KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

New York Kávéház (Boscolo Hotel)

new york palota kávéházA közelmúltban újra megnyitott Európa egyik legszebb palotája és kávéháza, a New York. Gondoltam, barátommal elmegyünk és teszteljük a kávét. A méregdrága kávézót érdemes meglátogatni, ha csak egyszer is, de mindenképpen!

Mielőtt a felszolgált eszpresszót jellemezném, úgy érzem, megérdemel ez a gyönyörű épület és neves, nagymúltú kávéház egy rövid bemutatást.

Az épületről:

A mai New York Palota (Budapesten) az 1894-ben épült eredeti épület újragondolása, Maurizio Papiri és Tihany D. Ádám kreatív ötletei által. Az épület olasz reneszánszra támaszkodó eklektikus stílusú, azonban a modern kortárs belsőépítészet is teret kapott a belső terek kialakításában, megalkotva a Boscolo Csoport luxus szállodáinak egyik legrangosabbját.

new york bosco hotel kávéházA New York Palota fényűző pompája nemcsak a formákban, hanem a felhasznált anyagokban is felismerhető, kizárólag nemes anyagok borítják, díszítik az épületet. Az impozáns épület hangsúlyosabb része a földszinti kávéház, aminek ablakai mellett stílusosan 16 bronzból készült ördögi faun -- El Asmodáj a kávé és gondolkodás ősi alakja -- tartja a lámpást, ezzel is hirdetve a New York Kávéház szellemiségét. A szállodában található márványok (carrarai, giallo siena-i, botticino), textíliák, berendezések mind a stílus és design őshazájából: Olaszországból származnak. A belső tereket bronzszobrok, a mennyezetet Mannheimer Gusztáv és Eisenhut Ferenc csodálatos eredeti pannói díszítik, a termekben velencei csillárok, a bejáratnál szökőkút kápráztatja el a látogatókat.

A kávézó és a szálloda átriumának kialakítása ötvözi a klasszikus stílus fényűzését és a minimalista stílust is.

A kávéház múltjáról:

A kávéház egykori első bérlője, Steuer Sándor valószínűleg a felső tízezernek szánta a reprezentatív helyiséget. De hamar híre ment az új kávézónak, és az írók, újságírók, színészek és képzőművészek ellepték a körúti palota földszintjét. Igazi irodalmi kávéházzá csak a XX. század fordulójától vált a "Newyork", amikor is a bérleti jogot a Harsányi testvérek vették meg. Harsányi Adolf maga is nagy pártolója volt az irodalomnak. Ő vezette be az "írótálat", ami egy kis sonkából, szalámiból és sajtból állt -- kizárólag szegény íróknak és kizárólag hitelbe, vagy nagyon kevés pénzért. A Newyork karzatán szerkesztette Osvát Ernő a Nyugat című híres irodalmi lapot. Itt mutatta meg első írásait például Móricz Zsigmond és Kosztolányi Dezső. A fiatal Molnár Ferenc rendszeres éjjel-nappali látogatója lett a csodaszép helynek. A képzőművészek sem maradhattak el a kor legszebb kávézójából. A szegény, nyomorgó festőknek tulajdonképpen műtermük és kiállítóhelyük is volt a Newyork. Ha nem volt pénzük - ami sokszor előfordult - egy-egy portréval, vázlatrajzzal fizettek.

A második világháborúban az épületet súlyos bombatalálat érte. 1954-ben Hungária Kávéház néven nyitották meg újra, de már sem az emberek, sem a világ nem volt a régi. Az utolsó műemléki rekonstrukció 1975-ben történt, ma pedig már megcsodálhatjuk, hogy a Newyork helyreállítása egy kicsit visszahozta a "boldog békeidők" hangulatát.

A kávéház jelenéről:

Említettem, hogy a kávézó és a szálloda átriumának kialakítása ötvözi a klasszikus stílus fényűzését és a minimalista stílust is. Elegáns, letisztult, átgondolt a kávézó berendezése, bútorzata.
a kávéház belső terea kávéház galériája

Külön van dohányzó- és nemdohányzó rész kialakítva, sőt még szivarterem is van. A kávézóban a kávé és üdítő italok mellett kapható dohányárú (kifejezetten luxusszivarok, speciális szivarszekrényből) és szendvicsek, sütemények is, de az étteremből rendelt ebédet vagy vacsorát is felszolgálják a kávézóban.

Ahogy az utcáról belépünk a kávéház főbejáratán, azonnal egy eligazító pultba ütközünk. Ott áll két pincér, aki határozottan, de kedvesen megkérdezni, hogy mit szeretnénk, hova szeretnénk ülni (földszint, galéria, szivarterem stb.), majd innen, tehát rögtön a főbejárattól egy másik pincér a helyünkig kísér bennünket, ahol azonnal kézbeadja az itallapot, menülapot is. Nekem egy kicsit túl merevnek és katonásnak tűnt ez a vendégfogadás (kissé méltatlan a New York múltjához, ld. ezen a honlapon "A pesti kávéház mint a társasélet színtere" c. tanulmányt), de a hely (a Boscolo luxusszálloda kávézójaként működik a New York) megköveteli, hogy ilyen minimális módon, de szűrjék a vendégeket...

A felszolgálásról és a felszolgált kávéról:

Hausbrandt kávéból készítik az eszpresszót, Hausbrandt HH-ból (100% arabica) és a többi kávéitalt is. A Hausbrandt németes neve ellenére olasz, trieszti kávégyártó.

A rendelésfelvétel gyorsan megtörtént, a kiszolgálás gyors volt.

Az eszpresszót nem Hausbrandt csészében szolgálják fel, hanem egy, a szabványos eszpresszócsészénél kicsit nagyobban és jóval vékonyabb porcelánban (valószínűleg Villeroy & Boch).

hausbrandt espressohausbrandt esspresso crema

A kávé mellé nagy pohár vizet, barna-, és fehércukrot, édesítőt, egy kis kancsó tejet és egy kis süteményt adnak. Szalvétát nem kaptunk (csak a tejeskancsó alá), és papír alátét sem kerül a csésze alá.

A kávét egyrészt szabályosan készítették, 25 másodperces lefolyással, de a 30 ml helyett 50 ml-re. Igaz, a csésze is valamivel nagyobb, mint a megszokott eszpresszós csészék. A darálás friss volt, a szűrőhöz éppen csak könnyedén hozzáérintették a tampert, de a barista tamperolt!

A krém szép, mogyorószínű és egyenletes volt a kávén, de a cukrot nem tartotta meg. Megkeverés után ismét jól összezárult.

A kávé íze vajas-karamellás, enyhe citrusos beütéssel. Finom, kellemes, lágy kávékeverék, keserű ízre utaló nyomot sem lehet találni benne, a testesség szinte teljesen hiányzik.

Egy eszpresszó ára: 750 Ft.

Pontozás:

1, Tetszetős kinézet (elegáns, tiszta, csésze/pohár használata, dekoráció, teljes szettel szolgálta fel (kanál, cukor, víz) ahol szükséges! )
2, Íz harmónia (az összetevőknek megfelelően, espresso íz)
3, Megfelel-e a hőmérséklet (az ital fogyasztási hőfokának megfelelően)
4, Általános barista képzettség (tejhabosítás, hideg ital készítés)
5, Hely hangulata, személyzet munkája

Pontozás mindegyik esetében 1-5 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!

Értékelés:

Tesztelő
Tisztaság, dekoráció, felszolgálás
Íz harmónia
Ital hőmérséklete
Általános képzettség
Hely hangulata, személyzet
Összesen
Andrew
4
4
4
4
5
21


Véleményét elmondhatja fórumunkon. Kattintson ide!