KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Goriziana Aroma Classico kávékóstoló

Goriziana Aroma Classico szemes kávé teszt 1967-ben alapították a Torrefazione Gorizianát . Cég a Rogelja és Crobe család tulajdonában van. Majdnem ötven éves tapasztalattal dolgoznak azon, hogy garantálják a finom és legjobb kávékeverékeket. A minőségi kézműves pörkölésnek köszönhetően az íz változatlan. A cég folyamatosan nő az évek alatt, és a tartomány legnagyobb pörkölője lett. Több mint 24 országba szállítanak világszerte. Márkáik: Goriziana Caffé, Go Caffé, San Giusto Caffé. A Qualitycoffee.hu az olasz kávé elkötelezett híve. Sokáig kerestük olyan pörkölőt, aki az otthoni és bárkávék területén is kiemelkedőt nyújt. A Goriziana Caffé 3 éve lett partnerünk, széles kávé kínálata és különleges aromái miatt. A valódi olasz kávét szeretnénk mindenki csészéjébe megfizethető áron! A Goriziana Caffé Aroma Classico harmonikus keveréke az arabica és robusta kávészemeknek. Nagyon krémes, kellemes ízű kávé azok számára, akik kedvelik az erős ízű, klasszikus olasz eszpresszót: az összes aroma jelleggel, ami világszerte híressé tette - tudtuk meg a forgalmazótól.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

A Goriziana kávé hivatalos forgalmazójától, a Qualitycoffee -től kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Goriziana Aroma Classico szemes kávé teszt csomagolásKávé típusa: Goriziana Aroma Classico

Pörkölés ideje: , Lejárat ideje: 2018.01.25. , Csomagolás: 1kg-os szelepes csomagolás
Ár: 2.890.- Ft/kg, Forgalmazó adatai


Paljoc:

A heti teszt kezdése meglepetéssel indult, mégpedig nem a legkellemesebb fajtából. A közepesen sötét, robusztát is tartalmazó blend viszonylag egységes pörkölést mutatott, néhány töredezett szemmel tarkítva, ezzel idáig semmi gond. Őrlés után viszont meglehetősen kellemetlen illat csapta meg az orromat, igazából nem is tudtam hova tenni, valami erjedő, savanyú anyagra emlékeztetett. Sajnos az első csapolások ízben is magukkal hozták ezt a benyomást, így adtam egy kis gondolkodási időt mind a babnak, mind magamnak. Két nap elteltével újra nekifutottam és meg kellett állapítani, hogy igen jót tett ez a kis szünet mindkettőnknek. Ettől fogva átlagtól kissé finomabb őrléssel, a hőmérséklettel az alacsonyabb tartományt pásztázva korrekt klasszik robusztás eszpresszókat csapoltam, bőséges cremával. Kakaóporos fanyarság, a klasszikus sportszelet csoki íze, kis fehér cukorral néhányszor túlérett ananászra hajazó jegyek is előbújtak. Testessége jó, koffeintartalma érezhető, mellbevágó "élménnyel" indított, de a végére szerencsére némiképp összeállt a kép. Tejes italban átlagosat mutatott, kis likőrös beütéssel.

Kávégép: Catler ES9010 / Kávéőrlő: Catler CG8010
Pontszám: Krém: 4,5 / Íz, harmónia: 5 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 5 / Összpontszám: 18,5

 

Monyesz:

A szemek alakja és az illat alapján egy erősen robusztás keveréket sejtettem. A hőfokkal ennek megfelelően alulról indultam, aztán a crema színét figyelve végül is elég magasra emeltem. A crema mennyisége is igazolta, hogy elég magas a keverék robuszta tartalma. 17g-ból az átlagosnál picivel finomabb darálással sikerült a legjobb italt kihozni. Meg kell mondanom, hogy kényes, pontos elkészítést igényelt, rossz esetben üres, testetlen lett az ital. Darálásnál szotyis illatot éreztem, a kávéban ez már nem köszönt vissza, inkább a kakaós-mogyorós-pörkölt magvas ízek jöttek. A crema vastag lefolyású az elejétől fogva, az egész csészét kitöltötte, a cukrot jól állta, keverés után is vastag maradt, de önmagában megkóstolva erőteljes keserét éreztem, bárhogy is készítettem a kávét. Ez az egész italban egész jól elterült, de azért ott is felfedeztem nyomát. Kevés cukorral ízesítve sikerült a legjobb ízélményt kapni, így annak ajánlom ezt a blendet elsősorban, aki szokott a kávéjába cukrot rakni.

Kávégép: Gaggia Baby '80 / Kávéőrlő: Compak K6
Pontszám: Krém: 5 / Íz, harmónia: 6 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 6 / Összpontszám: 21

 

Parci:

Újabb Goriziana a kínpadon és - elébe menve mindennek, mert a harag lángja még mindig pislákol - a kínzás nem is biztos, hogy túlzó megfogalmazás. A kávé szemre és illatra is olcsó, sok a törött bab, morzsalék, fényesek, helyenként égettek a szemek, illatra meg vizes dohány és más semmi. Egészen addig, amíg meg nem daráljuk, akkor ugyanis elementáris erővel törnek elő az aromák, már amennyiben mondjuk egy egész napos ásás és talicskázás után kicsavart póló illatára passzol az aroma szó. Szagos, az pontosabb. Nem kicsit az, egyébként, szerencsére harmadnapra megszelidült (vagy megszoktuk). A csapolás aztán valamelyest visszahozza az eddigre már lisztté zúzott renomét, legalábbis elsőre. Vastag csíkban hömpölyög a krém, gyakorlatilag az egész így folyik le, szépen mintázódik. Vagy sok a robuszta, vagy Malabar a kávé vagy... nincs vagy, nincs több tippünk. Picit gyanús, hogy bőrös a crema, jöhet az alacsonyabb hőfok. Nos, a crema mindig bőrös marad, ahogy a produktumban tanyázó keserűséget sem lehet ördögűzni semmilyen módszerrel. Minimalizálni igen (közepes hőfok, kicsit gyorsított lefolyás), akkor csak kicsit lesz kellemetlen a végeredmény. Remek. Cappuccinónak tökéletes, ha a feladat az, hogy Toldi-módra bármit megtartson, amit ráteszünk. Ha az is cél, hogy finom, harmonikus italunk legyen, akkor sajnos kicsit kevés, ahogy eszpresszónak is. Kár érte.

Kávégép: Dalla Corte Mini/ Kávéőrlő: Mazzer Mini Electronic
Pontszám: Krém: 4,5 / Íz, harmónia: 4 / Testesség: 4,5 / Ár-érték arány: 5 / Összpontszám: 18

 

Lorien:

Eheti tesztalanyunk közepes, de nem teljesen egyenletes pörkölésű, mattos fényű szemekből áll, köztük sok a törött. Illata nem túl kellemes, darálás után sem, szerencsére ennek nem sok jelentősége lett a későbbiekben. Őrlés tekintetében a jokernél finomabb beállítást kíván, és a magas robuszta tartalma ellenére inkább normál vagy akár kicsit magasabb hőfokon is próbálkozhatunk az elkészítésével. Lefolyása egyenletes, szinte végtelen krémfolyam ömlik a csészébe. A krém maga hajlamos bőrösödésre, de szerkezete jó, a cukrot sokáig tartja. Érdemes a megszokottnál rövidebbre venni a csapolást. Ha jól készítjük, egyszerű, sőt kissé közönséges, de egyébként hibáktól mentes, klasszikus robusztás ízvilágra számítsunk. Nugátos, kakaós, csokoládés vezérvonal mellett mogyoró, marcipán, pörkölt gabona jelentkezik. Nekem inkább dupla szűrővel sikerült jobbat húzni belőle, a szimplák laposabbra sikeredtek. Tejes italnak hozza a kötelezőt. Koffeintartalmát átlagosnak éreztem.

Kávégép: La Cimbali Domus Classic / Kávéőrlő: Mazzer Mini
Pontszám: Krém: 5 / Íz, harmónia: 5,5 / Testesség: 4,5 / Ár-érték arány: 5,5 / Összpontszám: 20,5

 

Weinmaker:

A mintánk közepesen sötét, kissé vegyes pörkölésű kávébabokból áll, amelyek között törött, sérült szemek is előfordulnak. Első blikkre az illata sem volt túl kellemes, de pici szellőztetés után megszelídült. Az őrlőt a joker fokozattól finomabbra kellett tekernem, hogy a lefolyás szép legyen. A krémre viszont semmilyen panasz nem lehet. Bőséges mennyiségű, állaga és olajossága is tökéletes, és egy tankot is megtart, vélhetően a jelentős robuszta hányadnak köszönhetően. Ennek tükrében, az alacsonyabb régiókban érdemes keresgélni hőfok tekintetében. Ízében semmi különlegeset nem tartogatott, de szerencsére rossz irányban sem. A klasszikus kakaós, étcsokoládés, nugátos, pörköltmagvas, marcipános aromák jellemzik. Testessége nagyon jó. Koffeintartalma érezhető. A cukor jótékony hatással van az összképre. Leginkább eszpresszónak ajánlanám, kapucsínónak átlagos.

Kávégép: Quick Mill 0650, Gaggia Classic PID / Kávéőrlő: Fiorenzato F64E / Víz: BWT Water&More Bestmax
Pontszám: Krém: 5 / Íz, harmónia: 5,5 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 5 / Összpontszám: 19,5

 

Név Krém Íz Test Ár Össz:
Paljoc 4,5 5 4 5 18,5
Monyesz 5 6 4 6 21
Parci 4,5 4 4,5 5 18
Lorien 5 5,5 4,5 5,5 20,5
Weinmaker 5 5,5 4 5 19,5

Goriziana Aroma Classico szemes kávé teszt kávébabokGoriziana Aroma Classico szemes kávé teszt shotGoriziana Aroma Classico szemes kávé teszt csapolás
Goriziana Aroma Classico szemes kávé teszt csapolásGoriziana Aroma Classico szemes kávé teszt cukorGoriziana Aroma Classico szemes kávé teszt eszpresszó

Összegzés: Nem teljesen egyenletes, közepesen sötét kávébabok, melyek között elég sok törött, sérült is található. Illata bontáskor nem túl kellemes. A legjobb eredmény érdekében az átlagosnál finomabbra érdemes beállítani az őrlőt. Hőfok tekintetében pedig az alacsonyabb tartományban érdemes keresgélni. A lefolyás vastag, krémszerű. Állaga és olajossága jó, szépen mintázódik, de bőrösödésre is hajlamos. A cukrott könnyedén megtartja, és kitart a fogyasztás végéig. Ízében a klasszikus olaszos stílus köszön vissza. Étcsokoládé, kakaópor, nugát, pörkölt magvak, marcipán aromák jellemzik. A cukor hozzáadása ajánlott, ezzel némiképp megszelídíthető a jelen lévő keserűség. Testessége nagyon jó. Koffeintartalma érezhető, így az esti fogyasztást csak a bátraknak ajánljuk. Leginkább eszpresszónak érdemes elkészíteni, tejes italban csak átlagos.

 

Jellemzők
Pörkölés: közepesen sötét pörkölésű
Összetétel: 40% arabika - 60% robuszta
Ajánlott kávékészítési eszköz
Karos gép:
Automata:
Filter:
Ajánlott kávéital
Risztrettó:
Eszpresszó:
Tejes ital:

A teszthez használt kávégépet a Pasco Kft. biztosította. A legfinomabb kávé elkészítéséhez a BWT vízszűrő megoldásait ajánljuk.

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!