KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Mokasirs Mundo - bio csoki rummal

Mokasirs Mundo kávé teszt A MokaSirs kávépörkölő üzemet, 1954-ben alapította meg egy olasz nemes úr, Giovanni Migliorini „lovag”, a napjainkra Milánó-val egybeépült Pavia kisvárosában. A kezdetektől sok minden változott, de a kávé szeretete és a legjobb minőségre törekvés változatlan maradt. Ennek szellemében vált a MokaSirs, egy modern technológiákat felhasználó, megbízható, komoly és kompetens céggé. A MokaSirs szellemiségéhez szorosan kapcsolódik a kávé nyomonkövetése: az alapanyag beszerzésétől, a gyártási folyamatokon át a partner kávézók-, éttermek- és bárok működéséig. Nem csak az olasz, hazai partnereket, hanem a külföldi ( a frissen elindult magyarországi) disztribúciót végző vállalkozásokat és végfelhasználói pontokat is figyelemmel kíséri, ezáltal pontról-pontra biztosítja a minőséget. A cég rendelkezik a legszigorúbb ISO, FairTrade, EU Bio és Kóser certifikációkkal, minősítésekkel. A MokaSirs a hagyományos olasz eszpresszó vonal mellett, újhullámként a bio-organikus Mundo kávéval és 4-féle Specialty (Ethiopia, Brazil Santos, India, Columbia) különlegeséggel jelent meg. A Mundo egy bio-organikus kávé, mely termesztésénél alapkövetelmény a vegyszermentesség. A MokaSir’s a gazdákkal a Méltányos Kereskedelem (Fair Trade) szabályai alapján szerződött. A Fair Trade rendszere biztosítja a termelőkkel való tisztességes bánásmódot. A hagyományos módszerekkel történő termesztés, a kézi betakarítás, a zöldkávé 600 kg-os big-bag zsákokban történő szállítása helyett a kis méretű 1,2 kg-os jutazsák, a manufakturális feldolgozási és pörkölési eljárások egyszerre érik el azt, hogy bio minősítésű, valójában pedig természetes és egészséges kávék íze harmonikusabb, gyengédebb, lágyabb lesz. A finom savasság mellett a fűszeres-édes ízek is jobban testet öltenek. 100 % arabika kávé. Alapanyaga, ellenőrzötten bio termesztésű, a Dominikai Köztársaságból származó arabika. Jellemzően lágy, édes és kerek. Lefolyása meglepően gazdag krémben, a szájban is kellemesen krémes érzetet ad - tudtuk meg a forgalmazótól.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

A Mokasirs kávé forgalmazójától, a Kávésbolt Kft -től kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Mokasirs Mundo kávé teszt csomagolásKávé típusa: Mokasirs Mundo (Bio kávé)

Pörkölés ideje: , Lejárat ideje: 2017.012.12. , Csomagolás: 0,5kg-os szelepes csomagolás
Ár: 5.080.- Ft/kg, Forgalmazó adatai


Paljoc:

Mintánk közepesen sötét, főképp vagy teljes egészében arabika szemek alkotta blend volt, szép és egységes pörkölést mutatott. A látvány alapján valami kellemes élményt vizuáltam a majdani fogyasztásakor. Illatában a brazil vonal jegyei mutatkoztak, alapanyagai eredetét valószínűleg Közép- és Dél-Amerikában találnánk meg. Készítésekor az optimális lefolyást viszonylag finom őrlés mellett leltem meg, a tankönyvi 25-30 másodpercet nem nagyon tudtam hosszabbra véve próbálgatni, mert ott már meglehetősen ideges lefolyást mutatott. Crema bajnokságon inkább ne induljon, bár ez a rész annyira nem is lényeges, van belőle, esetenként mintázódik is, de mennyisége nem túl nagy. Hőfokot tapasztalataim szerint bírja, Catleren 90 fokra állított PID segítségével igen jókat készítettem belőle, sőt feljebb is kalandozhatunk, nem ég meg. Klasszik ízvilág jellemzi, de a finomabb fajtából, nem karcos, szépen egybesimulnak a kakaós, csokis jegyek kevés sav és gyümölcs kíséretében, amit egy kis cukor aszalt gyümölcsös irányba lódít meg. De tényleg csak picit igényel belőle, sőt az sem baj ha teljesen mellőzzük, mert bántó keserű jegyeknek nyoma sincs, ami van az inkább afféle kakaóporos. Koffein tartalma nem vészes, kapucsínónak is finom volt.

Kávégép: Catler ES9010 / Kávéőrlő: Catler CG8010
Pontszám: Krém: 3,5 / Íz, harmónia: 7,5 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 8,5 / Összpontszám: 23,5

 

Monyesz:

A minta bontása után egyből szembetűnt a szemek alakja. Viszonylag nagy és egységes méretű babokból állt, a pörkölés a közepesnél kicsit sötétebb volt, a szemeken enyhe selymes fénnyel. Illatuk nem kevésbé volt jellegzetes, tengeri halkonzervre emlékeztetett. A hőfokot az előző minta beállításánál hagytam, bár sejtettem, hogy ez kevés lesz. Enyhén gyümölcsös ízjegyeket kaptam itt, de főleg a füstösség és a vele párosuló kesernyésség tűnt fel. A crema viszont világos volt, igaz bőséges. Szép lassan lépdeltem felfelé a hőfokkal, ítt a gyümölcsösség, és vele a kesernyés íz eltűnt, helyére a rumos-diós-kakaós klasszikus vonal lépett némi füstös beütéssel. Szabályos lefolyás mellett a crema enyhén mintázódott, elég vastag volt, de a cukrot lassan átengedte. A tesztidőszak végére aztán a fáradtság jelei mutatkoztak, szőkült a crema és a lefolyás sem volt már szép egyenletes. Még feljebb próbálkozva a hőfokkal némileg változtak az ízek. A füstösség teljesen eltűnt, rumos és édeskés íz jelent meg némi keleti fűszerességgel vegyítve. Sajnos itt a testesség kezdett gyengülni, pedig talán itt volt a legösszetettebb a kapott ital. Minimális cukorral kaptam a legjobb ízélményt, ugyanakkor a tejjel nem tudtam összehozni ezt a mintát. Mindenki keresse meg benne a neki tetsző arcát, és fogyassza eszpresszóként!

Kávégép: Gaggia Baby '80 / Kávéőrlő: Compak K6
Pontszám: Krém: 3 / Íz, harmónia: 7 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 8 / Összpontszám: 22

 

Parci:

Mokasirs arabica a tálban, fényesen csillogó, igéző sötét szemekkel. Itt-ott megégett mondjuk, de oda se neki, nem ítélünk előre. Jó, persze nem volna rossz nélküle... legalább néha. Ezzel együtt a kávé egyben van, a szemek épek. Illatra dohány és a füstje elsősorban, ami, hát, megint nem független a fentiektől. Csapoljunk! Gondos előkészítés, esőtánc, daráló fújkálás, csapkodás, sepregetés, a szűrőben az őrlemény katonás sorbarendezése a forgácsok csökkenő mérete alapján, egy csepp víz nagynyomású porlasztóval a könyvespolc mellé fújva, dodekaéder tömörítőnk grafit bevonattal pontosan 23 fokra előmelegítve... hú, már fél 11 van?!(és nem reggel) Na, szóval csapoljunk! A pörkölés sötét mivolta miatt alacsonyabb hőfokról indítunk, de ez teljes tévút, a végeredmény határozottan elkeserítő. Adjunk neki, jöjjön a hőguta (a sarkvidéki nyár is három héttel hamarabb bootolt idén, ki a májusba belépsz, hagyj fel minden reménnyel), kemények leszünk mint a vídia, padlógáz=pid=vízhő=95 fok. Máris jobb! A keserű tapasztalatok halványulnak, helyüket a végtelen rumosság veszi át. Rumos dió, rumos csoki, Sport szelet, rum a nugát hátán. Kicsit extrém egyébként, de a keserű kávénál minden jobb, ez meg még annál is. Teljesen nem győz meg így sem, továbbra is ott a kérdőjel, hogy lehetne-e sokkal jobb, összetettebb ugyanez az alapanyag picit kíméletesebben pörkölve. Kiderülni nem fog, a kávé meg elfogy, igaz, közben eltelik két hét. Eléggé elfáradt, lefolyásilag megőszült a végére... egy picit mi is, mert a keserűség lopva visszasettenkedett. Éberség, elvtársak, éberség! Cappuccinóként nem szólt különösebben nagyot, eszpresszóként mindent és főleg az árát összevetve végülis korrekt ajánlat, ne tartogassuk túl sokáig és jó forró vizet a kopaszra, úgy nem lesz gond. Rumbomba!

Kávégép: Dalla Corte Mini/ Kávéőrlő: Mazzer Mini Electronic
Pontszám: Krém: 3,5 / Íz, harmónia: 6 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 7 / Összpontszám: 20,5

 

Lorien:

Általában egységes, közepesen sötét pörkölésű, többnyire ép, selymes fényű arabika szemek, olajkicsapódás nyoma nem látható rajtuk. Az átlagosnál egy fokkal finomabb őrlést kíván, de úgy hogy a tankönyvinél egy-két másodperccel rövidebb lefolyást kapjunk. Hőmérsékletet tekintetében a határ szinte a csillagos ég, igencsak forró, de azért még nem sárkányos géppel sikerült a legtöbbet kihozni belőle. A lefolyását ritkán sikerült teljes mértékben kordában tartani, hajlamos volt rángatni, eltáncolni, és a csapolás utolsó harmadára elszőkülni. Krémje homogén mogyorószínű, igencsak bőséges mennyiségű, főleg arabikás viszonylatban. Az állaga is nagyon jó, a csésze falára felkúszik, a cukrot is megtartja egy rapid fotózás erejéig, bár csak a legjobban sikerült csapolások esetében. Eleinte nagyon nehéz volt megbarátkoznom vele, mert amikor egy átlagos arabikás hőfokkal és normál vagy risztrettós lefolyással próbálkoztam, akkor túlzottan is eluralkodott rajta a füstösség és a kesernyés ízek sem voltak ínyemre valók. Aztán a hőfok fokozatos emelésével teljesen letisztult, és egészen kedvemre való klasszikus vonal bontakozott ki belőle. Erőteljes rumos-kakaós dominancia mellett mandulás, marcipános jegyeket mutatott és a korty végén halvány gyümölcsösség zárta mindezt. Nagyon jól áll neki egy mokkáskanálnyi barnacukor, leginkább aszalt gyümölcsöket hoz fel, amelyben talán a szilvát sikerült a legjobban megfogni, illetve a marcipán is jobban kikerekedik. Tejes italnak is jó volt, különösen macchiátónak tetszett. Koffeintartalma nem jelentős, így rögtön érdemes duplázni, egyet cukorral, egyet anélkül.

Kávégép: La Cimbali Domus Classic / Kávéőrlő: Mazzer Mini
Pontszám: Krém: 4,5 / Íz, harmónia: 7 / Testesség: 4,5 / Ár-érték arány: 8 / Összpontszám:24

 

Weinmaker:

Közepesen sötét, egészséges kávébabok, itt-ott egy pici égésnyomokkal, de nem vészes. Az átlagos szintnél finomabb irányba menve lett meg a megfelelő őrlési beállítás, de az első pár próba így sem volt kerek, mert egy jól kivehető füstös jelleg ült rá az összképre. A hőfok emelésével ezt szépen el lehetett tűntetni, és máris egy teljesen más képét mutatta a kávé. A lefolyása szép, és a krém állaga, olajossága is teljesen rendben van. A cukrot süppedősen nyeli el, és kitart a fogyasztás végéig. Ízében a csokoládé mellett egy erős rumos aroma van jelen, és a természetes édessége is elég jó. Emellett a háttérben némi nugátos, mandulás jegyeket is felfedezhetünk, de a rumos csoki teljesen előtérben van. Ettől függetlenül nekem kifejezetten tetszett ez a kávé. Az összkép számomra nagyon szerethetővé kerekedett. Cukrot csak visszafogottan érdemes hozzá adagolni, vagy egyáltalán nem, mert így is elég jó a kávé természetes édessége. Gyümölcsösség csak halványan van jelen, az is leginkább aszalt szilva formában. Testessége jó, koffeintartalmát nem éreztem jelentősnek. Leginkább eszpresszónak fogyasztottam, de nagyon ízlett tejes ital alapjaként is. Érdemes kipróbálni!

Kávégép: Quick Mill 0650, Gaggia Classic PID / Kávéőrlő: Fiorenzato F64E / Víz: BWT Water&More Bestmax
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 7,5 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 9 / Összpontszám: 24,5

 

Név Krém Íz Test Ár Össz:
Paljoc 3,5 7,5 4 8,5 23,5
Monyesz 3 7 4 8 22
Parci 3,5 6 4 7 20,5
Lorien 4,5 7 4,5 8 24
Weinmaker 4 7,5 4 9 24,5

Mokasirs Mundo kávé teszt kávébabokMokasirs Mundo kávé teszt csapolásMokasirs Mundo kávé teszt kifolyás
Mokasirs Mundo kávé teszt krémMokasirs Mundo kávé teszt cukorMokasirs Mundo kávé teszt eszpresszó

Összegzés: Közepesen sötét, egészséges, nagyjából egyenletes pörkölésű kávébabok alkotják a mintát. Felületén oljkiválás nem tapasztalható. A legjobb eredmény érdekében az őrlőnket a finomabb irányba érdemes állítani az átlagoshoz képest, míg hőfok tekintetében a magasabb régió hoz jó eredményt. Alacsonyabb hőmérsékleten füstös aroma rontja az összképet. Ilyenkor érdemesebb felfelé menni a hőfokkal, amíg ez el nem tűnik, vagy teljesen háttérbe nem szorul. A lefolyás szép, mintázódásra hajlamos. A krém állaga és olajossága jó, a cukrot süppedősen nyeli el, és kitart a fogyasztás végéig. Ízében a csokoládé és a rum dominál, emellett nugátos, mandulás, aszalt gyümölcsös jegyek teszik komplexebbé a Mokasirs blendjét. Ha röviden kellene összefoglalni, akkor leginkább a rumos csoki jelző illene rá. Testessége jó. Az összkép kellemes és szerethető. Koffeintartalma nem jelentős. Finom eszpresszónak, de tejes italok alapjaként is. Az árra sem lehet panaszunk. Érdemes kipróbálni!

 

Jellemzők
Pörkölés: közepesen sötét pörkölésű
Összetétel: 100% arabika
Ajánlott kávékészítési eszköz
Karos gép:
Automata:
Filter:
Ajánlott kávéital
Risztrettó:
Eszpresszó:
Tejes ital:

A teszthez használt kávégépet a Pasco Kft. biztosította. A legfinomabb kávé elkészítéséhez a BWT vízszűrő megoldásait ajánljuk.

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!