KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Black Sheep Ethiopia Chelba - egy Yirgacheffe a fekete báránytól

Black Sheep Ethiopia Chelba kávéteszt „Elsődleges célom az volt, hogy minőségi alapanyagot tudjak előállítani kávézóm számára! Jelenleg kávézómban, a Cut&Coffee-ban pörkölök, valamint BaristArt Barista iskolámban, Debrecenben. A jövőben pörkölőm kapni fog egy önálló teret. Hetente kétszer-háromszor dolgozom, attól függően, hogy hogyan kapunk megrendelést, bár már szintem minden nap folyik a labor munka. Mi nem az a pörkölő vagyunk, akik a polcról levéve a csomagolt kávét már postázzuk is, mindig frissen rendelésre készítjük el a tételeket. Magas minőségű csomagoló anyagot használunk, hogy az alapanyag minél hosszabb ideig megtartsa maximális minőségét, csomagolás előtt pedig átválogatjuk a szemeket, hogy tökéletes legyen a csomag tartalma. Missziónk az, hogy megismertessük kávézónkon keresztül, a vidéki emberekkel is a világosabb pörkölésű, újhullámos kávékat. Hiszünk abban, hogy az új hullám és a tradicionális olasz pörkölés megfér egymás mellett. Némely kávénkkal törekszünk a két irányzat között egy átmenetet képezni, ilyen például a Fekete Bárány Espresso Blendünk. Pörkölői tudásomat folyamatos önképzés mellett több Magyarországon pörkölő mestertől szereztem, a közel múltban pedig szerencsém volt Timur Dudkintól tanulni, akinél SCAE felsőfokú pörkölő vizsgát tettem.” A Black Sheep minőségének köszönhetően, önmagának generált egy országos jelenlétet, hiszen több felső kategóriás üzlet készít ma Fekete Bárányt az országban (Tóth Gábor, Black Sheep Micro Roastery) - tudtuk meg a forgalmazótól.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

A Black Sheep kávé forgalmazójától, Tóth Gábor-tól kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Black Sheep Ethiopia Chelba kávéteszt csomagolásKávé típusa: Black Sheep Ethiopia Chelba

Pörkölés ideje: 2016.05.20., Lejárat ideje: 2017.05.20. , Csomagolás: 200g-os szelepes csomagolás
Ár: 10.160.- Ft/kg (a 200g-os kiszerelés ára: 3100.-Ft/200g), Forgalmazó adatai


Paljoc:

 

Kávégép: Catler ES9010 / Kávéőrlő: Catler CG8010
Pontszám: Krém: / Íz, harmónia: / Testesség: / Ár-érték arány: / Összpontszám:

 

Monyesz:

Először is, pár szóban a kávé körítéséről: úgy érzem minden igényt kielégítő csomagolásban, és egy nagyon szépen elkészített, igényességre törekvést mutató kis brossúrával kaptam kézhez. Respect! Ezek után a kávéval szemben is magas minőségi elvárásaim voltak, szerencsére nem kellett csalódnom. A minta világos, egyenletes pörkölésű, hibátlan munka. Magas hőfokra állított,"sárkányos" géppel érdemes nekikezdeni, végül is egy igazi klasszikus arabikával állunk szemben. A darálást nem kellett túlfinomítani, az átlagosnál picivel finomabbat igényelt, és nem kellett a teszt ideje alatt változtatni rajta. A szimpla szűrőben 10g, a duplában 18g-mal adott jó eredményt. A lefolyás az első három napban szép egyenletesnek volt mondható, aztán kezdett el kicsit rángatni, jelezve, hogy a 25 dekás csomagolás egy ilyen kávé esetén nagyon is helyénvaló. A crema mennyisége megfelelő volt, kevergetés után azonban elvékonyodott, épp hogy záródott, színe világosabb árnyalatú az átlagosnál. Ami fontos, ízeiben ez az egyik legjobb etióp kávé volt, amit valaha kóstoltam: friss citrusos, bogyós gyümölcsös, az aszalt sárgabarack és szilva keverékével, mely főleg egy kevés barna cukorral domborodott ki igazán. Kiválónak bizonyult kapucsínónak, sőt egy adagot még csepegtetőssel is elkészítettem, és úgy is igen jó volt. A testességre sem lehet panasz, így összességében ez egy igen kiváló anyag, melyet kóstolásra ajánlok!

Kávégép: Gaggia Baby '80 / Kávéőrlő: Compak K6
Pontszám: Krém: 3 / Íz, harmónia: 8 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 8 / Összpontszám: 23

 

Parci:

Black Sheep Ethiopia Chelba. Mosott alapanyag közel 2000 méter magasságból. Friss és világos pörkölés, azaz babjainknak nem csak elszenesedett hulláját kapjuk, remélhetőleg lesznek savak és gyümölcsök is a csészében. Újhullámos pörköléshez képest ugyanakkor egész sötétek a szemek, remélhetőleg nem csak savak lesznek a csészében és a gyümölcs sem csak citrom. Lássunk munkához! Az első benyomás pozitív, homogén pörkölés, ép szemek, remek illat: szárított és sült paradicsom, sült paprika, ha valamire asszociálni kell, de nem kell. Kóstolva aztán eltűnnek a zöldségek és - ha jól elkapjuk a fonalat - megjelenik az érett, édes grapefruit. Ehhez a szokásos 18 gramm helyett 19 került a darálóba, a lefolyást picit lassítottuk, az elkészített ital inkább szűk duplányi volt csak és hőt is bőséggel kapott (PID=93 fok, ami az "Arabica-tartomány" felső harmada, de nem a teteje). Az igazsághoz persze az is hozzátartozik, hogy jópár csapolás gyengébben sikerült az optimális beállítások mellett is. Egyrészt a kávé viszonylag gyorsan öregedett, a teszthét végére érezhetően veszített frissességéből. Másrészt, csak a tökéletes lefolyások (igazából kioldódások) adtak pazar végeredményt - ilyenkor viszont az állunk a földön csattant, pedig jópár hasonló stílusú kávéval volt már dolgunk. Krémbombának ne vegyük meg. A műfajon belül egyébként teljesen átlagos a crema mennyisége, de a füsthöz és robusztához (esetleg monsooned malabarhoz) szokott szemnek fájdalmas látvány (a hiánya). Cappuccinónak pazar, mert hát eszpresszónak is az, akkor meg nagy baj nem lehet, de - ha szabad ilyet mondani - kár elrontani a tejjel. Ez a kávé a maga töménységében zenél igazán, minden más segédeszköz csak tompítja igazi énjét. Hú, de jó teszthét volt!

Kávégép: Dalla Corte Mini/ Kávéőrlő: Mazzer Mini Electronic
Pontszám: Krém: 3 / Íz, harmónia: 8 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 7 / Összpontszám: 22

 

Lorien:

Debrecenbe kéne menni, na de most nem pulykakas, hanem a fekete bárány miatt. Eheti tesztmintánk ugyanis Black Sheep néven érkezett, és szerencsére nevével ellentétben a fekete nem a pörkölést jelzi. Mert a szép, egészséges szemek közepesre pörköltek, igaz nem teljesen egyenletesen, de nem kell megijedni, az átlagosnál picit sötétebb babok éppen egyensúlyt hoznak az erőbe. Könnyű elkészíteni, jokernél valamivel durvább őrlést és a közepes, esetleg arabikásan átlagos, magas hőtartományt kell becélozni, de ha nem találunk bele, akkor sem történik baj, az alapanyag elviseli és legfeljebb egy másik arcával is megmutatkozik. Így például az extrém hosszú lefolyású risztrettó is nagyon finom volt, de amikor azt próbáltam kiismeri, hogy bírja a hőterhelést, akkor egészen sárkányosan forró gépet szintén tolerált. Ekkor ugyan már grépfrútosan vagy akár tonikosan kesernyésbe mehetett a korty vége, de még így is tetszett, még ha nem is ez legjobb formája. A testessége nem az erőssége, de ez műfaji jellegzetesség, itt a friss, gyümölcsös, könnyed ízeket szeretjük, és ezek mind adottak. Egyedül a krémjével voltam kissé elégedetlen, a szélesebb csészékben meg-megvillant a kávé alatta, és kevergetés után már csak ködszerűen zárt vissza. A cukorpróba tehát felejtős, noha egyébként az állaga jó, a csésze falára felhúz az a kevés, ami van. Cupping jegyei: eper, alma, citrus – írja a csomagoláson a tájékoztató: ezek meg is vannak, körülbelül “ebben a sorrendben”, citrusokból leginkább a narancs – és magasabb hőfokon – a grépfrút. Van azért ezen kívül is, különösen a szélső (alacsonyabb és magasabb) hőmérsékleteken jellemző a kakaó és a csokoládé. Ezen kívül feljegyeztem mandulát, virágos-nektáros és vajas kekszes jegyeket, továbbá a korty végén egy kis mokkás beütés is feljöhet. Tejes ital alapjául szintén kiváló.

Kávégép: La Cimbali Domus Classic / Kávéőrlő: Mazzer Mini
Pontszám: Krém: 2,5 / Íz, harmónia: 8 / Testesség: 3,5 / Ár-érték arány: 8 / Összpontszám:22

 

Weinmaker:

Rendkívül esztétikus, igényes csomagolásban érkezett a Fekete Bárány etióp kávéja. Illata is pazar volt bontáskor. A kávészemek az újhullámos pörköléshez képest picit sötétebb vonalon mozogtak, de szép egységes, egészséges babok alkották a mintát. Az őrlési beállítás a joker fokozat környékén mozgott, míg a hőmérséklettel a felsőbb tartományba mozdultam el. Továbbá az átlagos mennyiséghez képest némi túladagolásra is szükség volt a legjobb eredmény eléréséhez. A lefolyás szép, és mintázódásra hajlamos, viszont a crema elég vékony, és megkeverés után éppenhogy záródik (vagy nem), de az ilyen típusú kávéknál ez mondhatni természetes. Szerencsére az íz bőségesen kárpótol az előzmények miatt. A csokoládé mellett az eper, citrus, virágos aromák jönnek szépen, némi nektáros édesség kíséretében. Magasabb hőfokon a citrus grépfruittá avanzsál, de úgy is finom, bár ekkor már megjelenik egy pici tonikos kesernye is. Érdemes játszani a hőfokkal, hogy kinek melyik ízkombináció jön be. Testessége jó. Nagyon finom risztrettókat és eszpresszókat fogyasztottam el a teszhét folyamán, és külön kiemelném, hogy tejes italnak is kiváló alapanyag. Összességében nagyon jó benyomást tett rám a Black Sheep mikropörkölő és remélhetőleg másik kávéját is kóstolhatjuk majd a jövőben.

Kávégép: Quick Mill 0650, Gaggia Classic PID / Kávéőrlő: Fiorenzato F64E / Víz: BWT Water&More Bestmax
Pontszám: Krém: 3 / Íz, harmónia: 8 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 9 / Összpontszám: 24

 

Név Krém Íz Test Ár Össz:
Paljoc - - - - -
Monyesz 3 8 4 8 23
Parci 3 8 4 7 22
Lorien 2,5 8 3,5 8 22
Weinmaker 3 8 4 9 24

Black Sheep Ethiopia Chelba kávéteszt kávébabokBlack Sheep Ethiopia Chelba kávéteszt kifolyás
Black Sheep Ethiopia Chelba kávéteszt csapolásBlack Sheep Ethiopia Chelba kávéteszt eszpresszó

Összegzés: Minőségi, letisztult, igényes csomagolásban érkezett a Black Sheep kávépörkölő tesztkávéja. Közepes pörkölésű, szép, egészséges kávébabok alkotják a kapott mintát. A legjobb eredmény érdekében az őrlőt a joker fokozat környékén, a normál, vagy lassabb lefolyást megcélozva érdemes beállítani. Hőfok tekintetében a magasabb régióban érdemes keresgélni, és játszani a hőmérséklettel, hogy kinek mi tetszik, hiszen a kávé más-más arcát mutatja a hőmérséklet változtatásával. A lefolyás szép, a krém szépen mintázodik, vastagsága átlagos. A cukrot nem tartja, de ez nem is elvárás ebben a kategóriában. Ízében szépen hozza a csomagoláson feltüntetett ízjegyeket, miszerint: eper, alma, citrus aromákat érezhetünk, de emellett felfedezhetünk virágos-nektáros, kekszes aromákat is. A testesség szintén rendben van. Nagyszerű risztrettókat és eszpresszókat készíthetünk belőle, de kiválóan vizsgázott tejes italok alapjaként is. Érdemes megkóstolni.

 

Jellemzők
Pörkölés: közepesen sötét pörkölésű
Összetétel: 100% arabika
Ajánlott kávékészítési eszköz
Karos gép:
Automata:
Filter:
Ajánlott kávéital
Risztrettó:
Eszpresszó:
Tejes ital:

A teszthez használt kávégépet a Pasco Kft. biztosította. A legfinomabb kávé elkészítéséhez a BWT vízszűrő megoldásait ajánljuk.

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!