Ha az ember komolyan foglalkozik a kávéval, akkor az is fontos számára, hogy megismerje a hozzá érkező zöld kávé termőterületét, feldolgozásának módját. Mindez elengedhetetlenül fontos a megfelelő pörkölési mód kialakításához. Így minden esetben igyekszem megismerni a földrajzi körülményeket, éghajlati viszonyokat, és közben egy kicsit megismerem az ország történelmét és talán az ott élő, kávétermeléssel foglalkozó embereket is.
A világ egyik legjobb kávéja
A világ egyik egyik legjobb kávéja a Pápua-Új-Guinea hegyvidékén termesztett Blue Mountain fajta arabica. 1930 körül a portugálok hozták a szigetre az arabica kávé egyik legjobb fajtáját a Blue Mountaint közvetlen Jamaicából. Pápua-Új-Guineában a szegénység és az egyszerű körülmények biztosítják a kizárólag természetes, műtrágya és egyéb vegyi anyagok nélküli, kávétermesztést. Ezt a tényt tudományos vizsgálatokkal az ausztrál és európai laboratóriumok vizsgálatai is alátámasztották. A termelés tehát teljesen organikus. A sziget földrajzi fekvése optimális feltételeket biztosít a kávé termesztéséhez. Az egyenlítőhöz közel, nagy tengerszint feletti magasságokban lehet gazdálkodni, mindemellett a friss vulkanikus talaj (ma is működő több száz vulkán tarkítja a szigeteket), a megfelelő csapadékmennyiség és az egyenletes hőmérsékleti viszonyok is hozzájárulnak a sikerhez.
Pápua-Új-Guinea az ezerarcú sziget
A világ 2. legnagyobb szigetén, Pápua-Új-Guineában, 6 millió ember él, akik közel 850-féle helyi nyelvet beszélnek. A társadalom alapszerkezetét meghatározó törzsi rendszer még ma is visszatükröződik a mindennapokban. A benszülöttek elképesztő színekben pompázó jelmezei, arcfestése a sziget gazdag és rendkívül változatos madár és állatvilágát tükrözi vissza.
A Peaberry - a gömbölyű csoda
Személyes kedvencem a Finisterre hegység közepén, a Kanun régió szívében, Ilokóban termesztett kávécseresznye. A pápua-új-guineai kávénk különlegességét azzal fokoztam, hogy a peaberry változatot pörköltem. A peaberry szemek a hagyományostól eltérően egészen gömbölyűek. (A peaberry-ről itt olvashatsz bővebben. Kattints ide.) Hihetetlen csokoládés ízvilág jellemzi ezt a kávét, alacsony koffein tartalmát pedig annak köszönheti, hogy nagy tengerszint feletti magasságban terem. Igazi ínyenceknek való különlegesség. Nem véletlen, hogy a csokis kávészemünknek is ez az alapanyaga.
Németh János kávépörkölő mester
www.kapucziner.hu