KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

A kávé szüretelése

KávészüretA legtöbb termény esetében a szüret időpontjának megválasztása rendkívül fontos. Szakértők sora vizsgálja, hogy mikor jön el az a pont, mikor a gyümölcs a legtöbb ízt adja, nem éretlen és nem is túlérett. A kávécseresznye esetében is pont így van. Az éppen tökéletesen érett cseresznyékből kikerülő kávébabból lesz a legnagyobb eséllyel jó kávé.


A kávécserje egyik különös jellemzője, hogy a szemek nem egyszerre érnek, hanem több ütemben. Az egymás mellé ültetett borkrok sem teljesen azonos ütemben érnek be. E miatt a legtökéletesebb szüret az, amikor több ütemben visszatérnek az egyes bokrokhoz és kézi erővel szedik, szemenként.

A kávészüret időtartama 3-4 hónap, mivel több szakaszban történik, ahogy a gyümölcsök folyamatosan érnek. Ennek a csúcsidőszaka – amikor a gyümölcs a legoptimálisabb állapotban van a leszedéshez – 1-2 hónap.
 

A jó minőségű arabica kávék esetében az egyik legnagyobb kihívás a farmerek számára maga az ültetvény földrajzi adottsága, azaz a terepviszonyok. Az arabica kávé ültetvények ugyanis legtöbbször nagy tengerszint feletti magasságokban, hegyek oldalán helyezkednek el. A kávécserjék megközelíthetősége és a lejtős terep miatt legtöbbször csak kézi erővel megoldható a szüret.

 

GÉPI SZÜRETELÉS

A szüret gépesítését először Brazília kezdte meg, ahol hatalmas ültetvények találhatóak. Ne feledjük, sokáig Dél-Amerika uralta a kávépiacot. Természetesen ehhez az ültetvényeket is úgy kellett kialakítani, hogy a terep és a sorok távolsága is elegendő legyen a gépek számára. A szüretelőgép megrázza a bokrokat, a kávécseresznyék pedig lepotyognak.

kávészüret ültetvény


A gépi szüretnek több hátránya van, de a legnagyobb az, hogy nem csak a tökéletesen érett szemek esnek le, hanem a kevésbé érettek is. Az ágak és levelek is lepotyognak, ezt későb ki kell válogatni, ugyanúgy az éretlen szemeket is. Előnye a farmerek szempontjából, hogy olcsóbb és gyorsabb. Az emberi munka lassabb és egyes országokban egyre drágább is.

kávészüretelés géppel
 

KÉZI SZÜRETELÉS

A kávé nagy részét még mindig kézzel szüretelik szerte a világban. Azonban a kézi szüret esetében is meg kell különböztetnünk két alapvetően eltérő módszert, mert más eredményt és minőséget produkálnak.

 

"strip picking"

Ebben az esetben a kézzel szüretelő munkások válogatás nélkül "lehúzzák" az egy fürtben található érett és kevésbé érett szemeket. Ez az egyik leggyorsabb módszer azokon a területeken, ahol a terepviszonyok miatt a gépesítés nem megoldható. A szemeket a szedés után válogatni kell.

Kávészüret kézzel válogatás nélkül
 

"hand-picking"

Az a fajta kézi szüret, ahol csak a megfelelően érett szemeket "csipegetik" le a bokrokról. A szüret időszaka során több ütemben térnek vissza egy-egy bokorhoz. Természetesen ez rendkívül idő- és munkaigényes, mindamellett költséges megoldás. Még ahol a munkaerő olcsó, ott is nehéz megvalósítani, mert a szüretelőket legtöbbször a leszedett gyümölcs súlya után fizetik meg. A farmereknek megfelelő bérrel kell ösztönözni az embereket, hogy ne a mennyiségre, hanem a minőségi szedésre tudjanak koncentrálni.
Ezt a módszert a jó minőségű arabica kávék esetében alkalmazzák, hogy az alapanyag minőségét maximalizálni tudják.

 

kávészüretelés kézzel
 

VÁLOGATÁS - SZORTÍROZÁS

A szedés után megkezdődik a szortírozás. Mint láttuk a legtöbb esetben az éretlen szemeket ki kell válogatni a tökéletesen érettek közül. Ne feledjük, minden szem kávé gazdára talál, csak különböző áron. Az, hogy milyen módszerrel, géppel, vagy kézi erővel végzik, több dologtól fögg. Egyrészt attól is, hogy mennyire olcsó az adott területen az emberi munkaerő.

 

Kézi szortírozás

Lassú és fáradalmas. Olyan embereket kíván, akik jól tűrik a monotonitást. A harmadik világ sok országában még ma is ezt a módszert alkalmazzák.
 

Szétválasztás vízzel

A gépesített gazdaságok sokkal hatékonyabb módszere ez, mely során egy vízzel felengedett tartályba engedik a leszüretelt gyümölcsöt. Az érett szemek lesüllyednek a tartály aljára az éretlenek fedig a víz felszínén úsznak.

kávészüret vizes válogatás
 

A KÁVÉSZEMEK FELDOLGOZÁSA

A szedés és válogatás után azonnal megkezdődik a helyszínen a feldolgozás. Több alapvetően különböző feldolgozási módot különböztetünk meg a kávé esetében, amelyek más-más módon befolyásolják a magba kerülő ízek intenzitását és jellegét. Következő cikkünkben részletesen fogunk erről írni.

 

ÉRDEKESSÉGEK A KÁVÉSZÜRETTEL KAPCSOLATBAN

 

Lehet érett a sárga kávécseresznye is?

A Yellow Bourbon az arabica kávé egyik fajtája. Jellegzetessége, ahonnan nevét is kapta, hogy sárga a színe mikor érett. Szüretelése sokkal nehezebb, hiszen nehéz ránézésre, a színe alapján megállapítani, hogy mikor érett.

kávészüret sárga kávécseresznye

Kávészüret Costa Ricán

Costa Ricában a szüret hagyományos eszköze a kávécseresznyéket szállító kézzel festett, díszes fa kocsi, melyet marhák vontatnak.


Kávészüret Costa Rica


Forrás: Kapucziner Kávémanufaktúra