KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Red Baggies Ethiopian Yirgacheffe GR1 natural - nagyot szólt a piros rövidnadrág

Red Baggies Ethiopian Yirgacheffe GR1 Natural kávéteszt Red Baggies: az elnevezés Piros Rövidnadrágot akar jelenteni, ami még bartender koromból maradt, amikor is az utolsó, két évemet egy ilyen nadrágban dolgoztam le. Miért? Poénból, mert nem szeretek beállni a sorba. Persze kaptam a megjegyzéseket a kollégáktól, de az ilyesmi sosem zavart (mindenki más valami sötét cuccban tolta). Azon kívül, meg amikor elhatároztam, hogy szeretnék saját márkát, nem akartam semmilyen hangzatos olasz nevet kitalálni, mert szerintem nekik kevésbé van közük a mai kávés trendhez, meg amúgy is tele van a piac az ilyen nevekkel. Nekem a kávé élvezete a fontos és nem az, hogy mi a márkája, de mivel kellett egy név így lett Red Baggies. Sokszor voltam versenyző barista versenyeken, és idővel a legfőbb gondom a megfelelő kávé és pörkölés lett, mivel Magyarországon nagyon gyorsan fejlődött a versenyzés és ami vele jár. Nagyon sokat köszönhetek a Semiramisnak, akik elindítottak ezen a pályán 2007-ben. Mint versenyző voltam pár megmérettetésen, kaptam mindenféle okleveleket és elismeréseket, de a legjobb eredményem az volt, hogy kétszer megnyertem a Magyar Brewers Cup versenyt, és a Világbajnokságon a számomra, és mindenki máséra is akkor a nagyon meglepő 5. helyezést értem el. Igazából itt kezdtem el érdeklődni a világos pörkölésű kávé iránt, ugyanis addig csak cappuccinot ittam leginkább. Az alapanyagokat manapság leginkább a Mare Terra spanyol cégtől szerzem be. A Red Baggies alapanyagból készül a Nitro Coffee is. Továbbra is jó kapcsolatot ápolok a Semiramissal, részt veszek rendezvényeken, és oktatok is náluk. Továbbá saját barista iskolámban tevékenykedek a Finlandia Mixer Iskola keretein belül - tudtuk meg a forgalmazótól - tudtuk meg a forgalmazótól.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

A Red Baggies kávé forgalmazójától, Gál Miklós-tól kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Red Baggies Ethiopian Yirgacheffe GR1 Natural kávéteszt csomagolásKávé típusa: Red Baggies Ethiopian Yirgacheffe GR1 Natural

Pörkölés ideje: 2016.05.24., Lejárat ideje: . , Csomagolás: 250g-os szelep nélküli csomagolás
Ár: 8.000.- Ft/kg (a 250g-os kiszerelés 3000.-Ft), Forgalmazó adatai


Paljoc:

 

Kávégép: Catler ES9010 / Kávéőrlő: Catler CG8010
Pontszám: Krém: / Íz, harmónia: / Testesség: / Ár-érték arány: / Összpontszám:

 

Monyesz:

Egy másik yirga, és ez is jó! Mármint ízre. Mert a bontáskori illatát egyenesen penetránsként tudnám jellemezni. Jól beazonosíthatóan az élesztő illata csapta meg az orrom a zárószalag feltépésekor. Szerencsére a napok teltével ez az illat visszaszorult, és helyébe az eper illata lépett. Ez az ízben is dominánsan jelentkezett a málnával karöltve, mellette a citrus és a virágos, nektáros ízek jöttek elő. Kevés cukorral próbálkozva a citrusosság került inkább előtérbe. Ez a világos pörkölés a maximális hőfok mellett hozott jó eredményt, a crema mennyisége, állaga átlag - és az előző minta - feletti volt. A testességre sem lehetett panasz, az ízek harmonikusan simultak egymáshoz. A citrusos íz nagyon jól illett a tejes italokhoz, első osztályú kapucsínó alapanyag ez a minta. A lefolyás szép egyenletes volt, ez a kávé jobban kezelhetőnek bizonyult az előzőnél. Ezt is kiemelkedőnek minősítem, egy kóstolás erejéig mindenkinek ajánlom!

Kávégép: Gaggia Baby '80 / Kávéőrlő: Compak K6
Pontszám: Krém: 3,5 / Íz, harmónia: 9 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 8 / Összpontszám: 24,5

 

Parci:

A nyári szünetet megelőző utolsó előtti mintánk a Red Baggies mikroperkelde üzeméből érkezett frissiben. Yirgacheffe régió, 1700-2000 méter, száraz feldolgozású arabica Harar variáns. A csomagolás szerint érett gyümölcsökre, cseresznyére, málnára, szederre számítsunk aromájában. Sajnos ezeket a jegyeket nem sikerült azonosítani, de erről becsszóra nem mi tehetünk, a bódítóan tömény, fantasztikus eperillat ugyanis mindent felülírt. Ha külön pontoznánk az illatot 0-tól 10-ig, 14-et kapna. Á, nem is érdemes megdarálni és elkészíteni, meg kell tartani így és minden reggel három nagyot szippantani belőle, már úgy megéri! Ennél jobb úgy sem lesz ízében... ...és sajnos tényleg nem. A pörkölés szép homogén, az alapanyag szemre pazar, minden egyben van és természetesen az elkészült italra sem lehet komolyan panaszkodni. Kicsit azonban igen: érzésünk szerint egy nagyon kihegyezett, világos pörkölésről van szó, ami, ha tökéletesen készül el, akkor intenzíven gyümölcsös. Érett gyümölcsös. No, nekünk ez utóbbival gyűlt meg a bajunk, bármilyen beállítással is próbálkoztunk, a végeredmény sokkal inkább éretlen gyümölcsöket villantott. Igen, az ideálisnál savanykásabb kávét kaptunk. Ami persze ezzel együtt komoly anyag, hiszen már egy cappuccino tejhabjának saját édessége is elég volt ahhoz, hogy átbillentse könnyen szerethetőbe. Ott az sem volt zavaró, hogy a kávé amúgy elég gyorsan veszített frissességéből, a csapolások a bontás után egy-két nappal már elvadultak. Úgy hangzik, mintha elégedetlenek lennénk, pedig a kávé remek. Szívesen megnéznénk egy hangyányit sötétebb pörköléssel, úgy talán az otthon jellemző gépparkkal is könnyebben érnénk el szerethetőbb végeredményt.

Kávégép: Dalla Corte Mini/ Kávéőrlő: Mazzer Mini Electronic
Pontszám: Krém: 3 / Íz, harmónia: 7 / Testesség: 3 / Ár-érték arány: 8 / Összpontszám: 21

 

Lorien:

Igazán el vagyunk kényeztetve, Yirga után Yirga, ezúttal a Red Baggies-től. A csomag bontásakor majd’ megzavarodtam, annyira intenzív tutti-frutti illat áradt a zacskóból, őrlés után pedig még inkább fokozódott az orgia. A szemek épek, egészségesek, a pörkölés közepes, az előző mintánál egy árnyalattal világosabb, a babok tejcsokoládéra emlékeztető árnyalatban pompáznak. Őrlés joker környékén, és magas, de nem túl forró, arabikás tartományban érdemes a hőfokot keresgélni és kísérletezni, mert rosszat szinte lehetetlen kifogni belőle. Kell a magas dózis, nálam 21.5 grammot is elnyelt a dupla szűrő. Lefolyása szép, egyenletes, nekem a vékony, picivel a tankönyvinél hosszabb idejű csapolások tetszettek jobban. Krémje műfajilag alapvetően kevés, nem kell tehát se bálnát, se cukrot, se mást a tetejére elhelyezni, nem erre való, de az állaga igencsak jó, az a kevés, ami összejön, szépen felkúszik a csésze falára. Megvan a krémgyűrű, még ha oly vékonyan is. Kavarás után azért összeáll, és épp csak kitart a fogyasztás végéig. Na és akkor az ízek. A csomagoláson nagyon részletesen feltüntették, mire számítsunk, ami annyiban talán rossz is, hogy az ember figyelme önkéntelenül is ezekre koncentrálódik. De közülük szépen mindent be lehetett azonosítani, és külön öröm, ha valamit ezen felül nyakon csípünk. Az illatokból általában nagyon kevésre lehet a végeredményt tekintve következtetni, de most sok minden visszaköszönt. Bontás után főként a cseresznye és a málna voltak különösen dominánsak, majd néhány nap után gyümölcs fronton inkább a szeder és egyéb erdei gyümölcsök szerepeltek jobban. Feljegyeztem mellettük nektáros-mézes, vajas, illetve halvány marcipános és csokoládés jegyeket is. Tejes italban, főleg kapucsínóban szintén kiemelkedőt nyújtott, noha inkább eszpresszóként kortyolgattam, lehetőleg dupla dózisban. A szokásosnál is hamarabb elfogyott, kellene még.

Kávégép: La Cimbali Domus Classic / Kávéőrlő: Mazzer Mini
Pontszám: Krém: 3 / Íz, harmónia: 8,5 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 8,5 / Összpontszám: 24

 

Weinmaker:

Szép, direkt a Kávékorzós tesztre nyomtatott etikettes zacskóban érkezett a minta. Illata valami fantasztikus volt bontás után. Még a gyerkőceim is mondták, hogy hadd szagolják meg újra. A babok egyenletes tejcsokoládé színűre pörköltek. Világosabb egy picit, mint az előzőleg tesztelt minta. A szemek szépek, és egészségesek. Túl sokat nem variáltam, hanem egyből az előző őrlő és hőfok beállítással indultam neki a tesztnek. Nem is lőttem mellé, mert a joker fokozat környékén és az átlagosnál magasabb hőfokon szépen muzsikált. A lefolyást lassú, egérfarkasra lőttem be. Amivel még érdemes játszani az az olasz stílusú kávékhoz képest magasabb dózis, de aki gyakran kóstol single origin kávét annak szinte mondanom sem kell. A krém vastagsága átlagos, viszont állaga és olajossága nagyon jó, kitart a fogyasztás végéig. Ízek terén pedig igencsak jeleskedik. Friss málna, eper és bogyós gyümölcsök dominálnak, de mellettük szépen feltűnnek virágos-nektáros, kekszes, csokoládés ízjegyek. Nekem nagyon bejött ez a kávé. Szuper eszpresszókat készítettem belőle, de nagyot szólt tejes ital alapjaként is. Testessége jó. Nagyon gyorsan elfogyott, szívesen ittam. Yirga rajongók ha tehetik, kóstolják meg.

Kávégép: Quick Mill 0650, Gaggia Classic PID / Kávéőrlő: Fiorenzato F64E / Víz: BWT Water&More Bestmax
Pontszám: Krém: 3,5 / Íz, harmónia: 9 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 9 / Összpontszám: 25,5

 

Név Krém Íz Test Ár Össz:
Paljoc - - - - -
Monyesz 3,5 9 4 8 24,5
Parci 3 7 3 8 21
Lorien 3 8,5 4 8,5 24
Weinmaker 3,5 9 4 9 25,5

Red Baggies Ethiopian Yirgacheffe GR1 Natural kávéteszt kávébabokRed Baggies Ethiopian Yirgacheffe GR1 Natural kávéteszt kifolyásRed Baggies Ethiopian Yirgacheffe GR1 Natural kávéteszt csapolás
Red Baggies Ethiopian Yirgacheffe GR1 Natural kávéteszt eszpresszóRed Baggies Ethiopian Yirgacheffe GR1 Natural kávéteszt tej

Összegzés: A Red Baggies mintája kulturált papírzacskóban érkezett. A kávébabok egészségesek, töredezett szem nem található. A pörkölési szintje közepes, és egyenletesnek mondható. Bontáskor intenzív tutti-frutti és eper illat szabadul ki a zacskóból. A legjobb eredmény érdekében a darálót úgy állítsuk be, hogy lassan meginduló, vékony csapolást kapjunk. Ez nagyjából joker állás környékén található. Hőfok tekintetében a magasabb, arabikás tartományban érdemes keresgélni. A túl magas hőfokot könnyű észrevenni, mert égett ízek jelennek meg. Adagolás tekintetében a magasabb dózis jótékonyan hat az összképre. A krém mennyisége átlagos, minősége jó, mintázódásra hajlamos. Állaga és olajossága is rendben van, megkeverés után záródik, és kitart a fogyasztás végéig. Ízében friss málna, eper, bogyós gyümölcsök egészülnek ki nektáros-virágos, marcipános, csokoládés aromákkal. Testessége jó. Ajánljuk eszpresszónak, de tejes italok alapjaként is kiemelkedőt nyújt. Érdemes megkóstolni!

 

Jellemzők
Pörkölés: közepes pörkölésű
Összetétel: 100% arabika
Ajánlott kávékészítési eszköz
Karos gép:
Automata:
Filter:
Ajánlott kávéital
Risztrettó:
Eszpresszó:
Tejes ital:

A teszthez használt kávégépet a Pasco Kft. biztosította. A legfinomabb kávé elkészítéséhez a BWT vízszűrő megoldásait ajánljuk.

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!