KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Miscela D'oro Grand Aroma kávékóstoló

Miscela D'oro Grand Aroma kávékóstoló Az Urbano család vállalkozása 1946-ban kezdte meg a működését Messina város központjában, ahol a cég alapítója Unberto, feleségével Emanuelával kezdte el a kávé pörkölését kis mennyiségben. Az alapvető irányelv az volt, hogy aprólékos válogatással a legjobb minőségű zöld kávét összeválogatva pörköljék, mindig a kornak megfelelő legmodernebb berendezések használatával. Ezáltal folyamatosan tudták növelni cégük eladási volumenét. A pörkölő üzem 2003-ban költözött a mai területére. 2006-ban a vállalat úgy döntött, hogy gyökeresen megváltoztatja a róla kialakult képet, és Oliviero Toscani vezetésével újításokat vezettek be, hogy megértessék a cég filozófiáját, eleganciáját, egyszerűségét a világ minden táján. A Miscela d’Oro egy professzionális pörkölő, aki elkötelezetten harcol a magas minőségért, ezért nevezi a mai napig magát mérte ellenére is kézműves pörkölőnek, melyet szlogenjük is tükröz: Torrefattori dal 1946. A Miscela D'oro Grand Aroma minőségi eszpresszó kávé,mely 80%arabika és 20% robuszta keveréke.Egy aromás ital készíthető belőle,mely bársonyos krémmel rendelkezik - tudtuk meg a forgalmazótól.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

A Miscela D'oro kávék hazai forgalmazójától, a Galéria-Café Kft.-től kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Miscela D'oro Grand Aroma szemes kávé teszt csomagolásKávé típusa: Miscela D'oro Grand Aroma

Pörkölés ideje: , Lejárat ideje: 2018.07.13. , Csomagolás: 1kg-os szelepes csomagolás
Ár: 8.890.- Ft/kg, Forgalmazó adatai


Paljoc:

Míg szezonnyitó mintánkban jól elbújt, addig az aktuális Miscela blendben igencsak érezhető volt a robuszta jelenléte. A babok illata nem túl kellemes, őrlés után tőzeges, földes, savanykás, kissé dohos illatokat éreztem. Túl lassú extrakció nem állt jól ennek a sötétre pörkölt kávénak, őrlés során a normál 25 mp körüli lefolyást vettem célba. Hőmérséklettel kalandoztam jobbra-balra, de igazán nem tudtam ínyemre valót csapolni belőle. Végül alacsony hőfokon állapodtam meg, de a cukrot minden esetben kéri ez az olasz klasszikus, mert az anélkül domináló földes, savanykás, füstös és keserű jegyek önmagukban nem jelentették számomra azt a kifejezett élvezetet. Egy mokkáskanál cukor viszont megédesítette az életet, aki így kedveli a kávéját fogyasztani, akár ínyére valónak is érezheti. Sajnos tejen keresztül is kikandikáltak a fentebb említett ízek, a belőle készült kapucsínó esetén sem volt elegendő a gőzölt tej természetes édessége. A minta mindamellett viszonylag szépen csapolható, szemre teljesen rendben volt az ital, de az ízspektruma a múltkorival ellentétben ezúttal nem győzött meg.

Kávégép: Catler ES9010 / Kávéőrlő: Catler CG8010
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 4,5 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 3 / Összpontszám: 15,5

 

Monyesz:

A szemek mérete és alakja alapján ez egy robusztás blend lehet, ezért a hőfokot közepesre állítottam a Baby termosztátján. Több ránézésre hibátlannak tűnő italt készítettem, ami aztán a csapban végezte az elviselhetetlen, epés keserűség miatt. A hőfokot így még alacsonyabbra állítottam illetve 'szörföztem' a géppel, és igyekeztem a normál lefolyási időt tartani. A dupla szűrőbe 17,5 grammot adagoltam, így már értékelhető italokat kaptam. A crema színe alapján a mogyoróbarnánál világosabb árnyalatra érdemes beállni a hőfokkal. A dupla szűrőnél a vége felé már szőkült is, ezt a szimpla szűrőt használva el lehet kerülni, de én nem vettem észre az italon ízbéli eltérést a kétféle szűrő alkalmazása esetén. A lefolyás bugyogó, a crema bőséges mennyiségű, ám állaga, tartóssága, olajossága visszafogott. Elsősorban a pörkölt gabonás jegyek dominálnak az ízben, az utóíz leginkább lágyan csokoládés, cukorral fogyasztva a kávét nugátos jellegű. Egy pillanatra bevillan egy egyedi íz, de ez kevés, hogy ezt a blendet az átlagos fölé emelje. Tejes italként nem győzött meg, viszont a cukrot finoman adagolva - azaz nem túladagolva - jól teljesít. Akinek pontosan beállítható gépe van, az próbálkozhat vele, de a siker nem garantált!

Kávégép: Gaggia Baby '80 / Kávéőrlő: Compak K6
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 5 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 3 / Összpontszám: 16

 

Parci:

M2 fedőnévvel érkezett a keserű tapasztalat, eheti mintánk. Nem is szeretném nagyon fokozni az izgalmakat, nyújtani a rétest: ez nem egy jó kávé. Feketére pörkölt, füstös, keserű, a robuszta meg orrba- és szájbaver. Meg lehet próbálni megszelídíteni, de nem fog sikerülni, egy kevés kesernye mindenképpen marad, és amúgy sem túl izgalmas. Olasz bár kávé, a rosszabbik fajtából. Sok tejjel és cukorral, egy kanál búfelejtő whiskey-vel, sűrű tejhabbal, a tetején fahéjjal, kakaóval és kókusszal megszórva ajánlom. Egy kocka étcsokoládét is beleolvaszthatunk, elbírja.

Kávégép: Dalla Corte Mini/ Kávéőrlő: Mazzer Mini Electronic
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 4 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 2 / Összpontszám: 14

 

Lorien:

Ismét egy Miscela D’Oro kávét került terítékre, a legutóbbi teszt alapján igen magas elvárásokkal kezdtem a faggatózásnak. A szemek ezúttal is többnyire épek és sötét pörkölésűek, köztük azonban jó néhány sokkal világosabb árnyalata miatt szembetűnően kiválik a tömegből. Igen magas a robuszta tartalma. Jokernál finomabb őrlés, normál dózis és alacsony hőfok - szólna a verdikt, de igazából kissé bizonytalanul írom mindezt, mert végül – főleg a hőmérséklet tekintetében - nem találtam olyan beállítást, amely maradéktalanul harmonikus végeredményt adott volna. Sőt … de ne siessünk ennyire előre. A lefolyása még nagyjából rendben is volt, leszámítva a szőkülést, és a krémre sem lehet panasz, habár ennyi robuszta általában képes a bálnát is megtartani a hátán, ez pedig most nem igaz, a cukrot is csak lassan-süppedősen tartja. Az igazat megvallva persze nem a krémre gyúrtam, hanem szinte kétségbeesve kerestem azt a pontot, ahol minden rendben lesz, de valami mindig elment rossz irányba, soha nem állt össze kerek egésszé. Ha magasabb volt a hőfok, akkor mindent eluralt az émelygősen édeskés, robusztás fűszeresség, amikor pedig szinte csak meleg vízzel álltam neki a csapolásnak, akkor a kesernyés utózönge döntötte romba az egyébként sok erényt is megcsillantó klasszikus ízvilágot. Mert mint a Sith sötét lordjában, ebben is van jó: szép kerek nugátos, grillázsos, égetett cukros jegyek fedezhetők fel, amit aztán sajnos hamar elural a szögletesen harsány pörkölt gabonás, füstös, majd szinte gyógyszeres kesernyébe váltó utóíze. Cukor kell neki, na. Tejes italban egy fokkal jobb, de kiemelkedőt ne várjunk tőle. Koffeintartalma magas, szinte üt, ébresztésen kívül másra nem igazán ajánlom.

Kávégép: La Cimbali Domus Classic / Kávéőrlő: Mazzer Mini
Pontszám: Krém: 4,5 / Íz, harmónia: 3,5 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 3 / Összpontszám: 15

 

Weinmaker:

Sötét, egészséges szemekből álló kávébabok, melyek között néhány világosabb szem is felbukkan. Sajnos az elkészítése nem is olyan egyszerű, mint az első pillantásra látszik. A megfelelő őrlési beállításnál, ami az átlagosnál picit finomabb tartományban állt meg, igen széles spektrumon kellett kísérletezni, hogy értékelhető eredményt kapjak. Míg az előző Miscela D'oro mintában szépen elbújt a robuszta, addig itt mondhatni kikönyökölt belőle, és megkeserítette az életemet, egyúttal a kapott kávét is. A krém mennyisége bőséges és a cukrot süppedősen nyeli el, kitart a fogyasztás végéig megfestve a csésze oldalát. Viszonylag alacsony hőfokon, cukor hozzáadásával sikerült elfogadható eredményre jutnom, de ez messze van az "élvezeti" kategóriától. Ízében a pörköltmagvas, gabonás, nugátos, kakaós jegyek fedezhetőek fel, amire mondhatnánk, hogy hurrá klasszikus olasz stílus, csak sajnos ráülnek a füstös, kesernyés jegyek, és lerontják a végeredményt. Kétségkívül a tej és a cukor javít a helyzeten, de nem egy ínyenckávé az egyszer biztos. Nem győzött meg.

Kávégép: Quick Mill 0650, Gaggia Classic PID / Kávéőrlő: Fiorenzato F64E / Víz: BWT Water&More Bestmax
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 4,5 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 3 / Összpontszám: 15,5

 

Név Krém Íz Test Ár Össz:
Paljoc 4 4,5 4 3 15,5
Monyesz 4 5 4 3 16
Parci 4 4 4 2 14
Lorien 4,5 3,5 4,5 3 15
Weinmaker 4 4,5 4 3 15,5

Miscela D'oro Grand Aroma szemes kávé teszt kávébabokMiscela D'oro Grand Aroma szemes kávé teszt csapolásMiscela D'oro Grand Aroma szemes kávé teszt kifolyás
Miscela D'oro Grand Aroma szemes kávé teszt krémMiscela D'oro Grand Aroma szemes kávé teszt eszpresszóMiscela D'oro Grand Aroma szemes kávé teszt kapucsínó

Összegzés: A kapott minta viszonylag egyenletes, sötét pörkölésű, de felbukkan egy-két világos szem is. A legjobb eredmény érdekében az őrlőt az átlagosnál kicsit finomabb irányba érdemes állítani, úgy hogy ne lassú legyen a lefolyás, mert az nem áll jól ennek a kávénak. Hőfok tekintetében az alsó hőmérsékleti tartományban érdemes próbálkozni. A crema színe segítség lehet, inkább világosbarna legyen, mint sötét. A lefolyás szép, bár szőkülésre hajlamos. A krém mennyisége jó, a cukrot tartja, és süppedősen nyeli el. Állaga, olajossága jó, és kitart a fogyasztás végéig. Ízével már korántsem voltunk ennyire kibékülve. Előtérben vannak a pörkölt magvas, gabonás jegyek némi nugátos csokoládéval megtámogatva. Sajnos emellett ott van a füstösség és a kesernyésség, ami nehezen száműzhető. Cukor hozzáadásával javíthatunk az összképen, és a tej is sokat tud segíteni, de teljesen nem tudja elfedni a kevésbé kellemes aromákat. Érdekes, hogy a korábban kóstolt Bio blend lényegesen magasabb robuszta tartalmával is kevésbé tűnt robusztásnak mint a Grand Aroma.

 

Jellemzők
Pörkölés: sötét pörkölésű
Összetétel: 80% arabika - 20% robuszta
Ajánlott kávékészítési eszköz
Karos gép:
Automata:
Filter:
Ajánlott kávéital
Risztrettó:
Eszpresszó:
Tejes ital:

A teszthez használt kávégépet a Pasco Kft. biztosította. A legfinomabb kávé elkészítéséhez a BWT vízszűrő megoldásait ajánljuk.

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!