KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Pascucci Extra Bar Classic teszt

pascucci café1935-ben Mario Pascucci folytatja apja üzletét és megnyitja a család első boltját Montecerignonéban. Marioval a kis élelmiszerüzem kinövi magát. A kávé főszereplője ezen időszak fejlődésének, amit csak a második világháború fékez meg. Az 50-es években Alberto Pascucci elhatározza, hogy iparosítja a kávépörkölést és megalapítja az első gyártórészleget. 1963-ban üzembe helyezi a direktlángos pörkölőgépet, hogy minél homogénebb alapanyagot hozzon létre az eszpresszókávéhoz. 1975-től a Pascucci Café már csak az eszpresszóval foglalkozik, az egyéb élelmiszerkereskedelem megszűnik, egyetlen cél van immár a minőségi kávé. Amikor a termelés módját eldöntötték, a vendéglátóipari egységek (hotelek, éttermek, kávézók) eladási csatornáját választották a magas minőségű keverékek előállításával együtt. A Pascucci cég számára mindig is fontos volt, hogy értékessé tegye a saját hagyományos eszpresszóját, keresve azokat a megoldásokat, amelyekkel a holnap számára is élővé tehetik azt. Kisebb és nagyobb változtatásokat hajtott végre e tradícionális termék korszerűbbé tétele végett. Megszületett a hagyományos ízvilágú "miscela classic" mellett a "miscela bar mild", mely egyesíti az erőteljes és természetességben gazdag arabicat a mosott, lágyabb arabica kávéval és a "miscela golden", mely megújulást jelent az eszpresszó ízében. Az édes keverékek összeállításával meghódította az ízekre jobban odafigyelő közönséget, mint például a fiatalok és a nők. A lágyabb keverékekkel az ízek világában jártasabb publikumnál aratott sikert.

A Pascucci kávé hivatalos forgalmazójától a Magda Kft. -től kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Kávé típusa: Pascucci Extra Bar Classic

Ár: 5600 Ft/kg, Forgalmazó adatai
 pascucci extra bar classic

Név/konfiguráció
A krém egységessége és tartóssága
íz harmónia (Az édes, a savas és a keseru egyensúlya)
Testesség (testes, lekerekedett, sima)
Ár/érték arány
Összpontszám
Luigi/Faema Family őrlő és kávéfőző
3
7
3
4
17
Monyesz/ Solis SL90
4
6
4
5
19
Blaze/Gaggia Evolution-Iberital Challenge
3
8
4
7
22
Jobog/Saeco Crema bronzbojlerrel, OPV-vel ellátva, nyomásfokozó nélküli kar+Iberital őrlő
3
6
3
6
18
SiD/Olympia Express Club + Anfim Best, Quick Mill 0650 + Gaggia ipari őrlő
4
8
4
5
21


Név Szöveges értékelés, konklúzió
Luigi Egy érdekes keverék. Nagyon el kell találni ahhoz, hogy kihozzuk belőle a legjobb ízt. Ha kicsit gyorsabban folyik le, mint kéne előnytelenül kioldódik belőle a robusztásság, és kellemetlen lesz. Jól eltalálva az örlemény finomságát azonban egész kellemes lesz az eredmény, mintha nem is ugyanaz a kávé lenne, a keserűrobuszta szinte teljesen eltűnik belőle. Amikor folyik le krémorgia, vááóó! Viszont ha a csészében megvárjuk amíg szétválik a krém és a folyadék szinte teljesen elvékonyodik. A cukrot alig vagy nem is tartja meg. Utána a krém szépen zárul még kevergetés után sem tűnik el. Az eszpresszót kortyolgatva nekem semmilyen kiugró íz nem jött le belőle, kis érdekes savanykás-gyümölcsösség  kevés keserűmandulával, egész jó egyensúlyban. Fogyasztás közben a kevés krém ellenére szépen-olajosan tapad a csésze oldalára és végig megmarad. Az utóíz savanykás, hosszan megarad majd keserűvé változik. Összességében jó és érdekes kávé ez, csak nekem egy kicsit túlárazott ahhoz képest amit nyújt.
Monyesz

A babok szépek, sötét pörkölésűek (11), enyhén olajos fényűek. Vastag, kellően olajos crema, a cukrot jól tartja, a süllyedése után záródik, fogyasztás során végig megmarad, szépen bevonja a csésze oldalát, színe mogyoróbarna.Dominál a kakaós-étcsokis jelleg, a magasabb robuszta tartalom révén a crema szép, könnyen ad márványos mintát a csészében. A robuszta az ízben nagyon kellemesen ütközik csak ki, semmilyen vad robuszta íz nem mutatkozik. Az alapíz mellett enyhe gyümölcsösség érződik az eszpresszóban, de ez abszolút háttérbe szorul. Eszpresszónak nagyon jó, kapucsínónak egy kellemes kakaós-étcsokis jellegű italt kapunk, az alacsony savasság, gyümölcsös jelleg nem tud kellően megmutatkozni.

Blaze

A kávébab illata nagyon enyhén édeskés, közepesen sötétre pörkölt, a kávé szemek teljesen épek , olaj nincsen a felületükön. Krémje igen erős, közepesen vastag : a cukrot kiválóan megtartja. A kávé íze bársonyos, nagyon picit édes, lekerekedett ízű, egyáltalán nem fanyar, keserű. Nem üti fejbe az embert a koffein tartalma, nem erős kávé, meggyőződésem szerint kiváló daytime kávé lehet, aki reggel a „fejbevágós” erősen koffeines kávét szereti annak lehet túl lágy.
A kávé risztrettóként és eszpresszóként is egyaránt kitűnő. Kapucsinóként is fogyasztható, de nem tökéletes alapanyag hozzá : eszpresszóként sokkal jobban „produkál”. Kapucsinóként túl semleges. Fogyasztási összképe kiváló, útóíze nem keserű, nem tolakodó.

Jobog

Enyhe, nem túl egyenletes pörkölés, a szemeken nincs zsíros fény ami a kezdődő olaj kiülést jelezné. A krém sűrű, elég vastag de gyorsan eloszlik. Sötét, nagyon olajos, a csészében vastag, sötét nyomot hagy. Sok ennél finomabb kávé van. Az íz enyhe diós-mogyorós-étcsokis. A csésze végére savanykásba vált. Hosszabbra főzve a kávét ez a jelenség nem következi be, de minél rövidebbre főzzük a kávét annál inkább. Emiatt ristrettónak nem ajánlom. Tejjel finom, kellemesen egybesimul a tej ízzel. Szerethető, én kissé kesernyésebb kávéval szeretem a kapucsínót, ami nem egybesimul, hanem finoman ellenpontoz. Az olajos hatás a szájban is sokáig érződik, az utóíz nem erős de hosszú diós-camambertes. Az íz összességében nem rossz de semmi kiugró, jó közepes. Kis koffeintartalom aminek örülök.

SiD Közepes pörkölésű, nem olajos kávészemek, őrléskor kellemes illattal. A krém átlagosan vastag, a cukrot megtartja rövid ideig. Enyhén száraz, inkább édeskés ízek. Ideális vízhőfok esetén kakaós, mandulás, kicsit magasabb hőmérsékletprofil esetén sem ad kellemetlenül égett ízeket, ilyenkor inkább grillázsos, égetett cukros, pörkölt mogyorós. Eszpresszónak nagyon jó, benne van az a jellegzetes mandulás aroma, amit annyira szeretek a klasszikus olasz eszpresszó keverékekben. Alacsony vízhőfokra eléggé érzékeny, ilyenkor hajlamos a savanykás ízek felé elmenni. Kapucsinónak elkészítve nem ízlett annyira, mint eszpresszónak: a tejjel együtt volt egy kis savanykás utóíze.
pascucci espressopascucci extra bar cappuccinopascucci extra bar classic kapucsínó
 
Összegzés: A kávébabok szépek, közepesen sötét-sötét pörkölésűek. A krém közepesen sűrű, a cukrot rövid ideig tartja, de keverés után szépen záródik, fogyasztás közben szépen bevonja a csésze oldalát. Íze bársonyos, édeskés jellegű, mandulás, és enyhe gyümölcsös jegyekkel. A robuszta kellemesen belesímul az ízbe, nem tolakodó, nem ugrik ki belőle. Alacsony vízhőfokra eléggé érzékeny, ilyenkor hajlamos a savanykás ízek felé elmenni. A Pascucci Extra Bar egy picit megosztotta a tesztelőket, és úgy tűnik, hogy nagyon kényes a tökéletes draálóbeállításra és a megfelelő vízhőmérsékletre, amit nagyon jó kávéval hálál meg. Kifejezettem eszpresszónak ajánljuk, kapucsínónak kevésbé jó, túlságosan belesímul a tejbe. Ára picit magas, de még az elfogadható tartományban marad.

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!