörkölésre. Az elkészített csomagok a pörkölési napot követő kedden déli 12 órától vehetőek át a Reflexshop üzletében.
Pörkölési időpontok:
2015. január 24.2015. január 31.
2015. február 7.
2015. február 14.
Eszközök:
Az eszköz a verseny megkezdése előtt bemutatásra kerül. A szervezők kávéőrlőt (Compak R8) és vízmelegítőt a helyszínen biztosítanak, azonban a versenyzők használhatnak saját darálót és vízforralót. Az AeroPress-en történő bármiféle változtatást közölni kell a főbíróval, melyet az engedélyez, vagy annak használatát megtiltja. Bármilyen (fémszűrőt is beleértve) szűrő használata megengedett.
Víz:
A szervezők a BWT rendszere által kezelt tisztított vizet a helyszínen biztosítják a versenyzők számára. A versenyzők bármilyen egyéb vizet is használhatnak, azonban azt a bíráknak be kell mutatni és annak naturalitását ellenőrizni kell. Ízesített víz használata nem megengedett.
Fordulók:
A fordulók pontos számát a jelentkezők létszáma alapján határozzuk meg.Általában 18 versenyző van, 6 forduló mindegyikben 3 versenyzővel. Minden forduló nyertese kerül be az elődöntőbe. A két elődöntőből kerül ki a kettő döntős.
A harmadik helyért a döntő előtt lesz egy forduló. A zsűri kiválasztja a második legjobb kávét az elődöntőkből. Amennyiben a döntőbe jutott kávé két szavazattal jut tovább, az egy szavazatott kapott kávé lesz az esélyes a harmadik helyre. Ha azonban a döntőbe jutott kávé 3 szavazatot kap, akkor a maradék két-két kávét újra kóstolják.
Minden forduló után, a zsűrizési idő alatt kell eltakarítaniuk a versenyzőknek a versenyterületet maguk után.
További információk:
SZUNA NOÉMI
Presspirit Communications
T: 06 30 250 1298
M: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Budapest, 2015. január 14.