KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Mokasirs Oro - csak a csoki

Mokasirs Oro szemeskávé teszt A MokaSirs kávépörkölő üzemet, 1954-ben alapította meg egy olasz nemes úr, Giovanni Migliorini „lovag”, a napjainkra Milánó-val egybeépült Pavia kisvárosában. A kezdetektől sok minden változott, de a kávé szeretete és a legjobb minőségre törekvés változatlan maradt. Ennek szellemében vált a MokaSirs, egy modern technológiákat felhasználó, megbízható, komoly és kompetens céggé. A MokaSirs szellemiségéhez szorosan kapcsolódik a kávé nyomonkövetése: az alapanyag beszerzésétől, a gyártási folyamatokon át a partner kávézók-, éttermek- és bárok működéséig. Nem csak az olasz, hazai partnereket, hanem a külföldi ( a frissen elindult magyarországi) disztribúciót végző vállalkozásokat és végfelhasználói pontokat is figyelemmel kíséri, ezáltal pontról-pontra biztosítja a minőséget. A cég rendelkezik a legszigorúbb ISO, FairTrade, EU Bio és Kóser certifikációkkal, minősítésekkel. A MokaSirs a hagyományos olasz eszpresszó vonal mellett, újhullámként a bio-organikus Mundo kávéval és 4-féle Specialty (Ethiopia, Brazil Santos, India, Columbia) különlegeséggel jelent meg. Az Oro 100 % arabika kávé. Brazíl- és Közép-Amerikai kávék keveréke. Egy kifinomult, elegáns, könnyű - és kiegyensúlyozott arabika kávé. Koffeintartalma alacsony, pörkölése közepesen sötét. Alacsony savtartalmú, gyümölcsös és selymes, határozott csokoládé utóízzel. Édessége és krémes állaga miatt tejes italok készítéséhez is ajánlott - tudtuk meg a forgalmazótól.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

A Mokasirs kávé forgalmazójától, a Kávésbolt Kft -től kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Kávé típusa: Mokasirs Oro

Pörkölés ideje: , Lejárat ideje: 2018.02 , Csomagolás: 1kg-os szelepes csomagolás
Ár: 9.900.- Ft/kg, Forgalmazó adatai


Paljoc:

Tesztalanyunk egységes, közepesen sötétre pörkölt, talán pici robusztát is tartalmazó klasszik blendként bukkant elő a zacskóból. Az elkészítés során toleránsnak mutatta magát gyakorlatilag minden téren, őrlést jokertől picit finomabbra véve /bár mivel az utóbbi időben szinte minden így működött, lehet, hogy már ez az új joker állás :-)/ szépen csapolható. Közepesen alacsony hőfokkal operálva rendre korrekt eszpresszókat húztam belőle, de jól tűrte a kilengéseket is, kicsit magasabb hő vagy hosszabb lefolyási idő sem nagyon zökkentette ki, stabilan hozta a formáját. Ez alatt egy korrekt, izgalmaktól de ugyanakkor hibáktól is mentes klasszik vonalat kell érteni, a maga jellemző és már oly sokszor leírt ízjegyeivel. Tipikusan az a blend, amit egy autentikus olasz kávézó teraszán oly elégedetten cuppogva fogyasztana bárki, de ez a miliő szinte szükséges is lenne az átlagon felüli élményhez. Tejes italban is megállja a helyét, ízlett. Koffein tartalma érezhető.

Kávégép: Catler ES9010 / Kávéőrlő: Catler CG8010
Pontszám: Krém: 4,5 / Íz, harmónia: 7 / Testesség: 4,5 / Ár-érték arány: 5 / Összpontszám: 21

 

Monyesz:

A minta közepes, nagyjából egyforma méretű babokból állt, találtam elég sok sérült, tört szemet. A pörkölés közepes, illetve annál egy árnyalattal sötétebb volt, a szemek matt fényűek. Illatuk nem volt jellegzetes. A hőfokot az előző minta beállításától kezdtem emelni, mert a crema közepes hőfokon elég világos volt, az ízek pedig nem jöttek. Sajnos hiába lépdeltem felfelé a hőfokkal, a crema színe javult, kivéve, hogy nálam a dupla adag 17.5-os dózisa ellenére a vége mindig kiszőkült. A crema mennyisége és állaga sem volt jobb a közepesnél. De ami a fontosabb, az ízekben nem tapasztaltam óriási változást a hőfok függvényében, egy darabig a mogyorós jelleg dominált, és csak cukorral adta ki magát egy kis szőlőmagvas fanyarság. Aztán a hő emelésével ez eltűnt, és maradt egy elég általános ízvilág, mogyorós, nugátos jelleggel. A testesség végig csak közepesnek volt mondható. Ízhibát nem találtam, ugyanakkor hiányérzet maradt bennem a teszt végére: csak ennyi lenne? Tejes italnak fogyasztható minden gond nélkül, de ott is csak egy átlagos szintet tudott hozni.

Kávégép: Gaggia Baby '80 / Kávéőrlő: Compak K6
Pontszám: Krém: 3 / Íz, harmónia: 6 / Testesség: 3 / Ár-érték arány: 5 / Összpontszám: 17

 

Parci:

Itt van ez a kávé, Mokasirs és arabica, megint. Szemre fénylő csokoládé, egészben és részben - ha a Win98 meglátná, már indulna is az automatikus töredezettségmentesítés. Illatra leginkább a csokoládés jegyek dominálnak, kóstolva pedig tömény étcsokoládé. Hú, biztos nem a forró csokis zacskóból csináltam az eszpresszót? Éberség! Tovább hangolva a csapolásokat, éles szemekkel, tűvé hegyezett fülekkel és ceruzával a papír fölött görnyedve intenzív ízvadászatba kezdünk. Oké, hogy csokoládés, de azon belül milyen? Kerek csokoládé? Szögletes csokoládé? Hosszú csokoládé? Esetleg rövid csokoládé, gömbölyű csokoládé, lapos csokoládé, tömör csokoládé, lyukas csokoládé, csomagolt csokoládé, meztelen csokoládé? Vagy egész csokoládé, megkezdett csokoládé, édes csokoládé, keserű csokoládé, csöves csokoládé, mogyorós csokoládé, tejcsokoládé, likőrös csokoládé, tavalyi csokoládé, idei csokoládé és minden olyan csokoládé, amit csak készítenek a világon? Igen. Ezek mind. És más semmi. A savak és az izgalmak elúsztak a pörköléssel, a keserűség Szküllája és Karübdisze között viszont roppant ügyesen lavírozott a mester. Örülünk. Annak ellenére, hogy a kávé tényleg annyira egyszerű, mint az egyszeregy, ugyanis még így is végtelenszer jobb, mint egy tetszőleges ízhibás (például keserű) társa.

Kávégép: Dalla Corte Mini/ Kávéőrlő: Mazzer Mini Electronic
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 6,5 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 4 / Összpontszám: 18,5

 

Lorien:

A minta szép, egészséges, tejcsokoládé árnyaltra pörkölt szemekből áll, egyik-másikon pici égésnyommal. Az átlagosnál 2-3 ricnivel finomabb őrlést kér, és hőtűrése igen jó, a magasabb tartományokban sem ég meg, a krém sötétedésén kívül sok egyebet nem változik - ízei tekintetében sem. Miután az optimális hőfok hamar megvan, amit a krém jelez, inkább a lefolyással érdemes variálni. Az egészen extrém hosszú csapolásokat is elbírja, így még a perc felettire sikerült ital is iható volt, miközben az ideális megoldás a 40 másodperc körüli csöpögősen meginduló risztrettó lett. A krémje mintázódik, mennyisége arabika blendhez mérten jónak mondható, állaga, olajossága kiváló, a csésze falára felkúszik, a cukrot rövid ideig, de tartja. Ízeiben nagyon nehezen nyílik meg, egy jól iható kakaós- csokoládés alapon kívül csak a legjobban sikerült risztrettókban sikerült elkapni némi mandulát, pörkölt mogyorót és a korty végén nagyon halvány gyümölcsös flashbacket. Egy kanálnyi barnacukor szintén jót tesz neki, felidéz egy kis marcipánosságot, és kikerekíti a csokoládés vonalat. Tejes italban is tetszett, de kiemelkedőt nem nyújtott. Koffeintartalma mérsékelt.

Kávégép: La Cimbali Domus Classic / Kávéőrlő: Mazzer Mini
Pontszám: Krém: 4,5 / Íz, harmónia: 6 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 5,5 / Összpontszám: 20

 

Weinmaker:

Közepes, nagyjából egyenletes pörkölésű kávébabok alkotják a mintát. Ez egy rendkívül toleráns blend, mind őrlés, mind pedig hőfok tekintetében. Nehéz elrontani, így kezdőknek is ideális választás lehet. Többféle őrlés, és hőfok beállítással is kipróbáltam, de eget rengető különbségeket nem mutatott. Lefolyása szép, a krém mennyisége és minősége nagyon jó, mintázódásra hajlamos, és rövid ideig a cukrot is tartja. Megkeverés után is szépen záródik és kitart a fogyasztás végéig. Ízében eléggé visszafogott. Gyakorlatilag a csokoládés ízen kívül egy kis nugátos, pörkölt magvas, mandulás aromát fedezhetünk fel a háttérben. Szerencsére hibák sincsenek, így összességében egy kellemesnek mondható blend benyomását kelti, mindenféle különleges izgalom nélkül. Testessége jó. Leginkább eszpresszónak fogyasztottam, de tejes italban is hozta az elvárható szintet.

Kávégép: Quick Mill 0650, Gaggia Classic PID / Kávéőrlő: Fiorenzato F64E / Víz: BWT Water&More Bestmax
Pontszám: Krém: 4,5 / Íz, harmónia: 6,5 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 5 / Összpontszám: 20

 

Név Krém Íz Test Ár Össz:
Paljoc 4,5 7 4,5 5 21
Monyesz 3 6 3 5 17
Parci 4 6,5 4 4 18,5
Lorien 4,5 6 4 5,5 20
Weinmaker 4,5 6,5 4 5 20

Mokasirs Oro szemeskávé teszt kávébabokMokasirs Oro szemeskávé teszt csapolásMokasirs Oro szemeskávé teszt kifolyás
Mokasirs Oro szemeskávé teszt shotMokasirs Oro szemeskávé teszt cukorMokasirs Oro szemeskávé teszt kapucsínó

Összegzés: Közepes pörkölésű kávészemek, melyek felületén olajkiválást nem lehet tapasztalni, viszont van jó pár töredezett kávébab. A legjobb eredmény érdekében átlagos őrlési beállítással, és közepes hőmérséklettel érdemes próbálkozni, bár nehéz mellé lőni, mert rendkívül toleráns, szinte elronthatatlan a kávé. A lefolyása szép, a krém vastagságával és minőségével sincs semmi baj, arabikához mértem jó, kitart a fogyasztás végéig. Ízében leginkább a csokoládé dominál, és azon belül is a csokoládé. Ha nagyon koncentrálunk, akkor egy kis pörköltmagvas, nugátos jegyeket is felfedezhetünk. Nem egy agyonkomplikált blend, viszont előnyére szóljon, hogy ízhibáktól is teljesen mentes, és összességében kellemes benyomást kelt. Legalábbis annak biztosan, aki szereti a klasszikus olasz vonalat. Leginkább eszpresszónak ajánljuk, de tejes italban is hozza a kötelező szintet.

 

Jellemzők
Pörkölés: közepesen sötét pörkölésű
Összetétel: 100% arabika
Ajánlott kávékészítési eszköz
Karos gép:
Automata:
Filter:
Ajánlott kávéital
Risztrettó:
Eszpresszó:
Tejes ital:

A teszthez használt kávégépet a Pasco Kft. biztosította. A legfinomabb kávé elkészítéséhez a BWT vízszűrő megoldásait ajánljuk.

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!