KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Miscela D'oro Espresso Natura - a bio szférában is van élet

Miscela D'oro Espresso Natura szemeskávé teszt Az Urbano család vállalkozása 1946-ban kezdte meg a működését Messina város központjában, ahol a cég alapítója Unberto, feleségével Emanuelával kezdte el a kávé pörkölését kis mennyiségben. Az alapvető irányelv az volt, hogy aprólékos válogatással a legjobb minőségű zöld kávét összeválogatva pörköljék, mindig a kornak megfelelő legmodernebb berendezések használatával. Ezáltal folyamatosan tudták növelni cégük eladási volumenét. A pörkölő üzem 2003-ban költözött a mai területére. 2006-ban a vállalat úgy döntött, hogy gyökeresen megváltoztatja a róla kialakult képet, és Oliviero Toscani vezetésével újításokat vezettek be, hogy megértessék a cég filozófiáját, eleganciáját, egyszerűségét a világ minden táján. A Miscela d’Oro egy professzionális pörkölő, aki elkötelezetten harcol a magas minőségért, ezért nevezi a mai napig magát mérte ellenére is kézműves pörkölőnek, melyet szlogenjük is tükröz: Torrefattori dal 1946. Az Espresso Natura kilós kiszerelésű kávénk 50%prémium arabika és 50% prémium robuszta keveréke. Kiválóan alkalmas eszpresszó technológiával készült italok elkészítéséhez. Fair Trade és Bio minősítésekkel rendelkező termék - tudtuk meg a forgalmazótól.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

A Miscela D'oro kávék hazai forgalmazójától, a Galéria-Café Kft.-től kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Miscela D'oro Espresso Natura szemeskávé teszt csomagolásKávé típusa: Miscela D'oro Espresso Natura

Pörkölés ideje: 2016.05.18., Lejárat ideje: . , Csomagolás: 1kg-os szelepes csomagolás
Ár: 9.270.- Ft/kg, Forgalmazó adatai


Paljoc:

Szezon indító mintánk sötétre, de nem olajosra pörkölt változatos formájú és méretű szemekből állt, néhány csücske megégett, de ebbe a klasszik stílusba még belefér ennyi. Őrlő jokertől talán egy nagyon picit finomabb irányba tekerve adja az optimumot. Törekedjünk a normál, 25 mp körüli lefolyásra, a nagyon csepegős, szaggatós extrakció nem állt túl jól ennek a blendnek, ott éreztem egy kesernyésebb vonalat. Vége szőkülésre hajlamosnak mutatkozott, de a lefolyás szögegyenes maradt. Hőfokot bírja, valószínűleg magas arabika tartalmának köszönhetően klasszik létére 92 fok fölé is elmerészkedtem, de nem égett meg, erre nem annyira kényes. Crema nem túl vastag, de szép, finom mintázódást mutatott. Ha tartjuk a fentebb említett normál lefolyást egy nagyon jó természetes édességű, brutális mandula ízzel ajándékoz bennünket az ital, kakaóporos fanyarsággal fűszerezve. Cukorral és anélkül egyaránt ízlett és tejes italon keresztül is jól megmutatta magát. Koffein tartalma érezhető, de nem extra mértékű. Testessége jó, az említett mandulás íz hosszan cseng a nyelven.

Kávégép: Catler ES9010 / Kávéőrlő: Catler CG8010
Pontszám: Krém: 3,5 / Íz, harmónia: 7,5 / Testesség: 4,5 / Ár-érték arány: 6,5 / Összpontszám: 22

 

Monyesz:

A pörkölés a közepesnél erősebb, a szemek éltérő méretűek, fényesek, enyhén füstös illatúak voltak. Nem tudom mikori pörkölés lehetett, de a végig szabályos lefolyást szinte lehetetlen volt elérni, vagy szőkült vagy rángatott. Szerencsére ez egy klasszikus jellegű keverék, a crema noha nem vastag, csak átlagos, így is kitart a fogyasztás végéig. Ízre egy igazi bolondbiztos kávé jegyeit hordozza különösebb meglepetések nélkül, elsősorban a csonthéjasok, mandula, mogyoró ízjegyeit, mellette visszafogottan csokoládés jellegű. Visszafogott édességű, savakat nem mutat. Utóíze hosszan tartott, ugyanakkor a sötétebb pörkölés itt már kiérződött, egy visszafogott, de jól beazonosítható füstös, kesernyés íz formájában. Ennek ellenére egy kevés barna cukorral élvezhető ital készíthető belőle, mely tejes italok alapjaként is megállja a helyét, esetleg egy sütemény mellé is kellemes lehet. Röviden, a szőkülés kezdetéig érdemes engedni, ezzel ugyan rövidebb kávét fogyaszthatunk, de nekem így ízlett igazán.

Kávégép: Gaggia Baby '80 / Kávéőrlő: Compak K6
Pontszám: Krém: 3 / Íz, harmónia: 6 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 6 / Összpontszám: 19

 

Parci:

Itt van ősz, itt van újra. Hogy szép lesz-e, kávéológiai értelemben, majd elválik. A szezon első mintája mindenesetre megadta az alaphangot... Teljesen homogén, sötétbarna, mattan fénylő blend van terítéken, szó szerint is, mert a kisfiam is kezelésbe vette. A szemeket a szőnyegről szedegetve azonnal érződik, hogy nem lesz újhullám-lovaglás, a megcélzott miliő egy pálya menti Autogrill, egy fáradt, ordító gyerekkel. ... jaj, elbambultam... szóval Autogrill, olasz bár kávé, hömpölygő crema, igen, ez lesz az! Illatában is füst és dohány, egy világos pörkölésekkel terhelt nyár után tulajdonképpen alig várom, hogy mi sül ki belőle. Szerencsére nem a szokásos, mert hogy ezt a műfajt ezen a szinten sajnos az elvárhatónál jóval kevesebben művelik. Vagy legalábbis ritka vendég a minták között. A robuszta jelenléte ellenére sem érdemes teljesen lemenni a vízhőfokkal, itt a jellemző minimum +4 fok vált be végül, picit lassított lefolyással, így erősen nugátos, csokoládés, enyhén füstös és csak picit gejl végeredményben volt részünk. Ez utóbbit érdemes kontextusba helyezni: a legtöbb robusztás blendnél ez zavaró méreteket ölt, itt nem ez történt, abszolút jó ivású kávé lett a jutalmunk. Könnyű elkészíteni és könnyen csúszik. Ha a klasszikus irányzat minden képviselője hozná legalább ezt a szintet, az újhullám talán még évtizedeket váratott volna magára. Ajánlott, és mindenféle italként megállja a helyét. Na jó, Americanóként nem... na de mi az, ami igen?

Kávégép: Dalla Corte Mini/ Kávéőrlő: Mazzer Mini Electronic
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 7 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 6 / Összpontszám: 21

 

Lorien:

Sötétbe hajló, közel egységes pörkölésű, fényesen csillogó, ép szemek. Kisebb mennyiségű robusztát is vélek felfedezni benne. A jokernél épp egy fokkal finomabb őrlést kíván, és az átlagosnál kicsit alacsonyabb hőfokkal érdemes készíteni, noha a magasabb hőtartományban sem büntet, csak lentebb sokkal, de sokkal finomabb. A lefolyása alapvetően rendben van, csöpögve megindulva, majd méltóságteljesen, szinte olajfestékszerűen sűrűn hömpölyög a csészébe. A csapolás utolsó harmadában hajlamos a szőkülésre. A krém mennyisége bőséges, jól mintázódik. Állaga és szerkezete kiváló, felkúszik a csésze falára, a cukrot megtartja. Igen jóféle, klasszikus talján ízvilággal kényeztet, a korty diósan és fanyarkásan indít, amelyet a szinte bársonyos csokoládé hamar megszelídíti, de egyébként szépen kiérezhetők az édeskés-vaníliás fűszeres, pörkölt magvas, mandulás, marcipános jegyek is. Utóízében enyhén füstös, mokkás. Habár a természetes édessége teljesen elegendő, nagyon jól áll neki egy – de nem több – mokkáskanálnyi cukor, ami a desszertkávés jellegét még jobban kiemeli, és még egy kis aszalt szilvás beütést is felhoz, mintha csak egy aszalt szilvával töltött csokoládés marcipánkockát majszolnánk. Tejes italban szintén jól vizsgázott, nagyon jó kapucsínót, macchiátót készíthetünk belőle. Koffeintartalmát nem éreztem magasnak.

Kávégép: La Cimbali Domus Classic / Kávéőrlő: Mazzer Mini
Pontszám: Krém: 5 / Íz, harmónia: 7,5 / Testesség: 4,5 / Ár-érték arány: 7 / Összpontszám: 24

 

Weinmaker:

Sötétre pörkölt kávébabok jellemzik a mintát, de még olajkiválás nem volt tapasztalható. A szemek vegyes méretűek, nem töredezettek. Az őrlőt a joker szinttől egy picit finomabbra kellett hangolni, így szép egyenes lefolyást kaptam. A lefolyás szép, a crema mennyisége jó, bár a vége felé hajlamos némi szőkülésre. Mintázódásra hajlamos, állaga, olajossága jó, a cukrot süppedősen nyeli el, és kitart a fogyasztás végéig. Hőfok tekintetében az átlagos, vagy az alatti tartományt célszerű megcélozni, nekem ott volt a legfinomabb. Igazán toleráns keverék, mert nehéz elrontani az elkészítését, így kezdőknek is ideális választás lehet. Ízében lágy csokoládé, mandula, dió, nugátos, vaníliás jegyek dominálnak, mondhatni klasszikus olasz stílus. Összességében nagyon szépen összerakott, kellemes blend, melynek nagyon jó a természetes édessége, így cukor nélkül is finom. A robuszta egyáltalán nem bántó benne, szépen belesimul az összképbe. Testessége jó. Utóízében pici füstösség felfedezhető, de nem bántó. Tejes italban is nagyon jól szerepelt nálam, finom kapucsínókat készítettem belőle.

Kávégép: Quick Mill 0650, Gaggia Classic PID / Kávéőrlő: Fiorenzato F64E / Víz: BWT Water&More Bestmax
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 7,5 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 7 / Összpontszám: 22,5

 

Név Krém Íz Test Ár Össz:
Paljoc 3,5 7,5 4,5 6,5 22
Monyesz 3 6 4 6 19
Parci 4 7 4 6 21
Lorien 5 7,5 4,5 7 24
Weinmaker 4 7,5 4 7 22,5

Miscela D'oro Espresso Natura szemeskávé teszt kávébabokMiscela D'oro Espresso Natura szemeskávé teszt kifolyásMiscela D'oro Espresso Natura szemeskávé teszt csapolás
Miscela D'oro Espresso Natura szemeskávé teszt krémMiscela D'oro Espresso Natura szemeskávé teszt cukorMiscela D'oro Espresso Natura szemeskávé teszt csésze

Összegzés: Változatos méretű, egészséges, sötétre pörkölt kávébabok jellemzik a mintát. Olajkiválás még nem tapasztalható. A legjobb eredmény érdekében az átlagosnál egy picit finomabbra érdemes állítani az őrlőt. Hőfok tekintetében pedig az átlagos, vagy az alatti tartomány a nyerő. Ettől függetlenül magasabb hőfokon sem büntet, csak kevésbé finom. A lefolyás szép, a krém mennyisége bőséges, állaga és olajossága nagyon jó, a cukrot szépen, süppedősen nyeli el. Mintázódásra hajlamos és kitart a fogyasztás végéig. Ízében a klasszikus olasz stílus köszön vissza, de talán úgy fogalmaznék, hogy cizelláltabb formában. A csoki bársonyos, lágy, mellette pörkölt magvas (diós, mogyorós) aromák, mandula és vaníliás fűszeresség jellemzi. A természetes édessége nagyon jó, így akár cukor nélkül is simán fogyasztható. Testessége jó, utóízében mokkás és halvány füstösség jellemzi. Koffeintartalma érezhető, de nem vészes. Igazi mindenesnek nevezhető, mivel nem csak eszpresszónak vált be, de szépen muzsikált tejes ital alapjaként is. Kezdőknek is ideális, mivel nagyon toleráns blend, érdemes kipróbálni a műfaj kedvelőinek!

 

Jellemzők
Pörkölés: sötét pörkölésű
Összetétel: 50% arabika - 50% robuszta
Ajánlott kávékészítési eszköz
Karos gép:
Automata:
Filter:
Ajánlott kávéital
Risztrettó:
Eszpresszó:
Tejes ital:

A teszthez használt kávégépet a Pasco Kft. biztosította. A legfinomabb kávé elkészítéséhez a BWT vízszűrő megoldásait ajánljuk.

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!